11 придобивки од тивкиот третман во односите

11 придобивки од тивкиот третман во односите
Billy Crawford

Содржина

Ова е малку контроверзна тема.

Од една страна, се вели дека тивкото лекување е форма на злоупотреба со долгорочни психолошки ефекти.

Од друга рака, кога се користи мудро, може да биде многу ефикасен.

Ќе ги разгледаме 11-те придобивки од тивкиот третман кога се користи правилно.

Но прво...

Како ефективно да се користи тивкиот третман

Тивот третман е одбивање вербална комуникација со друго лице. Тоа често вклучува одбивање да се признае нивното постоење.

Како такво, тивкото постапување може да се смета за вид на емоционална злоупотреба.

Кога тивкиот третман се користи како форма на казна, тоа е веројатно да нанесе психолошка болка.

Се смета за злоупотреба кога се користи за манипулирање, контрола и повреда на другата личност и кога се користи подолг временски период.

Кога се користи на овој начин , тивкиот третман веројатно ќе предизвика повеќе штета отколку што е да помогне во врската.

Па, како можете ефективно да го користите тивкиот третман без да нанесувате болка?

Тивот третман може да биде ефективен кога не се користи за казнување, туку како тајмаут.

Да објаснам зошто:

Понекогаш тишината им дава шанса на луѓето да се разладат и да размислат пред да разговараат за нешто понатаму.

И тишината оди рака под рака со давање или одземање простор. Понекогаш едноставно треба да престанете да зборувате за да можетекомуникација отворена и не тепачка. Ова е особено точно ако некој од вас бил повреден во минатото и тешко му верувал.

Работењето на вашите комуникациски вештини ќе помогне да се продлабочи вашата врска и да се чувствувате посигурни еден со друг.

5) Тоа помага да се разрешат конфликтите

Една од најлошите работи што може да се случат во врската е недостатокот на комуникација кога некој е вознемирен или не се согласува со нешто што го направил неговиот партнер.

Вистината е дека без комуникација, овие прашања може да продолжат да гноат и да доведат до поголеми проблеми по патот. Затоа е од витално значење да разговарате со вашиот партнер за она што ве мачи наместо да дозволите да се акумулира во вас.

Кога вашиот партнер се чувствува дека може да разговара со вас за се и дека ќе слушате, тоа ги прави да се чувствуваат посигурни во врската.

Кога и двајцата сте способни да се справите со конфликтот на конструктивен начин, тоа прави и двајцата да се чувствувате подобро еден за друг и за врската во целина.

И двајцата имате способност да ги решавате прашањата користејќи зборови наместо деструктивни дејства или навредливи зборови.

6) Помага да поставите јасни очекувања

Добрата комуникација ќе постави реални очекувања и граници за двајцата.

Кога комуницирате еден со друг и го одредувате она што се очекува од вашата врска сега и во иднина, правите чекоркон градење доверба заедно.

Кога сте на иста страна за тоа што е всушност вашата врска, тоа создава помалку негативност и прави двајцата да се чувствувате посигурни.

7) ја потхранува љубовта помеѓу партнерите

Ефикасната комуникација со вашиот партнер помага да се потхранува љубовта што ја имате еден за друг.

Полесно е отколку што мислите.

Со негување и негување на љубовта во вашата врска и останувајќи верен на она што сте, помагате да се изгради посилна врска меѓу вас.

не кажувајте нешто за што ќе зажалите во моментот.

Чекај, има уште. Исто така, ќе му даде шанса на вашиот партнер да размисли за сопственото однесување и да види каде можеби згрешил.

Накратко, може да биде ефективно ако не се користи за да го исклучите вашиот партнер, туку да преземете некои време е да се справите со емоциите, да се разладите и да му покажете на партнерот дека не сте среќни.

Никогаш не треба да се користи на долги временски периоди.

Еве листа на придобивки на тивкиот третман:

1) Ви овозможува (и двајцата) да се разладите

Еве го договорот, лесно е да кажете нешто за што ќе зажалите кога сте емотивни.

