Синдром на Петар Пан: Што е тоа и што можете да направите за тоа

Синдром на Петар Пан: Што е тоа и што можете да направите за тоа
Billy Crawford

Сите ја знаеме приказната за малото момче кое не сакало да порасне, но што е со возрасните кои сè уште се држат за своето детство?

Иако тоа не е медицински признат термин, тоа е многу реална состојба. Значи, во оваа статија ќе го разгледаме синдромот на Петар Пан и што можете да направите во врска со тоа.

Но прво:

Што е Петар Пан синдром?

Дали познавате некој кој никогаш не се занимава целосно со светот? Некој кој никогаш не се смирува на работа, никогаш нема доволно пари и секогаш е чекор зад сите други?

Некој што се потсмева на идејата да има семејство, но секогаш изгледа дека е осамен?

Некој што пие премногу за да се обиде да се извлече од сето тоа?

Ако одговорот е да, тогаш можеби познавате некој со синдромот Петар Пан.

Луѓето со Питер Пан синдром не не сакаат да ги преземат одговорностите од животот на возрасните, гледајќи секогаш да избегаат од светот наместо да бидат дел од него.

Тие не сакаат да пораснат и да работат напорно. Како момчето во книгата, тие веруваат дека:

„Соништата се остваруваат, само ако сакаме доволно силно“. – JM Barrie Peter Pan

Ние стапивме во контакт со клиничкиот психолог и терапевт за ментално здравје Аура Приссел, соработник во Водичот за дипломи за психологија, за да дознаеме како синдромот е дефиниран во психолошки термини:

„Иако не е официјална медицинска дијагноза, синдромот на Петар Пан опишува луѓе кои психолошкинеможност ефикасно да се справи со проблемите и предизвиците.

Понекогаш личноста со синдромот на Петар Пан живеела толку среќно детство што не сака да го напушти. Во други случаи, тие чувствуваат дека немале можност да доживеат детство како другите деца и одлучуваат да го рекреираат иако сега се возрасни.“

Вистината е дека може да има многу сложени причини .

Но, за повеќето Петар Пан, нивните родители веројатно биле презаштитнички или на друг начин не успеале да ги подготват за возрасен живот.

Може да биде и дека некои луѓе со Питер Пан синдром претрпеле злоупотреба и дека , како што растат, тие се борат да оперираат во светот на возрасните затоа што едноставно не се чувствуваат подготвени за тоа.

Тие го пропуштиле своето детство како деца и затоа го поминуваат своето зрелост обидувајќи се да го вратат.

Многу луѓе со синдромот на Петар Пан, исто така, ќе страдаат од анксиозност и депресија. Можеби овие работи придонесуваат за синдромот кај некои луѓе.

Можеби е и дека тие се резултат на тоа. Работите што луѓето со Петар Пан синдромот се обидуваат да ги избегнат - длабоки врски со другите, среќни домови, исполнети кариери - се работите што ги одржуваат повеќето од нас во добро ментално здравје.

Што можете да направите за синдромот Петар Пан ?

Ако мислите дека некој ваш близок има синдром на Петар Пан, газете внимателно. Скокајте и кажувајте им што иматенаучените во оваа статија веројатно ќе ги натераат да се повлечат уште подалеку од зрелоста - и од вас.

Еве неколку совети што треба да ги имате на ум:

  • Мирно објаснете им како тоа влијае вие и другите
  • Охрабрете ги да размислуваат за тоа како нивното однесување влијае на нив и на луѓето околу нив
  • Запомнете дека тоа не е ваша одговорност или вина, а вие можете да му помогнете само на некој што сака да му се помогне

И како што препорачува д-р Приссел, барањето стручна помош може да биде најдобриот начин за закрепнување:

„За возрасните кои се занимаваат со синдромот Петар Пан, терапијата може да помогне да се откријат стравовите што се во основата нивната состојба. Работењето на менување на мислите, стекнување поздраво однесување и создавање поголема свест за нивното возрасно јас ќе им помогне да го прифатат растењето и подобро да се справат со ситуациите, одговорностите и предизвиците што ги носи зрелоста.“

И ако некој љубовта има синдром на Петар Пан, но не може или не сака да се промени? Бидете подготвени да заминете.

Запомнете дека освен ако не се справат со синдромот, тие ќе се борат да одржат значајна врска со вас. Тоа не е ваша вина и не е нешто за што можете да преземете одговорност.

Како заклучок

Петар Пан синдромот е желба никогаш да не пораснете. Но, за разлика од палавото мало летечко момче во романот на JM Barrie, сите ние растеме, барем физички.

