Животен партнер наспроти брак: Која е разликата?

Животен партнер наспроти брак: Која е разликата?
Billy Crawford

Кога се обврзуваат на партнерот, не секој пар оди по типичниот пат на брак.

Некои претпочитаат едноставно да бидат животни партнери.

Но, кога гледаме на животни партнери наспроти брак, што е големата разлика?

Ќе дојдеме до дното за да може на крајот да го направите вистинскиот избор за себе!

Што е брак?

Прво, ние сакаме навистина да ги разјасниме дефинициите за бракот и животното партнерство за да дознаеме со што точно имаме работа.

Бракот е легална заедница на две лица. Тоа е правно обврзувачки договор кој наведува дека две лица се посветени еден на друг, финансиски и емоционално.

За оние кои се религиозно наклонети, бракот е исто така духовна заедница.

Гледате, бракот се гледа како конечна заедница помеѓу две лица.

Тоа е врска која треба да трае цел живот.

Типично, луѓето кои влегуваат во брак имаат поглед вперени во големата слика: доживотна посветеност и дружење.

Нема истекување на бракот. Тоа не е нешто што треба да се сфати лесно или да се влезе без размислување, бидејќи вклучува две лица кои се обврзуваат да станат едно, на секој можен начин.

Луѓето кои стапуваат во брак обично го прават тоа затоа што сакаат да го поминат остатокот од нивните животи со друга личност и заедно да градат семејство.

Тоа е она што го прави бракот толку важна одлука во животот.

тоа!

Мојот совет овде е да ги имате вашите мислења директно и да бидете подготвени мирно да ги објасните.

Почесто отколку не, луѓето кои имаат проблем со животните партнерства никогаш не одвоиле време навистина да размислат зошто бракот не е за секого.

Да им го објасниш тоа може да им ги отвори очите кон поинаков пат, кој е исто толку полн со љубов како и сè друго!

во крајна линија е дека можете слободно да правите што сакате со вашиот живот.

А ако бракот едноставно не е за вас, тогаш не правете го тоа!

Ќе бидете многу посреќен на крајот.

Духовната разлика – целосно да се посветиш на некого

Прво, морам да кажам дека некои луѓе не се голем љубител на бракот; тоа е затоа што тие не веруваат дека владата треба да биде вклучена во приватниот живот на луѓето.

Меѓутоа, ние во моментов живееме во општество каде што луѓето веруваат дека бракот е неопходен затоа што мислат дека им треба дозвола од владата за ја покажуваат својата љубов еден кон друг така што ќе се венчаат.

Но, ако размислите за тоа, ова технички не е многу важно, бидејќи и покрај тоа што можеби сте легално во брак преку владата (државата), вашата врска е сè уште врз основа на љубов; па не треба да има никаква причина зошто би ви требал правно обврзувачки договор, нели?

Да и не. Иако и двете од овие односи можат да бидат исто толку љубовни и посветени како и другите, тамуе духовна разлика помеѓу бракот и животното партнерство.

Ако и двајцата партнери се религиозно наклонети, бракот е духовна заедница.

Бракот е посветеност кон партнерот што ја надминува физичката.

Кога двајца луѓе се во брак, тие се духовно поврзани еден со друг.

Тие се посветени еден на друг и тие се духовно поврзани, често во името на Бога.

Кога двајца луѓе се животни партнери, тие се посветени еден на друг, но не се духовно поврзани еден со друг во иста смисла.

Сега, пред да ми се спротивставите, верувам 100% дека животните партнери може да биде и духовно поврзан, но овде зборуваме од религиозна гледна точка.

За некои луѓе, религијата не е ниту најголемиот фактор, иако тие веруваат дека бракот значи крајна форма на посветеност, и тоа е затоа што тоа е јавна изјава која вели дека се посветени еден на друг.

Со животните партнери, нема јавна обврска, барем не таква.

Нема правен документ потпишан пред никого, и нема официјална церемонија за да се преземе обврската.

Кај животните партнери, обврската доаѓа одвнатре; и тоа не е нешто што можете да го докажете или покажете на некој друг.

Животните партнери се посветени еден на друг по избор, а не по закон.

Сега може да тврдите дека ова е дури повеќе доказ за нивнотосилна врска, и се согласувам! Животните партнери дефинитивно имаат силна врска!

Тоа едноставно не е исто што и бракот, но тоа е исто како да споредувате јаболка и круши.

Сега, ова не значи дека тие се лоши работи; тие се само различни нешта.

Според мене, бракот и животното партнерство се одлични начини да се биде со некој што го сакаш!

