180 прашања кои ве тераат да размислувате

180 прашања кои ве тераат да размислувате
Billy Crawford

Понекогаш премногу се зафаќаме во секојдневниот живот што имаме тенденција да заборавиме на еден од нашите најосновни инстинкти како луѓе - да го преиспитуваме.

И нашите животи навистина станаа толку лесни, толку едноставни што никогаш повеќе не стануваме љубопитни.

Ајде да земеме страница од големите филозофи, кои го направија нивна животна работа да поставуваат прашања на кои светот очајно му требаше одговори.

Дојдовме до крајна листа на прашања за да ги поттикне свеќичките во вашата сива материја.

Прашања за животот

1. Дали сме најнапредната форма на живот во универзумот? Или има други, многу посупериорни форми на живот таму?

2. Дали времето е само концепт создаден од луѓето? Дали е тоа нешто со кое се ограничуваме?

3. Зошто сите се плашиме од смртта?

4. Што е свест? И дали сме сигурни дека сме единствените способни за тоа?

5. Што е полесно: да сакаш или да мразиш? И зошто?

6. Што е вистинска љубов?

7. Зошто сакаме да сакаме?

8. Дали луѓето се осудени на истребување? Ако е така, што би го предизвикало на крајот?

9. Што му треба повеќе на светот: мудрост или интелигенција?

10. Која би била крајната причина за уништувањето на Земјата?

11. Дали светот некогаш ќе се ослободи од религијата? Или тоа е нешто што секогаш ќе го сфатиме?

12. Зошто и даваме толку многу вредност на физичката убавина?

13. Дали луѓето треба да бидат целосно слободни да прават како што сакаат? Или секогаш ни треба лимитработи?

10. Дали е наша морална одговорност да се грижиме за животните и за земјата воопшто?

11. Дали сме најголемата закана за нашиот вид?

12. Што можеме да ги научиме нашите ученици за нашата иднина да има повеќе мир?

13. Ако немавме никакви правила, дали светот ќе се претвори во хаос или мир?

14. Дали мислите дека евтаназијата врз човечки суштества треба да биде легална? Зошто или зошто не?

15. Ако се открие дека животните или растенијата се свесни за нивниот живот и нивната смрт, дали работите ќе се променат? Дали треба?

16. Дали е добро дело ако не го правите за добрина, туку за бизнис?

17. Дали треба да има смртна казна низ целиот свет? Зошто или зошто не?

18. Дали нашиот концепт за „право“ е навистина исправен? Што ако грешиме?

19. Што ако научниците можат точно да знаат кој најверојатно ќе стори кривично дело? Дали ќе ги уапсите овие луѓе дури и ако сè уште не направиле ништо лошо?

20. Дали е правилно да им забранувате на луѓето да влезат во вашата земја за да ги заштитите вашите интереси дури и ако тоа значи смрт за нив?

21. Дали е можно да се стави крај на сиромаштијата? Ако е така, како?

22. Дали е полесно да се сака или да се мрази? А зошто?

23. Кога би можеле да решите каков било проблем на светот, што би бил тој и зошто?

24. Дали постои граница помеѓу помагањето на луѓето и помагањето да си помогнат самите себеси? Како ја наоѓате таа рамнотежа?

25. Кој е единствениот најдефинитивен настан во историјата на човечкиот род изошто?

Зошто е важно да поставувате прашања?

Одговорите не се важни колку што се прашањата.

Сите ние веруваме дека во животот мора да најдеме одговори. Но, никогаш не сфаќаме дека е најважно патувањето за наоѓање одговори.

Според Пол Слоун, автор на Водичот за лидерот, поставувањето прашања е клучна задача во животот:

„Големите филозофи го поминуваат целиот свој живот поставувајќи длабоки прашања за смислата на животот, моралот, вистината и слично. Не мора да бидеме толку контемплативни, но сепак треба да поставуваме длабоки прашања за ситуациите со кои се соочуваме. Интелигентните прашања стимулираат, провоцираат, информираат и инспирираат. Прашањата ни помагаат да поучуваме и да учиме.“

за тоа?

14. Дали светот некогаш ќе биде целосно глобализиран? Нема нации, различни владини системи – само едно глобално претпријатие?

