„Темната теорија на личноста“ ги открива 9-те особини на злите луѓе во вашиот живот

„Темната теорија на личноста“ ги открива 9-те особини на злите луѓе во вашиот живот
Billy Crawford

Со години мислев дека сите се на крајот „добри“, длабоко во себе.

Дури и ако некој се однесува лошо со мене, секогаш би се трудел тоа да го разберам од негова перспектива.

Еве што Јас би си рекол:

  • Тие имаа поинакво воспитување за мене.
  • Нивните вредности се различни.
  • Тие едноставно не ја разбираат целосната ситуација.

Сепак, без разлика колку се трудев секогаш да го најдам доброто во луѓето околу мене, секогаш наидував на некој кој едноставно изгледаше дека има „темно јадро“ во нивната личност.

Мислев дека тоа е невообичаена аномалија, но некои нови психолошки истражувања ме принудија да ја сменам мојата перспектива.

Истражувачки тим од Германија и Данска го изнесе „општиот мрачен фактор на личноста“ (Д-фактор). тврдејќи дека некои индивидуи имаат „темно јадро“ на нивните личности.

Најблиску е некој до научно дефинирање на степенот до кој некој е „злоб“.

Ако сакате да сфатите Откријте дали постои „злобна личност“ во вашиот живот, проверете ги 9-те особини што истражувачите ги идентификуваа подолу.

Д-факторот го идентификува степенот до кој некој ќе се вклучи во сомнително етичко, морално и социјално однесување.

Истражувачкиот тим го дефинираше факторот Д како „основна тенденција да се максимизира сопствената корист на сметка на другите, придружена со верувања кои служат како оправдување за нечие злонамерно однесување“.

Оние кои резултатвисоко во факторот Д ќе се обидат да ги постигнат своите цели по секоја цена, дури и ако им наштетат на другите во процесот. Во некои случаи, нивните цели може да бидат дури и конкретно да им наштетат на другите.

Истражувачкиот тим, исто така, предвиде дека овие лица ќе им помогнат на другите само ако предвидат дека ќе имаат некаква корист во тоа.

Односно, тие требаше да имаат корист од помагањето на другите пред да размислат да го направат тоа.

Мерење на злонамерноста на начинот на кој ја мериме интелигенцијата.

Научниците кои работеа на студијата беа од Универзитетот во Улм, Универзитетот во Кобленц-Ландау и Универзитетот во Копенхаген.

Исто така види: 15 паметни начини да се справите со нарцисоидна жена шеф

Тие предложија дека е можно да се измери злонамерноста на ист начин како што ја мериме интелигенцијата.

Научниците ги засноваа своите сознанија на работата на Чарлс Спирман на човечката интелигенција , што покажа дека постои општ фактор на интелигенција (познат како G-фактор).

Г-факторот сугерира дека луѓето кои имаат високи резултати на еден вид тест за интелигенција секогаш ќе имаат високи резултати на други видови на интелигенција тестови.

ПРОЧИТАЈТЕ ОВА: Georgia Tan, „The Baby Thief“, киднапираше 5.000 бебиња и ги продаде сите

Еве како Скот Бери Кауфман го објаснува G-факторот во Scientific American:

„Аналогијата на G-факторот е соодветна: додека постојат некои разлики помеѓу вербалната интелигенција, визуелно-просторната интелигенција и перцептивната интелигенција (т.е. луѓето можат да се разликуваатво нивниот модел на профили на когнитивните способности), оние кои имаат високи резултати на една форма на интелигенција, исто така, ќе имаат тенденција статистички да постигнат високи резултати на другите форми на интелигенција.“

Д-факторот работи на сличен начин.

Научниците го идентификуваа факторот Д со спроведување на 9 различни тестови во четири главни истражувачки студии. Тие беа во можност да идентификуваат 9 особини на луѓе кои имаат високо ниво на Д-фактор.

