70+ цитати на Карл Јунг (за да ви помогнат да се пронајдете себеси)

70+ цитати на Карл Јунг (за да ви помогнат да се пронајдете себеси)
Billy Crawford

Дали некогаш сте имале вакво досадно чувство дека има голема дупка во вашиот живот? Дека нешто многу недостасува, нешто што ве спречува да бидете комплетни и среќни?

Постои точка во нашите животи каде нашите вредности и системи на верување се силно предизвикани. Се чувствуваме изгубени, потресени и надвор од контрола.

Ова е дел од непријатниот процес на пронаоѓање на вашето автентично јас - нешто што легендарниот психоаналитичар Карл Јунг го нарекува „индивидуација“, патувањето на „ да станеш она што е. Во оваа статија, ќе ги разгледаме најмоќните зборови на Јунг за автентичноста и пронаоѓањето на себе.

Еве 72 брутално искрени цитати од Карл Јунг кои ќе ви помогнат низ вашето лично патување до смислата на животот:

Откако се откривте себеси

За Јунг, автентичниот живот мора да започне од „да расте внатре“.

За разлика од неговиот поранешен пријател и ментор Зигмунд Фројд, Јунг веруваше дека нашето несвесно не е нешто што ви е потиснуваат. За него, несвесното е позитивен и животворен дел од нашата психа.

За да го откриеме нашето вистинско јас, мора да му дозволиме на несвесното да има глас. Еве ги размислувањата на Јунг за тоа зошто:

„Гледањето нанадвор мора да се претвори во гледање во себе. Откривањето на себе ви обезбедува сè што сте, требаше да бидете и сè од што живеетебалансиран со тага.“

„Никој, се додека се движи меѓу хаотичните струи на животот, не е без мака.“

„Никој не може да падне толку ниско ако нема голема длабочина.

„Ако такво нешто може да му се случи на маж, тоа го предизвикува неговото најдобро и највисоко од другата страна; односно, оваа длабочина одговара на потенцијалната висина, а најцрната темнина на скриената светлина. 0>„Да се ​​постави вистинското прашање е веќе половина од решението на проблемот.“

„Најинтензивните конфликти, доколку се надминат, оставаат зад себе чувство на сигурност и смиреност што не се нарушува лесно. Токму овие интензивни конфликти и нивното разгорување се потребни за да се произведат вредни и трајни резултати.

„На крајот на краиштата, грешките се темелите на вистината, и ако човек не знае што е нешто, тоа е барем зголемување на знаењето ако знае што не е.“

„Од зло, многу добро ми дојде. Со молчење, не потиснувајќи ништо, останувајќи внимателен и со прифаќање на реалноста – земајќи ги работите онакви какви што се, а не како што сакав да бидат – правејќи го сето ова, ми дојде необично знаење, а исто така и необични моќи, како на пр. Никогаш порано не можев да замислам.“

За наоѓање значење

Карл Јунг го сумира човекотбескрајната потрага по смислата на психата толку убаво:

„Човечкото суштество сигурно нема да наполни седумдесет или осумдесет години доколку оваа долговечност немаше значење за видот. Попладнето на човечкиот живот исто така мора да има свое значење и не може да биде само жален додаток на животното утро.“

За него, целта на нашиот живот е целосна паралела на падот на нашето тело: Како што нашето физичко јас се влошува, учиме да создаваме прогресивно усовршување на она што е навистина суштинско.

Еве повеќе од она што Карл Јунг има да каже за наоѓање значење:

„Верата, надежта, љубовта и увидот се највисоките достигнувања на човечките напори. Тие се наоѓаат дадени од искуството. среќа

Автентичен живот не мора да се поистоветува со среќен живот.

Всушност, Карл Јунг е еден од познатите скептици кога станува збор за потрагата по среќа . Јунг верувал дека среќата не треба да се бара. Слично како и колегата психоаналитичар Виктор Франкл, Јунг верувал дека среќата треба едноставно да следи.

Еве некои од верувањата на Јунг за среќа:

„Често сум видел како луѓето стануваат невротични кога се задоволуваат со несоодветни или погрешни одговори на прашањата од животот. Тиебараат позиција, брак, углед, надворешен успех на пари и остануваат несреќни и невротични дури и кога го постигнале она што го барале. Таквите луѓе обично се ограничени во премногу тесен духовен хоризонт. Нивниот живот нема доволно содржина, доволно значење. Ако им се овозможи да се развијат во попространи личности, неврозата генерално исчезнува.“

„Никој не може да постигне среќа преку однапред смислени идеи, подобро е да се нарече дар од боговите. Доаѓа и си оди, а она што еднаш те направило среќно не мора да го прави тоа во друго време.“

Takeaway

„Покажи ми здрав човек и јас ќе ти го излечам“.

