56 Џорџ Орвел цитати кои сè уште звучат вистинити во нашиот свет денес

56 Џорџ Орвел цитати кои сè уште звучат вистинити во нашиот свет денес
Billy Crawford

Џорџ Орвел или Ерик Артур Блер бил англиски романсиер, есеист, новинар и политички критичар. Роден е во Мотихари, Бенгал, Индија, во 1903 година, во семејство од висока средна класа, без пари, како што тој би го опишал.

Тој патувал меѓу скитници и поминувал време живеејќи меѓу сиромашните и бездомник во Лондон. Неговата причина? Тој сакаше да види дали англиските сиромашни се третирани во нивната земја на ист начин како што се третираат Бурманците во нивната.

Животот на Орвел дојде до точка кога никој не сакаше да ги објавува неговите романи. За тоа време живеел во тешка сиромаштија и станал машина за миење садови, приватен учител и учител во евтини приватни училишта за да се прехрани.

Она што тој отсекогаш сакал е политичкото пишување да се претвори во уметност и го направи токму тоа. Неговите дела зборуваат за неговите политички убедувања и прикажуваат теми како што се сиромаштијата во Британија, социјалистичките интелектуалци кои го поддржуваа Сталин и Шпанската граѓанска војна, меѓу другото.

Иако користи едноставни параграфи, тој беше успешен во спојувањето на вистината.

По што е најдобро познат Џорџ Орвел?

Наследството на Џорџ Орвел е дека терминот Орвелски дојде да опише ситуација, идеја или општествена состојба идентификувана како деструктивна за благосостојбата на слободно и отворено општество. Иако тоа е само по себе иронично бидејќи Орвел постојано се бореше против таквата измама.

Тој е најпознат по неговата работа, Животинска фарма инеговиот дистописки роман „1984“, кои се сметаа за вистински мајстори на двојниот говор.

Првиот е политичка басна сместена во фарма, но базирана на предавството на Сталин на Руската револуција. Оваа проза го направи името на Орвел и му обезбеди финансиски удобност за прв пат во животот.

Од друга страна, таа е исполнета со длабоки значења и користи многу фрази кои зборуваат двапати – како „Големиот брат гледа you', 'newspeak' и 'doublethink'.

Орвел се осврна и на прашања како што се добронамерните диктатори, правото на полицијата да пука граѓани, безбедноста на новинарите и идејата дека работодавците заслужуваат поголемо влијание од работниците .

Еве 56 цитати на Џорџ Орвел кои го покажуваат неговото цврсто мислење:

Џорџ Орвел цитати за лидерството и моќта

„За да се види она што е пред нос, потребна е постојана борба.“

„Да се ​​биде во малцинство, дури и во малцинство од едно, не ве налути. Имаше вистина и имаше невистина , и ако се држевте за вистината дури и против целиот свет, не сте биле луди.'

'Нешто не е во ред со режим кој бара пирамида од трупови на секои неколку години.'

'Ако сакате слика од иднината, замислете чизма да печат на човечко лице — засекогаш.'

„Моќта е во распарчувањето на човечките умови и нивно спојување повторно во нови облици.избирање.“

„Моќта не е средство; тоа е крај. Не се воспоставува диктатура за да се заштити револуцијата, туку се прави револуција за да се воспостави диктатура.“

„Закани за слободата на говорот, пишувањето и дејствувањето, иако честопати се тривијални во изолација, се кумулативни по својот ефект и доколку не се проверат, доведуваат до општо непочитување на правата на граѓанинот.'

'Проповедајќи ја доктрината дека ништо не треба да се прави на кои им се восхитуваат освен челикот и бетонот, само се прави малку посигурен дека човечките суштества нема да имаат излез за нивната вишок енергија освен во омразата и обожавањето на лидерот.“

„Општеството станува тоталитарно кога нејзината структура станува флагрантно вештачка: тоа е кога нејзината владејачка класа ја изгубила својата функција, но успева да се држи до власта со сила или измама.“

„Гледајќи го целиот свет како целина. , лебдењето со децении не беше кон анархија, туку кон повторно наметнување на ропството.“

„Сега потонавме до длабочина во која повторното кажување на очигледното е првата должност на интелигентни луѓе.'

