Кои се клучните верувања на Зигмунд Фројд? Неговите 12 клучни идеи

Кои се клучните верувања на Зигмунд Фројд? Неговите 12 клучни идеи
Billy Crawford

Зигмунд Фројд беше австриски психолошки пионер кој засекогаш го промени начинот на кој размислуваме за човечкиот ум и сексуалноста.

Идеите на Фројд околу репресијата, проекцијата, одбрамбените механизми и повеќе, сè уште влијаат на полето на психологијата и личниот развој до денес.

Еве поглед на 12-те најважни и највлијателни идеи на Фројд.

12-те клучни идеи на Фројд

1) Животот е основна борба помеѓу сексот и смртта

Фројд веруваше дека имаме основен конфликт во нас помеѓу сексот и смртта.

Нашите две најдлабоки нагони се да имаме секс и да се размножуваме и да почиваме засекогаш во смртта.

Фројд верувал дека нашето либидо е секогаш во војна со „принципот на нирвана“ или желбата за ништожност.

Посложените теории на Фројд за нашето его, ид и суперего, како и свесниот и несвесниот ум, потекнуваат од оваа основна теорија.

Според Фројд, во нашата најдлабока природа е дека дел од нас сака да умре, а дел сака да има секс.

2) Сексуалниот развој во детството влијае на сè во животот

Фројдистичката теорија вели дека најважните работи што ја формираат вашата подоцнежна возрасна личност и психолошките проблеми се случуваат како дете.

Според Фројд, бебињата и децата минуваат низ психосексуалниот развој во пет фази каде што детето се чувствува фокусирано на сензациите на таа област на телото. Тие се:

 • Орална фаза
 • Анална фаза
 • Надискредитиран и не се сфаќа сериозно.

  Но, во исто време, тој е сè уште џин во проучувањето на човечкиот ум и сексуалноста чии идеи продолжуваат да се предаваат на универзитетите ширум светот.

  Зошто дали учиме за Фројд ако греши за толку многу работи? Ова видео дава многу добри сознанија за вредноста на работата на Фројд и покрај нејзините превиди и неточности.

  Иако психологијата тргна од Фројд, тој сè уште е важно да се бориме со него ако сакаме да ја разбереме психологијата и терапијата денес .

  фаличен или клиторичен стадиум
 • Латентната фаза кога сексуалната енергија привремено се намалува
 • И гениталниот стадиум кога интересот е директно на гениталиите и нивните сексуални и функции за излачување на отпадот

Секое прекинување, пречка или искривување на овие фази доведува до репресија и проблеми, според Фројд.

Ако фазата на развој не е завршена или е поврзана со вина, злоупотреба или репресија, индивидуата во развој ќе бидете „заглавени“ во таа фаза.

Подоцнежното однесување на возрасните може да биде поврзано физички и психички со фазата на фрустриран развој.

На пример, некој што е заглавен во аналниот стадиум може да биде анален задржувач или анален протерување, според Фројд.

Аналните ретензивни луѓе можеби биле претерано контролирани и засрамени за време на тренинзите и би можеле да пораснат со опсесивни и организациски фиксации како возрасни.

Аналните експулзивни лица можеби не добиле доволно тренинзи и можеби ќе порасне да се чувствува обземен од животот и многу неорганизиран.

3) Повеќето од нашите длабоки мотивации и нагони доаѓаат од нашето несвесно

Фројд веруваше дека во голема мера сме водени од нашето несвесно.

Тој го спореди нашиот ум со санта мраз, со најважните делови и скриените длабочини под површината.

Нашето несвесно води речиси сè што правиме, но генерално не сме свесни од него и ги туркаат надолу неговите знаци и симптоми кога ќе се појават меурчињанагоре.

Како што пишува професорот по психологија Саул Меклаод:

„Тука лежат процесите кои се вистинска причина за повеќето однесувања. Како санта мраз, најважниот дел од умот е делот што не можете да го видите.

Несвесниот ум делува како складиште, „котел“ на примитивни желби и импулс што се чуваат подалеку и со посредство на предсвесната област .“

4) Психолошките проблеми потекнуваат од потисната желба или траума

Ставот на Фројд беше дека самата цивилизација бара од нас да ги потиснеме нашите вистински и примарни желби.

Ние го туркаме надолу неприфатливо желбите или принудите и да се обидат да ја надминат траумата на различни начини кои на крајот резултираат со различни форми на ментална болест, тврди Фројд.

Неуспехот да се справи со потисната желба и траума води до перверзија, невроза и пореметување и најдобро се лекува со психоанализа и толкување на соништата.

Нашите несвесни желби се силни и нашиот ИД сака да направи се што е потребно за да ги исполни, но нашето суперего е посветено на етиката и следењето на поголемото добро.

Ова конфликтот води до секакви психолошки хаос.

Една од главните потиснати желби, според Фројд, е Едипов комплекс.

5) Комплексот Едипов е вистинит за секого, но варира според полот

Злогласниот Едипов комплекс на Фројд тврди дека сите мажи сакаат да имаат секс со својата мајка и да го убијат својот татко на длабоко несвесно ниво и декасите жени сакаат да спијат со својот татко и да се ослободат од својата мајка.

Главните пречки за задоволување на оваа желба се моралниот ефект на суперегото и стравот од казна.

