10 начини на кои уништувањето на шумите влијае на циклусот на водата

10 начини на кои уништувањето на шумите влијае на циклусот на водата
Billy Crawford

„Ако се справиме со уништувањето на шумите на вистински начин, придобивките ќе бидат далекусежни: поголема безбедност на храната, подобрени средства за живот за милиони мали земјоделци и домородни луѓе, попросперитетни рурални економии и пред сè, постабилна клима. ”

– Пол Полман

Уништувањето на шумите ѝ штети на целата наша планета.

Тоа ја прекинува и ја оштетува нашата способност да ги наводнуваме посевите и да одгледуваме храна, а исто така ја загрева нашата атмосфера и го убива нашиот свет.

Еве ги првите 10 начини на кои уништувањето на шумите влијае на циклусот на вода што дава живот, како и што можеме да направиме за да го решиме.

Како уништувањето на шумите влијае на циклусот на водата ? Топ 10 начини

1) Ги зголемува поплавите и лизгањата од кал

Кога сечете дрвја, ја прекинувате коренската мрежа и системот за надополнување и заштита на земјиштето.

Ова елиминира многу од начините на стабилизирање на тлото и може да доведе до големи поплави и лизгање на кал.

Сечата и уништувањето на шумите се одвиваат долго време.

Но, со индустриски технологијата во последните неколку стотици години почна навистина да уништува и урива големи области на клучни места како Индонезија, Амазон и Конго чии дрвја имаат корист на сите нас.

Како што вели SubjectToClimate:

„Секоја година, луѓето сечат и палат милијарди дрвја за да направат простор за земјоделството, инфраструктурата и урбанизацијата и да обезбедат дрва заградежништвото, производството и горивото.

„Од 2015 година, вкупниот број на дрвја во светот се намали за приближно 46 проценти од почетокот на човечката цивилизација!“

Кога станува збор за уништувањето на шумите, проблемот е многу сериозен, што прави цели области во светот многу поизложени на поплави, лизгање на кал и голема ерозија на почвата.

2) Тоа доведува до суша и опустинување

Уништувањето на шумите предизвикува суша и опустинување. Тоа е затоа што ја намалува виталната улога на дрвјата за носење вода.

Кога се оставаат на нивните природни функции, дрвјата апсорбираат вода и потоа го пропуштаат она што не им е потребно преку нивните лисја, испуштајќи ја во атмосферата.

Земете ги на пример бели дробови на земјата - амазонската прашума -.

Како што објаснува Амазон Аид:

„Хидролошкиот циклус на вода е една од најважните функции на Амазон прашума.

„Речиси 390 милијарди дрвја делуваат како џиновски пумпи, цицајќи вода низ нивните длабоки корени и ја ослободуваат преку нивните лисја, процес познат како транспирација.

„Едно дрво може да подигне приближно 100 литри вода од земјата и испуштајте ја во воздухот секој ден!“

Кога ќе ги исечете овие дрвја, ја прекинувате нивната способност да ја вршат својата работа. До моментот на пишување на ова, катастрофални 19% од дождовните шуми на Амазон се исечени.

Ако потоне под 80% капацитет, може да ја изгуби способноста да рециклира вода вовоздух.

Исто така види: Како да разговарате со груба личност: 15 лесни враќања што можете да ги искористите

„Амазон сега е на пресвртната точка, со приближно 81% од шумите непроменети. Без хидролошкиот циклус, се предвидува дека Амазон ќе се претвори во пасишта и во некои случаи пустина.“

3) Тоа доведува до потенцијално гладување

Без вода, немате храна . Шумите и дрвјата дејствуваат како рециклирање на водата што ја земаат водата и ја прераспределуваат во облаците.

Потоа паѓа како дожд низ светот, ги наводнува посевите и им помага да растат. Овој процес води до еден вид на воден поток на небото, кој патува низ светот и ги храни нашите култури и полиња.

„Во нивните милијарди, тие создаваат џиновски реки од вода во воздухот – реки кои формираат облаци и создаваат врне стотици, па дури и илјадници милји подалеку“, објаснува Фред Пирс за школата за животна средина на Јеил.