– Карл Јунг

Можеби самата причина поради која Јунг е толку влијателен е тоа што за разлика од другите слични историски личности, неговите учења не се распаѓаат во стари, правливи, недопрени книги. Наместо тоа, неговата мудрост станува само порелевантна и покорисна за нас во модерната ера.

Тој е како да постои за да нè потсети да погледнеме назад кон нашите вистински корени.

Да го земеме ова на пример. Тој вели:

„Осаменоста не доаѓа од тоа што нема луѓе околу себе, туку од неможноста да комуницираме за работите што се чинат важни за себе, или од држењето одредени гледишта што другите ги сметаат за недозволиви“.

Треба постојано да се потсетуваме дека треба само да погледнеме во себе за да најдеме смисла. Сè што ни е потребно за да имаме исполнет и значаен живот евнатре во нас ако сме доволно храбри да копаме длабоко.

Затоа прочитајте внимателно, ќе ја завршам оваа статија со последниот моќен цитат:

„Ние веќе не живееме на она што имаме, но на ветувања, веќе не во денешниот ден, туку во темнината на иднината, која, очекуваме, конечно ќе го донесе правилното изгрејсонце. Одбиваме да признаеме дека сè подобро се купува по цена на нешто полошо; дека, на пример, надежта за поголема слобода е поништена со зголеменото ропство на државата, а да не зборуваме за ужасните опасности на кои нè изложуваат најбрилијантните откритија на науката. Колку помалку го разбираме она што го барале нашите [предци], толку помалку се разбираме себеси, и на тој начин со сите сили помагаме на поединецот да му ги одземеме корените и неговите водечки инстинкти, така што тој ќе стане честичка во масата, само управувана. со она што Ниче го нарече дух на гравитацијата.“

и за.“

„Некаде, токму на дното на сопственото битие, човек генерално знае каде треба да оди и што треба да прави. Но, има моменти кога кловнот што го нарекуваме „јас“ се однесува на таков начин што го одвлекува вниманието што внатрешниот глас не може да го почувствува своето присуство.“

„Вашата визија ќе стане јасна само кога ќе можете да погледнете во сопственото срце . Кој гледа надвор, сонува; кој гледа внатре, се буди.“

„Човек кој не поминал низ пеколот на своите страсти никогаш не ги победил.“

„Човек не се просветлува со замислување на фигури на светлина, но со тоа што ја освестуваме темнината.“

„Во секој од нас постои друг кого не го познаваме. секогаш сметајте на тоа, но тоа не значи дека работите нужно ќе излезат позитивно. Ако не сте заинтересирани за сопствената судбина, тогаш несвесното е. нечие крајно толкување на фактите. Затоа е мудро да се биде што е можно појасно за нечии субјективни принципи. Каков што е човекот, таква ќе биде и неговата крајна вистина“. – Карл Јунг #carljungquotes

Објава споделена од Џастин Браун (@justinbrown) на 5 февруари 2020 година во 2:37 часот по полноќ PST

„Бидејќи секоја промена мора да започне некаде, тоа е синглпоединец кој ќе го доживее и ќе го спроведе. Промената навистина мора да започне со поединец; може да биде кој било од нас. Никој не може да си дозволи да гледа наоколу и да чека некој друг да го направи она што самиот не сака да го направи. дека ќе продолжи да функционира редовно како и досега, но на сосема поинаков начин. Тој ја носи целата своја историја со себе; во самата негова структура е напишана историјата на човештвото.“

„Задачата на човекот е да стане свесен за содржината која притиска нагоре од несвесното.“

„Следете ја таа волја и тој начин што искуството потврдува дека е ваше.“

„Рационалниот став кој ни дозволува да ги прогласиме објективните вредности како валидни воопшто не е дело на поединечниот субјект, туку производ на човечката историја.“

0>„За да откриеме што е навистина индивидуално во нас, потребна е длабока рефлексија; и одеднаш сфаќаме колку е невообичаено тешко откривањето на индивидуалноста.“

„Највисокото, најодлучно искуство е да се биде сам со сопственото јас. Мора да бидете сами за да откриете што ве поддржува, кога ќе откриете дека не можете да се издржувате. Само ова искуство може да ви даде неуништлива основа.“