0>Кога едниот или двајцата партнери се лути или напорни, речиси е невозможно да се најде решение.

Значи, ако си дадете малку време да се смирите, можете да избегнете да кажете нешто гадно или злобно.

Тишината, исто така, може да помогне да се ослободите од секоја напнатост.

Кога се користи на овој начин, тивкиот третман ќе ви даде малку време на обајцата да се разладите, да размислувате и да ви помогне да го надминете прашања.

2) Ви дава можност да размислите за проблемот

Сега, понекогаш проблемот е недоразбирање.

Можеби сте го мислеле истото, но затоа што за погрешна комуникација, не го разбирате она што вашиот партнер се обидувал да го каже (или обратно).

Но, кога имате време да размислите за она што се случува, и двајцата имате шанса да се идентификуватепроблемот и видете каде е недоразбирањето и како можете да го решите.

Со времето за размислување, се надеваме дека ќе имате подобри шанси да ги решите овие прашања.

3) Ви дава простор да исцели

Според моето искуство, луѓето понекогаш велат нешто во топлината на моментот што веројатно ќе нанесе емоционална болка.

Тука доаѓа тивкиот третман. Тоа може да ви даде малку простор за заздравување од сегашните и минати рани без да морате да кажете ништо.

Дали некогаш сте се запрашале зошто љубовта е толку тешка?

Зошто не може да биде како што си замислувала како растеш ? Или барем има некаква смисла…

Кога треба да го користите тивкиот третман за да поентирате, лесно е да станете фрустрирани, па дури и да се чувствувате беспомошни. Можеби дури и ќе бидете во искушение да се откажете од љубовта.

Сакам да предложам да направите нешто поинаку.

Тоа е нешто што го научив од светски познатиот шаман Руда Ианд. Тој ме научи дека начинот на наоѓање љубов и интимност не е она во што сме биле културно условени да веруваме.

Всушност, многумина од нас се самосаботираат и се залажуваат со години, правејќи го патот на средбата со партнер кој навистина може да не исполни.

Како што објаснува Руда во ова бесплатно видео, многумина од нас ја бркаат љубовта на токсичен начин што на крајот ни заби нож во грб.

Добиваме заглавени во ужасни врски или празни средби, никогаш навистина не наоѓањеона што го бараме и продолжуваме да се чувствуваме ужасно секогаш кога ќе влеземе во расправија со партнерот.

Се заљубуваме во идеална верзија на некого наместо во вистинска личност.

Се обидуваме да ги „поправаме“ нашите партнери и на крајот ги уништуваме врските.

Се обидуваме да најдеме некој што нè „комплетира“, за да се распаднеме со нив покрај нас и да се чувствуваме двојно полошо.

Учењата на Руда ми покажаа сосема нова перспектива.

Додека гледав, се чувствував како некој да ги сфати моите борби да најдам и да негувам љубов за прв пат - и конечно понуди вистинско, практично решение за добивање на мојата вниманието на партнерот.

Ако завршивте со незадоволителните состаноци, празните врски, фрустрирачките врски и вашите надежи постојано се уриваат, тогаш ова е порака што треба да ја слушнете.

Јас. гарантирате дека нема да бидете разочарани.

Кликнете овде за да го погледнете бесплатното видео.

4) Ви помага подобро да го разберете вашиот партнер

Можеби нема да сфатите дека притискате копчињата на вашиот партнер.

Но, тука е критикувачот: ако го користат тивкиот третман кон вас, веројатно ќе забележите дека тоа било откако сте направиле или не сте направиле нешто.

За На пример, тивкиот третман го добивате откако доцна ќе се вратите дома бидејќи сте заборавиле дека сте имале планови со вашиот партнер. Или, рековте дека ќе ја исчистите куќата додека вашиот партнер е на шопинг, само тој да дојде дома и да ве најде како гледатеТВ и јадење сладолед со уште поголем хаос околу вас.