15. Дали ние ја контролираме нашата сопствена технологија или таа не контролира нас?

16. Зошто концептот на моќ толку многу ги воодушевува луѓето?

17. Зошто чувствуваме потреба да контролираме сè?

18. Дали сме навистина автономни мислители или нашите мисли се контролирани од нешто друго?

19. Дали образованието стана премногу формално? Дали светот ќе има поголема корист од „бесплатен“ метод на образование?

20. Што ќе го направи светот подобар: построги закони или воопшто нема закони?

21. Зошто сите ние имаме различни нивоа на интелектуален капацитет?

22. Дали имиграцијата е рестриктивен процес од кој сите треба да се ослободиме?

23. Зошто имаме соништа? Дали тие навистина имаат подлабоко значење? Дали тие се знак за иднината?

24. Дали е совршенството навистина неостварливо? Како луѓе, дали некогаш можеме да постигнеме совршенство?

25. Зошто сè уште имаме разлики меѓу богати и сиромашни во нашиот модерен свет?

26. Дали има смисла за целиот живот? Што е тоа?

27. Што значи да се има добар живот?

28. Зошто лажеме? Дали е тоа нешто што можеме да го живееме без да го правиме?

29. Ако луѓето исчезнат, кое животно би не заменило како супериорни суштества на оваа планета?

30. Зошто ни треба толку многу валидација?

31. Дали би сакале да не се обидете, отколку да не успеете?

32. Прави такво нешто какопостои „судбина“? Или сè се случува случајно?

33. Која треба да биде целта на човештвото?

34. Кое е најважното искуство што сите треба да го имаме во нашиот живот?

35. Дали повеќе би сакале 100 години удобност и сигурност или би живееле 50 години полни со забава, смеа и авантури?

Едноставни прашања што треба постојано да си ги поставувате себеси

1. Кога вашите деца ќе пораснат, дали сакате тие да бидат успешни, богати или среќни?

2. Дали често им кажувате на луѓето што ги сакате, дека ги сакате?

3. Дали неодамна сте плачеле?

4. Која беше последната забавна работа што ја направивте, а ја изгубивте смислата за времето?

5. Ако имате пријател кој зборува со вас како што разговарате со вашето семејство, дали сепак би биле пријатели со нив?

6. Дали вашата работа ја сметате за „работа“ или за привилегија?

7. За што се држиш толку цврсто, што треба да се ослободиш?

8. Кој ја пишува приказната за вашиот живот?

9. Кое беше последното нешто на кое потрошивте, а се чувствувавте дека навистина вреди?

10. Која беше најзначајната работа што ја направивте во последните 24 часа?

11. Кога последен пат сте се почувствувале најблагодарни?

12. Ако вашите најблиски се во неволја, дали некогаш доаѓаат кај вас за помош?

13. Кои се вашите цели? Дали ги правите потребните работи за да ги постигнете?

14. Кога последен пат сте имале длабока врска со некого?

15. Кога бешепоследен пат толку силно се насмеа?

16. Дали често чувствувате благодарност? Или најмногу чувствувате завидливост?

17. Кога би можеле да ја сумирате вашата животна приказна во една реченица, која би била таа?

18. Дали би се сметале себеси за нормални или интересни?

19. Дали често посакувате да имате повеќе време да ги правите работите што отсекогаш сте ги сакале? Ако е така, како не сте одвоиле време?

20. Со еден збор, за што живеете?

21. На што треба да посветите повеќе внимание во вашиот живот?

22. Дали очекувате многу од луѓето во вашиот живот?

23. Дали често се разочарувате?

24. Која е единствената работа што ве обзема?

25. Дали би се жртвувале за потполно странец?

Прашања кои ќе го променат начинот на кој живеете во моментов

1. Што ве тера да губите сон?

2. Колку луѓе сте повредиле во животот?

3. Кое беше последното добро дело што го направивте за некој што не го познавате?

4. Дали обично учите од вашите грешки? Или се тепате за тоа?

5. Ако ненадејно умреш, што ќе најде твоето семејство во твоите работи? Како би ве паметеле?

6. Дали правите работи за да бидете подобри? Или некој повеќе ќе им се допадне?

7. Кои избори сте ги направиле во животот од кои длабоко се срамите?