'Предмет на прогонот е прогонот. Предмет на тортура е тортурата. Објектот на моќта е моќта.'

'Не е возможно ниту еден мислител да живее во такво општество како нашето, а да не сака да го промени.'

„Постоечкото општествено уредување е аизмама и неговите негувани верувања главно заблуди.'

„Политичкиот јазик - и со варијации, ова важи за сите политички партии, од конзервативци до анархисти - е дизајниран да направи лагите да звучат вистинито и убиството е за почит, и да се даде изглед на солидарност на чистиот ветер.'

ПРОВЕРЕТЕ ГО: Кој беше Малком Икс? Наследство на самоопределување и храброст

„Ми се чини дека некој го победува фанатикот токму со тоа што не е самиот фанатик, туку спротивно со користење на нечија интелигенција.'

'Луѓето можат да ја предвидат иднината само кога таа се совпаѓа со нивните желби, а повеќето грубо очигледни факти може да се игнорираат кога не се добредојдени.'

„Светот во кој е погрешно да се убие индивидуален цивил и право е да се фрлат илјада тони силен експлозив на станбена област понекогаш ме тера да се запрашам дали оваа наша земја не е лоша канта користена од некоја друга планета.'

'Помислете на животот каков што навистина е, размислете за деталите од животот; а потоа помислете дека во тоа нема смисла, цел, цел освен гробот. Сигурно само будалите или самозалажувачите, или оние чии животи се исклучително среќни, можат да се соочат со таа мисла без треперење.'

Исто така види: 7 моќни симптоми на темната ноќ на душата (комплетна листа)

'Обожувањето на насилниците, под различни маски, стана универзална религија и такви мисли како што митралезот е сè уште митралез-пиштол дури и кога „добар“ човек го стиска чкрапалото... се претворија во ереси кои всушност станува опасно да се изговорат.“

„Пишувам, високо цивилизирани човечки суштества летаат над главата. , обидувајќи се да ме убие.'

„Секоја генерација се замислува себеси како поинтелигентна од онаа што била пред неа и помудра од онаа што доаѓа по неа. Ова е илузија.“

„Навистина застрашувачката работа во врска со тоталитаризмот не е тоа што тој врши „злосторства“, туку што го напаѓа концептот на објективната вистина; таа тврди дека го контролира минатото како и иднината.'

„Поентата е дека сите ние сме способни да веруваме во работи за кои знаеме дека се невистинити, а потоа, кога сме конечно се покажа погрешно, дрско извртувајќи ги фактите за да покажеме дека сме биле во право. Интелектуално, можно е да се продолжи овој процес на неодредено време: единствената проверка за него е дека порано или подоцна, лажното верување ќе се судри со цврстата реалност, обично на бојното поле.'

„Ако слободата воопшто значи нешто, тоа значи право да им се каже на луѓето она што не сакаат да го слушнат.“

Џорџ Орвел цитати за слободата

'Тој е роб со привид на слобода што е полошо од најсуровото ропство.'

'Ти само мораше да си речеш: „Јас сум слободен човек овде“ – тој го потчукна по челото – „и вие сте ситенели.“

„Никој не може да добие голем ентузијазам за влада која те става во затвор ако отвориш уста“

„Како дрога, машината е корисна, опасна и создава навики. Колку почесто некој ѝ се предава, толку поцврсто му станува стисокот.'

'Постоеше верување во револуцијата и иднината, чувство дека ненадејно се појавил во ера на еднаквост и слобода .'

'Во секоја од тие мали кутии со штуко, има некое кутро копиле кое никогаш не е слободен освен кога длабоко спие и сонува'

„Нацијата е поврзана заедно со невидлив синџир.“

„Заблуда е да се верува дека под диктаторска влада можеш да бидеш слободен внатре .'

