17 особини на невнимателна личност (и како да се справите со нив)

17 особини на невнимателна личност (и како да се справите со нив)
Billy Crawford

Ако сте немале среќа да се сретнете со еден, веројатно е дека невнимателна личност ќе има негативно влијание на вашиот ден.

Некои можеби се повеќе досадни од другите, но неколку однесувања често се поврзани со оние кои се сметаат за невнимателни.

Тие вклучуваат доцнење, прекинување на она што го правите без да побарате дозвола, зборување за луѓето околу нив и не вложување многу напор во нивните односи.

Добрата вест е дека постојат начини да се справите со таквите луѓе (или барем нивното однесување).

Еве 17 особини на невнимателна личност и начини како да се справите со нив!

1) Тие често се расеани

Повеќето од нас се сретнале со личноста во продавница која е премногу желна да грабне некој производ и, додека се подготвуваат да платат за тоа, ја проверуваат својата е-пошта, влегуваат во телефон или да направи нешто сосема друго.

Додека оваа личност ги извршува своите обврски, многу луѓе ќе се прашуваат што се случува и што трае толку долго.

Ова е затоа што на невнимателниот веројатно му се одвлекува вниманието од нешто друго и едноставно не ги почитува обврските и приоритетите на сите други.

Она што можете да го направите во оваа ситуација е јасно да покажете дека не го цените ваквото однесување.

Во зависност од врската што ја имате со оваа личност, можете едноставно да поставите цврсти граници и да дадете јасни упатства за работите што ги сакатесè што бараат од вас.

Како резултат на тоа, нивната неспособност да бидат трпеливи може да ве повреди и вас и нив кога ќе се обидат да ве натераат да ги следите нивните планови без ваш придонес.

14) се впиваат во себе

Постојат многу видови на невнимателни луѓе таму, но некои ќе бидат целосно фокусирани на себе и на своите потреби.

Можеби не се грижат за другите, а понекогаш дури и користат нивното внимание како начин да ве манипулираат да правите што сакаат.

Како резултат на тоа, може да биде тешко да се води разговор каков што сакате со нив кога се работи за нив.

Доколку сакате да ставите до знаење дека не сте заинтересирани за она што им е на ум и дека ви треба сопствено време, најдобро е да бидете јасни во врска со тоа.

Ако не можат да го прифатат тој едноставен концепт, тогаш веројатно нема смисла да разговарате со нив.

Во некои случаи, невнимателната личност нема да биде свесна за ова и едноставно ќе ве игнорира кога ќе се обидете да оставите простор за себе.

15) Тие се непочитувани

Ова е важно, а всушност се однесува на она што веќе го знаете за невнимателните луѓе.

Тие честопати можат да бидат непочитувани кон оние што работат за нив, нивните работодавци , или оние околу нив.

Во некои случаи, тие може да не успеат да се појават на работа или дури и да престанат да се појавуваат целосно.

Ова навистина може да биде досадно, да не зборувамедека не е фер кон остатокот од тимот.

Можете да откриете и дека невнимателната личност не е доверлива и дека ќе биде премногу зафатена за да ви помогне со важни проекти или да биде тука за вас кога ви требаат, но ова е исто така многу непочитување.

Дел од растењето и созревањето е да се разбере како функционираат работите.

Ова е причината зошто треба да можеме да се ставиме на туѓи позиции.

Кога станува збор за невнимателни луѓе, треба да сфатите дека тие секогаш ги ставаат своите потреби на прво место.

Во повеќето случаи, овие типови на луѓе ќе продолжат да се појавуваат доцна или ќе си заминат рано, дури и без да даваат причина.

16) Тие не прифаќаат дека направиле грешка

Невнимателниот честопати брзо ќе ги обвини другите луѓе и може да биде многу тешко да се убеди дека грешат.

Исто така, може да биде потребно многу време и енергија пред да можете да ги натерате да признаат дека нешто не е во ред со нивното однесување.

Како резултат на тоа, тие би можеле да продолжат да го кажуваат истите работи кои се докажале како погрешни или продолжуваат да ги кажуваат истите работи кои се докажале дека се повредени.

Првата работа што треба да направите е да прифатите дека не секој ќе може да биде поголема личност и да признае кога ќе го направи тоа нешто не е во ред.

Обидете се да не дозволите тоа да ве мачи премногу.

Суровата вистина е дека некои луѓе никогаш нема да научат да ги земаат предвид туѓите потреби и најдобро есамо да одлучите дали вреди вашето време да се справите со нив повеќе или не.

17) Тие не размислуваат за нивните постапки

Во некои ситуации, тие ќе бидат целосно несвесни за последиците на нивните постапки или целосно ќе се фокусираат на себе.