Петар Пан синдром есложени и обично предизвикани од несреќно или неостварено детство. Но, тоа може да се лекува. Со советување и посветеност, луѓето со синдромот Петар Пан можат да живеат среќен исполнет живот.

И уште подобро отколку да го лекувате, д-р Приссел советува дека:

„Превенцијата е најдобриот третман за Петар Пан синдром. Децата треба да се воспитуваат во средина полна и со љубов и со одговорности. Тие треба да имаат правила, да знаат дека има работи што се бараат од нив и да разберат дека надминувањето на предизвиците е нормален дел од нивниот раст.“

Ако не, ова дете ризикува да се претвори во возрасно лице кое се бори низ животот, не успева да преземе одговорност за себе и потенцијално никогаш не наоѓа исполнетост и среќа.

Сега кога прочитавте за синдромот на Петар Пан, проверете го нашиот бесплатен мастер-клас за „прегратка на вашиот внатрешен ѕвер“. Тоа е совршен начин да започнете да преземате одговорност за вашиот живот, а она што ќе го научите на мастеркласот може да ви помогне да ги разберете луѓето кои имаат синдром на Петар Пан и што да направите во врска со тоа.

Дали ви се допадна мојата статија? Лајкнете ме на Фејсбук за да видите повеќе написи како оваа во вашиот довод.

остануваат во детството дури и откако ќе станат возрасни.

Тие избегнуваат да преземаат обврски и одговорности за возрасни, избирајќи да живеат како да се деца. Овој тип на нарушување е почест кај мажите, но може да се примени и на жените (синдромот „Венди“). .

Тие се претвораат од светли, перспективни 20-годишници во без корен, несреќни 40-годишници и мизерни, огорчени 60-годишници.

За оние околу нив, синдромот на Петар Пан е фрустрирачки и често е неверојатно штетно.

Партнерите и пријателите на Питер Панс честопати завршуваат по нив - се занимаваат со животот на возрасните за да не мораат.

На крајот, почитта умира така и љубовта.

Ви звучи познато? Ако мислите дека вашиот партнер или некој што го познавате е Петар Пан, прочитајте понатаму.

Ќе ве разгледаме низ сите симптоми на синдромот Петар Пан, а потоа ќе ви покажеме што можете да направите за да ги поттикнете да се променат.

Симптомите на синдромот Петар Пан

Знаците и симптомите на синдромот Петар Пан се поврзани со неможноста да се справи со нормалниот свет на работа и односи и потребата да се избега од зрелоста како колку што е можно.

Др. Приссел ги објаснува најчестите симптоми на синдромот:

„Неможноста да се исполнат обврските и чувството дека се уште се дете се некои од главнитекарактеристики на ова нарушување.

Лицето со синдром на Петар Пан не сака да преземе одговорност за себе, претпочитајќи другите да се грижат за него и може да биде себично и нарцисоидно. Тие можат да се однесуваат како разгалено дете кога не го добиваат тоа што го сакаат, а во многу случаи можат да бидат бунтовни. објавено од Универзитетот во Гранада, иако понекогаш може да влијае и на жените.

Ајде да погледнеме малку подлабоко во симптомите:

1) Не успеав да изградиш стабилна кариера

Луѓето со Питер Пан синдром се борат да имаат успешна кариера. Тие можеби имаат способност да бидат успешни, но не ја вложуваат работата што им е потребна за да ја искористат нивната способност.

Според Марти Немко во Psychology Today, тој открива дека недостатокот на успех често може да биде предизвикани од „Петар Пан синдромот“.

Оние со синдром на Петар Пан често ги губат своите работни места поради нивните лоши резултати, а некои ќе поминат долги периоди невработени. Оние кои ќе ги задржат своите работни места ќе се борат да напредуваат.

Тие, на пример, честопати може да пропуштат рокови и да не успеат да ја проверат својата работа или да спроведат истражување.

Тие обично ќе се борат да изградат мрежи бидејќи тие не можат да ја видат вредноста на тоа, и често го гледаат ова како непотребно тешка работа без итно враќање.

Тие не ја гледаат вредноста воработат напорно - малку како ученик кој не разбира зошто треба да ги научат нивните табели за множење.

2) Покажете недостаток на финансиска одговорност

Една од причините поради кои кариерите се честопати неважно за оние со синдромот Петар Пан е тоа што тие можат да бидат вистински незаинтересирани за вообичаените замки на успехот на „возрасните“. тие не си ги плаќаат сметките.“

Идејата за преземање хипотека или ставање пари на штедна книшка едноставно се гледа како досадна и неважна, па затоа не го прават тоа и не планираат тоа.