'Ако слободата воопшто значи нешто, тоа значи право да им се каже на луѓето она што не сакаат да го слушнат.'

' Слободата на говорот е реална.'

'Дали човекот на улица некогаш ќе почувствува дека слободата на умот е исто толку важна и дека има потреба да се брани како неговиот секојдневен леб?'

„Она што е потребно е правото да се печати она што некој верува дека е вистина, без да се плаши од малтретирање или уцена од која било страна.“

Џорџ. Орвел цитира за општеството и човештвото

„Во време на измама да се каже вистината е револуционерен чин.“

„Најефикасен начин да се уништат луѓето е да го негираат и бришат сопственото разбирање за нивнотоисторија.'

„Можеби некој не сака да биде сакан толку многу колку да биде разбран.“

'Кој го контролира минатото ја контролира и иднината. Кој ја контролира сегашноста, го контролира и минатото.'

'Двојното размислување значи моќ да се задржат две контрадикторни верувања во умот истовремено и да се прифатат и двете.'

„Пред болката, нема херои. Моќта е во распарчувањето на човечките умови и нивно спојување повторно во нови форми по ваш избор.'

'Суштината на да се биде човек е тоа што човек не бара совршенство.'

„Изборот за човештвото лежи помеѓу слободата и среќата, а за големиот дел од човештвото, среќата е подобра.“

„Реалноста постои во човечкиот ум и никаде на друго место.'

„Луѓето мирно спијат во своите кревети ноќе само затоа што грубите мажи се подготвени да вршат насилство во нивно име.“

„Во целина, луѓето сакаат да бидат добри, но не премногу добри и не цело време.“

„Мажите можат да бидат среќни само кога не претпоставуваат дека целта на животот е среќата.“

„Знаеме дека никој никогаш не ја презема власта со намера да се откаже од неа“.

„Ако можеш да чувствуваш дека вреди да се остане човек, дури и кога тоа не може да има никаков резултат, си ги победил“

'Човекот е единственото суштество што троши безпроизведување'

Исто така види: Ако некој ги покажува овие 10 особини, тој е навистина паметен човек

'Ако сакате да чувате тајна, мора да ја скриете и од себе.'

'Народ кој избира корумпиран политичарите, измамниците, крадците, и предавниците не се жртви, туку соучесници.“

„Крајната карактеристика на човекот е раката, инструментот со кој тој ги прави сите свои зло.'

'Генерално, колку е поголемо разбирањето, толку е поголема заблудата; колку поинтелигентен, толку помалку здрав.'

Во заклучок:

Џорџ Орвел пишуваше за некои главни теми поврзани со политичките ставови и движења од неговото време.

Но, неколку децении откако ги кажа своите мислења со зборови, идеите што тие ги обликуваат сè уште стојат цврсти.

Во денешниот свет, секогаш можеме повторно да се повикуваме на неговите дела. Бидејќи, иако умре одамна, она за што се бореше сè уште се истите прашања со кои се соочува светот во моментов.

Сега кога ги прочитавте овие цитати на Џорџ Орвел, погледнете ја нашата неодамнешна статија во која споделува некои од најтрогателните цитати на Киркегор. Или можеби сте заинтересирани да ги истражите овие цитати на Шопенхауер.
Billy Crawford
Billy Crawford
Били Крафорд е искусен писател и блогер со повеќе од една деценија искуство во оваа област. Тој има страст да бара и споделува иновативни и практични идеи кои можат да им помогнат на поединците и бизнисите да ги подобрат своите животи и операции. Неговото пишување се карактеризира со уникатен спој на креативност, увид и хумор, што го прави неговиот блог привлечно и просветлувачко читање. Експертизата на Били опфаќа широк спектар на теми, вклучувајќи бизнис, технологија, начин на живот и личен развој. Тој е исто така посветен патник, откако посетил над 20 земји и се повеќе. Кога не пишува или не глобтротира, Били ужива да спортува, да слуша музика и да поминува време со семејството и пријателите.