Како да избегнете лажна духовност: 20 знаци на кои треба да внимавате

Како да избегнете лажна духовност: 20 знаци на кои треба да внимавате
Billy Crawford

Што го прави духовниот учител? Дали мислите дека сте забележале знаци на некој лажен? Не сте сигурни?

Неколкумина избрани совладале големо ниво на мудрост во духовноста и сакаат да ги споделат своите сознанија со другите. Сепак, некои луѓе ја злоупотребуваат идејата за духовност и ја користат за своја корист.

Оваа статија ќе ве научи на главните знаци на лажна духовност и како да избегнете духовни измами. Ајде да скокнеме веднаш.

Што е лажна духовност?

Лажната духовност е чин на користење на духовноста за искористување на другите. Тоа е кога некој лажно тврди дека е духовен за да добие моќ или популарност, но не прави ништо за себе.

Некои знаци дека нешто не е во ред се кога луѓето ја преземаат духовноста заради нивното его или кога се обидуваат да го искористат тоа за лична корист.

Лажната духовност може да биде и знак за ментална болест, како што е нарцизмот. Некој може да помисли дека пораснал во духовен учител кога наместо тоа само го зголемил своето его.

Психологот Скот Бери Кауфман го дефинира егото како „оној аспект на јас што има непрестајна потреба да се види себеси во позитивно светло.“

Значи, може да биде лесно да почнете да се почитувате себеси затоа што сте „толку добри“. Многу духовни гуруа лесно можат да паднат под етикетата на духовен нарцис.

Исто така види: Препознавање на енергијата на сродната душа: 24 знаци на кои треба да внимавате

Важно е да не ги мешате овие знаци со оние кои едноставно минуваат низ мрачно време и учат од тоа.Манипулирање со другите

Злоупотребата на туѓите таленти и емоции за нечија придобивка е дефинитивен знак за духовно лажно. Тие ќе се потрудат да манипулираат со другите да веруваат во нешто во што можеби не сакаат да веруваат.

Тие ќе го направат тоа за да добијат предност пред другите. Можеби дури и ги користат емоциите на другите за да манипулираат со нив. Ова е знак на незрелост и несигурност, но е и знак на духовна слабост.

Духовниот човек знае дека е сигурен со тоа што е и во што верува, па нема да ги присвои погрешно талентите или емоциите на другите за нивна корист.

Ако некој се обиде да манипулира со нив користејќи ги овие методи, тие само би се изнасмеале и ќе им дале до знаење дека повеќе нема да бидат манипулирани со овие методи.

13) Сè за парите

Ако духовниот учител повеќе се грижи за парите отколку за било што друго - брзо да се збогати и да направи се за парите, тогаш веројатно е повеќе фокусиран на тоа отколку на споделување духовни лекции .

Духовниот учител повеќе се грижи за тоа што може да им понуди на другите и неговиот придонес за човештвото отколку за материјалните добра. Тој верува дека светот е полн со изобилство, па затоа слободно ќе го споделува она што го нуди.

Ако духовниот учител е сè за парите, тогаш тоа е веројатно затоа што нема самодоверба и неговата примарна фокусот е насамиот себе. Тој може да биде несигурен и да се чувствува како „не сум доволно добар“, освен ако нема многу пари.

Ако духовниот учител се фокусира на пари, тогаш тоа веројатно значи дека неговите учења ќе бидат фокусирани на тоа како да и брзо збогатете се.

14) Гладен за моќ

Ако духовниот учител е повеќе фокусиран на моќта и контролата од било што друго, тогаш веројатно тие се повеќе фокусирани на тоа отколку на споделување духовни лекции.

Можеби нема да можете да го видите во тоа време, но гуруто ќе стане позаинтересиран да стекне поголема моќ отколку да ви помогне на вашето духовно патување.

Има многу приказни за гуруа кои станаа толку моќни што живеат во огромни згради, возат фантастични автомобили и генерално се однесуваат како кралеви.

Проблемот е во тоа што кога тоа ќе се случи, гуруто станува позагрижен за одржување на својата позиција на моќ отколку со помагање на луѓето.

Ако некоја личност ја има оваа тенденција, таа ретко ќе се откаже од својата моќ и позиција дури и ако тоа значи дека страдаат оние околу него.

