Колку луѓе се потребни за да се направи религија?

Колку луѓе се потребни за да се направи религија?
Billy Crawford

Содржина

Постојат тони религии - стотици од нив, всушност.

Но, како што се појавуваат нови мисли, можеби ќе откриете дека вашите верувања не се поистоветуваат со ниту една од нив.

0>Значи, вие сте љубопитни за тоа што е потребно за да започнете своја религија. Колку луѓе ви требаат? Кој е процесот? Како функционира?

Прочитајте за да дознаете сè што треба да знаете.

Колку луѓе се потребни за да се започне религија?

Ние обично ги поврзуваме религиите со маси луѓе и високи величествени цркви. Но, дали е тоа навистина потребно? Колку луѓе навистина ви се потребни за да започнете религија?

Ова е прашање кое нема мала количина на збунетост.

А тоа е затоа што луѓето можеби мислат различни работи со тоа.

Навистина, потребно е само еден човек за да започне религија. Сè што ви треба е сами да дефинирате кои се вашите верувања и практики и да живеете според нив.

Меѓутоа, вие би биле единствениот кој ја практикува религијата, или воопшто е свесен за тоа.

0>Иако тоа е многу реално во вашиот сопствен ум, некои луѓе може да се запрашаат дали навистина е религија ако никој друг не ја признава.

Затоа многу луѓе ја следат поговорката „една личност е мисла, две е дискусија, а три е верување“.

Ако сакате вашата религија да биде повеќе традиционална и организирана, добро е да започнете со најмалку тројца луѓе.

Можеби не звучи како многу, но тоа е се што ви треба — и одбидете организирани и управувани на почетокот, за подоцна да се избегнат проблеми и недоразбирања.

Исто така види: Го пробав Камбо, отровот од амазонски жаби, и беше брутално

Последни мисли

Сега знаете колку луѓе се потребни за да се создаде религија, како и неколку други важни прашања за да се подигне.

Имате се што ви треба да знаете да започнете, и сега е време да преземете акција.

Имајте храброст и сигурно ќе создадете неверојатни промени! Запомнете, секоја религија таму прво започна како идеја во умот на една личност.

Дали ви се допадна мојата статија? Лајкнете ме на Фејсбук за да видите повеќе написи како оваа во вашиот довод.

се разбира, имате бесконечен простор за раст потоа.

Всушност, некои од најпопуларните светски религии денес започнаа со само неколку луѓе.

Може ли некој да започне своја религија?

Понатаму, можеби се прашувате дали ви е дозволено да создадете своја религија.

Одговорот е да.

Секој полнолетен може да започне своја религија - и многу луѓе тоа го прават.

Тоа е всушност неверојатно едноставно. Треба да го проверите законот на земјата во која живеете, но многу земји немаат правила или регулативи за тоа што треба да направите за да започнете религија.

Всушност, за време на национален консензус, многу луѓе ставаат „џедаизам “ од Star Wars како нивна религија. Немаше организација или регистрација што се случи пред ова. Луѓето само што почнаа да се идентификуваат со него.

Значи, сè што ви треба е систем на верување, име за него и луѓе кои ќе го следат. Дури и ако на почетокот сте само вие.

Што ви е потребно за да започнете своја религија?

Како што рековме, не ви требаат многу луѓе за да започнете религија - тоа може да биде само вие во почеток.

Но, тогаш, што е тоа што ви треба?

Ајде да ги надминеме минималните основи.

Име

Со цел за секој за да се идентификуваат со религијата и да изразат дека припаѓаат на неа, потребен им е начин како да ја наречат.

Замислете име што го опфаќа она што го претставува вашата религија.

Збир на верувања

Се разбира, природата е арелигијата е дека група луѓе веруваат во исти работи - така што следното нешто што ви треба е збир на верувања.

Но, ова не се само какви било верувања.

Царината и граничната заштита на САД вели:

„Религијата обично се однесува на „крајните идеи“ за „животот, целта и смртта“. Социјалните, политичките или економските филозофии, како и само личните преференции, не се „религиозни“ верувања заштитени со Наслов VII. рамка со која може да се разбере и доживее светот.

Овие верувања може да вклучуваат верување во Бог или може да бидат морални или етички верувања за тоа што е правилно или погрешно.

Што друго може да ви треба за вашата религија?

Како што споменавме погоре, не ви треба ништо друго освен збир на верувања, име и барем еден следбеник за да создадете религија.

Но тоа е само минималниот минимум.

Ако ја сфаќате сериозно вашата религија, веројатно сакате да ѝ дадете малку поголема структура и организација.

Сето тоа зависи од конкретните верувања и вредности што ги следи вашата религија.

