5 вознемирувачки примери на лоша карма во реалниот живот

5 вознемирувачки примери на лоша карма во реалниот живот
Billy Crawford

Многу луѓе ја сфаќаат кармата како оваа голема мистична сила, но кармата е всушност многу поедноставна од тоа.

Кармата значи дека секоја акција има последица, а позитивните постапки имаат позитивни последици. Исто така, негативните постапки имаат негативни последици.

„Покажи ми ја кармата на дело тогаш!“ може да речете.

Па, копнете се затоа што еве пет примери на лоша карма во реалниот живот.

1) Сталин и лекарите

Смртта на советскиот диктатор Јозеф Сталин е совршен пример за гризење на кармата.

Може да се каже дека со тоа колку страдање предизвикал, директно одговорен за над 9 милиони смртни случаи и „индиректно“ одговорен за Големиот Украинец Глад, тој не беше човек кој би го сметал за добар човек.

Но, вистинскиот синџир на настани што доведоа до неговата смрт не е ништо помалку од карма во акција.

Сталин имаше токсичен став кон Евреите . Тој би направил слика за себе како „пријател“ на Евреите кога тоа му одговара, како на пример со осудување како нацистите се однесувале со Евреите.

Остатокот од времето, сепак, тој активно ја користел секоја прилика да ги угнетува, маргинализира и упропасти овие луѓе.

Еден таков пример дека тој бил ужасен за Евреите бил во неговите подоцнежни години. Тој ги обвинуваше еврејските лекари дека се атентатори кои заговараат да убијат високи политичари. Ова доведе до општо сомневање кон лекарите вогенерал.

Така, кога Сталин беше пронајден дека страда од церебрално крварење во неговата спална соба, тој едноставно беше преместен на каучот.

Ниту еден лекар не беше подготвен да му постави дијагноза или да му помогне затоа што, добро, зошто би сакале?

Човекот им го правеше животот пекол и тие ќе бидат обвинети за атентат доколку Сталин умре!

Предупредување за спојлер: Сталин навистина умре.

И неговата смрт беше долга и извлечена. Го најдоа како умира на први март, го испратија дома и умре дури на петти.

Лекција:

Да беше Сталин попријателски со лекарите, тогаш можеби тој ќе беше лекуван и човекот ќе се спасеше од работ на смртта. Ако се однесуваш лошо со луѓето, ќе дојде момент кога истите тие луѓе би можеле да ти го направат истото.

2) Мајката која е казнета затоа што јавно ги казнила своите деца

Постојат многу причини зошто е веројатно лоша идеја да го вклучите интернетот во вашето родителство, а корисникот на eBay, Daney21, од прва рака сфати зошто.

Годината беше 2011 година, двајцата синови на Дејни21 случајно ја уништија нејзината када од играјќи си со нивните Beyblade играчки во него. Нејзината реакција беше да ги земе Beyblades на нејзините синови и да ги стави на аукција на eBay објаснувајќи дека ги продава на продажба со намера приходите да одат за поправка на кадата.

Звучи фер? Тоа не е се.

Таа на списокот имаше слика од нејзините два сина, и дватавидно вознемирена, држејќи чанта со која ги покажува играчките што биле пуштени во продажба.

Во нејзиниот опис, Дејни21 дополнително објаснува дека откако ќе се ослободи од Beyblades, парите ќе ги земе и во прасето на нејзините синови -банки и потоа на аукција на останатите нивни играчки.

Ова го привлече вниманието на луѓето од целиот интернет, вклучувајќи ги и оние кои се дружеа во анонимна табла за пораки наречена 4chan. Тие веднаш почнаа да работат обидувајќи се да го уништат огласот на Daney21 и тоа го направија со подигање на понудите високо со лажни понуди. Од 81 УСД, отиде на 200, потоа на 610, па на 10.501, па на крајот на 999.999.

Описот на крајот беше отстранет од eBay. Таа планираше повторно да ги постави, но одлучи дека не вреди уште еднаш да се изложува на јавното тролање.

И добро е што не го стори тоа бидејќи во спротивно, работите ќе ескалираа на повеќе од само безопасната инфлација на понудата што таа ја доби.

Интернетот во голема мера ја заборави. Таа сепак успеа да заработи напис за Encyclopedia Dramatica, но означувајќи се себеси како ужасна мајка за цел живот. е „Не претерувај“ и второто е „Не користете го интернетот за да ги срамите луѓето“.