„…Огромно уништување на шумите во која било од трите главни тропски шумски зони во светот - басенот на Африка Конго, Југоисточна Азија, а особено Амазон - би можеле доволно да го нарушат циклусот на водата за да „представуваат значителен ризик за земјоделството во клучните корпи за леб на половина пат околу светот во делови од САД, Индија и Кина“.

Во други зборови, ако не почнеме сериозно да гледаме на уништувањето на шумите и да го запреме, би можеле да завршиме со мртви полиња и без храна да расте од Кина и Индија сè до САД.

Овој проблем не оди магично да замине самозатоа што тоа го посакуваат индустриските интереси.

Потенцијалот за гладување во сиромашните делови на светот и интензивната инфлација и зголемувањето на трошоците во богатите земји е огромен.

4) Ја валка и ја загадува водата

Недостигот на дрвја доведува до навлегување хемикалии во областа, ги убива рибите и дивиот свет и ја елиминира виталната функција што ја вршат коренските мрежи.

Ова му штети на пиењето квалитетот на водата и ја прави водната маса полна со секакви хемикалии кои истекуваат во водата.

„Без кореновиот систем на дрвјата, дождот ја мие нечистотијата и хемикалиите во блиските водни тела, нанесувајќи им штета на рибите и прави чиста Тешко е да се најде вода за пиење“, забележува Subject To Climate.

Големиот проблем е што кога сечете дрвја, ги сечете чуварите на системот за вода.

Го пуштате седиментот на земја измијте се и запрете ја улогата на корените во обезбедувањето на почвата. Како резултат на тоа, функцијата на филтрација на шумите е исцрпена и тие почнуваат да ја губат својата ефикасност во одржувањето на нашата вода чиста и свежа.

5) Овозможува повеќе јаглерод диоксид да избега во атмосферата

Кога ќе ја прекинете способноста на шумата да испушта вода, доведувате до суши, создавате десерти, го зголемувате загадувањето на водата и ги изгладнувате фармите со вода.

Но, исто така го зголемувате количеството на CO2 што истекува во атмосферата.

Тоа е затоа што шумите дишат CO2 и го вадат од нашиотживотната средина, дејствувајќи како природен природен уред за фаќање јаглерод.

Кога го одземате ова, ѝ наштетувате на нашата планета со зголемените температури.

Како што пишува Кејт Вилинг:

„Тропските дождовни шуми обезбедуваат екосистемски услуги далеку од нивните граници.

„Амазон, на пример, делува и како мијалник за јаглерод диоксид и како фонтана на водена пареа во атмосферата која подоцна паѓа како дожд или снег, понекогаш на илјадници километри .

„Но, човечките активности и климатските промени се главна закана за овие услуги.“

6) Тоа ја прави водата за градовите и населбите многу поскапа

Кога ќе го прекинете Природната филтрациона улога на шумите, ја правите водата понечиста и потешка за обработка.

Ова води до тоа да им биде потешко на градовите и на водната инфраструктура да ја третираат и преработуваат водата за човечка исхрана.

Исто така види: 19 чекори што треба да ги преземете кога некој ќе ве натера да се чувствувате инфериорни (без нахакан)

Никој не сака да отворете ја нивната чешма и пијте токсична вода полна со опасни хемикалии како олово (иако тоа е сè почеста појава во многу земји).

Кејти Лајонс и Тод Гартнер го истражија ова темелно:

„Шумите можат позитивно да влијаат количината, квалитетот и трошоците за филтрирање поврзани со водата во градот, понекогаш дури и ја намалуваат потребата за скапа бетонска и челична инфраструктура.“

Постојат примери од реалниот свет кои покажуваат колку значајно влијание можат да имаат шумите. Еден од најдобрите примери доаѓа од Њујорк, кој сфати колку може да заштедигрижа за нивните соседни шуми и запирање на уништувањето на шумите.

„Њу Јорк, на пример, ги зачува шумите и природните пејзажи во Catskills за да заштеди на трошоците за филтрирање на водата.