Исто така види: Како да заведете оженет маж со говор на телото

Ова се 9-те особини кои злобните луѓе најверојатно ќе ги покажат. Исто така, интересно е да се забележи дека научниците сугерираат дека ако некој покаже една од особините, веројатно ќе покаже и многу од другите.

9-те особини на злонамерност што ги поседуваат наводно „злите луѓе“

<6 0>Ова се 9-те особини кои го сочинуваат факторот Д, како што е дефинирано од научниците:

1) Егоизам: „прекумерна грижа за сопственото задоволство или предност на сметка на благосостојба на заедницата.“

2) Макијавелизам: „манипулативност, бесчувствителен афект и стратешко-калкулативна ориентација.“

3) Морално раздвојување: „генерализирана когнитивна ориентација кон светот која го диференцира размислувањето на поединците на начин кој силно влијае на неетичкото однесување.“

4) Нарцизам: „зајакнувањето на егото е се- мотив за трошење.“

5) Психолошко право: „стабилно и продорно чувство дека некој заслужува повеќе и има право на повеќе оддруги.”

6) Психопатија: „дефицит во афектот (т.е. бесчувствителност) и самоконтрола (т.е. импулсивност).“

7) Садизам: „личност која ги понижува другите, покажува долгогодишна шема на сурово или понижувачко однесување кон другите или намерно нанесува физичка, сексуална или психолошка болка или страдање на другите со цел да наметне моќ и доминација или за задоволство и уживање .“

8) личен интерес: „стремеж кон добивки во општествено ценети домени, вклучувајќи материјални добра, социјален статус, признание, академски или професионални достигнувања и среќа“.

9) Знаменост: „преферирање што би му наштетило на друг, но што исто така би предизвикало штета за себе. Оваа штета може да биде социјална, финансиска, физичка или непријатност.“

Колку високо рангирате во Д-фактор?

Можеби се прашувате до кој степен сте високо рангирани во Д -фактор.

Има начин веднаш да тестирате каде рангирате. Научниците го развија следниот тест од 9 ставки за брзо да проценат каде стоите.

Прочитајте ги изјавите подолу и видете дали силно се согласувате со нив или не. Ако силно се согласувате со само една од изјавите, малку е веројатно дека сте високо рангирани во факторот Д. Меѓутоа, ако сте во екстремна согласност со сите 9 изјави, постои голема веројатност дека сте високо рангирани.

Еве ги 9-те изјави:

1) Тешко е да се напредувабез да се сечам ваму-таму.

2) Сакам да користам паметна манипулација за да го постигнам мојот пат.

3) Луѓето кои се малтретирани обично направиле нешто за да си го нанесат тоа.

4) Знам дека сум посебен затоа што сите постојано ми велат така.

5) Искрено чувствувам дека сум само позаслужен од другите.

6) Ќе кажи се за да го добијам она што го сакам.

7) Повредувањето на луѓето би било возбудливо.

8) Се обидувам да се осигурам дека другите знаат за моите успеси.

9) Тоа понекогаш вреди малку да страдам од моја страна за да видам како другите ја добиваат казната што ја заслужуваат.

Дали ви се допадна мојата статија? Лајкнете ме на Фејсбук за да видите повеќе написи како оваа во вашиот довод.
Billy Crawford
Billy Crawford
Били Крафорд е искусен писател и блогер со повеќе од една деценија искуство во оваа област. Тој има страст да бара и споделува иновативни и практични идеи кои можат да им помогнат на поединците и бизнисите да ги подобрат своите животи и операции. Неговото пишување се карактеризира со уникатен спој на креативност, увид и хумор, што го прави неговиот блог привлечно и просветлувачко читање. Експертизата на Били опфаќа широк спектар на теми, вклучувајќи бизнис, технологија, начин на живот и личен развој. Тој е исто така посветен патник, откако посетил над 20 земји и се повеќе. Кога не пишува или не глобтротира, Били ужива да спортува, да слуша музика и да поминува време со семејството и пријателите.