15) Не го практикува она што го Проповедај

Вистинскиот господар ќе го живее она што го проповедаат. Ако тие велат дека се љубезна личност, но ја тепаат својата сопруга или децата, тогаш ова не е вистинската личност што треба да се следи. Тие ќе го живеат животот каков што сакаат другите да живеат и нема да бидат лицемерни.

Вистинскиот господар исто така ќе биде доволно скромен да признае кога греши и да се извини ако е потребно. Вистинскигосподарот нема да им се лути на другите кога ќе видат дека прават грешки бидејќи знае дека сите ние грешиме и мораме да учиме од нашите.

16) Не е добар слушател

Вистински мајстор секогаш учи и ги слуша другите. Сфаќаат дека не знаат сè и се во ред со тоа.

Вистинскиот мајстор ги слуша другите без да ги осудува или да ги осудува. Тој ќе слуша со отворен ум, срце и душа за да може да учи од другата личност.

17) Проповеда за љубовта, но ги мрази своите непријатели

Вистинскиот господар разбира дека љубовта е наменета за сите, дури и за нивните непријатели. Ако духовниот учител ги мрази своите непријатели, тогаш тие веројатно се повеќе фокусирани на омразата отколку на љубовта и мирот.

Духовно разбудените луѓе нема да бидат насилни кон никого или ништо во која било форма. Тие ќе го живеат својот живот мирно и нема да дозволат другите да ги срушат.

18) Самоправедни

Вистинскиот господар е доволно скромен да признае кога греши и да се извини ако е потребно.

Вистинскиот господар нема да им се лути на другите кога ќе видат дека грешат затоа што знае дека сите грешиме и мора да учиме од нашите. Нема да се пофали со тоа колку е голем или колку моќ има. Тој ќе дозволи неговите постапки да зборуваат наместо неговите зборови.

19) Полни со себе

Вистинскиот господар нема да биде арогантен и полн со себе. Тиеќе бидат скромни и благодарни за сето она што го имаат. Тие нема да ги спуштаат другите за да изгледаат подобро.

Тие ќе разберат дека сите сме на нашиот духовен пат и мораме да учиме еден од друг. Вистинскиот господар нема да мисли дека е подобар од другите затоа што има поголема моќ, пари или слава од другите.

Тој нема да мисли дека е подобар од другите затоа што има повисоко духовно ниво од другите. Тој нема да мисли дека е подобар од другите само затоа што се од различна раса или религија од него.

Исто така види: 50 особини на наивна личност (и зошто е во ред)

20) Не е учител, туку мајстор

Вистинскиот мајстор ќе знае дека немаат право да судат друго лице. Тие ќе сфатат дека сите ние сме на нашиот духовен пат и мораме да учиме еден од друг.

Вистинскиот господар не очекува ништо за возврат да ги учи луѓето за духовниот живот или за неговите учења. Тој го прави тоа едноставно затоа што е вистинската работа, а не затоа што сака нешто за возврат.

Ако овие знаци звучат како некој од кого сте побарале духовен совет, размислете како тие може негативно да влијаат на вашиот духовен раст. Обидете се да процените дали вреди или не, на долг рок, да продолжите со оваа личност во вашиот живот.

Заклучок

Лажната духовност е вистинска работа. Тоа е поим што се однесува на луѓе и организации кои ловат добри намери и се хранат со вистинската желба залуѓето да најдат смисла и цел во нивните животи.

Овие луѓе и организации се оние кои ветуваат духовно исполнување, но на крајот нанесуваат емоционална, а понекогаш и физичка штета.

Вистинската духовност е нешто што може да Не се купува или продава.

Тоа не може да биде контролирано или манипулирано од други.

Вистинската духовност доаѓа одвнатре и тоа е нешто што треба да го откриете сами преку интроспекција, контемплација, обиди и грешки, молитва и медитација и проучување на големите дела на духовната литература (како ова).

Ако не сте внимателни, на крајот може да потрошите многу пари, инвестирајќи го вашето време и енергија во нешто што не е вистинското нешто.

Најдобар начин да избегнете измама е да ги препознаете главните знаци на лажна духовност и да ја слушате вашата интуиција.

Важно е да имате на ум дека не е сета духовност лажна, затоа не бегајте да истражувате што нуди духовноста, само влезете со проникливи очи.

