Која е разликата помеѓу перцепцијата и перспективата?

Која е разликата помеѓу перцепцијата и перспективата?
Billy Crawford

Иако е примамливо да се мисли на перцепцијата и перспективата како иста работа, тие всушност не се!

Но, дали е важно да се знае разликата помеѓу перцепцијата и перспективата?

Да, всушност може да ви помогне да го подобрите вашиот живот!

Но, ајде да погледнеме подетално на сето ова:

Што е перцепција?

Перцепцијата е кумулација на филтрите што ги место на сè во светот.

Тоа е како ја гледаме нашата околина и сите луѓе во неа.

Но тоа не е сè, перцепцијата е исто така сè што восприемате од вашите пет сетила: допир , мирис, вкус, вид и слух.

Перцепцијата се заснова на вашите лични искуства, вашата емоционална состојба и влијанијата на другите.

На неа влијаат и вашите очекувања и начинот на кој толкувате она што го перцепирате.

Исто така види: 15 начини да му кажете на некој дека ви се допаѓа (без да го кажете тоа)

Перцепцијата не е за една работа, тоа е голем број на различни влезови кои ни даваат увид во идејата.

Едноставно кажано, перцепцијата е она што го толкувате.

На пример, кога ќе се разбудите во понеделник наутро и вашиот аларм ќе се вклучи во 6 часот наутро, вашата перцепција може да биде дека ова е ужасен ден.

Меѓутоа, за некој друг, тоа може да биде добро ден затоа што можат да спијат.

Или, знаете, познатата приказна за чашата: дали е полуполна или полупразна?

Тоа е карактеристичен пример за перцепција!

Што е перспектива?

Така штотуку научивме дека перцепцијата е начинот на којмислиме или чувствуваме за нешто. Тоа е како субјективно ја доживувате и толкувате вашата околина.

Перспективата, од друга страна, е поширок поглед на објект или ситуација гледана од одреден агол.

Перспективата може да опфати многу различни работи и не е ограничена само на она што го гледате пред нас.

Сигурен сум дека сте го слушнале терминот „држете ги работите во перспектива“ – тоа значи гледање на пошироката слика, а не само на она што е воочлива во моментот.

Перспективата значи враќање назад и гледање како нешто стои во однос на сè друго.

Тоа може да биде и гледање на настан или ситуација од различни перспективи како што се политички, социјални, економски, културни, психолошки и така натаму.

На пример, ако треба да го земете предвид нечиј социо-економски статус кога донесувате одлука, тоа би се сметало да се земе предвид неговата перспектива.

0>Но, да не се мешаме овде. Да бидеме поедноставни: перспективата е вашата гледна точка.

Можете да замислите дека перспективата е објективот низ кој го гледате светот.

Ајде да повториме повторно: Која е разликата?

Ова може да звучи малку збунувачки на почетокот, но наскоро ќе го сфатите.

Со цел да се дефинира разликата помеѓу перцепцијата и перспективата , да почнеме со перцепција.

Перцепцијата е она што го правиме од нешто врз основа на нашите искуства,сетила и набљудувања.

Тоа е како ги примаме информациите за светот околу нас и ги обработуваме тие детали во разбирање на реалноста.

Перспективата, од друга страна, е како гледаме или гледај нешто од одредена гледна точка или гледна точка.

Перспективата е позната и како нечиј поглед или мислење за нешто или некого.

Постојат две главни разлики помеѓу перцепцијата и перспективата:

  • „Перцепцијата“ во голема мера се потпира на надворешен влез за да формира мислење, додека „перспективата“ во голема мера се потпира на внатрешен влез како мислите и чувствата
  • Перцепцијата може лесно да се промени додека перспективата не може да се промени без голема тешкотија (во зависност од ситуацијата).

Зошто е важно да се знае разликата?

Познавањето на разликата помеѓу овие две работи ќе ви овозможи подобро да ја разберете вашата околина и сопствените мисли за тоа со цел да имате поцелосно и попрецизно разбирање на реалноста (вашиот живот).

Но, тоа не е сè, исто така може да ви ја даде потребната мотивација да продолжите понатаму.

Замислете се себеси во исклучително тешка ситуација. Вашата перцепција ќе биде дека треба да се откажете, тоа е премногу тешко.

Сепак, кога ќе сфатите дека можете да ги поставите работите во перспектива, ќе сфатите дека оваа ситуација не е толку лоша.

Ќе ја стекнете потребната мотивација да продолжите и да ја поминететешки времиња.

Значи, време е да ги ставите работите во перспектива!

Сепак, познавањето на разликата исто така ќе ви помогне да го промените сопствениот начин на размислување и поглед на животот!

Тоа ќе ви помогне да ги предизвикате старите обрасци и верувања кои можеби веќе не ви служат.

Кога станува збор за вашето лично патување, кои токсични навики сте ги стекнале несвесно?

Дали е потребата да да бидеш позитивен цело време? Дали е тоа чувство на супериорност во однос на оние на кои им недостасува духовна свест?

Дури и добронамерните гуруа и експерти може да сфатат погрешно.

Исто така види: 14 сигурни знаци дека и се допаѓате (дури и ако има момче)

Резултатот е дека на крајот ќе го постигнете спротивното од она што барам. Вие правите повеќе за да си наштетите отколку да се лекувате.

Можете дури и да ги повредите оние околу вас.

Во ова видео кое ги отвора очите, шаманот Руда Ианде објаснува како толку многу од нас паѓаат во токсична замка за духовност. Тој самиот помина низ слично искуство на почетокот на своето патување.

