Духовен анархизам: Раскинување на синџирите што го робуваат вашиот ум

Духовен анархизам: Раскинување на синџирите што го робуваат вашиот ум
Billy Crawford

Оваа статија е објавена во првото издание на Tribe, нашето дигитално списание. Тоа е подобро искуство за читање во апликацијата. Сега можете да го читате Tribe на Android или iPhone.

Пред само неколку месеци првпат дознав за духовниот анархизам. Слушањето за такво егзотично нешто за прв пат веќе беше интересно, но знаејќи дека терминот е измислен за да се опише нашата работа на Ideapod и Out of the Box беше прилично изненадување.

Исто така види: 19 знаци за моментална врска со некого (дури и ако штотуку сте се запознале)

Точно е дека Out of the Box е доста субверзивно патување на самоспознание кое ќе ве соочи со многуте општествени механизми создадени да го поробат вашиот ум и ќе ве предизвика да размислувате сами, но никогаш до тој момент не сум размислувал за тоа како анархично. Меѓутоа, откако седнав со него некое време и направив длабоко истражување на темата, го разбрав. Тоа е брилијантна дефиниција и се чувствувам почестен што ме сметаат за анархист.

Исто така види: Не е подготвена за врска? 10 работи што можете да ги направите

Зборот анархија е изведен од старогрчкиот збор „анархија“, што значи „нема владетел“. Пред да биде политичко движење, анархизмот беше филозофија што ги инспирираше политиката, уметноста, образованието, односите и духовноста.

Анархизмот се спротивставува на хиерархијата и авторитетот додека има намера да ја врати моќта на луѓето. Но, кои се авторитарните структури кои имаат моќ над вашата духовност? Ајде да го провериме, но прво, мора да стекнеме подобро разбирањецрква за заштита на неговиот ковчег во Асизи, неговиот роден град. Тие создадоа поредок во католичката црква, Францисканците, кои успеаја да го дриблаат заветот на свети Фрањо за сиромаштија со тоа што го разликуваат плодоуживањето од поседувањето, за да можат да имаат корист од богатството на католичката црква бидејќи тоа не им припаѓало на нив, туку на црквата и на Бога. . Тие отидоа уште подалеку од учењата и практиките на Свети Фрањо, пишувајќи го Codex Casanatensis, прирачник за свето мачење и убиства што нашироко го користеле инквизиторите во Тоскана во средниот век.

Буда бил духовен анархист. Тој се откажа од својата титула и богатство за да бара духовно разбирање. Своето просветлување го достигна преку одвојување и медитација. Деновиве Буда се продава на евтини пазари, во облик на дебел, златен човек кој треба да донесе среќа и просперитет во вашиот дом. Неговите ученици и учениците на неговите ученици изградија прекрасни храмови и напишаа длабоки договори за ненасилство и одвоеност. Сепак, ова не ги спречува будистите да бидат безмилосни капиталисти. Десет будистички бизнисмени во Азија имаат корпоративни империи во вредност од 162 милијарди долари. Во Мјанмар, учењата на Буда за светоста на животот се чини дека добро функционираат за да се избегне убивање животни, но не го спречувајте убиството на луѓето, бидејќи муслиманското малцинство во земјата е постојано истребувано од будистичкото мнозинство.

Можете да погледнетеМојсеј, Исус, Френсис, Буда и други духовни анархисти како водачи и се обидуваат да ги следат нивните патишта. Можеби ќе станете експерт за нивните зборови и учења. Можеби ќе успеете како добар следбеник, па дури и ќе се најдете таму. Сепак, важно е да се запамети дека тие зборуваа за одредена култура, во одреден момент на човештвото. Она што беше динамична, жива вистина во тоа време можеби нема да резонира со вашата сегашна реалност, а нивните зборови веќе се расипани со толкувања на толкувања, направени од генерации приврзаници.

Како духовен анархист, треба да погледнете не на учењето, туку на мажите. Инспирирајте се од нивната огноотпорност. Наместо да го следите нивниот пат, можете да го следите нивниот пример на храброст. Не треба да водите некој друг, но можете да ја преземете сопственоста на вашата духовност и да ја преземете одговорноста да бидете свој духовен водач.