„Одлучувачкото прашање за човекот е: Дали тој е поврзан со нешто бесконечно или не? Тоа е неговото гласно прашањеживотот. Само ако знаеме дека она што навистина е важно е бесконечното, можеме да избегнеме да ги фиксираме нашите интереси на залудностите и на сите видови цели кои не се од вистинска важност. Затоа бараме светот да ни даде признание за квалитетите што ги сметаме за лични имоти: нашиот талент или нашата убавина. Колку повеќе човекот става акцент на лажните поседи и колку е помала чувствителноста за она што е суштинско, толку помалку го задоволува неговиот живот. Тој се чувствува ограничен бидејќи има ограничени цели, а резултатот е завист и љубомора. Ако разбереме и чувствуваме дека овде во овој живот веќе имаме врска со бесконечното, желбите и ставовите се менуваат. преку она што сега го нарекуваме средовечна криза. Одеднаш, тој ја почувствува оваа очајна принуда да го преиспита својот живот и да го истражи своето најдлабоко јас.

Тој преовлада со тоа што научи да ја разбира и проценува својата болка. Тој откри дека понекогаш, се што ви треба е да ги погледнете работите од поинаков агол.

Еве што научил:

„Јас не сум тоа што се случило за мене јас сум она што го избирам да станам.“

„Не се стремам да бидам добар човек. Се стремам да бидам цел човек.“

„Најголемите и најважните проблеми во животот се сите суштински нерешливи. Тие никогаш не можат да се решат, туку само да се надраснат.“

„Првата половина од животот е посветена на формирање здраваегото, втората половина оди навнатре и го отпуштаме.“

„Темелно неподготвени, го правиме чекорот во попладневните часови на животот. Уште полошо, го правиме овој чекор со лажна претпоставка дека нашите вистини и нашите идеали ќе ни служат како досега. Но, не можеме да го живееме попладнето во животот според програмата на животното утро, бидејќи она што беше одлично наутро ќе биде малку навечер, а она што наутро беше вистина, навечер ќе стане лага.“

„Сè што нè иритира кај другите може да нè доведе до подобро разбирање за себе.“

За преземање одговорност и поседување на тоа што сте

Јунг исто така веруваше дека преземањето одговорност за себе е од клучно значење дел од индивидуалноста.

Многу од нас го користат психолошкиот феномен познат како „проекција“ - преместување на нашите несакани чувства на некој друг - со цел да се избегне соочување со нашите сенки. Ова резултира со став на „жртва“ каде што мислите дека ви должиме среќа без да работите за тоа.

Еве зошто тоа не е добра идеја, според Јунг:

„Често е трагично да се видете како човек безобразно си го загрозува сопствениот живот и животите на другите, а сепак останува тотално неспособен да види колку целата трагедија потекнува од себе и како постојано ја храни и одржува.“

„Секој човечки живот содржи потенцијал, ако тој потенцијал не е исполнет, тогаш тој живот билпотрошени...“

„Нема да ја правам модерната глупост да сметам дека сè што не можам да објаснам како измама.“

„Не треба да се преправаме дека го разбираме светот само со интелектот; ние го сфаќаме исто толку со чувство. Затоа, расудувањето на интелектот е, во најдобар случај, само половина од вистината, и ако е искрена, мора да ја разбере и нејзината несоодветност.“

„Жалам за многу глупости што произлегоа од мојата тврдоглавост; но без таа особина немаше да стигнам до мојата цел.“

„Отпорот кон организираната маса може да има само човекот кој е подеднакво добро организиран во својата индивидуалност како и самата маса.“

0>„Она што нè тера да создадеме замена за себе не е надворешниот недостаток на предмети, туку нашата неспособност со љубов да вклучиме нешто надвор од нас“.

Исто така види: 50 особини на наивна личност (и зошто е во ред)

Добро е да прифатиме кој сте и лошо

Зошто ни е толку тешко да практикуваме самољубие и самосочувство? Тоа е затоа што сите сакаме да бидеме совршени.

Но, како луѓе, никогаш нема да бидеме совршени. И додека продолжуваме да поставуваме непотребни и невозможни очекувања во себе, никогаш нема да најдеме целосен мир во тоа што сме.

Престанете да се усогласувате со идеалите на другите. Како што вели Јунг, „срамот е емоција што ја јаде душата, и прво мораме да се ослободиме од овој внатрешен срам затоа што не сме совршен примерок на општеството.