Дали ви се допадна мојата статија? Лајкнете ме на Фејсбук за да видите повеќе написи како оваа во вашиот довод.

Некој може да има голема темнина во својот живот, но тоа не значи дека е лажен.

Важно е да разберете како го толкувате вашето духовно патување и да бидете сигурни дека нема да бидете измамени од тие кои не ги имаат на срце вашите најдобри интереси.

Како да избегнете духовни измами

F.B.I предупреди дека има зголемување на духовните измами за време на пандемијата COVID-19. Кога времињата се неизвесни, ние сакаме брзо да најдеме одговори за животот. Но, бидете внимателни, постојат многу начини на кои луѓето можат погрешно да се претстават себеси.

Важно е да размислувате критички ако некој се обиде да ви каже дека ги има сите одговори.

Еден начин е преку употреба на духовноста за лична корист. Исто така, важно е внимателно да внимавате на каква било нерамнотежа на моќта и да внимавате на себични мотивации.

Кога првпат ќе сретнете некој кој тврди дека ги има клучевите за духовниот увид, обидете се да внимавате на какви било интуитивни чувства што може да се појави во вас:

  • Дали некој бара нешто од вас со кое не се чувствувате удобно?
  • Дали нешто изгледа премногу добро за да биде вистина?
  • Дали тие бараат од тебе да направиш нешто што не е во ред?
  • Дали некој изгледа премногу совршен?
  • Дали тие велат дека си посебен или различен од сите други?
  • Дали нешто ве загрижува во врска со ситуацијата?

Ако можете да одговорите со да на кое било од овие,тогаш бидете внимателни. Тоа може да значи дека личноста е лажна или има лоши намери. Постојат многу начини на кои луѓето погрешно се претставуваат. Можеби вашиот стомак ќе ви каже да бидете претпазливи.

Без разлика која е личноста, познат духовен учител или непознат онлајн психичар, не заборавајте да прашате дали некој ве замоли да донирате или да му дадете пари.

0>Луѓето може да ја искористат својата духовност за да ги измамат другите да даваат пари или да ги натераат да се чувствуваат виновни што не донираат.

Ваквите измами се случуваат кога луѓето ја искористуваат потребата за духовност.

Тие ќе прават да се чувствувате како да пропуштате нешто важно што само тие можат да ви го обезбедат. Тие, исто така, може да ви се закануваат со клетви или лоши предзнаци ако не се придржувате и не ги поддржите нивните услуги.

Кога некој ја користи духовноста за да измами други, тие обично се обидуваат да заработат нешто од тоа.

Можеби се обидуваат да заработат пари, емоционална поддршка или чувство на супериорност и моќ над другите (на пр., „моите религиозни верувања ме прават подобар од тебе“, „ќе доживееш финансиска пропаст ако не ја прифатиш мојата благослови.“)

Ако некогаш се најдете во ситуација кога некој изгледа како да ја користи духовноста за своја корист, има едноставен начин да избегнете измами: прашајте го што сакаат да правите.

Ако речат „дај ми пари“, тогаш најверојатно не ја кажуваат вистината и треба даведнаш тргнете се од таа личност!

Зошто е важна автентичноста

Веројатно се прашувате зошто е важна автентичноста. Мислам, каква разлика има ако некој е лажен?

Постигнувањето вистинско чувство за самоспознавање и чувство на силно чувство за реалност и меѓусебна поврзаност е важно на духовниот пат.

Тоа е полесно е да му помогнете на некого да разбере некое искуство ако вие самите сте го поминале тоа.

Некој можеби ќе може да ви каже сè за духовното будење. Но, ако тие самите не го доживеале директно тоа, тие се ограничени на толкување на текстови и користење на концепти за да ве водат.

На пример, можам да се обидам да ви кажам како да ја намалите болката додека се пораѓате. Можеби сум водел повеќе жени низ процесот на породување, но ако самата не сум поминала низ породувањето, пропуштам начин поцелосно да разберам и да се поврзам со другите жени кои минуваат низ длабоко искуство.

Директно искуство не е неопходно за емпатија, но секако помага.

Вистинското прашање за автентичноста се наметнува ако кажам дека сум имал искуства кога не сум имал.