Ако сте религиозно склони, одете на брак!

Ако не сте толку за религија или духовност, прескокнете го религиозниот аспект и одете на животно партнерство!

Кои се сличностите помеѓу бракот и животното партнерство?

Па , веројатно до сега сте ја сфатиле суштината на сето тоа, но бракот и животното партнерство навистина не се толку различни, освен некои правни аспекти.

И двајцата се (се надеваме) вкоренети во љубовта и посветеноста, и тие И двајцата се вкоренети во идејата за доживотна посветеност.

Сега, животното партнерство навистина може да трае вечно.

Бракот, од друга страна, исто така може да заврши со развод ако работите не се не оди добро.

Значи, навистина нема гаранција, без разлика кој пат ќе го изберете!

Во суштина, и двете од овие врски се знаци на љубов и треба да се почитуваат како такви.

Бракот може да ви донесе предност да бидете легален член на семејството, да ги имате поволностите што доаѓаат со тоа и да бидете законски посветени на вашиот партнер.

Освен тоа, овие двајца практично водатистиот живот!

На крајот, зависи што преферирате

На крајот на денот, на вас е да одлучите дали сакате да бидете животен партнер или дали сакате да бидете легално во брак.

Навистина зависи од тоа што вие и вашиот партнер сакате од врската и со што се чувствувате удобно.

Гледате, нема одговор на прашањето од кои едниот е подобар или полош затоа што едноставно се различни!

И двете можат да бидат доживотно среќно партнерство, и двајцата може да завршат со развод, раскинување и болка во срцето.

Верувам дека со вистинска личност, не ви треба правен договор за да се обврзете на нив, но може да биде убаво да знаете дека сте го направиле крајниот избор да бидете со нив.

Така што навистина, што и да плови вашиот брод е добро .

Сојузот на двајца луѓе може да биде хармоничен и да им донесе радост на двајцата, или може да биде бурен и да доведе до години на болка, гнев и незадоволство меѓу партнерите.

Се разбира, бракот е исто така малку потешко да се постигне надвор од, па оттука и големата одлука да влезете во тоа на прво место.

Меѓутоа, ако сте спремни да ја преземете одговорноста за брак, ќе бидете наградени со доживотен придружник и семејство.

Што е животно партнерство?

Сега кога разбравме што е брак, сега можеме да ги погледнеме животните партнери.

Иако постојат многу сличности помеѓу животните партнери и брачни двојки, исто така има многу разлики.

Животното партнерство е едноставно спој на двајца луѓе кои избрале да се посветат еден на друг во текот на целиот свој живот, но одбрале да не се венчаат законски и да не влегуваат во никакви религиозни или духовна врска.

Разликата помеѓу животен партнер и брак се сведува на фактот дека едниот е правно обврзувачки, а другиот не.

Понатаму, оние кои избираат да бидат животни партнери не сакаат да стапат во брак затоа што не чувствуваат дека е потребно за нив како поединци или за нивните врски.

Со други зборови, животен партнер е договор меѓу две лица да бидат посветени еден на друг без законска обврска .

Ова може да ви помогне ако едниот или двајцата партнери не се заинтересирани за брак, или ако едниот или двајцатапартнерите не се доволно финансиски стабилни за да стапат во брак.

Животното партнерство не е правно обврзувачко, што значи дека нема барања во однос на финансиската или емоционалната обврска помеѓу двајцата партнери.

Партнерите се слободни да ја прекинат врската во секое време без никакви последици.

Тоа е исто така она што ги разликува животните партнери од брачните парови - понекогаш тие се помалку склони да бидат посветени бидејќи не се законски поврзани еден со друг.

Меѓутоа, тоа не значи дека животните партнери не можат да бидат посветени еден на друг.

Некои парови кои се животни партнери избираат да се венчаат затоа што сакаат да ја направат својата врска поофицијална и обврзувачка.

Се разбира, тоа значи и дека е многу полесно за двојката која е животен партнер да ја прекине врската отколку за двојката која е во брак.

Заедницата на две лица може да биде или хармонична и ќе им донесе радост на двајцата, или може да биде бурно и да доведе до години на болка, гнев и незадоволство меѓу партнерите.

Ова се некои од причините зошто луѓето избираат да не се венчаат – тие сакаат флексибилност во нивната врска која доаѓа со тоа да се биде животен партнер наместо да се има посветеност и ограничувања кои доаѓаат со бракот.

Се разбира, или едно од овие партнерства може да биде убаво и силно или бурно и токсично, етикетата не дефинирајте говрска.