Тие би можеле да донесат избрзана одлука без да размислуваат како тоа ќе влијае на другите.

Во зависност од односот што го имате со оваа личност, вие може или да се издигне над повредата или да дозволи да дојде до вас и да предизвика сопствена несреќа.

Во секој случај, важно е да се обидете да разберете што е причина за постапките на невнимателниот.

Можете или обидете се да ги разберете или игнорирајте ги и пуштете ги.

Имајте на ум дека не се извинуваат.

Некои луѓе ќе бидат премногу горди за да признаат дека направиле грешка или дека жалат за нешто, дури и ако тоа е навистина очигледно во ретроспектива.

Во некои ситуации, тие одбиваат да ја преземат вината за нешто што е нивна вина, а сепак одбиваат да се извинат.

Да Бидете искрени, овие луѓе никогаш нема да ги променат своите начини бидејќи не ги сфаќаат своите грешки.

Ова е причината зошто ќе треба да процените колку оваа личност е важна за вас.

Завршни мисли

Постојат некои навистина досадни начини на кои може да се однесува невнимателна личност.

Ако се обидувате да работите со некој што го отежнува, важно е да останетеврвот на тоа како се однесуваат со вас и со другите вработени.

Не дозволувајте никакви прашања да останат нерешени и ако се чувствувате дека не можете да зборувате за себе, обидете се да разговарате со претпоставениот или да добиете совет од други.

Ако случајно познавате некој што има некоја од овие досадни особини или е личност која покажува една од нив, не дозволувајте вашиот живот да се распадне поради нив.

Задржете го вашиот фокусирајте се на она што е важно од ден на ден и погрижете се и најблиските да бидат среќни.

Исто така види: Како да утешите некој што бил изневерен: 12 важни совети

Заштитете се од нивната хаотична енергија и вложете ги сите ваши напори за да ги остварите вашите соништа!

да биде готово и времето кога очекувате нешто да биде завршено.

Ако оваа личност е ваш пријател, можете нежно да ја водите или едноставно да ги приспособите вашите очекувања.

Можеме само толку многу да направиме за другите, но имањето јасно дефинирани граници ќе помогне да се намали стресот што можеби го чувствувате како резултат на непромислено однесување.

2) Тие не слушаат

Ова може да биде особено досадно кога разговарате со некој кој не слуша и само го чека својот ред да разговара.

Тие не само што обрнуваат внимание на она што го кажувате туку и размислуваат што ќе кажат потоа, што е веројатно веќе однапред напишано во нивната глава.

Кога некој невнимателен зборува, тие често ве прекинуваат пред да завршите со зборувањето.

Првата работа што треба да направите е да размислите колку е важен овој разговор е за тебе.

Ако е само муабет, можеш да го оставиш да се лизга и да си ја зачуваш енергијата за нешто друго.

Од друга страна, ако е нешто важно, можеш мирно кажи, „те молам, дозволете ми да завршам“, тоа треба да го направи трикот барем некое време.

Суровата вистина е дека не можете да натерате никого да ве слуша.

Ако и вие инсистирате тешко, ќе станеш ист како личноста што ти оди на нерви.

Биди подобра личност, покажи ја својата зрелост во вакви ситуации и пушти ги луѓето да прават што сакаат.

Ако оваа личност е некој, мора да работитесо, обидете се да комуницирате преку е-пошта.

Барем ќе можете да ја зачувате вашата енергија на овој начин.

3) Тие не ви дозволуваат да завршите со зборување или размислување

Ова е мешавина од првите два.

Тие сакаат да ги стават своите два центи дури и ако тоа е целосно неповрзано со она за што зборувате.

Откако ќе разговараат, тие се движат и заборавете што сакавте да кажете.

Ова може да биде многу досадно ако не им е грижа што ве прекинале и продолжуваат да зборуваат како ништо да не се случило.

Причината е тоа што веројатно имаат нешто на ум или едноставно мислат дека сè што имаат да кажат е поважно.

Ако е така, можете да го ограничите контактот со оваа личност колку што е можно повеќе, така што може да го задржи вашиот разум.

Многу е веројатно дека тие се сметаат себеси за ѕвезда на сопствениот филм, личност чии потреби и желби се најважни.

Ова може да биде секаков вид на личност , но тоа е особено точно за оние кои вложуваат само минимален напор во нивните врски или пријателства.

Кога станува збор за внимателен, овие луѓе имаат многу да научат и обично очекуваат сите околу нив да се сретнат нивните потреби без воопшто да мораат да прават компромиси.

Ова воопшто не е реално бидејќи ние не сме тука да им служиме на себичните потреби на другите луѓе, туку да се обидеме да живееме нормално и да соработуваме со другитеоколу нас!