Можете земете во предвид некоја од следниве работи за вашата религија.

Покрај името, логото е еден од најлесните начини да ја направите вашата религија препознатлива.

Можете да ја користите како профилна слика на социјалните мрежи, на која било документација што ја имате или наразни додатоци со цел да се идентификувате со вашата религија и да им помогнете на другите да го направат истото.

Писмена група на верувања

Верувањата сè уште важат дури и ако не се напишани на хартија.

0>Но, може да помогне да се организираат подобро ако ги ставите на хартија.

Ова е особено случај кога вашата религија почнува да се шири на повеќе луѓе. Ако патува само усно на уста, луѓето лесно можат погрешно да ги протолкуваат работите.

Формално запишано некаде е начин да се уверите дека секој може да пристапи до истите информации и да биде на иста страница.

Хиерархија

Не секоја религија има потреба од хиерархија, но многу од нив имаат потреба.

Дали постои одредена организациска структура? Кој ќе биде главен? Какви улоги и одговорности имаат луѓето во религијата?

Ова се неколку прашања што е корисно да ги дефинирате додека вашата религија почнува да расте.

Практики и традиции

Имајќи збир на верувања до кои треба да се придржувате и да ве водат во текот на вашиот живот е одличен.

Може да биде убаво да се следат конкретни практики, ритуали или прослави.

Верувањата живеат само во вашата глава , но ритуалите ви даваат нешто да направите во реалниот свет.

Тие исто така можат да ги зближат луѓето со исти верувања и да им помогнат да се поврзат меѓу себе.

Царината и граничната заштита на САД објаснуваат што ги дефинира овие:

„Религиозните обреди или практики вклучуваат, зана пример, присуство на богослужби, молитва, носење верска облека или симболи, изложување верски предмети, придржување до одредени правила во исхраната, прозелитирање или други форми на религиозно изразување или воздржување од одредени активности. Дали практиката е религиозна зависи од мотивацијата на вработениот. Истата практика може да биде ангажирана од едно лице од религиозни причини, а од друго лице од чисто секуларни причини (на пр., ограничувања во исхраната, тетоважи, итн.).“

Места за обожавање или аџилак

Како и ритуалите, дефинирањето на одредени места за обожавање или аџилак може да даде поконкретна природа на вашата религија.

Луѓето ќе имаат физички простор да се поврзат едни со други и заедно да се вклучат во нивните верувања.

Стратегија за ширење на зборот

Вашите сопствени верувања се единственото нешто што навистина е важно во вашиот живот. Но, ако сакате да создадете позитивна промена и да им помогнете на другите, можеби ќе сакате да привлечете повеќе луѓе во вашата религија.

За ова, потребен ви е начин да го раширите зборот со цел луѓето кои можат да се идентификуваат со вашата религија да слушнат за тоа и да имаат шанса да му се придружат.

Некои религии го прават тоа преку патувачки мисионери. Но, не треба да одите по тој пат само затоа што другите го правеле во минатото.

Можете дури и да одите модерно и да го ширите зборот преку забавни објави на социјалните мрежи.

Сè додека имате начин новите луѓе да можат леснодознајте за вашата религија, таа ќе може да расте и да напредува.

Правно признавање како добротворни организации

Ако вашата религија се занимава со пари на кој било начин, би било добра идеја да се регистрирате легално за да избегнете проблеми со даночните власти.

Ако се регистрирате како добротворна организација, може да станете ослободени од данок.

Ако планирате да плаќате некои луѓе како вработени, ќе треба да добиете и регистарски број на работодавач. Не заборавајте дека даноците на доход сè уште треба да се одбијат, дури и ако имате даночно ослободување.

Правните прашања околу парите можат да бидат доста сложени и тие се многу специфични за секоја земја. Да не зборуваме, тие можат да се менуваат од година во година!

Затоа, ако парите ќе бидат поврзани со вашата религија, задолжително консултирајте се со адвокат за да дознаете што треба да направите.

Правото на солемнизирање синдикати

Ова не е неопходност, но многу религии имаат право да ги солемнизираат синдикатите - со други зборови, да ги натераат луѓето да се венчаат.

Се разбира, ова зависи од посебните вредности и практики во вашата религија, вклучително и од тоа дали верувате или не во брак.

Но, постојат и други видови на заедница што можете да изберете да ги свечените .

Ако сакате да добиете правно признание за оваа цел, задолжително консултирајте се со законот во земјата во која живеете.

Како да започнете своја религија

Сега го знаете бројот на луѓе, како иосновите што ви се потребни за да направите религија.

Па, како да ги соберете сите?

Најважно е да започнете и ќе ги научите информациите што ви се потребни во текот на начин.

