10 знаци дека сте мислител надвор од рамката (кој го гледа светот поинаку)

10 знаци дека сте мислител надвор од рамката (кој го гледа светот поинаку)
Billy Crawford

Дали сте уморни да се чувствувате како квадратно колче во тркалезна дупка? Дали се наоѓате себеси дека постојано ја преиспитувате статус квото и доаѓате до иновативни решенија за проблемите?

Ако е така, можеби сте мислител надвор од рамката.

Но, не само прифатете го нашиот збор – еве 10 знаци дека сте навистина неконвенционален мислител:

1. Не се плашите да го оспорите авторитетот или да одите против житото

„Човекот што ја следи толпата обично нема да стигне подалеку од толпата. Човекот кој оди сам веројатно ќе се најде на места каде што никој никогаш не бил“. – Алан Ешли-Пит

Ова не значи дека сте бунтовен за да бидете бунтовнички – туку значи дека имате храброст да зборувате и да ги предизвикувате идеите или практиките за кои верувате дека не се во најдобар интерес на вашата компанија, заедница или светот во целина.

Да се ​​биде мислител надвор од рамката значи дека не се плашите да размислувате поинаку и да нудите алтернативни решенија или перспективи.

Тоа значи дека сте спремни да се залагате за вашите верувања и да го оспорите статус квото, дури и ако тоа значи да се спротивставите на мејнстримот или популарното мислење. не се плашат да го предизвикаат авторитетот затоа што веруваат во моќта на нивните идеи и се подготвени да се залагаат за она во што веруваат.

Тие се уверени во сопствените способности и не се плашат да го оспорат статусотquo со цел да се донесат позитивни промени.

2. Имате љубопитен и отворен пристап кон животот

„Единственото нешто што ми пречи во учењето е моето образование“. – Алберт Ајнштајн

Ова значи дека секогаш барате нови знаења и искуства и дека сте отворени за нови идеи и перспективи.

Мислителите надвор од кутијата се љубопитни и отворени- ум затоа што разбираат дека секогаш има повеќе да се научи и открие.

Тие не се задоволни со статус кво и секогаш бараат начини да се подобрат и оптимизираат.

Тие се подготвени да се обидат нови работи и преземајте ризици за да научите и да растете.

Да се ​​биде отворен ум, исто така, значи дека сте спремни да слушате и разгледате различни перспективи и гледишта, дури и ако тие се разликуваат од вашите.

Ова ви овозможува да ги гледате работите од различни агли и да дојдете до креативни решенија за проблемите.

3. Постојано смислувате креативни решенија за проблемите

„Човекот кој нема имагинација нема крилја“. – Мухамед Али

Ако сте мислител надвор од рамката, тогаш не се плашите да им пристапите на проблемите на поинаков начин и сте подготвени да пробате нови и неконвенционални методи за нивно решавање.

Мислителите надвор од кутијата не се ограничени со традиционалните начини на размислување и не се плашат да го оспорат статус квото за да најдат креативни решенија.

Тие се способни да ги согледаат работите одпоинаква перспектива и се подготвени да преземаат ризици за да ги постигнат своите цели.

Значи, ако сте некој кој секогаш смислува иновативни решенија за проблемите и не се плаши да размислува надвор од рамката, може да биди мислител надвор од кутијата.

Прифатете го вашиот неконвенционален начин на размислување и продолжете да го предизвикувате статус квото - вашите креативни решенија ќе помогнат да се донесат позитивни промени во светот.

4 . Не се плашите од промени и сте способни да се прилагодите на новите ситуации и предизвици

„Не можеме да го насочиме ветрот, но можеме да ги прилагодиме едрата“. – Доли Партон

Мислителите надвор од кутијата се чувствуваат удобно со двосмисленоста и можат да ги видат можностите во неизвесност.

Тие не се ограничени со традиционални начини на размислување и можат да дојдат со креативни решенија за проблемите во променливите опкружувања.

Да можете да напредувате во нејаснотии, исто така, значи дека можете да се справите со двосмисленоста со благодат и сталоженост.

Исто така види: 10 знаци дека сте тешки за читање (и зошто тоа е одлична работа)

Ова е затоа што не паднете во стапицата на она што е познато како когнитивна дисонанца: чувството на непријатност што произлегува од задржувањето на две или повеќе верувања кои се неконзистентни едно со друго.

Имате силна издржливост и сте способни да се справите со промените и несигурноста во Вашиот живот.

Можете директно да се соочите со вашите стравови и предизвици и не се плашите да растете и учите од нив.

ГЛЕДАЈ СЕГА: објаснува Руда Иандекако да се стане мислител надвор од кутијата

5. Не се плашите да не успеете и гледате на тоа како можност за учење

„Не сум потфрлил. Само што најдов 10.000 начини кои нема да функционираат“. – Томас Едисон

Ова значи дека сте спремни да ризикувате и да испробате нови работи, дури и ако постои шанса за неуспех.

Мислителите кои се надвор од кутијата го разбираат тој неуспех е природен дел од процесот на учење и не се плашат да го прифатат.

Тие се способни да учат од своите грешки и да ги користат како можност да растат и да се подобрат.

Да се ​​способни да гледањето на неуспехот како можност за учење, исто така, значи дека сте способни да се справите со неуспехот со благодат и издржливост.

Можете да се вратите од неуспесите и да продолжите да ги следите своите цели и покрај пречките или неуспесите.