Еве некои од моќните зборови на Карл Јунг заприфаќање на вашата целост:

„Чевелот што одговара на една личност штипка за друг; не постои рецепт за живеење кој одговара на сите случаи.“

„Како можам да бидам суштински ако не фрлам сенка? Мора да имам и темна страна ако сакам да бидам цела.“

„Не можеме ништо да промениме освен ако не го прифатиме. Осудата не ослободува, таа угнетува.“

„Познавањето на сопствената темнина е најдобриот метод за справување со темнините на другите луѓе>

„Сè што е отфрлено од јас, се појавува во светот како настан.“

„Прифаќањето на себеси е суштината на целиот морален проблем и олицетворение на целокупниот поглед на животот. „

„Откријте од што човек најмногу се плаши и таму ќе се развие следно.“

„Што ако откријам дека најсиромашните од просјаците и најдрските престапници се се во мене; и дека имам потреба од милостината на мојата сопствена добрина, дека јас, самиот, сум непријател кој мора да се сака - што тогаш?“

„Колку е важно да се потврди сопствената судбина. На овој начин создаваме его кое не се распаѓа кога се случуваат неразбирливи работи; его кое опстојува, кое ја поднесува вистината и кое е способно да се справи со светот и со судбината. Потоа, да се доживее пораз значи да се доживее и победа. Ништо не е нарушено - ниту внатре, ниту надворешно, бидејќи сопствениот континуитет го издржалструја на животот и на времето.“

„Нишалото на умот осцилира помеѓу смислата и бесмислата, а не помеѓу правилното и погрешното.“

„Целиноста не се постигнува со отсекување на дел од нечие битие, но со интегрирање на спротивностите.“

Прифаќањето е клучен дел од пронаоѓањето кој сте и да го сакате она што сте го нашле. Но, исто така е важно затоа што треба да сфатите дека нема секогаш да се чувствувате целосно здрави. Нема секогаш да имате целосна контрола.

Затоа ќе ја завршам оваа тема со овој последен прекрасен цитат од Карл Јунг за прифаќањето на вашето внатрешно „лудило“:

„Молчи и слушај: дали си ја препознала својата лудост и дали ја признаваш? Дали забележавте дека сите ваши темели се целосно заглавени во лудило? Дали не сакате да го препознаете вашето лудило и да го дочекате пријателски? Сакавте да прифатите сè. Затоа прифати и лудило. Нека свети светлината на твоето лудило и наеднаш ќе те осамне. Лудилото не треба да се презира и да не се плаши, туку треба да и дадеш живот...Ако сакаш да најдеш патишта, не треба да го отфрлаш лудилото, бидејќи тоа сочинува толку голем дел од твојата природа... Биди мило што може да го препознае, бидејќи на тој начин ќе избегнете да станете негова жртва. Лудилото е посебна форма на духот и се прилепува за сите учења и филозофии, но уште повеќе за секојдневниот живот, бидејќи самиот живот е полн со лудости и на днотокрајно нелогично. Човекот се стреми кон разумот само за да може да си прави правила. Самиот живот нема правила. Тоа е неговата мистерија и нејзиниот непознат закон. Она што го нарекувате знаење е обид да се наметне нешто разбирливо на животот.“

Исто така види: 15 работи што треба да ги правите кога немате живот

На животот и неговите неопходни болки

Болката и тешкотиите се неопходен дел од животот. Уште поважно, тоа е неизбежност. Не можете да избегате од тоа. Обидот да се заобиколи болката и страдањето ќе доведе само до полоши работи.

Мора да се соочите со секоја тешкотија ако сакате да создадете силно чувство за индивидуалност:

Јунг објаснува:

„Најболна процедура е да се откинат тие превези, но секој чекор напред во психолошкиот развој значи токму тоа, откинување на нов превез. Ние сме како кромид со многу кори, и мораме да се лупиме повторно и повторно за да дојдеме до вистинската срж. 0>

„Ниту едно дрво, се вели, не може да порасне до рајот, освен ако неговите корени не стигнат до пеколот.“

„На човекот му требаат тешкотии; тие се неопходни за здравјето.“

„Каде што владее мудроста, нема конфликт меѓу размислувањето и чувството.“

„Има ноќи колку и денови, а едната е исто толку долга како и другиот во текот на годината. Дури и среќен живот не може да биде без мерка на темнина, а зборот „среќен“ би го изгубил своето значење доколку не бил
Billy Crawford
Billy Crawford
Били Крафорд е искусен писател и блогер со повеќе од една деценија искуство во оваа област. Тој има страст да бара и споделува иновативни и практични идеи кои можат да им помогнат на поединците и бизнисите да ги подобрат своите животи и операции. Неговото пишување се карактеризира со уникатен спој на креативност, увид и хумор, што го прави неговиот блог привлечно и просветлувачко читање. Експертизата на Били опфаќа широк спектар на теми, вклучувајќи бизнис, технологија, начин на живот и личен развој. Тој е исто така посветен патник, откако посетил над 20 земји и се повеќе. Кога не пишува или не глобтротира, Били ужива да спортува, да слуша музика и да поминува време со семејството и пријателите.