Тие се деца. Разговарајте со вашите деца, кажете им што згрешиле и можеби дајте им тајм-аут. Што не треба да правитее јавно да ги срами на интернет, бидејќи тоа ќе им остане додека стареат.

Ако срамите некого на интернет, особено ако е малолетно, луѓето ќе бидат надвор да ве привлечат и вие би можеле завршуваат со лоша репутација дури и децении откако ќе умрете.

3) Дискриминацијата на работа лошо се одразила

Во 2012 година, регистрираната помошничка по име Џесика Дејвис била повикана во канцеларијата на нејзиниот претпоставен, каде што Надзорникот и колегата се обидоа да ја притиснат, да ја стресат и да предизвикаат ПТСН.

Двајцата на крајот ја принудија да оди во болницата за итна медицинска помош поради нејзината ментална состојба.

Болницата ја пушти Џесика да си оди, велејќи дека освен стресот поради тоа што е принудена да дојде на одделението, таа е сосема добро.

Надзорникот сепак не застана и ја стави на продолжено медицинско отсуство... без да ја извести . За да бидат работите уште полоши, надзорникот им фабрикувал лаги на повисоките лица.

Регистрираниот помошник поднел жалба до нивните шефови, а на состанокот, надзорникот кажал лаги, како на пример дека помошникот бил стои пред огледалата со ножеви сакајќи да исече месо и дека има убиец во главата кој сака да се ослободи.

Газдите му веруваа на надзорникот и нејзините поплаки беа затворени.

Што потоа следеше дека помошникот го подигна ова прашање до Трибуналот за човекови права и... таапобеди!

И беа потребни три долги години и, за тоа време, таа изгуби работа, мораше да се пресели и да ги остави речиси сите нејзини работи зад себе, да најде работа и цело време се бореше со ментална агонија во текот на целата тешко искушение.

Но, таа победи, ја расчисти нејзината репутација, ѝ беше платена отштета од над четириесет илјади долари, а и нејзиниот претпоставен и колегата беа отпуштени и нивните постапки беа запишани, па секој што сакаше да вработи или од нив ќе видат што направиле.

Исто така види: 15 важни начини да престанете да бидете емотивно врзани за некого

А кој би сакал да вработи некој таков?

Лекција:

Лекцијата овде е дека дури и ако мислите дека се извлекувате правејќи нешто лошо, порано или подоцна ќе сретнете некој кој ќе ви докаже дека не сте во право. Тоа може да биде првата личност што ќе ја изберете да ја жртвувате, или третата или десеттата.

А зошто сепак го правите тоа? Се исплати да им помагаш на луѓето и наместо тоа да бидеш добар. Можеби на тој начин ќе се најдете лице в лице со позитивна карма.

4) Кога алчноста ги задушува нациите

Кармата не мора да се врти околу поединци . Тоа може да се случи и во поголем обем, на организации, компании, па дури и на нации.

Во 2019 година, имаше обид да се прошири индустријата за палмино масло во Индонезија, делумно да се стигне до живата палма нафтената индустрија на соседна Малезија. За да се направи ова, големи делови од дождовни шуми беа исечени и запалени за да се направи простор за обработливо земјиште.

Ова беше страшнодвижете се!

Видете, беше сушна сезона, и покрај тоа што индонезиската влада направи се за да ги изгасне пожарите, тие се проширија надвор од контрола. За да биде уште полошо, Индонезија има големи површини со тресет и долго по гаснењето на површинските пожари, тресетот продолжи да тлее под земја.

Сето ова ги опфати Индонезија, Малезија, Сингапур и многу други земји од Југоисточна Азија во густ облак чад кој траеше најмалку четири месеци. Беше доволно дебел што едвај можевте да видите сто метри пред вас.

Ако сте биле некаде во близина на оган, би знаеле дека е лоша идеја да дишете чад во кој било временски период . Сега замислете колку мора да беше мачно да се трпи сето тоа со месеци!

Повеќе од милион луѓе заминаа со тешки респираторни инфекции, некои починаа, а на многу други им беше нарушен животот поради овој настан, од школувањето откажани поради суспензија на летови во и надвор од Југоисточна Азија.

И сето тоа започна со алчност.

Лекција:

Најголемата лекција овде е дека кармата не мора да влијае само на личноста или групата што ја врши акцијата. Ние не живееме во вакуум, а последиците од нашите постапки можат да им наштетат или да им користат и на луѓето околу нас.