Како такво, добивањето тивок третман од вашиот партнер е добар повик за будење - тоа треба да ви помогне да разберете што му треба на вашиот партнер од вас и да обезбедите дека престанувате да правите работи што ги нервираат или иритираат.

Гледате, кога сте во врска во која и двајцата партнери се свесни за тоа што го вознемирува другиот, полесно е да се реши секој проблем додека се појавува наместо дозволете им да се изградат.

5) Им помага да ве разберат

Тешко е да се слуша кога сте лути или емотивни, зарем не се согласувате?

Така со тоа што давате вашиот партнер тајм-аут, вие му давате шанса да се соберат доволно за да ве слушаат без да го прекинувате или да се браните.

По неколку часа од тивкиот третман, тие можеби ќе бидат поотворени за слушање твојата страна на приказната без да се одбраниш или лутиш.

6) Може да добиете извинување

Да му дадете време на вашиот партнер да размисли може само да доведе до тоа да се кае за она што го кажал или направил.

А најдобриот дел?

Можеби ќе ви се вратат со искрено извинување и ќе се обидат да ја смират врската.

Ова е многу важна придобивка!

Ако вашиот партнер се врати со искрено, искрено извинување, тогаш исцелителните придобивки од користењето на тивкиот третман се очигледни.

7) Борете се против тишината со тишина

Ако вашиот партнер е користејќи го тивкиот третман за да ве казни, нанајдоброто нешто што можете да направите е да одговорите со замолчување.

Наместо да дозволите да ве повреди со ваков третман, дајте им да вкусат од сопствениот лек. Оставете ги да ги искусат последиците и гарантирам дека ќе бидат отворени за дијалог пред да знаете.

Заклучокот е дека користењето на тивкиот третман кон партнерот кој го користи како оружје може да биде многу корисен за вие.

8) Сакате совет конкретен за вашата ситуација?

Иако овој напис ги истражува главните придобивки од користењето тивок третман во односите, може да биде корисно да разговарате со тренер за односи за вашата ситуација .

Со професионален тренер за врски, можете да добиете совети специфични за вашиот живот и вашите искуства...

Релациониот херој е страница каде што високо обучени тренери за врски им помагаат на луѓето во комплицирани и тешки љубовни ситуации. Тие се многу популарен ресурс за луѓето кои се соочуваат со секаков вид на предизвик.

Како да знам?

Па, дојдов до нив пред неколку месеци кога поминував низ тежок проблем лепенка во мојата сопствена врска. Откако бев изгубен во мислите толку долго, тие ми дадоа уникатен увид во динамиката на мојата врска и како да ја вратам на вистинскиот пат.

Бев воодушевен од тоа колку љубезен, емпатичен и искрено помага мојот тренер беше.

За само неколку минути можете да се поврзете со сертифициран тренер за односии добијте совети прилагодени за вашата ситуација.

Кликнете овде за да започнете.

9) Користете го за да покажете дека сте повредени

Постојат моменти кога може да ве повредува, но вашиот партнер не е свесен што направил.

Ако ви е тешко да комуницирате користејќи зборови, можете да ја искористите тишината за да покажете дека сте повредени без точно да посочите што направиле погрешно.

Уште повеќе, ако сте се обиделе да разговарате со вашиот партнер за однесување што е повредено и се чини дека тој не зема навестување, тишината може да биде клучот.

Заклучокот е дека ако тивкиот третман се користи на конструктивен начин, може да ви помогне и двајцата да научите еден од друг и да се поврзете на нови нивоа.

10) Тишината може да ја отвори вратата за комуникација

Може да се користи тишината за да се покани разговор.

Размислете за тоа. Кога сте вознемирени поради нешто, можеби ќе ви биде тешко да седнете и да разговарате за тоа со вашиот партнер.

Ако го користите тивкиот третман, вашиот партнер може да дојде кај вас со извинување или обид за решение пред да го знаете.

Овој тип на тишина може да се претвори во комуникација за многу краток временски период и може да ви помогне и двајцата да го решите проблемот што се наоѓате брзо и лесно.