„Градот инвестираше 1,5 милијарди долари да се заштитат повеќе од 1 милион хектари претежно пошумен слив, на крајот избегнувајќи 6-8 милијарди долари за трошоците за изградба на постројка за филтрирање на вода.“

7) Ги намалува врнежите ширум светот

Поради нивната функција во транспирацијата, дрвјата ја земаат водата и ја тераат да паѓа низ целиот свет.

Ако уништувате шуми еден дел од светот, не само што ќе влијаете на таа околина, туку и ги повредувате областите далеку од таму.

На пример, уништувањето на шумите во моментов се случува во централна Африка, кое се предвидува да ги намали врнежите во средниот запад на САД до 35%.

Тексас, во меѓувреме, треба да забележи намалување на врнежите за 25% поради масовното уништување на шумите на Амазон.

Исечете ја шумата на едно место и видете како дождот исчезнува на друго место: тоа е рецепт за катастрофа.

8) Тоа ги тера земјоделците страдаат низ целиот свет

Кога врнежите се намалуваат, посевите опаѓаат.

И нема неограничен бланко чек за владите да го спасат земјоделскиот сектор.

Плус, на крајот истекува на храната не е само пазарите и стабилноста, туку буквално немањето доволно храна и хранливи материи за луѓето.

Како што вели Рет Батлерпишува:

„Влагата генерирана од дождовните шуми патува низ светот. Научниците открија дека врнежите во американскиот среден запад се под влијание на шумите во Конго.

„Во меѓувреме, влагата создадена во Амазон завршува како дожд до Тексас, а шумите во Југоисточна Азија влијаат на обрасците на дождови во југоисточна Европа и Кина.

„Затоа далечните дождовни шуми се важни за земјоделците насекаде.“

9) Тоа доведува до зголемен ризик од пожари

Кога немате толку многу вода и дожд, земјата брзо се суши.

Скршнувањата на зеленилото и цели области на поранешна плодна почва стануваат пасишта и пусти пустини.

Ова води кон и многу поголем ризик од пожари, бидејќи кога шумите се сушат, шумите се многу поподложни да запалат.

Резултатот е катастрофа за целиот еколошки циклус, а исто така придонесува за зголемување на температурите и климатските промени бидејќи пожарите испумпуваат повеќе CO2 во атмосферата.

10) Уништувањето на шумите е само еден од проблемите што влијаат на нашиот воден циклус

Ако уништувањето на шумите беше единственото нешто што го прекинува и штети на нашиот воден циклус, тоа би можело целосно да се фокусира на.

За жал, има многу други прашања кои исто така ѝ штетат на водата на планетата.

Дејствата на индустријата и човечката желба за моќ и бескрајниот раст се навистина штетни за воден циклус.

Како Естер Флемингзабележува:

„Голем број човечки активности можат да влијаат на циклусот на водата: бранење на реките за хидроелектрична енергија, користење на вода за земјоделство, уништување на шумите и согорување на фосилни горива.“

Што можеме да направиме за уништувањето на шумите?

Уништувањето на шумите не може да се реши преку ноќ.

Треба да почнеме да ги менуваме економиите од опсесии и циклуси на раст кои се потпираат на производи од дрво.

Една работа што можете да направите за да се борите против уништувањето на шумите е да го следите со Глобалниот набљудувач на шумски води, алатка која ви овозможува да најдете области каде што циклусот на вода е загрозен од уништување на шумите.

Исто така, ви помага да најдете начини за подобрете го начинот на кој се грижите за сливовите и управувате со водата.
Billy Crawford
Billy Crawford
Били Крафорд е искусен писател и блогер со повеќе од една деценија искуство во оваа област. Тој има страст да бара и споделува иновативни и практични идеи кои можат да им помогнат на поединците и бизнисите да ги подобрат своите животи и операции. Неговото пишување се карактеризира со уникатен спој на креативност, увид и хумор, што го прави неговиот блог привлечно и просветлувачко читање. Експертизата на Били опфаќа широк спектар на теми, вклучувајќи бизнис, технологија, начин на живот и личен развој. Тој е исто така посветен патник, откако посетил над 20 земји и се повеќе. Кога не пишува или не глобтротира, Били ужива да спортува, да слуша музика и да поминува време со семејството и пријателите.