Можеби не изгледа како голема работа за вас, но многу духовни луѓе се повредени од лажната духовност што е таму. Емоционалните лузни кои доаѓаат со злоупотреба и разочарување по средбата со духовните учители кои лажат и мамат може да потраат со години за да се излечат. Многу ретко се земаат духовни учителина суд за какви било измами.

Бидете внимателни Постојат фалсификати гуруа и измами

Постојат многу начини да измамите ранливи луѓе кои очајно бараат одговори и смисла во животот.

На пример, дури и гатањето во Њујорк е спротивно на законот. Многу јасновидци ги наплаќаат своите клиенти за илјадници долари, но тие ретко се гонат. Овие случаи вообичаено паѓаат низ пукнатините на правниот систем.

И поголемите заедници кои се формираат околу духовните водачи може да се појават и години подоцна кога ќе ја сфатат штетата што се случила.

На пример, многу поранешни членови на општината Озен Рајнеш го обвинуваат контроверзниот духовен водач дека е „лажен“, дека ги измамил со големи суми пари и погрешно постапувал со исчезнувањето на некој друг член на духовната заедница.

Диховноста е нешто што бара време и посветеност да се постигне правилно. Се работи за чувство на поврзаност со нешто поголемо од себе. Потребен е цел живот за да се совлада.

И така, кога луѓето го користат за своја корист, тие ја ограбуваат оваа врска на другите. Се работи за искористување на ранливите луѓе и создавање на уште еден начин да се чувствуваат лошо за себе.

Лажните духовни водачи имаат тенденција да им кажуваат на своите слушатели дека не се доволно добри. Тие се обидуваат да ги убедат другите дека ги имаат одговорите. Тие можат да ви донесат повеќе пари или подобро здравје за да бидете среќни или задоволниживотот.

Лажната духовност ја овековечува идејата дека среќата е веднаш зад аголот – само кога би можеле да добиете повеќе од ова или помалку од тоа! Кога автентичната духовност ретко се занимава со материјална добивка.

Спиритуалноста има за цел да ни помогне да ја разбереме вистинската природа на страдањето и да научиме што нè прави среќни. Вистинската самољубие, прифаќање и благодарност се бесплатни и тешки производи за продажба.

Изберете автентично духовно патување

Кога станува збор за вашето лично духовно патување, кои токсични навики сте ги избрале несвесно до?

Дали е потребата да се биде позитивен цело време? Дали е тоа чувство на супериорност во однос на оние на кои им недостасува духовна свест?

Дури и добронамерните гуруа и експерти може да сфатат погрешно.

Резултатот?

На крајот ќе постигнете спротивно од она што го барате. Вие правите повеќе за да си наштетите отколку да се лекувате.

Можете дури и да ги повредите оние околу вас.

Во ова видео кое ги отвора очите, шаманот Руда Ианде објаснува како толку многу од нас паѓаат во токсична замка за духовност. Тој самиот помина низ слично искуство на почетокот на своето патување.

Но, со над 30 години искуство во духовното поле, Руда сега се соочува и се справува со популарните токсични особини и навики.

Како што е тој спомнува во видеото, духовноста треба да биде за да се зајакнете себеси. Не потиснувајќи ги емоциите, не осудувајќи ги другите, туку создавајќи чиста врска со кој сте виесе во вашата срж.

Ако тоа е она што би сакале да го постигнете, кликнете овде за да го погледнете бесплатното видео.

Дури и ако сте добро во вашето духовно патување, никогаш не е премногу доцна да ги разоткриете митовите што сте ги купиле за вистината!

Топ 20 знаци за да забележите лажен духовен учител

Лесно е да ве измамат да верувате дека луѓето кои изгледаат духовни се на нивниот пат . Сепак, постојат многу клучни знаци на кои треба да внимавате за да знаете на што да внимавате.

За да ви помогне да размислувате покритички за замрачените ситуации со духовните учители, внимавајте на овие работи:

1)  Недостаток на знаење

Еден знак за духовен лажен е неспособноста на наставникот да одговори на прашања за нивните верувања или духовност.

Во случајот на гуру, тоа не е нужно се очекува дека знаат сè, но треба да бидат способни да одговорат на прашања за нивните верувања и практики. Ако нивните одговори се нејасни или немаат смисла, ова е црвено знаме.