значењето на зборот „духовност“.

Демистифицирање на духовноста

Покрај криптовалутата, нема ништо понебулозно од царството на духовноста. Тоа е место населено со религии, гуруа, секти и секакви чудни верувања кои можат да не поврзат со нешто поголемо од нас самите.

Во духовниот свет, можеме да најдеме одмазднички, љубоморни и посесивни богови, покрај гноми, самовили и секакви неверојатни суштества, додека јогите, шаманите и волшебниците ги изведуваат најсложените и најнеразбирливи ритуали. Не е ни чудо што многу логични мислители сакаат да бидат чекори подалеку од овој хаос. Секој вид на мит - најапсурдните производи на нашата имагинација - живеат во духовниот свет и сите тие се маскирани како „универзална вистина“. И бидејќи сè е можно во невидливиот свет на духовноста, немаме параметар да правиме разлика помеѓу реалното и нереалното.

Ќе биде тешко да се зборува за духовност доколку не ги избришеме сите наши претпоставки и не почнеме од почеток. Што ако одземеме сè друго - дури и боговите и гномите - и го направиме тоа само за себе?

Според д-р Кристина Пучалски, директор на Институтот за духовност и здравје Џорџ Вашингтон:

„Духовноста е аспект на човештвото што се однесува на начинот на кој поединците го бараат и изразуваат значењето и целта и начинот на кој тие ги доживуваат своитеповрзаност со моментот, со себе, со другите, со природата и со значајното или светото“

Во оваа смисла, духовноста може да се разликува од религијата. Додека различните религии диктираат морални правила, кодекси на однесување и однапред воспоставени одговори за егзистенцијални борби, духовноста е нешто многу повеќе лично. Духовноста е прашањето кое ви гори во стомакот; тоа е немирниот шепот на твоето срце во потрага по својата цел; тивкиот крик на твојата потсвест која се стреми да се разбуди. Духовноста доаѓа од длабочината на нашето битие. Духовноста не е вашиот духовен пат, туку борбата и фасцинацијата во вдлабнатините на вашиот ум, што ве турка кон таков пат.

Духовниот естаблишмент

Уште од раните денови на човештвото, нашата духовност е манипулирана. Од подемот на првите шамани до основањето на истакнати религиозни институции и раѓањето на гуруата од новото време, нашата духовност е манипулирана за добро и зло. Многумина признаваат дека постои извор од каде што доаѓаме. Јасно е дека припаѓаме на нешто поголемо од нас. Овој извор можеме да го наречеме Бог, Големиот Дух, Христос, Ала, Егзистенција, Гаја, ДНК, Живот итн. Но, не е важно колку е точна нашата интерпретација на оваа голема мистерија, никогаш не можеме да ја тврдиме како универзална вистина.Тоа ќе биде само нашата човечка интерпретација заснована на нашата ограничена перспектива за повисока сила која го надминува разбирањето.

Не само што создадовме статични слики за Божјата природа, личност и желби, туку изградивме и цел сет правила и морални и бихејвиорални кодови за да ги всадат меѓу нас и нашите верзии на „Бог“. Сето тоа го спакувавме, создавајќи религии и секти, и им дадовме моќ на пророците, свештениците, шеиците и рабините да ја толкуваат Божјата волја и да владеат со нас во негово име.

Користена е „Бог“ не само да нè контролира, туку и да ги оправда нашите најлоши ѕверства, од тортурите на Инквизицијата до убиствата и натрупувањето на Светите војни.

Со илјадници години, неприфаќањето на духовните верувања на вашата заедница не беше опција. Се сметаше за ерес и казниво со смрт. И денес има луѓе кои се раѓаат, живеат и на крајот умираат во фундаменталистичките верски заедници, од кои нема друга опција освен да го следат духовниот пат што им е доделен.

