4-те познати психосексуални фази на Фројд (која ве дефинира?)

4-те познати психосексуални фази на Фројд (која ве дефинира?)
Billy Crawford

Во текот на минатиот век, слободно може да се каже дека идеите на Зигмунд Фројд ја обликуваа основата на модерната психологија каква што ја знаеме.

Многу од неговите идеи станаа културни икони, со некои популарни термини како завист на пенисот и анална опсесија кои продираат во секојдневниот жаргон.

Колку и да се контроверзни неговите идеи сега, и колку и многу психолози кои сега ги отфрлаат неговите оригинални концепти, без сомнение е дека авантуристичкото и креативно размислување на Фројд ја постави лентата за психолошка мисла, поставувајќи ја науката како неа еволуирале во текот на 19 и 20 век.

Некои од неговите најголеми претпоставки вклучуваат:

  • Однесувањето е предизвикано од внатрешни компромиси поттикнати од вашите несвесни потреби и желби
  • Однесувањето е одраз на нашите суптилни или скриени мотиви
  • Однесувањето може да биде показател за неколку различни мотиви кај една индивидуа
  • Луѓето не се нужно свесни за мотивите што го поттикнуваат нивното однесување
  • Однесувањето е условено од енергетска квота во нас, и има само ограничена количина на достапна енергија
  • Сè што правиме е наменето за наше задоволство
  • Луѓето се мотивирани главно од агресивни, сексуални и примарни тенденции
  • Општеството ни забранува да ги искажуваме овие чувства, па затоа ги изразуваме суптилно преку нашето однесување
  • Имаме животен и смртен нагон
  • Вистинската среќа се потпира во здрави односии значајна работа

Колку и да се интересни тие претпоставки, една од најконтроверзните идеи на Фројд беше дека настаните во раното детство ќе имаат доживотно влијание врз нашиот однос со сексуалноста.

Токму од оваа идеја тој ја разви идејата за психосексуални фази.

Постојат четири различни фази, според Фројд: орална, анална, фалична и генитална. Секоја фаза има свои особини и карактеристики кои се индикативни за нејзиниот примарен извор на задоволство.

Исто така види: 29 големи знаци на ниска интелигенција

Психосексуалната теорија верува дека сексуалните проблеми што ги имате кај возрасната личност се предизвикани од проблемите што ги доживувате како дете при преминувањето од една во друга фаза.

Меѓутоа, ако некој доживее непречено пловење кога станува збор за премин од една фаза во друга, не треба да има никакви сексуални регресии или фиксации што го мачат во зрелоста.

Но, ако го направат тоа, тие треба да траат со нив цел живот. Човек доживува позитивни или негативни исходи од овие фази и ги носи овие особини со себе додека старее. Карактеристиките вклучуваат:

Орални особини: Оралните типови се или оптимистички или песимистички, лековерни или сомнителни, пасивни или манипулативни,

Анални особини: Нездравите особини вклучуваат тврдоглавост, скржавост и опсесија

Фалични особини: Спротивностите вклучуваат суета или самоомраза, гордост или понизност, социјално здравје или изолација

Прва фаза: орална

Оралната фаза се доживува од раѓање до првите 18 месеци. Во овој период од животот детето е опседнато со хранење, а нагласена зона се устата, јазикот и усните.

Овде, детето ќе доживее проблеми кога станува збор за одвикнување и гризење.

Ако искусат проблеми во оваа фаза, може да преземат лоши навики поврзани со устата, вклучувајќи прејадување, пушење, пиење и џвакање.

Втор стадиум: анален

Аналниот стадиум настанува кога детето се тренира во тенџере, и тоа е нивниот извор на конфликт. Откриваат дека можат да ги контролираат емоциите на нивните родители со нивните фекалии; тука сфаќаат што значи да се манипулира со другите.

Фројд верувал дека ако ја доживеат оваа фаза лошо, ќе научат да станат опсесивни и садисти. Меѓутоа, ако сцената оди добро, децата ќе ја научат важноста на уредноста и чистотата.

Трета етапа: Фалична

Фаличната сцена е најпозната по познатиот Едипов комплекс. Оваа фаза трае на возраст од 2-5 години и ги вклучува првите интеракции на детето со неговите гениталии.

Момчето се заљубува во мајка си и го мрази татко си затоа што има мајка му; ќерката чувствува љубов кон таткото и омраза кон мајката.

Ако детето не го помине овастационираат здраво, тие ќе станат непромислени или отворено сексуални во нивната зрелост. Исто така, можно е тие да станат отворено сексуално потиснати, со прекумерна целомудрие.

Карактеристиките кои најмногу се поврзуваат со оваа фаза вклучуваат гордост и сомнеж.

Четвртата фаза: Генитален

Гениталниот орган е после латентност и се доживува од зрелоста наваму. Поединецот доживува извори на конфликт што редовно ги искусуваме, вклучувајќи кариера, уживање во животот, врските и едноставно маневрирање на секојдневниот живот.

Повеќето од вас што го читаат ова се во генитална и последна фаза.

Фројд веруваше дека она на што најмногу се фокусираме во оваа фаза е да ги најдеме вашите најздрави одбранбени механизми или начини како да создадете реалност во која ќе се чувствувате најбезбедно и најпријатно.

Тоа е исто така фаза во која се справувате со проблемите што произлегле од вашите конфликти со другите фази и каде што конечно мора да се справите со овие реалности.

Додека фројдовските верувања беа широко отфрлени, некои се покажаа дека сè уште го издржуваат тестот на времето. Несомнено е дека неговите идеи имаат некаква креативна заслуга и може да се искористат за дефинирање на вашите сопствени искуства, доколку се чини дека одговараат.

Дали ви се допадна мојата статија? Лајкнете ме на Фејсбук за да видите повеќе написи како оваа во вашиот довод.

Исто така види: Како да заведете колега ако сте оженет мажBilly Crawford
Billy Crawford
Били Крафорд е искусен писател и блогер со повеќе од една деценија искуство во оваа област. Тој има страст да бара и споделува иновативни и практични идеи кои можат да им помогнат на поединците и бизнисите да ги подобрат своите животи и операции. Неговото пишување се карактеризира со уникатен спој на креативност, увид и хумор, што го прави неговиот блог привлечно и просветлувачко читање. Експертизата на Били опфаќа широк спектар на теми, вклучувајќи бизнис, технологија, начин на живот и личен развој. Тој е исто така посветен патник, откако посетил над 20 земји и се повеќе. Кога не пишува или не глобтротира, Били ужива да спортува, да слуша музика и да поминува време со семејството и пријателите.