Ако ги прашате за кој било аспект од нивната филозофија или пракса и тие се налутат или вознемирени, тоа е уште еден знак за предупредување.

Добриот духовен учител ќе може да го објасни својот став за животот на смирен начин и ќе остане смирен кога одговара на прашања.

Тие ќе бидат среќни да ви понудат одговори кога ќе ги имате и ќе бидат сигурни во одговорите што ги имаат. Ова не значи дека ако некој не може да одговори на вашето прашање и да ве праша штонаместо тоа, мислите дека тие можеби се лажни.

2) Потреба за надворешна валидација

Друг знак за лажна духовност е тоа што не можат да прават добри работи за себе.

На луѓето кои веруваат во самоактуелизација и самољубие не им треба туѓо одобрување или потврда за да се направат среќни.

3) Тешка продажба

Друг знак е ако се обидат да продадат вие нешто, како книга или специјално советување. Можеби ви го продаваат затоа што ги сакаат парите, а не затоа што сакаат да искусите нешто позитивно и значајно.

4) Премногу се трудите

Ако некој изгледа дека се труди премногу за да привлечете внимание, ова е уште еден знак за неавтентичност. На некој кој е навистина духовен не му треба внимание и нема да го бара.

Господарот е среќен да ја сподели својата мудрост кога другите прашуваат.

5) Премногу самоуверен

Вистинскиот мајстор ќе има способност да прифати критика и ќе може да преземе одговорност за своите постапки. Ако некој постојано ја менува својата приказна или ги обвинува другите за нивните грешки, ова може да биде знак.

6) Нема желба за поучување

Некои луѓе можеби се духовни, но немаат желбата да се поучуваат другите. Вистинскиот мајстор ќе сака да ја сподели својата мудрост и да им помага на другите, дури и ако тоа е на мал начин.

7) Нема желба за учење

Вистинскиот мајстор има желба да учи и ќе имајте отворен ум. Оваа личност е секогашучење и ќе бидат отворени за нови идеи и различни перспективи. Вистинскиот мајстор обично се смета себеси пред се за студент.

8) Подготвен да лаже

Ако некој е подготвен да лаже, тој можеби нема да биде вистински мајстор. Вистинскиот господар нема да лаже затоа што сака другите да им веруваат и да знаат дека ја кажуваат вистината. Луѓето кои се подготвени да лажат можеби го прават тоа за нивна корист или задоволство.

9) Барање внимание

Вистинскиот господар ќе биде среќен само како тивок набљудувач на животот, наместо да бара рефлектор.

Тие ќе дозволат нивните постапки да зборуваат сами за себе и нема да имаат потреба од другите да ги видат или да знаат кои се тие за да се чувствуваат добро со себе. Удобно им е тишината и осаменоста.

10) Придржување кон одредени улоги

Вистинскиот мајстор нема да биде приврзан за улогите што ги играат во нивниот живот. Тие ќе можат да се приспособат и да се менуваат по потреба и да не се заглавуваат во ниту една улога. Тоа е затоа што тие се верни на себе и на она во што веруваат.

11) Чувство за самобитност

Некој кој е вистински мајстор не чувствува дека е поважен од кој било друг, но и не чувствува дека сите други се поважни од него. Тој сфаќа дека сите сме еднакви и поврзани.

Тој не треба да ја докажува својата важност со тоа што ќе ги понижи другите или ќе биде арогантен. Тој ќе се однесува кон сите со почит и достоинство.

12)
Billy Crawford
Billy Crawford
Били Крафорд е искусен писател и блогер со повеќе од една деценија искуство во оваа област. Тој има страст да бара и споделува иновативни и практични идеи кои можат да им помогнат на поединците и бизнисите да ги подобрат своите животи и операции. Неговото пишување се карактеризира со уникатен спој на креативност, увид и хумор, што го прави неговиот блог привлечно и просветлувачко читање. Експертизата на Били опфаќа широк спектар на теми, вклучувајќи бизнис, технологија, начин на живот и личен развој. Тој е исто така посветен патник, откако посетил над 20 земји и се повеќе. Кога не пишува или не глобтротира, Били ужива да спортува, да слуша музика и да поминува време со семејството и пријателите.