11) Тишината може да ви помогне да постигнете компромис

Само затоа што не зборувате не значи дека нема проблем.

Тишината може да се користи и како алатка за изразувањесебе си и да ви помогне да постигнете компромис или разбирање што и двајцата навистина го сакате.

Можете да се изразите без да возвратите со користење на тишината како алатка за да бидете сигурни дека вашиот партнер разбира за што сте вознемирени и зошто.

Важноста на комуникацијата во односите

Иако има придобивки од користењето на тивкиот третман, треба да знаете дека комуникацијата е важен елемент на секоја успешна врска.

1) Ви помага да се запознаете еден со друг

Сега, кога сте во врска со некого, една од најважните работи што можете да ги направите е да научите за него и кои се тие. Затоа комуникацијата е клучна.

Кога сте во врска, мора да бидете отворени да слушнете за нивното минато, сегашност и иднина.

Важно е и двајцата да знаете што прави вашиот партнер да штиклира.

Исто така, сакате да знаете дали сте компатибилни, а најдобар начин да го направите тоа е да бидете отворени од офсет. Запознајте ги и оставете ги да го видат вистинскиот вас.

2) Тоа помага да се избегнат недоразбирањата

Разбирањето на вашиот партнер е клучен дел од комуникацијата. Како што истакнува ко-основачот на Ideapod, Џастин Браун, постојат три клучни фактори за разбирање на вашиот партнер.

Тој всушност ги доби овие клучни фактори од новото видео на шаманот Руда Ианде за здрави и успешни врски.

Првиот клучен фактор е дека двајцата партнери треба да имаат љубопитност за секојдруги. Не е доволно да барате од партнерот да ве слуша. Ова може да функционира само ако тие имаат вистинска љубопитност за вас.

Исто така види: Психолошкото значење зад многу размислување за некого

Вториот клучен фактор е навистина да го разберете вашиот партнер. Тоа значи да се ставите во нивна кожа и да видите од каде доаѓаат. Тоа значи да се биде вистински отворен за гледање на работите од нивна гледна точка. Тоа значи и навистина да ги слушате, со срце.

Конечно, третиот фактор е самодовербата. Тоа значи дека не се плашите да не згрешите и дека повеќе не правите негативни асоцијации со вашите мисли. Тоа значи дека сте доволно силни за да бидете ранливи и вистински да ве гледа вашиот партнер.

Видеото на Џастин ми беше навистина проникливо и дефинитивно препорачувам да го погледнете.

Исто така види: Дефинитивен водич за Ноам Чомски: 10 книги за да започнете

3) Комуникацијата ја зајакнува почитта

Една од најважните состојки за силна и среќна врска е почитта.

Кога можете да разговарате и да се слушате еден со друг, вие покажувате дека се грижите за тоа како се чувствува вашиот партнер и давајќи им потврда.

Кога вашиот партнер ве почитува како личност и слуша што имате да кажете, ова покажува дека тој сака да расте со вас наместо против вас.

Едноставно кажано: Почитта е основата на сите односи.

4) Таа гради доверба

Кога можете да комуницирате со вашиот партнер, помагате да се изгради доверба.

Сега, потребно е многу доверба да ги задржи линиите на
Billy Crawford
Billy Crawford
Били Крафорд е искусен писател и блогер со повеќе од една деценија искуство во оваа област. Тој има страст да бара и споделува иновативни и практични идеи кои можат да им помогнат на поединците и бизнисите да ги подобрат своите животи и операции. Неговото пишување се карактеризира со уникатен спој на креативност, увид и хумор, што го прави неговиот блог привлечно и просветлувачко читање. Експертизата на Били опфаќа широк спектар на теми, вклучувајќи бизнис, технологија, начин на живот и личен развој. Тој е исто така посветен патник, откако посетил над 20 земји и се повеќе. Кога не пишува или не глобтротира, Били ужива да спортува, да слуша музика и да поминува време со семејството и пријателите.