Како што споменува во видеото, духовноста треба да се однесува на зајакнување на себе си. Не потиснувајќи ги емоциите, не осудувајќи ги другите, туку создавајќи чиста врска со тоа што сте во вашата срж.

Ако тоа е она што сакате да го постигнете, кликнете овде за да го погледнете бесплатното видео.

0>Дури и ако сте добро во вашето духовно патување, никогаш не е доцна да ги разоткриете митовите што сте ги купиле за вистина!

Но, сега за да го разберете ова во контекст на перцепцијата и перспективата:

Што доаѓа прво,перцепција или перспектива?

Перцепцијата е она што го правиме за светот врз основа на нашето искуство.

А перспективата е како гледаме на светот откако размислуваме за нашата перцепција.

Значи, перцепцијата на вашата реалност ја контролира вашата перспектива.

Перцепциите на една личност се нивни и може или не мора да бидат точни, но тоа не е важно бидејќи влијае на нивната перспектива.

A. перспективата на личноста им покажува како да го гледаат светот попрецизно и така им дава подобро разбирање за она што се случува околу нив.

Ова значи дека тие можат да донесуваат одлуки врз основа на овие информации кои ќе помогнат да се подобрат нивните животи, а отколку одлуките донесени од неточна перцепција.

Како можете да промените нечија перспектива?

Вашата перцепција за нешто е она што вие верувате за тоа.

Вашата перспектива е како ја гледате реалноста.

Она што луѓето го гледаат како „реално“ можеби воопшто не е реално во различен контекст.

Можеби звучи комплицирано, но лесно е да се стави во пракса!

Важното нешто што треба да се забележи е дека штотуку дојдовме до заклучок дека перцепциите ја контролираат вашата перспектива.

Значи, ако сакате да промените нечија перспектива, тоа се прави најлесно со прво разбирање зошто нивната перцепција на прво место ги доведе до нивната перспектива!

Сега, ќе навлеземе во конкретни примери бидејќи тоа е најдобриот начин да се илустрира овапроцес!

Да речеме дека некој има одредена перспектива за политичките ставови, на пример.

Ако сакате да ја промените неговата перспектива, треба да разберете зошто тој го гледа светот вака.

Најверојатно, имало настани во нивниот живот кои ги натерале да сфатат дека оваа перспектива е вистинската.

Не можете да им кажете „Вашата перспектива е погрешна“, бидејќи според нивните сопствени искуства и перцепциите, тоа е заклучокот до кој дошле, па како може тоа да е погрешно?

Сега, држете се со мене овде бидејќи ова ќе звучи комплицирано: единствениот начин да се промени нивната перспектива е да се разбере перцепцијата дека ги доведе до таа перспектива.

Откако ќе го разберете тоа, можете да разговарате со нив за нивните перцепции и да ги ставите во перспектива (без игра на зборови).

Гледате, со цел некој да сменете ја нивната перспектива, треба да дојдете до дното зошто тие се чувствуваат вака на прво место.

Откако ќе стигнете до тоа дно, можете да започнете да формирате нова перцепција, а се надеваме и нова перспектива.

Тоа е сè што има во тоа!

Како можете да го искористите ова во своја корист?

Ова знаење може да биде моќно и можете да го искористите за себе!

Кога се чувствувате дека сте поттикнати или вознемирени поради нешто, преиспитајте ја вашата перспектива за проблемот.

Преку каков објектив ја гледате оваа ситуација?

Поставувајте си прашања како овае главен начин да се подобрите и да станете подобра личност.

Откако ќе ја разберете вашата перспектива, нурнете малку подлабоко и распрашајте се кои перцепции во минатото ве доведоа до оваа перспектива.

Сега, откако ќе ги поставите овие прашања, време е да видите дали можете да ги перцепирате работите поинаку.

Кога ќе го направите тоа, можете да ги искористите вашите нови перцепции за да формирате нова перспектива за прашањето!

0>На пример, можеби имате перцепција дека успешните луѓе не грешат.

Сега, ако направите грешка, можеби се чувствувате како неуспешни, поради вашата перцепција.

Она што можете да го направите сега е да ја промените вашата перцепција, на пример „успешните луѓе да учат од своите грешки“.

Одеднаш, можете да ја промените вашата перспектива и да се видите себеси и вашиот живот во поинакво светло!

Самоперцепцијата има многу врска со самосвесноста.

Колку сте посвесни за себе, толку повеќе можете да ги предизвикувате вашите сопствени перспективи и перцепции.

Гледате, толку многу луѓе минуваат низ животот, никогаш не ги доведуваат во прашање нивните перспективи кога навистина така можете суштински да го промените вашиот живот!

Дали чашата е половина полна?

Како е за вас? каква е вашата перцепција?

Можеби оваа статија малку ви помогна и ве мотивираше да гледате на вашиот живот на поинаков начин.

Променете ги вашите перцепции и вашата перспектива неизбежно ќе се промени, бидејќи добро!
Billy Crawford
Billy Crawford
Били Крафорд е искусен писател и блогер со повеќе од една деценија искуство во оваа област. Тој има страст да бара и споделува иновативни и практични идеи кои можат да им помогнат на поединците и бизнисите да ги подобрат своите животи и операции. Неговото пишување се карактеризира со уникатен спој на креативност, увид и хумор, што го прави неговиот блог привлечно и просветлувачко читање. Експертизата на Били опфаќа широк спектар на теми, вклучувајќи бизнис, технологија, начин на живот и личен развој. Тој е исто така посветен патник, откако посетил над 20 земји и се повеќе. Кога не пишува или не глобтротира, Били ужива да спортува, да слуша музика и да поминува време со семејството и пријателите.