Со одредување што треба и што треба не верувајте, религиите го воспоставија најлошиот можен вид на тиранија, диктирајќи не само како треба да се однесуваме, туку и како треба да се чувствуваме и размислуваме. Вистина е дека луѓето можат да ја најдат сопствената духовност преку религијата. Може да работи многу добро за некого, но не за сите. Секој од нас има уникатен сет на чувства и перцепции заживот; нашата духовност е нешто сосема лично.

За некои луѓе, одредена религија или духовен пат може да биде просветлувачка, за други може да биде спротивното – самата стагнација на духот. Додека пасивно прифаќате космовизија развиена од други, може да престанете да ги вежбате вашите сопствени алатки за перцепција, ограничувајќи се и затворајќи се себеси во генеричка кутија што не е направена за вас. Но, нашата духовност е манипулирана не само од религии, секти, шамани и гуруа.

Да се ​​вратиме на нашата дефиниција за духовноста: „барајте смисла и цел, поврзаност со себе, со другите, со природата , на животот“. Нашата духовност може да биде втемелена - дури и не треба да веруваме во Бог или во нешто надвор од конкретниот свет за да ја живееме нашата духовност. Можеме да најдеме смисла, цел и да развиеме убава врска со животот само со тоа што ќе му служиме на нашето општество и ќе постапиме според природната мудрост на нашето срце.

Во нашето општество, честопати ќе откриеме цел сет на идеологии како манипулативни и опасна како и секоја религија или секта. Нашиот капиталистички систем, на пример, тврди дека нашиот успех го мериме со тоа колку богатство стекнуваме и колку имот можеме да купиме. Во капиталистичкото општество, не само што е нормално што ги поминуваме нашите животи во потрага по празни, излишни работи, туку сме и програмирани да извлекуваме исполнување од оваа практика. ние постојанобомбардиран од реклами и сублиминални пораки. Ако не ги достигнете стандардите на „нормалност“ создадени од системот, ако не заработите доволно пари и не акумулирате доволно богатство, ќе се чувствувате инфериорни, виновни, фрустрирани и депресивни.

Спротивно на тоа, Сите пари и површни добра кои сте биле условени да ги бркате нема да ви донесат ни среќа и исполнување. Консумеризмот е замка наменета да го пороби вашиот ум и да ве обликува во затнувањето на системот. Нашиот ум е полн со верувања кои всушност не се наши, но ретко ги доведуваме во прашање. Ние сме родени во оваа култура и условени да го гледаме светот низ нејзиниот објектив.

Нашето општество има произведено цела ткаенина од концепти за тоа што е и што не е нормално, за тоа што значи да се биде човек , и за тоа како треба да се однесуваме. Начинот на кој ја доживуваме нашата поврзаност со животот, па дури и со самите себе е целосно под влијание на нашето општество. Понатаму, нашето општество е манипулирано од поединци, идеологии, политички партии, религии и корпорации. Разгледувањето на овие услови, пронаоѓањето на себеси, развивањето на сопствената врска со животот и исполнувањето на нашата вистинска цел во светот не е едноставна задача.

Духовен анархизам

Да се ​​биде духовен анархист не е толку лесна работа. Мора да се освои. Тоа бара од нас да ја напуштиме комфорната зона на нашите претпоставки и да ги преиспитаме ситеелементи на реалноста. Да се ​​најде религија или да се следи гуру е многу полесно отколку да се прифати предизвикувачката осаменост на анархичен духовен пат. Можете да се предадете на некоја надворешна псевдо-вистина, заменувајќи ја логиката за вера и мирувајќи се анестезирани со целата поддршка на „духовната“ заедница, наместо да имате мака да се преиспитувате, да размислувате за себе и да конструирате сопствена космовизија. Или можете едноставно да го прифатите капитализмот, кој нуди секаков вид забава за да ве одвлече вниманието од вашите внатрешни борби.

Духовниот анархист нема да се соочи со ниту една конкретна институција. Непријателот не е црквата, образовниот систем или владата. Предизвикот е многу посуптилен бидејќи непријателот е инсталиран во нашите глави. Не можеме да го исклучиме нашиот ум од општеството што не обвива, но можеме да научиме да размислуваме сами. Можеме да развиеме духовност заснована на нашата сопствена интеракција со животот. Можеме да научиме од гласот што зборува од нас. Можеме сами да ја истражиме мистеријата дека сме и да развиеме знаење.