3) Скокајте помеѓу работните места, хобиите и интересите

Луѓето со синдромот на Петар Пан ретко се задржуваат на нешто многу долго. Ако успеат да најдат некаков успех во кариерата, имаат тенденција да им здодее работата и да одлучат дека сакаат да работат нешто друго, без оглед на последиците.

Истото важи и за хобиите и другите проекти. Луѓето со синдромот Петар Пан често започнуваат ново хоби преку ноќ и со екстремен ентузијазам, а потоа го напуштаат исто толку брзо како што започнале, дури и ако потрошиле значителни суми пари на тоа.

Ова е многу исто како дете кое ги моли родителите да платат за најновата нова играчка, а потоа ја остава да собира прашина по една недела.

4) Придржувајте се до нереална цел...без да работите контоа

Оние со синдром Петар Пан често веруваат дека имаат талент или вокација да постигнат големи нешта еден ден.

Можеби сакаат да бидат актер, музичар или жешка- застрелан научник. Бидејќи тие ја имаат оваа амбиција, тие ќе ги отпишат како неважни сите неуспеси во кариерата што ја имаат.

Но, тие имаат тенденција да не препознаваат дека за да се постигнат големи, тешки цели потребни се поттик, мотивација и многу напор работа.

Тие често претпоставуваат дека оние кои биле успешни во одбраната област биле толку едноставно поради нивниот природен талент, наместо затоа што тие исто така работеле исклучително напорно.

5) Склони се да спаѓаат во традиционалните родови улоги

И мажите и жените можат да имаат синдром на Петар Пан, но повеќето се мажи.

Се смета дека ова е делумно затоа што традиционалните родови улоги значат дека жените се принудени да растат.

Дури и од жените без деца често се очекува да се грижат за постарите родители или помалите браќа и сестри.

Жените често се социјализирани за да се чувствуваат одговорни за чувствата на другите луѓе на начин на кој мажите генерално не се .

Мажите со синдромот Петар Пан кои имаат женски партнерки обично ќе ги препуштат поголемиот дел или целата работа во домаќинството и грижата за децата на својата партнерка, особено ако овие партнерки се алфа женски.

Исто така види: 15 изненадувачки знаци дека друга жена е исплашена од вас

Тие често бегаат со ова затоа што другите едноставно го гледаат како „нормална“ поделба на половите улоги (иако доведена до крајност).

6) Борете се соДомашна работа и задолженија

Кога ги извршуваат домашните работи или други „животни администратори“ - работи како плаќање сметки и купување - луѓето со синдромот Петар Пан се борат.

Тие имаат тенденција да си заминат обичните домашни задачи незавршени, дури и кога е очигледно дека треба да се завршат.

Може да го остават ѓубрето преполно без да го извадат или само да ја измијат едната чинија што им треба наместо да се справат со купот миење со мијалник.

Секој има денови кога останува без чиста долна облека или одлучува да си легнат рано без да ја средат кујната, но оние со синдромот Петар Пан постојано не успеваат да ги организираат своите домови и животи.

Исто така види: Емоционален багаж од минатите врски: 10 знаци дека го имате и како да се справите со тоа

На крајот на краиштата, домашните обврски не се забавни...а Питер Панс сака само да се забавува.

7) Покажете мал интерес за врските или за создавање семејство

Оние со синдром на Петар Пан кои имаат партнерите обично очекуваат тие да го преземат најголемиот дел од домашниот товар, вклучително и грижата за децата.

Но, често, луѓето со синдромот Петар Пан нема да имаат партнер и ќе се борат да развијат долгорочни, љубовни врски . Тие нема да бидат заинтересирани да имаат деца.

Тоа не е изненадувачки - смирувањето со брачниот другар и семејството се смета за врв на зрелоста.

Обично бара способност да се планира однапред и, идеално, да имаат стабилен приход.

Додека луѓето со синдромот Петар Пан се борат со финансиите и кариерата, имајќисемејството и децата честопати изгледаат како лоша идеја.

Понекогаш, луѓето со синдромот Петар Пан ќе бараат многу помлади партнери, особено во нивните триесетти и четириесетти.

Ова, тие веруваат, ќе тргнете го притисокот од нив да се смират и понекогаш дури ќе им обезбеди цела група многу помлади пријатели, дозволувајќи им да се преправаат дека се млади, исто така.

8) Чувствувајте се носталгични за минатото додека се плашите од иднина

Не е чудно што Питер Панс честопати ќе се плаши од иднината. Нивната неспособност да планираат за тоа значи дека иднината се чувствува како голема непозната, а неизбежноста на стареењето ги застрашува.