4) Тие се нечувствителни на персоналот

Можеби сте го започнале денот како добро воспитана личност, но штом сте имале средба со невнимателна, може да биде тешко да се сокрие вашата навреденост.

Не дозволувајте овие личности да ве натераат во нешто што не сте!

Ако ручате со вашиот пријател, а персоналот е невнимателен, обидете се да го игнорирате ваквото однесување.

Од друга страна, некои луѓе можат да бидат многу груби со персоналот.

Ако личноста со која ручате е многу нечувствителна кон келнерите или таксите Возачи, веројатно ќе се чувствувате многу непријатно, а не да го спомнувате начинот на кој тие ќе се чувствуваат.

Погрижете се овојпат да се потрудите да ја смирите ситуацијата, но избегнувајте повторно да одите некаде со оваа личност.

2>5) Тие се груби

Дури и ако некоја личност не е намерно злобна, невнимателните честопати можат да бидат груби и навредливи.

Ова може да вклучи и претерано агресивност додека се обидуваат да прекинат и ќе го преземете разговорот.

Некои ќе бидат природно груби и нема да размислуваат за тоа како нивните зборови влијаат на другите.

Како резултат на тоа, можеби дури и ќе го сфатите лично кога кажуваат работи кои не се вистинити или немаат основа во реалноста.

Нема смисла да продолжите да разговарате со некој што е толку невнимателен!

За жал, не можеме секогаш да ги избегнеме. Сепак, постојат некои начини со кои можете да се справитеда бидете околу нив и да ги спречите да бидат толку груби.

Еден од најдобрите начини е да се осигурате дека ќе отидете што е можно поскоро ако тие почнат да се однесуваат вака.

Алтернативно, можете да размислите поставување на некои граници однапред за да се намали можноста да се биде во овие ситуации.

6) Тие се нечувствителни и невнимателни во односот со луѓето

Невнимателните луѓе често не вложувајте напори да ги натерате помладите, помалку искусните или оние што работат за нив да се чувствуваат вклучени.

Тие можеби нема да објаснат што прават или како да го направат тоа, што може да ве фрустрира ако не сте сигурни за тоа како да ја завршите вашата работа.

Ако ви треба помош, можете да ја побарате на јасен начин, или ако тие сè уште не се подготвени да ви помогнат, информирајте го претпоставениот за тоа за да можете да ја добиете помош што ви треба без премногу стрес.

Тоа е единствениот начин да напредувате во кариерата.

Да се ​​биде невнимателен не е особина со која луѓето се раѓаат, тоа се учи со текот на времето .

Затоа, ако сакате да се справите со овој тип на личности, прво мора да откриете зошто се толку груби и невнимателни.

Можете многу да научите за нив со набљудување на нивните однесување во различни ситуации и последователно да научат што да прават за да не се вознемируваат постојано.

7) Тие не размислуваат добро за работите

Постојат многу видови на невнимателни луѓе, а некои од тие едноставно немаразмислете добро.

Тие би можеле да донесат непромислена одлука без да размислуваат како тоа ќе влијае на другите.

На пример, тие може да ви извлечат нешто или дури и да се обврзат во ваше име без да ве прашаат вие прво.

Ова може да ви ја зоврие главата, но обидете се да ја задржите ладнокрвноста бидејќи не мора да бидете нивниот спасител.

Овие луѓе треба да разберат дека светот го прави тоа не се врти околу нив и дека и другите луѓе имаат потреби и планови.

Понекогаш, тие се толку обвиткани во нивниот личен свет што не можат да ја видат поголемата слика.

Ако вие „Имате работа со еден од ваквите луѓе, веројатно ќе треба да го преземете раководството затоа што е невозможно да се размислува со нив.

8) Тие се невнимателни

Најлошиот дел во тоа да се биде околу некој што е расеан е тоа што може да направи да се чувствувате запоставено и да ви го одземе искуството.

Може да биде тешко да се обрне внимание на она што се случува со него кога тие или зјапаат во вселената, гледајќи во нивниот телефон или да се одвлекува вниманието од други работи.

Ако сте во продавница со невнимателна личност и таа ве игнорира, ќе ви биде тешко да сфатите што се случува и што треба направете го следното.

Во последно време, луѓето едноставно ги вадат телефоните среде разговор и почнуваат да пишуваат како да не сте ни таму.

Може да ви ги наруши нервите, ноедноставно изберете да поминувате помалку време со овој вид на личност секоја шанса што ќе ја добиете.

9) Тие се невнимателни кога имаат работа со другите

Оние кои се невнимателни за своето лично време честопати ќе бидат нечувствителни на други исто така.

Ова може да вклучува и несоодветна врска со начинот на кој тие комуницираат со луѓето.

