10 причини зошто луѓето користат други и како да ги избегнуваат

10 причини зошто луѓето користат други и како да ги избегнуваат
Billy Crawford

Во овој живот, не се сите луѓе на наша страна.

Некои само не користат.

Тие не искористуваат, манипулираат со нас и ни лажат во лице.

Можеме да бидеме изманипулирани преку лажни пофалби, лажни критики и ласкања.

Всушност, луѓето често ги користат другите со цел да добијат нешто од нив или да ги унапредат своите интереси на сметка на туѓите – често без таа личност да го сфати тоа.

Можеби мислите дека ова е тажно нешто што се случува во нашето општество, но тоа се случува со илјадници години.

Зошто? Затоа што тоа е универзална човечка особина; сите ние го правиме тоа од време на време, без разлика дали е свесно или несвесно.

Прочитајте ја оваа статија и знајте ги овие 10 причини зошто луѓето користат други и како да ги избегнуваат.

1) Луѓето ги користат другите затоа што тие сакаат нешто од нив

Ова е една од најчестите причини зошто луѓето ги искористуваат другите.

Тие сакаат да добијат нешто за возврат, без разлика дали тоа е услуга или финансиска корист.

Во некои случаи, луѓето се обидуваат да добијат нешто од вас без воопшто да го сфатите тоа.

На пример, вашиот сосед можеби се обидува да ви ја украде косилката за да може да си ја коси тревата .

Или вашиот колега можеби се обидува да ги украде вашите идеи за неговиот нов производ за да може да напредува во конкуренцијата.

Во двете ситуации, личноста навистина не се грижи за вас како личност, но само како анивната способност сами да донесуваат одлуки.

Можеби им недостига доверба во сопственото расудување и способност да донесуваат добри одлуки.

Можеби нема на кого да се обратат кога работите стануваат тешки.

Можеби се чувствуваат дека немаат никој друг кој ги разбира или ќе биде тука за нив кога работите ќе тргнат наопаку.

Еден начин на кој луѓето ги користат другите е преку романтични врски.

Луѓето често бараат љубов или дружење кога се чувствуваат осамено или несигурно.

Пред да запознаат нов партнер, многу луѓе поминуваат време во истражување на личноста со која се надеваат дека ќе се состанат.

Тие читаат онлајн профили, земаат онлајн тестови на личноста, гледајте видеа од другата личност како зборува итн.

Клучниот збор овде е „надеж“.

Луѓето навистина не знаат дали личноста со која излегуваат е во право за нив или не.

Ова ги прави ранливи и отворени за да бидат искористени од некој што има задни намери.

Кога луѓето се ранливи, тие често се ставаат во ситуации каде што можат да бидат манипулирани од друго лице за да прави работи што вообичаено не би ги направиле инаку.

На пример, партнерот кој навредува може да ве натера да се чувствувате виновни, па ќе останете со него и покрај сите проблеми што ги имате со него .

Најдобар начин да ги избегнете луѓето кои користат други затоа што се немоќни и имаат потреба од некој да им помогне е едноставно да не комуницирате со нив.

Ова вклучуваработи како игнорирање на нивните повици, одбивање покани или не посветување никакво внимание.

Покрај на пример, ако сте поканети да се придружите на група каде што луѓето бесплатно делат храна или други предмети, треба веднаш да ја одбиете понудата и да продолжите со вашиот живот.

8) Луѓето ги користат другите затоа што се страв да се биде сам

Една од најмоќните човечки емоции е стравот.

Стравот е еден од најосновните инстинкти за преживување што го споделуваме со сите други животни.

Тоа ни помага да останеме живи со тоа што нè предупредува за потенцијални опасности, како што се предатори или паѓање од карпа.

Кога се плашиме, природно сакаме да најдеме начини да се заштитиме од опасност.

Можеме да побегнеме или да се скриеме.

Или може да се обидеме да ги убедиме другите да ни се придружат и да ни помогнат да нè заштитиме.

Можеби дури и да се обидеме да убедиме ние самите таа опасност не е навистина таму на прво место.

Со други зборови, кога се плашиме, имаме тенденција да бараме други луѓе кои можат да ни помогнат да преживееме.

Ова е причината зошто луѓето толку многу ги користат другите – затоа што се плашат да останат сами.

Тие знаат дека не можат сами да се заштитат и дека им треба помош од другите за да преживеат.

Затоа, не треба да изненадува што луѓето користат други луѓе затоа што тиесе плашат да бидат сами.