8. Дали сте пријател за поддршка? Или сте љубоморни и ситни?

9. Што правиш за да му користиш на светот околу себети?

10. Дали вашиот живот има смисла?

11. Кога си доволно добар? Во кој момент сте доволно добри за да се прифатите себеси?

12. Која е единствената работа што стои помеѓу вас и целосната среќа?

13. Ако вашиот дом се запали, а имате доволно време да зграпчите само една работа, што би било тоа?

14. Дали некогаш сте почувствувале дека животот ви се комплицира поради непотребни работи? Зошто е тешко да ги пуштиме?

15. Колку често вашите најголеми стравови се остваруваат? Зошто мислите така?

Длабоки прашања за да започнете разговор со себе

1. Кој е најголемиот потенцијален отпад на човештвото?

2. Кога се чувствувате навистина живи? Дали треба да чувствувате повеќе од ова? Како?

3. Дали моментално имате добар баланс помеѓу работата и животот? Ако не, како можете да го постигнете тоа?

4. Кога сте стари и сиви, на што би гледале како најголемо достигнување во вашиот живот?

5. Дали навистина се познавате себеси?

Исто така види: Сонувате за друг маж додека сте во врска? Што навистина значи

6. Дали ги правите работите само затоа што општеството ви кажува дека треба? Или правите работи затоа што навистина ве прават среќни?

7. Што е за вас значењето на успехот?

8. Дали сметате дека вашата животна работа е доволно достојна?

9. Кога би можеле да го вратите времето назад, кои избори би ги направиле поинаку?

10. Која е најголемата грешка во вашиот живот?

11. Каков совет би му дале на вашето 8-годишно јас?

12. Ако можешизмерете го вашиот успех, колку висок или низок ќе биде тој во моментов?

13. Што е најважно за вас: љубов или успех?

14. Кога би можеле да ја промените кариерата утре, што би избрале?

15. Дали повеќе би сакале да бидете успешни или популарни?

16. За кое сакате повеќе богатство или моќ?

17. Која е единствената работа што ве тера?

18. Која траума од детството влијае на сите ваши избори денес?

19. Ако можете да им пренесете само една лекција на вашите идни деца, каква би била таа?

20. Каде се гледате себеси најсреќен?

21. Дали сте направиле повеќе грешки во животот отколку вистинските избори?

22. Дали некогаш би размислувале да имате растителна исхрана?

23. Дали работите со намера? Или едноставно поминувате низ движењата на секојдневниот живот?

24. Што повеќе цените кај луѓето, добрината или мудроста?

25. Кога би можеле да бидете паметни или убави, која би била?

26. Дали повеќе би сакале да бидете поапатични или поемотивни?

27. Дали е важно да се биде посебичен во животот?

28. Дали се сметате себеси за амбициозни? Дали треба да бидеш?

Исто така види: „Мојот син го манипулира неговата девојка“: 16 совети ако сте ова вие

29. Дали повеќе би сакале да живеете целосно, но да умрете млади или да живеете подолго, но навистина да не живеете?

30. Дали вашето 13-годишно јас би се гордеело со вас во моментов?

31. Во што сметате дека е најубаво на светот или во вашиот живот во моментов?

32. Кој е најгрдиот аспект од твојот живот? Што можете да направите за дапромени?

33. Како да се откажеш од нешто што го сакаш, но повеќе не те прави подобар?

34. Како се справувате со стресот?

35. Ако умреш утре, дали би го сметал својот живот добро потрошен?

Длабоки егзистенцијални прашања

1. Што имало пред да постои универзумот?

2. Дали верувате во повеќе алтернативни универзуми?

3. Теоретизирано е дека луѓето имаат пристап само до мал процент од капацитетот на нашиот мозок. Што би се случило ако можеме да пристапиме до сето тоа?

4. Ако постои алтернативен универзум или повеќе, какви би биле последиците од нивното вкрстување?

5. Како можеме да се ослободиме од времето како ограничувачки концепт?

6. Можеме ли воопшто да ја сфатиме длабочината и пространоста на значењето на универзумот?

7. Дали сме од Марс?

8. Зошто сме единствени способни за свест?

9. Каква цел служиме ние луѓето како вид?

10. Што е реалноста?