Но, да ги погледнеме големите разлики:

Големата разлика – правно обврзувачки договор

Како што споменавме погоре, една од најголемите разлики помеѓу бракот и животното партнерство е правниот договор.

Ако сте во брак, и двајцата сте должни и законски поврзани еден со друг до крајот на животот.

Ако сте животен партнер, можете слободно да барај нов животен партнер во секое време и без никаква правна последица.

Едноставно кажано, животниот партнер може да биде скршен во секое време од кој било партнер.

Бракот, од друга страна, е правно обврзувачкиот договор кој диктира една двојка ќе остане заедно до смрт.

Ако парот заврши да се разведе, тие мора да поминат низ долг правен процес за да излезат од брачниот договор.

0>Тоа исто така значи дека работите како што е изневерувањето може да се тужат на суд кога станува збор за бракот.

Ако сте животен партнер, немате правен регрес ако вашиот партнер изневерува.

Ова е една од причините зошто некои луѓе избираат да бидат животни партнери наместо да стапат во брак – тоа им дава слобода да излегуваат со други луѓе и да не се соочат со никакви правни последици за тоа.

Исто така види: 16 знаци дека на бившиот не му недостигате и дека веќе продолжил понатаму

Меѓутоа, тоа не е главната причина зошто луѓето остануваат животни партнери наместо да се венчаат.

Некои едноставно не веруваат во чинот на правно обврзувачки договор со некој што го сакаат.

Ова ме доведува до мојот следенточка:

Уште една голема разлика – посветеност vs. Правна обврска

Друга разлика помеѓу бракот и животното партнерство е нивото на посветеност што секој партнер го има во врската.

Кога две лица се законски во брак, тие се законски поврзани еден со друг.

Тие се посветени еден на друг финансиски, и тие се посветени еден на друг емотивно.

Не само што се посветени еден на друг, туку и се должни еден на друг.

Ако една личност во врската ја изгуби работата, другиот партнер законски мора да се грижи за нив финансиски додека не може да најде нова работа.

Не е важно дали другиот партнер има работа , ако имаат заштеда или ако имаат способност да се грижат за себе.

Кога две лица се законски во брак, тие имаат законска обврска еден кон друг.

Сега: додека тоа е убава сам по себе, многу луѓе претпочитаат пат на животно партнерство, каде што сепак ќе бидат посветени еден на друг, но само поради љубовта што ја чувствуваат кон таа друга личност, не поради некаков договор.

Тие, исто така, не сакаат да бидат финансиски обврзани еден кон друг, што е огромен плус кога станува збор за животните партнерства.

Единственото нешто што го прават е да се сакаат еден со друг, и тоа е сè што е важно во и онака врска.

Значи, многу животни партнери имаат аргумент дека не им требасклучуваат договор со цел целосно да се поддржуваат еден со друг и да се посветат еден на друг.

Тие можат да го направат тоа сами.

Тоа е главната причина зошто многу луѓе претпочитаат животно партнерство наместо брак.

Тоа е затоа што тие не веруваат дека мора да бидат законски поврзани еден со друг.

И, според мое мислење, тоа е во ред.

Побарајте совет од тренер за односи

Иако точките во оваа статија ќе ви помогнат да се справите со разликата помеѓу бракот и животното партнерство, може да биде корисно да разговарате со тренер за односи за вашата ситуација.

Со професионален тренер за односи, може да добиете совет приспособен на специфичните прашања со кои се соочувате во вашиот љубовен живот.

Hero на врската е страница каде што високо обучени тренери за врски им помагаат на луѓето да се движат во сложени и тешки љубовни ситуации, како да одлучат дали сакаат да добијат во брак или не.

Тие се популарни затоа што искрено им помагаат на луѓето да ги решат проблемите.

Зошто ги препорачувам?

Па, откако поминав низ тешкотии во мојата љубов живот, допрев до нив пред неколку месеци.

Откако се чувствував беспомошно толку долго, тие ми дадоа уникатен увид во динамиката на мојата врска, вклучувајќи практични совети за тоа како да ги надминам проблемите со кои се соочував .

Бев воодушевен од тоа колку беа искрени, разбирливи и професионални.

За само неколку минути можете да се поврзете со сертифицирантренер за односи и добијте совети прилагодени за вашата ситуација.

Кликнете овде за да започнете.

Следната голема разлика – што значи тоа за децата

Друга голема разлика помеѓу бракот и животните партнери е тоа што значи за децата.

Ако сте законски во брак и имате деца, имате законска обврска да ги одгледувате тие деца со вашиот партнер.

Вие сте и финансиски обврзани да се грижите за тие деца во случај на развод.