На крајот на краиштата, луѓето отсекогаш биле општествени суштества кои напредуваат кога се со други.

И како што нашето општество станува покомплексно секој ден, станува уште поважно за да се потпираме еден на друг за поддршка и заштита.

Но, постои голема разлика помеѓу користењето на другите затоа што се плашите да бидете сами и да ги користите затоа што ги сакате за себе.

Да избегнувајте луѓе кои користат други затоа што се плашат да останат сами, важно е да ги признаете вашите сопствени потреби и чувства.

Избегнувањето на проблемот само го поттикнува однесувањето и го отежнува продолжувањето напред со сопствениот живот.

Наместо тоа, обидете се да покажете сочувство за стравовите на другиот и преземете чекори за да му помогнете да се чувствува посигурно.

Исто така види: 14 начини да го натерате да се врати оставајќи го сам

9) Луѓето ги користат другите затоа што сакаат да се чувствуваат супериорни од нив

Луѓето ги користат другите затоа што сакаат да се чувствуваат супериорни од нив.

Потребата да се чувствуваме супериорни е длабоко вкоренета во човечката психа и е дел од нашиот еволутивен развој.

Способноста да се види и да ги препознаеме разликите помеѓу себе и другите ни овозможува да станеме помоќни, повлијателни и успешни.

Затоа, има смисла луѓето секогаш да бараат начини да се чувствуваат супериорни од другите.

Кога гледаме некој кој има повеќе пари или моќ од нас, веднаш почнуваме да се споредуваме со него.

Сметаме: „Ако имааттолку многу пари, тогаш не мора да трошам доволно време за да ја работам мојата работа или да бидам продуктивен во мојот живот.

Ако тие имаат големо влијание во нивната заедница, тогаш не сум доволно познат во мојата заедница. ”

Кога ќе видиме некој кој има помала моќ од нас, веднаш почнуваме да се споредуваме со него.

Сметаме: „Ако е толку слаб, тогаш јас мора да бидам силен и моќен.

Ако тие не можат да го направат тоа што можам јас, тогаш ќе можам да правам што сакам на овој свет. чувство на супериорност како да гледаме некој кој е побогат или помоќен.

Сосема е природно да го посакуваме ова чувство бидејќи ни дава чувство на слобода и контрола над нашата околина.

Но, има некои работи што можете да ги направите за да се заштитите ако ова е нешто за што сте загрижени.

Прво, бидете искрени со себе за тоа како се чувствувате кога тоа ќе се случи.

Ако тоа ве натера се чувствувате непријатно или непријатно во сопствената кожа, тоа е предупредувачки знак дека некој се обидува да ве искористи.

Исто така види: 10 чекори за да натерате оженет маж да ве брка

Второ, не се ставајте во ситуации кога се чувствувате како да сте изложени на ризик да ве искористат предноста од.

Не дозволувајте луѓето да шетаат по вас или да се однесуваат лошо со вас само затоа што мислат дека можат да се извлечат од тоа.

И трето, ако некој се обиде да ве искористи само затоа што имаат чувство на супериорност,најдете начини да им дадете до знаење дека тоа што го прават не е во ред со вас.

Најдобар начин да избегнете ваква ситуација е само да бидете свесни за тоа кој е наоколу и што се обидуваат да извлечат на врската пред да се вклучат.

10) Луѓето ги користат другите затоа што се себични и се грижат само за себе

Всушност, главната причина зошто луѓето користење на другите е за да го добијат она што го сакаат.

Кога знаат дека некој друг може да им даде нешто, тие ќе го прашаат дали може да го направи тоа.

Ако другата личност се согласи дека тој или таа може да го направи тоа, тогаш тој или таа ќе се потруди да ги оствари работите.

Покрај тоа, луѓето ги користат другите затоа што немаат способност сами да го направат тоа.

0>На пример, ако некое лице треба да се пресели, можеби нема да може сам да го направи тоа.

Затоа, можеби ќе му треба помош од други за да ги оствари работите.

Друга причина зошто луѓето користат други е затоа што се чувствуваат премногу срамежливи да го направат тоа сами.

На пример, едно лице можеби не знае како самостојно да започне бизнис.

Затоа, тој или таа може да има потреба од помош од други за да се случат работите.

Конечно, луѓето ги користат другите затоа што сакаат да избегнат ризици и неуспеси.

На пример, ако некое лице сака да оди на патување низ светот, тој или таа можеби нема да може да го направи тоа самостојно затоа што тоа би можело да бидемногу опасно и резултира со неуспех.