Како што стареат, Питер Панс честопати ќе се присетува со зголемена носталгија на времето кога биле помлади и, барем во нивните умови, посреќни.

Тие се борат да ја прифатат реалноста на времето што минува, а оваа борба се надополнува со нивниот недостаток на акција за да се обезбеди за иднината.

Работите како пензиите и волјата апсолутно ги ужаснуваат. Никој не сака да ја пишува својата волја - но повеќето од нас го прават тоа во секој случај. Петар Панс се чувствуваат како едноставно да не можат.

9) Пијат прекумерно и се дрогираат

Неможноста да ја прифати реалноста и анксиозноста што неизбежно ја носи значи дека Питер Панс често се самолекува со алкохол и дрога.

Да се ​​биде пијан или напиен е средство за бегство кое им овозможува да го одложат размислувањето за иднината за другден.

Тие, исто така, често пијат прекумерно како средство за обид за враќање на изгубената младост. Иако нема причина некој да мора да ги закачи своите чизми за танцување на која било возраст, повеќето луѓе природно ќе го забават својот социјален живот како што стареат.

Оние со синдром на Петар Пан често не го прават тоа. Тие ќе бидат најстариот човек во собата на забава, очајнички обидувајќи се да остане во чекор со луѓето 10 или 20 години помлади.

10) Обвинете ги другите за нивниот недостаток на достигнувања

Луѓето со Синдромот Петар Пан се борат да го постигнат својот потенцијал затоа што не успеваат да преземат одговорност за сопствените достигнувања.

Проблемот е што тие не можат да го видат тоа. Тие често ќе ги гледаат луѓето околу нив кои постигнале многу повеќе отколку што имаат и ќе се чувствуваат вознемирени што не можеле да го сторат истото.

Тие не ја препознаваат причината поради која тие луѓе постигнале многу повеќе отколку што имаат е тоа што ја вложуваат работата.

Бидејќи тие се многу лоши во преземањето одговорност за себе, тие ќе бараат да ја префрлат вината на некој друг - нивните родители, нивниот партнер, нивните шефот, нивните колеги, па дури и нивните деца.

Некој, некаде, ќе направил нешто што ги спречило да го искористат максимумот од својот живот.

Што не е синдромот Петар Пан

Ако го читате ова и мислите: „Не секогаш работам толку напорно како што треба“ или „Не сум сигурен дали сакам да имам деца“ и се прашувате далиова значи дека имате синдром на Петар Пан, престанете да се грижите.

Секој има моменти кога не сака да порасне. Секој има денови кога сака само да ја натера мајка им да го направи сето тоа за нив. Повеќето луѓе понекогаш не се сигурни за иднината.

Сите овие работи се нормални и здрави. Детството е забавно и одвреме-навреме да посакуваш да се вратиш таму е добро.

Луѓето со синдромот на Петар Пан постојано не успеваат да се однесуваат како возрасни во сите области од нивниот живот во текот на многу години. Тоа не е исто како понекогаш да јадете ладна пица за појадок.

Исто така, вреди да се спомене дека сакањето детски работи не е синдром на Петар Пан.

Возрасен маж кој сè уште има кутија стрипови под креветот или чии очи светат кога ќе видат поставен воз не е Петар Пан.

Некој со многу детски хоби може да има поголема веројатност да има синдром на Петар Пан, но тоа не е дадено.

Што предизвикува синдромот на Петар Пан?

Петар Пан синдромот не е медицински признат синдром, но тој е веднаш препознатлив збир на однесувања на секој кој некогаш сретнал некој со него.

Питер Панс има насекаде...но зошто? Што предизвикува една личност да порасне во одговорна возрасна личност, а другата не?

Др. Приссел објаснува некои од потенцијалните причини за синдромот:

„Синдромот на Петар Пан може да произлезе од тешкотии во врска со другите, борба со стравови и фобии и
Billy Crawford
Billy Crawford
Били Крафорд е искусен писател и блогер со повеќе од една деценија искуство во оваа област. Тој има страст да бара и споделува иновативни и практични идеи кои можат да им помогнат на поединците и бизнисите да ги подобрат своите животи и операции. Неговото пишување се карактеризира со уникатен спој на креативност, увид и хумор, што го прави неговиот блог привлечно и просветлувачко читање. Експертизата на Били опфаќа широк спектар на теми, вклучувајќи бизнис, технологија, начин на живот и личен развој. Тој е исто така посветен патник, откако посетил над 20 земји и се повеќе. Кога не пишува или не глобтротира, Били ужива да спортува, да слуша музика и да поминува време со семејството и пријателите.