Да се ​​претпостави дека и двајцата партнери се финансиски способни да се грижат за децата, и двајцата имаат обврска да го сторат тоа.

Биолошкиот родител сè уште би бил финансиски обврзан кон своите деца, дури и ако нивниот партнер почине.

Сега: освен финансискиот дел, некои деца не разбираат зошто толку многу деца во нивните класа има родители со исто презиме додека тие го немаат тоа.

Значи, се разбира, за децата тоа може да стане малку збунувачки.

Затоа некои луѓе претпочитаат брак кога тие планираат да имаат деца.

Тие едноставно не сакаат нивните деца да поминат низ конфузијата да немаат исто презиме како нивните родители, и тоа е во ред.

Следната голема разлика – Што значи тоа за вашите финансии

Следната голема разлика помеѓу бракот и животните партнери е што значи тоа за вашите финансии.

Како што јас го гледам тоа, постојат две категории на луѓе коистапуваат во брак: оние кои стапуваат во брак затоа што се заљубени во некого, и оние кои стапуваат во брак затоа што мислат дека можат да добијат пари со стапување во брак наместо само да живеат заедно.

Последната група влегува во многу неволја понекогаш, затоа што кога се работи за финансии, треба да бидеш со некого само ако си заљубен во него.

А ако си заљубен во некого, тогаш нема потреба да се венчаш од финансиски причини; тоа би било од љубов.

Исто така види: 12 причини зошто вели дека му треба време да размисли за врската

Значи, ако планирате да се омажите само за да заштедите пари, јас многу би ве советувал да не ја направите таа идеја, освен ако навистина не се грижите премногу за другата личност и не сте само таму за парите.

Не вреди за болката што ќе дојде откако вашата врска ќе се распадне поради недостиг на доверба или што и да е друго што ќе се појави кога паровите се венчаат поради која било друга причина освен од љубов.

Сега: претходно споменавме дека бракот е правно обврзувачки договор и обично, тоа значи дека имотот на секое лице отсега па натаму ќе се дели 50/50.

На пример, ако вие и вашиот партнер живеете заедно и двајцата имате 100.000 долари во главниот град, тогаш овие пари се сметаат за ваши и негови.

Тоа е така затоа што бракот е правно обврзувачки договор кој вели дека имотот на секое лице ќе им припадне на двајцата партнери кога тие се венчаат.

Ако поради некоја причина вашиот партнер умре, нивнитесредствата ќе одат кај вас.

Исто така, во случај на развод, работите може да станат навистина лепливи кога сте во брак.

На крајот на краиштата, вашите средства ќе бидат поделени и партнерите ќе можат да тужат еден со друг за повеќе пари.

Повторно, ако планирате да се омажите и не сте заљубени во таа личност, многу ве советувам да ја преиспитате вашата идеја.

Бидејќи работите можат станете грди кога сте во брак од која било друга причина освен да сте заљубени во таа личност.

И не вреди.

Ако се мачите во вашиот брак, оваа следна точка е за вас:

Уште една голема разлика – што значи тоа за вашиот социјален живот и вашите односи со пријателите и членовите на семејството

Следната голема разлика помеѓу бракот и животните партнери е што значи тоа за вашите социјалниот живот и вашите односи со пријателите и членовите на семејството.

Па, иако повеќето луѓе се релативно отворени и со разбирање, многу пријатели и членови на семејството можеби не го одобруваат вашиот избор да не стапите во брак.

И тоа е сосема во ред.

Тоа е твој живот и ти е дозволено да го живееш како што сакаш.

Само знај дека ако одлучиш да не се венчаш, можеби ќе имаш објаснување направи.

На крајот на краиштата, многу луѓе можеби не разбираат зошто двајца би избрале да живеат заедно без да бидат во брак.

Но, повторно, тоа е ваш живот и ваш избор; па ако не сакате да се омажите, тогаш не правете го
Billy Crawford
Billy Crawford
Били Крафорд е искусен писател и блогер со повеќе од една деценија искуство во оваа област. Тој има страст да бара и споделува иновативни и практични идеи кои можат да им помогнат на поединците и бизнисите да ги подобрат своите животи и операции. Неговото пишување се карактеризира со уникатен спој на креативност, увид и хумор, што го прави неговиот блог привлечно и просветлувачко читање. Експертизата на Били опфаќа широк спектар на теми, вклучувајќи бизнис, технологија, начин на живот и личен развој. Тој е исто така посветен патник, откако посетил над 20 земји и се повеќе. Кога не пишува или не глобтротира, Били ужива да спортува, да слуша музика и да поминува време со семејството и пријателите.