Нашата култура и сè што сме научиле секогаш ќе бидат дел од тоа што сме, но има нешто друго во нас; див дух, анархичен по природа, кој почива во нашето битие. Општествениот естаблишмент се обиде да го убие на секој начин, да не претвори во пасивни граѓани, овци на системот. Оваа дива, нецивилизирана и нескротлива честичкана нашата потсвест е она што не прави толку уникатни, креативни и моќни.

Духовниот анархизам и хаосот на животот

Анархизмот е критикуван низ историјата дека е утопичен. Општество без владетели, без угнетувачко присуство на власт, би довело до целосен хаос и неред. Како таков, анархизмот често се меша со вандализам, насилство и хаос. Кога станува збор за духовен анархизам, ќе најдете ист вид на заблуда. Многумина може да го сфатат ова како еден вид духовност без богови и без правила, без ништо да се прави разлика помеѓу доброто и злото, правилното и погрешното, порокот и доблест, и светото и профаното. Таквото отсуство на ред би довело до хаос, лудило и ѕверства.

Духовниот анархизам е спротивно на ова. Тоа не е отсуство на ред, туку развој на сопственото чувство за ред. Тоа не е отсуство на Бог, туку развој на вашето сопствено разбирање за Големата Тајна, врз основа на вашата интеракција со неа. Тоа не е отсуство на правила, туку длабоко почитување на сопствената природа и нејзините закони.

Духовните анархисти

Мојсеј бил духовен анархист. Тој не прифаќаше себеси и неговиот народ да бидат робови на Египќаните. Тој тргна против сите структури на своето време. Ја зграпчи својата моќ, се довери себеси и дозволи неговата страст да го надмине неговото битие за да се поврзе со Големата Тајна што ја нарече Јахве. Од неговитеанархична, дива духовност, тој се ослободи себеси и својот народ. Со текот на времето, Мојсеј станал само симбол, одржувајќи статична, религиозна структура создадена од неговите ученици и од учениците на неговите ученици. Меѓутоа, ова е само сенка на живиот, страствен човек што тој бил.

Исус бил духовен анархист. Тој не седеше пасивно да ги слуша рабините на јудејскиот естаблишмент. Тој не ги прифати духовните правила на своето време и култура. Тој ги проби невидливите синџири кои се обидуваа да му го поробат умот и разви свој однос со Бога. Тој ја напуштил стагнацијата на синагогите за да стане аџија и да ја развие сопствената филозофија. На светот му покажа пат на љубов и божествена страст. Во современото општество, Исус исто така е сведен на симбол. Тој веќе не е аџија, туку статуа закована на крст, внатре во црквите и катедралите. Неговите ученици и учениците на неговите ученици создадоа цел религиозен систем околу неговото име - систем кој е сосема различен од учењата и практиките на Исус.

Свети Фрањо бил духовен анархист. Тој му сврте грб на целото свое наследено богатство за да се соочи со раскошот на Католичката црква тотално одвоено. Тој дивееше и отиде во шумата за да го обожава Бог во природата. Неговиот живот беше пример за љубов и одвоеност. Неговите ученици и учениците на неговите ученици изградија раскош
Billy Crawford
Billy Crawford
Били Крафорд е искусен писател и блогер со повеќе од една деценија искуство во оваа област. Тој има страст да бара и споделува иновативни и практични идеи кои можат да им помогнат на поединците и бизнисите да ги подобрат своите животи и операции. Неговото пишување се карактеризира со уникатен спој на креативност, увид и хумор, што го прави неговиот блог привлечно и просветлувачко читање. Експертизата на Били опфаќа широк спектар на теми, вклучувајќи бизнис, технологија, начин на живот и личен развој. Тој е исто така посветен патник, откако посетил над 20 земји и се повеќе. Кога не пишува или не глобтротира, Били ужива да спортува, да слуша музика и да поминува време со семејството и пријателите.