Затоа, можеби ќе му треба помош од други за да може работите да се случат безбедно.

Можете да ги избегнете овие луѓе со тоа што ќе останете настрана од нив и прво да се грижите за себе.

Исто така, треба да го ограничите времето што го поминувате со овие луѓе и да бидете сигурни дека секогаш ќе бидете на прво место.

Бидејќи ако дадете повеќе од вашето споделете со другите, на крајот ќе се врати да ве гризне на крајот.

Луѓето ги користат другите за своја корист.

Точно, тоа е многу честа човечка особина.

0>Најочигледните начини на кои нè користат се луѓе кои бараат финансиска корист или од одмазда - но има и други начини, од сексуална експлоатација до манипулација до експлоатација.

Згора на ова, исто така, постојат многу нефинансиски форми на манипулација каде што луѓето користат други за своја корист без нивно знаење.

Можеби сте биле жртва на некој што ве користел за нивна корист.

0>Можеби не ни знаевте дека се случува.

Или можеби не се случило директно за вас туку за некој ваш близок.

Без разлика, постојат голем број работи што можете да ги направите да се обиде да спречи тоа да ти се случи во иднина.

значи до крај.

Постојат неколку начини да се препознае ова однесување.

Еден начин е објективно да се погледне ситуацијата и да се види дали има некакви докази за поддршка на оваа теорија.

Друг метод е да се набљудува како другите луѓе се однесуваат со другата личност и да се види дали тие изгледаат загрижени за благосостојбата или фаворизирањето на другата личност.

Ако некој изгледа како да ја фрла својата тежина наоколу, тогаш можеби е време да се преиспитаат нивните мотиви и мотивации.

Постојат многу начини да ги избегнете ваквите луѓе.

Прво, бидете свесни дека ова е можност и преземете мерки на претпазливост за да ги избегнете.

Второ, бидете внимателни кога давате бесплатни услуги.

Ако не сте сигурни дали некој ве користи, тогаш не му давајте нешто бесплатно.

Трето , ако навистина ви треба нешто од некого и тој одбива да ви помогне, не дозволувајте да се извлече со тоа.

Ако некој ве користи за своја корист, тогаш не вреди време.

2) Луѓето ги користат другите затоа што сакаат да ги контролираат

Постои една стара поговорка која вели „Користете ги другите затоа што сакате да ги контролирате .”

Токму тоа го прават луѓето кога ги користат другите за да ги постигнат своите цели.

Прво, луѓето ги користат другите за да го добијат она што го сакаат од нив.

Ова може да биде едноставно како да користите некого за работа или да служите како платен асистент.

Може да биде исто така сложено како да користите некого какожртвено јагне за сопствените грешки.

Во секој случај, луѓето на некој начин се обидуваат да добијат нешто од друга личност.

Која и да е целта, целта е да се стекне контрола над нив.

Ако некое лице сака да добие нешто од некој друг, има многу начини на кои може да оди за тоа.

Еден начин на кој луѓето можат да ги користат другите е нудејќи им пари.

Ова може да се направи на многу различни начини, вклучително и нудење готовина во замена за услуги или работа.

Парите може да се користат на многу различни начини, но секогаш имаат потенцијал да ја изнесат најлакомната страна на повеќето луѓе .

Колку повеќе пари се достапни, толку повеќе луѓе ги сакаат и толку повеќе ќе се трудат да ги добијат на сите неопходни средства.

Друг начин на кој луѓето можат да ги користат другите е да им ги дадете подароци од секаков вид.

Луѓето многу лесно се под влијание на подароците, особено ако тие подароци се скапи или доаѓаат со конци.

Тие ќе направат се што ќе се побара од нив за да продолжете да ги добивате овие подароци.

Постојат неколку начини да го направите ова.

Прво, внимавајте да бидете внимателни кога станува збор за нови врски.

Верувајте стомакот - што во основа е вашата интуиција - и бидете внимателни со секој кој е премногу силен или покажува знаци на потенцијална злоупотреба.

Второ, внимавајте на знаците дека другите се обидуваат да ве контролираат (како што е барање пристап на вашиот телефон или кредитна картичка),бидејќи тоа би можело да биде црвено знаме дека ве користат за своја корист.

И, конечно, запомнете дека секој има право да биде свој, дури и ако им прави на другите луѓе непријатно.

Значи, ако некој не сака ништо повеќе од потврда и пофалба од другите, можеби нема да вреди за вашето време.

3) Луѓето ги користат другите затоа што сакаат да манипулираат со нив

Способноста да манипулираат со другите луѓето се моќна алатка која може да се користи од многу причини.