11. Можеме ли да го колонизираме вселената?

12. Зошто сè уште не наидовме на вонземски видови?

13. Дали математиката е универзална вистина? Ако е така, дали ние први го откривме?

14. Дали има ред во универзумот или се е сосема случајно?

15. Дали сите живи суштества се способни за љубов? Или тоа е нешто што само луѓето го чувствуваат целосно надвор од опстанокот?

16. Што значи да се биде човек?

17. Ако ви се даде шанса да патувате на друга планета без никакваДали има шанса да се вратиш на земјата, дали би одел?

18. Кога би можеле да поканите тројца луѓе на вашата семејна вечера, кои би биле тие? Како ќе продолжи вечерата?

19. Кога би можеле да живеете нечиј живот 24 часа, чиј живот би живееле?

20. Кога би можеле да го живеете животот без повеќе предизвици или препреки, дали би го направиле тоа?

Прашања кои ве воодушевуваат

1. Дали портокаловата боја се базира на овошјето или овошјето портокалово е именувано по бојата?

2. Дали рибите некогаш ожеднуваат?

3. Кое е прво, пилешкото или јајцето?

4. Ако се штипнете и ве боли, дали сте силни или слаби?

5. На кој јазик размислуваат глувите луѓе?

6. Колку години би имале ако не знаете колку години имате?

7. Како знаеш дека твоите сеќавања се вистинити?

8. Ако универзумот се шири, до што се шири?

9. Колку диви птици мислите дека сте виделе двапати?

10. Од каде всушност потекнуваат вашите мисли?

11. Како може „малата шанса“ и „дебела шанса“ да значат исто?

12. Што пијат рибите?

13. Зошто го нарекуваат „тоало“ ако не е за одмор?

14. Што мислеше дека прави првиот човек кој го откри млекото?

15. Зошто се нарекува зграда ако е веќе изградена?

16. Зошто најбавниот дел од денот се нарекува шпиц?

17. Зошто ти течат носот, а нозетемирис?

18. Дали Ное имал клукајдрвци во својот лак? Ако е така, каде ги чувал?

Прашања кои ќе ви го отворат умот

1. Во која земја ќе се преселите ако ги имате ресурсите во моментов?

2. Дали има нешто што отсекогаш сте сакале да го научите? Што ве спречува?

3. Кое прашање би сакале да му поставите на некого за кое се плашите од одговорот?

4. Од кои делови од вашиот живот сте длабоко незадоволни?

5. Кое социјално прашање најмногу ви одекнува?

6. Ако ја имате способноста никогаш да не пропаднете, кои се работите што апсолутно би ги направиле?

7. Кој е најдобриот начин за решавање на конфликтот? Дали често го правите тоа?

8. Дали воопшто има некаква вредност со тоа што секогаш ќе го имаш последниот збор?

Прашања за моралот и етиката

1. Дали животните имаат морален кодекс?

2. Дали одземањето на човечки живот некогаш ќе биде оправдано?

3. Дали религијата е причината за расипаноста на човекот?

4. Какви човекови права треба да има секој? Дали овие права ќе се менуваат како што старееме?

5. Ако треба да го браните целото наше постоење, кој би бил вашиот аргумент за нашиот континуиран опстанок?

6. Од каде потекнува концептот на правда? Дали е создаден од човекот или природно за секое живо суштество?

7. Дали пиштолите убиваат луѓе или ги штитат?

8. Кој е коренот на сите овие психолошки напади врз јавноста?

9. Дали нашето општество не учи на погрешно
Billy Crawford
Billy Crawford
Били Крафорд е искусен писател и блогер со повеќе од една деценија искуство во оваа област. Тој има страст да бара и споделува иновативни и практични идеи кои можат да им помогнат на поединците и бизнисите да ги подобрат своите животи и операции. Неговото пишување се карактеризира со уникатен спој на креативност, увид и хумор, што го прави неговиот блог привлечно и просветлувачко читање. Експертизата на Били опфаќа широк спектар на теми, вклучувајќи бизнис, технологија, начин на живот и личен развој. Тој е исто така посветен патник, откако посетил над 20 земји и се повеќе. Кога не пишува или не глобтротира, Били ужива да спортува, да слуша музика и да поминува време со семејството и пријателите.