0>Всушност, луѓето со оваа особина го имаат и она што се нарекува „мислов на раст“. Ова е верувањето дека вашите таленти можат да се развијат. Луѓето со начин на размислување за раст имаат тенденција да постигнуваат повеќе од оние со пофиксиран начин на размислување (оние кои веруваат дека нивните таленти се вродени дарови).

Ова е затоа што можете да учите од вашите грешки, да се прилагодувате и да се подобрувате.

6. Секогаш барате начини за подобрување и оптимизирање

„Постојаното подобрување е подобро од одложеното совршенство“. – Марк Твен

Ова значи дека не сте задоволни со статус кво и постојано барате нови и иновативни начини заправете нешта.

Мислителите надвор од кутијата се водени од желбата да се оптимизираат и подобруваат и секогаш бараат начини да ги подобрат работите.

Тие не се задоволни со статусот quo и се подготвени да ги предизвикаат традиционалните начини на вршење на работите со цел да се најдат подобри решенија.

Да можете постојано да барате начини за подобрување и оптимизирање, исто така, значи дека сте способни да се справите со промените и да се прилагодите на новите ситуации лесно.

Можете да го свртите и прилагодите вашиот пристап колку што е потребно за да ги постигнете вашите цели.

7. Имате разновиден опсег на интереси и секогаш барате нови искуства

„Колку повеќе читате, толку повеќе работи ќе знаете. Колку повеќе учите, толку повеќе места ќе одите“. – Д-р. Seuss

Мислителите надвор од кутијата имаат тенденција да бидат отворени за нови идеи и перспективи и се подготвени да испробуваат нови работи.

Ако не сте the-box-thinker, тогаш најверојатно сте љубопитни и слободоумни и секогаш барате нови знаења и искуства

Да имате различен опсег на интереси, исто така, значи дека можете да ги видите работите од различни агли и смислувајте креативни решенија за проблемите.

Можете да се потпрете на широк спектар на знаења и искуства за да им пристапите на проблемите на единствен и иновативен начин.

Значи ако сте некој кој има различен опсег на интереси и секогаш бара нови искуства, можеби ќе бидетемислител надвор од рамката.

8. Може да имате две спротивставени идеи во вашиот ум истовремено

„Тестот на првокласна интелигенција е способноста да се задржат две спротивставени идеи во исто време на ум и сепак да се задржи способноста да функционира“. – Ф. Скот Фицџералд

Мислителите надвор од кутијата се способни да држат две спротивставени идеи во својот ум истовремено.

Ова е затоа што тие се способни да размислуваат критички и разгледајте повеќе перспективи. Оваа способност, позната како „когнитивна флексибилност“, ви овозможува да ги гледате работите од различни агли и да земете во предвид повеќе гледишта.

Ова бара одредено ниво на „когнитивна флексибилност“ бидејќи на проблемите им пристапувате на похолистички и поотворено наумен начин.

Тоа значи дека не сте ограничени со традиционални начини на размислување и дека сте способни да земете во предвид повеќе гледишта за да го пронајдете најдоброто решение.

9. Не донесувате брзи проценки за другите

„Размислувањето е тешко, затоа повеќето луѓе судат“. – C.G Jung

Мислителите надвор од рамката размислуваат за другите луѓе на поинаков начин.

Тие не се обземени од стереотипи и предрасуди што луѓето ги имаат за другите и се обидуваат да ги видат нештата од релациона перспектива.

Исто така види: Можеш ли некогаш да престанеш да сакаш некого? 14 чекори кои ќе ви помогнат да продолжите понатаму

Тие исто така можат да се саморефлектираат и се способни да се гледаат себеси во огледало со сочувство.

Ова значи дека тие можат да направат чекор назад од нивните сопствена животна ситуација и гледајте ги работите одтуѓото гледиште, наместо секогаш да бидат фокусирани на себе.

Тие разбираат дека секогаш има повеќе отколку што се гледа, и затоа се воздржуваат од брзо проценување за другите додека не добијат доволно информации.

10. Вие сте само-стартер кој не се плаши од одговорност

„Човекот не е ништо друго освен она што го прави од себе“. – Жан Пол Сартр

Да се ​​биде само-стартер исто така значи дека не се плашите од одговорност.

Имате способност да преземете иницијатива и сте способни да ги остварите работите, дури и ако немате менаџер или директен претпоставен.

Ние донесувате одлуки и преземате активности за да ги постигнете своите цели на работа, како и во приватниот живот.

Не чекате да се каже што да прави. Претпочитате да преземете акција кога ќе одлучите што треба да направите.

Ова значи дека размислувате сами и не се плашите да ја преземете контролата врз вашите постапки во животот.

Дали сте како мојата статија? Лајкнете ме на Фејсбук за да видите повеќе написи како оваа во вашиот довод.
Billy Crawford
Billy Crawford
Били Крафорд е искусен писател и блогер со повеќе од една деценија искуство во оваа област. Тој има страст да бара и споделува иновативни и практични идеи кои можат да им помогнат на поединците и бизнисите да ги подобрат своите животи и операции. Неговото пишување се карактеризира со уникатен спој на креативност, увид и хумор, што го прави неговиот блог привлечно и просветлувачко читање. Експертизата на Били опфаќа широк спектар на теми, вклучувајќи бизнис, технологија, начин на живот и личен развој. Тој е исто така посветен патник, откако посетил над 20 земји и се повеќе. Кога не пишува или не глобтротира, Били ужива да спортува, да слуша музика и да поминува време со семејството и пријателите.