Во овој инцидент, Индонезија беше одговорна за маглата, но нејзините соседи да страдаат покрај неа. Исто така, не беа сите Индонезијциодговорни или соучесници во палењето на дождовните шуми, но сепак тие страдаа исто.

Луѓето одговорни за пожарите, се разбира, ги добија своите праведни пустини. Околу 230 лица беа уапсени поради нивната вмешаност во палењето. Сепак, се надеваме дека оваа приказна ќе послужи да ги предупреди луѓето да бидат повеќе свесни за светот околу нив.

5) На крајот на краиштата не е толку тешко

Ако сте поминале одредено време на интернет, сигурно ќе наидовте на тролови. Луѓе кои се чини дека немаат ништо друго освен да ги вознемират луѓето. Ако некогаш сте се запрашале што и да се случува во главите на овие луѓе, не сте сами.

Во 2012 година, додека го продуцираше документарниот филм „Панорама“, Би-Би-Си одлучи да го пронајде Нимрод Северн. Тој е интернет трол познат по тоа што остава непријатни коментари на спомениците на неодамна починатите луѓе на Фејсбук. Коментарите како што се надевајќи се дека починатиот ќе „гние во мочка“. Кога го прашале дали мисли дека неговото тролање има ефект врз луѓето, неговиот одговор бил „Да... је*ки се“.

Тој потоа продолжил да рече дека „Фејсбук е отворен форум“ и дека може да каже што сака. Неговото вистинско име и адреса беа откриени во истиот документарец и одговорот беше тој да добие неверојатна количина на омраза.

Брзо напред кон иднината, и тој во основа исчезна од лицето наинтернетот, а никој не знае како е сега. Но, неговото име е таму, и за вечност, ќе биде врзано за тој човек кој фрлаше вербални камења врз ожалостените семејства.

Лекција:

Нели Дали некогаш сте помислиле дека сте доволно анонимни, дури и на интернет?

Можеби мислите дека сте, но не сте. Затоа, не дозволувајте релативната анонимност што ви ја овозможува интернетот да биде изговор за да бидете злобни кон другите или да заборавите дека има луѓе од другата страна на екранот.

Онлајн троловите напредуваат од таа смисла на анонимност, и секогаш е шок кога таа анонимност ќе се прекине. И ако сте доволно озлогласен трол, ќе има некој што ќе се обиде да го скрши тоа. Ако не е БиБиСи, тогаш таблите за пораки како 4chan.

Се разбира, помага да се има на ум дека не треба да ја боцкате мечката ако не можете да ја запрете можноста таа да се разбуди и да закачи твоето лице. Можеби ќе има ограда помеѓу тебе и ѕверот, но дали ќе се одржи? Веројатно не!

Се исплати да се биде љубезен да се биде други луѓе. Онлајн или офлајн, не е важно.

Кармата е исклучително јасна ако размислите за тоа. Дајте му на пријател пари во негово време, и тој ќе ви помогне кога ќе ви треба.

Ако го исфрлите вашиот пријател во време на потреба, ќе изгубите пријател и ќе добиете непријател.

Нема потреба да се однесуваме мистично околу тоа. Добрите постапки најчесто доведуваат додобрите работи, а лошите постапки најчесто доведуваат до лоши работи.

Некои луѓе се извлекуваат со лошо дело одвреме-навреме, но порано или подоцна ќе сретнат нешто што ќе ги погоди во стомакот. Слично на тоа, понекогаш добрите дела остануваат неценети, но на крајот, таа благодарност ќе дојде.

Кога секој би ја гледал кармата на овој начин, животот би бил многу подобар за сите.

Дали ви се допадна мојата статија? Лајкнете ме на Фејсбук за да видите повеќе написи како оваа во вашиот довод.

Исто така види: 9 можни причини зошто вашето момче не ве натера да се чувствувате сексуално посакувани (и што да правите)Billy Crawford
Billy Crawford
Били Крафорд е искусен писател и блогер со повеќе од една деценија искуство во оваа област. Тој има страст да бара и споделува иновативни и практични идеи кои можат да им помогнат на поединците и бизнисите да ги подобрат своите животи и операции. Неговото пишување се карактеризира со уникатен спој на креативност, увид и хумор, што го прави неговиот блог привлечно и просветлувачко читање. Експертизата на Били опфаќа широк спектар на теми, вклучувајќи бизнис, технологија, начин на живот и личен развој. Тој е исто така посветен патник, откако посетил над 20 земји и се повеќе. Кога не пишува или не глобтротира, Били ужива да спортува, да слуша музика и да поминува време со семејството и пријателите.