Луѓето ги користат другите затоа што сакаат да манипулираат со нив за да ги постигнат своите цели.

Манипулацијата може да има многу форми, од суптилни дејства до бесрамни чинови на измама.

Најчестиот тип на манипулација вклучува користење на други за да се постигнат сопствените цели.

Ова може да вклучува манипулирање со емоциите, ветувањата или постапките на една личност.

0>Манипулацијата може да вклучи и користење на луѓе како пиони во нечии лични конфликти.

Некои луѓе користат манипулација како начин да ја наметнат контролата над другите и да се поставуваат себеси над другите користејќи нефер средства.

Таму се исто така моменти кога луѓето се манипулирани од надворешни сили кои се надвор од нивна контрола (како земјотрес).

Во секој случај, клучот за препознавање на манипулацијата е да се знае како таа функционира.

Еден индикатор за манипулацијата се третира лошо кога не ја заслужувате; друг се третира добро кога не го заслужувате.

Уште еден знак заманипулацијата е чувство како да нема смисла да се обидувате да се залагате за себе.

Ако некој ве турка наоколу, таа личност најверојатно ќе продолжи да продолжи без оглед на вашите приговори.

И уште еден знак е чувството дека единствениот начин на кој можете да победите е ако попуштите.

Ако некој ве малтретира да правите нешто што не сакате да го правите, тогаш големи се шансите дека ќе продолжи да го прави тоа додека не го добие она што го сака .

Само по секоја цена држете се подалеку од овие луѓе и не им давајте шанса да манипулираат со вас.

Вие заслужувате да бидете среќни и тоа никој не треба да ви го одземе.

Има многу луѓе таму кои би сакале да имаат пријател како вас во нивниот живот.

Не дозволувајте некој друг да ја држи вашата среќа во заложништво со тоа што ќе ве натера да се чувствувате виновни затоа што сакате личност како нив.

4) Луѓето ги користат другите затоа што сакаат да ги искористат

Луѓето ги користат другите затоа што сакаат да ги искористат.

Не се грижат за другата личност и не се грижат за тоа да бидат етички или морални.

Не е важно дали таа личност е пријател, член на семејството, колега или странец .

Тие ќе ги искористат на некој начин и ќе ја искористат љубезноста, дарежливоста или ранливоста на таа личност.

Тие ќе ја искористат нивната доверба и ранливост за да добијат нешто.

0>Тие ќе го искористат нивното пријателство иливрската за да добие нешто од таа личност.

Ако некое лице го знае ова за друга личност, може да ја искористи таа личност за своја корист.

Понекогаш луѓето не ни сфаќаат дека се правејќи го ова затоа што е само дел од тоа кои се тие како личност.

Така е како се воспитувани и како отсекогаш биле како личност.

Некој друг нема да го види тоа затоа што ова однесување е како тие природно постапуваат кога се во близина на некој друг.

Друга причина зошто луѓето користат други е затоа што не знаат ништо подобро.

Тие не знаат ништо подобро отколку да ги искористат предностите на некој друг затоа што никогаш не биле научени поинаку.

Луѓето кои користат други често се премногу исплашени да застанат за себе или да кажат не затоа што се плашат дека другите би можеле да бидат лути на нив ако одбијат да им помогнат со нешто .

Тие се плашат дека ако се залагаат за себе, нивните односи со другите може да бидат на некој начин оштетени.

Постојат многу начини на кои можете да се заштитите од луѓе кои ве користат за лични добивка.

Најважното нешто што треба да направите е да ги избегнете овие луѓе по секоја цена.

Ако мора да комуницирате со нив, бидете будни и внимавајте на какви било знаци дека тие може да ве искористува.

Внимавајте да не им нудите премногу лични информации.

Ако се чувствувате непријатно да споделите одредениработи, најдобро е воопшто да не кажуваш ништо.

5) Луѓето ги користат другите затоа што сакаат да добијат нешто од нив

Луѓето ги користат другите затоа што сакаат да добијат нешто од нив.

Најчеста причина зошто луѓето користат други е да добијат нешто за возврат.

На пример, некој може да ве искористи за да им помогнете во нивната работа, за да може да добие попуст или награда од некој вид .

Друга причина зошто луѓето ги користат другите е да добијат нешто за себе.

На пример, може да користите некој во вашата организација за лична услуга, за да можете да се унапредите или да добиете поповолни третман.

Важно е да бидете свесни за тоа кога ве користат други, за да избегнете самите да паднете во овој тип на стапица.