Еве еден груб водич за да ви даде идеја што да очекувате.

1) Размислете за вашите мотивации

Ако започнувате нова религија, ќе имате силна и убедлива причина зошто.

Ова не е нешто што формално е потребно за да се создаде религија, но е многу корисно за да ве води низ вашата идни одлуки.

Што ве натера да го направите ова? Може да има неколку причини:

 • Не се поврзувате со ниедна религија што постои во моментов
 • Имате големо знаење или увид што би сакале да го ширите и споделите
 • Би сакале да можете да ги свечете синдикатите како што се свадби или други церемонии
 • Вие сте критички настроени кон другите религии
 • Тоа го правите само за забава

Овде нема точен или погрешен одговор.

Но, како што можете да забележите, во зависност од причината погоре, би пристапиле кон започнување и развивање на вашата религија на многу поинаков начин>>2) Поставете си ги прашањата за големата слика

Како што знаете од погорните делови, религијата треба да им даде начин на луѓетода ги разбереме прашањата за големата слика во животот. Тие би можеле да вклучуваат:

 • Која е смислата на животот?
 • Како настанал универзумот?
 • Која е нашата цел на планетата?
 • 8>Што се случува по смртта?
 • Зошто се случуваат лоши работи?

Религијата им дава на луѓето рамка за да им помогне да се справат со овие тешки прашања.

Тоа може да биде преку приказна за универзумот, или може да биде само збир на принципи што луѓето ги паметат и ги почитуваат.

Сега е време да се дефинира што се тоа.

3) Изберете име

Следно, ќе треба да изберете име за вашата религија.

Најдоброто име би било она што луѓето со слични верувања на вас може да се поврзе и да се идентификува со.

Исто така види: 15 знаци дека му се допаѓате, но тоа го крие на работа

Ако можете, треба да направите да ги одразува верувањата, вредностите или суштината на вашата религија.

Еве неколку примери на имиња на религии кои биле измислен:

 • дискордијанизам
 • Црквата на сите светови
 • Црквата на чудовиштето од летечки шпагети
 • Скиентологија
 • Еканкар

Но, ако не, барем настојувајте да го направите незаборавно и лесно разбирливо.

Размислете дали следбениците на вашата религија доаѓаат главно од одредено место и колку лесно ќе им биде да го изговорат.

И дефинитивно проверете за да бидете сигурни дека зборот што ќе го изберете не значи нешто друго на друг јазик!

4) Размислете што друго и треба на вашата религија

Во овој момент,веќе ја имаш твојата религија.

Но, одвојте малку време за да размислите дали мислите дека ќе ви треба некоја од другите работи што ги споменавме погоре.

Можеби сакате да можете да соберете пари , или изведувајте одредени церемонии. Погрижете се да добиете законски дозволи за да ги правите овие работи, или подоцна може да наидете на големи проблеми со властите.

Можеби ќе сакате да одредите одредени посебни места или предмети за религиозни практики и да дефинирате што се тоа.

5) Раширете го зборот

Потребно е само еден човек да направи религија, но шансите се дека имате поголеми амбиции од тоа!

Сега е време за други истомисленици луѓето да слушнат за вашата религија, за и тие да имаат нешто со што ќе можат да се идентификуваат за да ги води и да им помогне во нивниот живот.

Многу религиозни основачи препорачуваат да се започне полека. Фокусирајте се најпрво на разговорот со вашите блиски луѓе за вашите идеи.

Некои од нив ќе го пренесат зборот на своите пријатели и познаници, и така натаму и така натаму.

На овој начин, бројот на луѓе кои знаат за вашата религија полека ќе почне да се шири, а оние кои се чувствуваат привлечени кон неа ќе можат лесно да дојдат до вас.

Кога ќе изградите стабилна и доверлива група, можете да смислите поорганизиран и поширок начин за ширење на зборот до други луѓе, доколку сакате.

Погрижете се јасно да ги утврдите сите правила потребни за тоа како ќе биде религијата
Billy Crawford
Billy Crawford
Били Крафорд е искусен писател и блогер со повеќе од една деценија искуство во оваа област. Тој има страст да бара и споделува иновативни и практични идеи кои можат да им помогнат на поединците и бизнисите да ги подобрат своите животи и операции. Неговото пишување се карактеризира со уникатен спој на креативност, увид и хумор, што го прави неговиот блог привлечно и просветлувачко читање. Експертизата на Били опфаќа широк спектар на теми, вклучувајќи бизнис, технологија, начин на живот и личен развој. Тој е исто така посветен патник, откако посетил над 20 земји и се повеќе. Кога не пишува или не глобтротира, Били ужива да спортува, да слуша музика и да поминува време со семејството и пријателите.