Можеби не признаваат дека другите се обидуваат да им кажат нешто или да ги натераат да направат нешто.

Нивното неприметување може да биде особено досадно кога се обидувате да разговарате со некого или кога тој не може да ги прочита социјалните знаци што природно ги добиваме од другите.

10) Тие не разбираат што се случува во ситуација

Ова се случува затоа што тие не обрнуваат премногу внимание на она што се случува околу нив.

Како што споменавме претходно, овој тип на личност може да биде прилично тежок за справување затоа што тие едноставно се премногу нурнати во својот свет за дури и да забележат што се случува.

Ако имате работа со некој ваков, обидете се да му ја објасните ситуацијата откако ќе се смират, а не во среде жестока расправија.

11) Тешко е да се разговара со нив бидејќи се премногу директни

Општествените правила постојат со причина.

Не е учтиво да се кажи што и да ни падне на ум.

Кога станува збор за невнимателни луѓе, тие често ги повредуваат другите кога зборуваат без размислување.

Тие не се грижат да премачкаат ништо и само ќекажете што сакаат, без разлика дали тоа е навреда или критика.

Ова е дел каде што ќе треба да бидете многу внимателни, особено кога имате повеќе луѓе околу себе.

Ако сте во ситуација со која не можете да се справите одредено време и на соодветен начин, секогаш заминувајте.

Исто така види: 15 работи што треба да ги правите кога животот нема смисла

Пријателноста и грижата што обично ги гледаме кај луѓето може да недостасуваат кај невнимателните луѓе.

Тие дури може да ги оттурнат оние на кои не им веруваат или сметаат дека е општествено прифатливо да се дружат.

Некои луѓе брзаат да добијат расправии, да ве победат до тупаница или да ја завршат проекти пред другите да го направат.

Тие се иритираат кога работите не одат како што треба и се обидуваат да ја преземат контролата врз ситуацијата со тоа што ќе бидат доминантни или агресивни за да можат да го добијат она што го сакаат.

12 ) Тие се нечувствителни на чувствата на другите

Ова е уште едно со кое може да биде тешко да се справите.

Во некои случаи, невнимателниот ќе биде свесен што прават, но не им е грижа.

Постои голема разлика помеѓу некој што кажува нешто што ве навредува и некој што продолжува да го кажува дури и откако сте го замолиле да престанат или сте му кажале дека тоа ги повредува вашите чувства.

Дури и ако намерно не се груби или навредливи, некои луѓе едноставно не сфаќаат како се чувствуваат другите со она што го кажуваат.

Ако тие работи многу ве повредат, би било добро да размислиме зоштотоа е случај.

Погледнете ги сопствените особини на личноста.

Понекогаш најдоброто нешто што можеме да го направиме е да развиеме подебела кожа.

Ова е полесно да се каже отколку готово, јас сум совршено свесен за тоа, но трудот што ќе го вложите во тоа сигурно ќе се исплати и ќе ви биде многу полесно во иднина да се справите со ваква личност.

13) Тие вложија нивните потреби на прво место

Може да биде навистина тешко да се справиш со невнимателна личност во социјални ситуации.

Тие можеби се тип на личност која зборува само за самите себе и не се грижат за тоа што се случува.

Другите нема да кажат ништо освен ако тоа не е поврзано со она што го прават тој ден или во нивниот живот.

Како резултат на тоа, можеби се чувствувате како да треба да ги забавувате и да бидете сигурни дека тие се во тек со сè што се случува на ваш трошок.

Ова ми се случи многу пати.

Не можете направи нешто друго освен да се прашуваш која е твојата функција таму?

Ако оваа личност те повика само за некој да чуе и да кимне со главата, земи си ги работите и трчај до ридовите (секако што е можно поучтиво).

Покрај тоа, овие луѓе често се многу нетрпеливи.

Добро е што сите имаме нешто заедничко и што сите сме на иста планета, но важно е да се разбере дека ова е не е некој вид на трка.

Тие не се единствените луѓе во вашиот живот, па затоа не е неопходно да се направи
Billy Crawford
Billy Crawford
Били Крафорд е искусен писател и блогер со повеќе од една деценија искуство во оваа област. Тој има страст да бара и споделува иновативни и практични идеи кои можат да им помогнат на поединците и бизнисите да ги подобрат своите животи и операции. Неговото пишување се карактеризира со уникатен спој на креативност, увид и хумор, што го прави неговиот блог привлечно и просветлувачко читање. Експертизата на Били опфаќа широк спектар на теми, вклучувајќи бизнис, технологија, начин на живот и личен развој. Тој е исто така посветен патник, откако посетил над 20 земји и се повеќе. Кога не пишува или не глобтротира, Били ужива да спортува, да слуша музика и да поминува време со семејството и пријателите.