Посуптилни причини зошто некој може да ве користи имате да се направи со самоодржување и управување со имиџот.

Може да се сметате за слаба алка во организацијата ако не се појавите на работа или ако го прескокнете вашиот дел од обемот на работа.

0>Начинот на кој една личност гледа на друга може да влијае на тоа како тие се гледаат себеси.

Затоа е важно да препознаете кога некој ве користи како реквизит во нивната сопствена борба да изгледа добро.

Затоа, следниот пат кога ќе видите некој од овие луѓе, погрижете се да се заштитите од нив.

Можете да го направите тоа со тоа што нема да им дадете ништо што сакаат или со тоа што јасно ќе ставите до знаење дека не сакаат кој било дел од штотие го прават.

Со тоа што не се предавате на нивните потреби, вие се заштитувате и себеси и вашите односи со другите луѓе.

Кога станува збор за вашето лично духовно патување, кои токсични навики ги имате несвесно подигнат?

Дали е потребата да се биде позитивен цело време? Дали е тоа чувство на супериорност во однос на оние на кои им недостасува духовна свест?

Дури и добронамерните гуруа и експерти може да сфатат погрешно.

Резултатот е дека на крајот ќе го постигнете спротивното од она што барам. Вие правите повеќе за да си наштетите отколку да се лекувате.

Можете дури и да ги повредите оние околу вас.

Во ова видео кое ги отвора очите, шаманот Руда Ианде објаснува како е така многумина од нас паѓаат во токсичната замка на духовноста. Тој самиот помина низ слично искуство на почетокот на своето патување.

Како што споменува во видеото, духовноста треба да се однесува на зајакнување на себе си. Не потиснувајќи ги емоциите, не осудувајќи ги другите, туку создавајќи чиста врска со тоа што сте во вашата срж.

Ако тоа е она што сакате да го постигнете, кликнете овде за да го погледнете бесплатното видео.

0>Дури и ако сте на добар пат во вашето духовно патување, никогаш не е доцна да ги разоткриете митовите што сте ги купиле за вистина!

6) Луѓето ги користат другите затоа што сакаат да ги искористат

Тие ги користат за своја корист, без разлика дали тоа е за лична корист или само чиста погодност.

Никогаш не можете да бидете премногу внимателни кога работите со луѓетово вашиот живот, бидејќи секогаш ќе има такви кои ќе се обидат да ве искористат.

Постојат голем број знаци дека некој ве користи.

За почеток, ако некој се чини дека постојано бара услуги или нуди да прави работи во ваше име, можеби има причина зад тоа.

Може да биде тоа што тие се обидуваат да соберат нешто од вас, како пари или пристап .

Исто така, може да има и романтичен интерес за ситуацијата, па затоа е важно да бидете свесни за знаците.

Некој може да се обиде да ја монополизира врската со тоа што ќе стане премногу приврзан и сиромашни кога ќе се наоколу.

Тие дури може да почнат да ве обвинуваат за работи без никаков доказ и да измислуваат приказни за нивните животи само за да имаат изговор да зборуваат за себе.

Конечно, некој што може да почнете да дејствувате поинаку откако ќе ја добијат вашата доверба; тие може да почнат да се однесуваат сомнително или да прават ненадејни промени во нивното однесување.

Сите овие се јасни знаци дека некој ве користи и затоа треба веднаш да ја прекинете ситуацијата.

Во најмала рака, чувајте ги вашите внимавајте кога работите со луѓе за да не станете уште една жртва на овој маѓепсан круг.

7) Луѓето ги користат другите затоа што се немоќни и им треба некој да им помогне

Можеби се чувствуваат очајни, беспомошни и надвор од контрола.

Можеби имаат ниска самодоверба и немаат доверба во
Billy Crawford
Billy Crawford
Били Крафорд е искусен писател и блогер со повеќе од една деценија искуство во оваа област. Тој има страст да бара и споделува иновативни и практични идеи кои можат да им помогнат на поединците и бизнисите да ги подобрат своите животи и операции. Неговото пишување се карактеризира со уникатен спој на креативност, увид и хумор, што го прави неговиот блог привлечно и просветлувачко читање. Експертизата на Били опфаќа широк спектар на теми, вклучувајќи бизнис, технологија, начин на живот и личен развој. Тој е исто така посветен патник, откако посетил над 20 земји и се повеќе. Кога не пишува или не глобтротира, Били ужива да спортува, да слуша музика и да поминува време со семејството и пријателите.