За мажите , анксиозноста на потсвеста кастрација води голем дел од нивното страшно и избегнувачко однесување.

За жените, потсвесната завист на пенисот ги мотивира на првобитно ниво да се чувствуваат недоволно, вознемирено и неадекватно.

Фројд бил запознаен со критиките дури и во негово време дека неговите теории биле премногу шокантни и сексуални.

Тој го отфрли ова бидејќи луѓето едноставно не сакаат да ја прифатат тешката вистина за скриените - а понекогаш и грди - длабочини на нашата психа.

4>6) Кокаинот може да биде еден од најдобрите третмани за ментална болест

Фројд бил зависник од кокаин кој верувал дека дрогата може да биде чудесен лек за психолошки проблеми.

Кокаинот го привлече окото на Фројд – или нос, како што беше – во неговите 30-ти, кога читаше извештаи за тоа како кокаинот успешно се користи во војската за да ги поттикне и мотивира војниците да одат повеќе.

Почна да го раствора кокаинот во чаши водата и откриле дека му дала голема енергија и го расположила.

Бинго!

Фројд почнал да им дава слатки за нос на пријателите, како и на својата нова девојка и напишал труд во кој се пофалил „магичната супстанција“ и нејзината наводна способност да лекува траума и депресија.

Не беше сè сонцеи рози, сепак.

Обидот на Фројд да употреби кокаин за да го ослободи својот пријател Ернст фон Флајшл-Марксов од неговата нездрава зависност од морфин не функционираше сосема како што се очекуваше бидејќи Марксов наместо тоа се навлече на кока-кола.

Ентузијазмот на Фројд почна да се готви бидејќи темната страна на кокаинот се повеќе и повеќе влегуваше во вестите, но тој сепак сам го прифати за главоболки и депресија уште неколку години.

Фројдовата теорија за лековитите ефекти кокаинот се широко отфрлени и исмејувани денес, иако може да се видат слични класи на лекови, како што е кетаминот, кои сега се застапуваат за олеснување на депресијата и менталните болести.

7) Фројд верувал дека говорната терапија работи подобро од хипнозата

Фројд влезе во медицинско училиште во Виена во неговите 20-ти и направи важна работа за истражување на функцијата на мозокот и невропатологијата.

Тој се дружеше со доктор по име Јозеф Бреуер, кој исто така се интересираше и се занимаваше со неврологија. 1>

Бројер рече дека успешно работел со хипнозата за да доведе до позитивни исходи за пациентите кои страдаат од тешка анксиозност и невроза.

Фројд бил ентузијаст, а овој интерес за хипнозата се зголемил откако студирал под неврологот Жан -Мартин Шарко во Париз.

Меѓутоа, Фројд на крајот одлучи дека бесплатната терапија за разговор е попродуктивна и покорисна од хипнозата.

Како што забележува Алина Бредфорд:

„Тој откри таа хипноза неработи како што се надеваше.

Наместо тоа, тој разви нов начин да ги натера луѓето да зборуваат слободно. Тој ќе ги натера пациентите да лежат на каучот за да им биде удобно, а потоа ќе им каже да зборуваат за се што ќе им се падне во главата>

Концептот на Фројд за нашиот човечки идентитет беше поделен на две главни половини: свесна и несвесна.

Нашиот несвесен дел тој го нарече идентификација: нужен и баран аспект од нас што не се грижи за етиката или почитување на другите.

Ид сака да се исполнат неговите желби и ќе направи речиси сè за да го постигне тоа.

Потоа, тука е егото, еден вид чувар на идот кој ги проверува неговите полуди импулси и сака и се обидува логично да одлучи што одговара на нашиот идентитет и мисија. И егото има силни желби, но ги балансира со реализам.

Потоа, тука е суперегото, морален дел од нашата психа за кој многумина во основа сфатија дека е совеста.

Поединци кои се ментално добро егото наоѓа начин да суди успешно помеѓу ид и суперего. Тоа нè одржува на стабилен пат кон преживување во животот и избегнување катастрофални ситуации.

Но, кога нашето его ќе биде обземено од нашиот внатрешен конфликт, тоа често резултира со она што Фројд го ​​нарекува одбранбени механизми.

Тие вклучуваат поместување (ставање лутина или тага на некој друг штосте доживеале во друга ситуација), проекција (обвинување или исфрлање на некого со однесувањето за кое го обвинувате) и негирање (само негирање на реалноста затоа што е болно).

Како што пишува Шери за филозофија и психологија Џејкобсон вели:

„Фројд изјавил дека кај здравите индивидуи егото прави добра работа во балансирањето на потребите на овие два дела на психата, но во оние каде што еден од другите делови е доминантен поединецот борбите и проблемите се развиваат во личноста.“

9) Соништата обезбедуваат ѕиркање зад завесата на несвесното

Фројд сметал дека соништата нудат ретко ѕиркање зад завесата во нашето несвесно.

Иако обично ги потиснуваме работите кои се премногу болни или желбите кои се несвесни, соништата му даваат шанса да се појави во различни форми, вклучувајќи симболи и метафори.

Кендра Чери пишува:

„Фројд веруваше дека содржината на соништата може да се подели на два различни типа. Манифесталната содржина на сонот ја вклучуваше целата вистинска содржина на сонот - настаните, сликите и мислите содржани во сонот.“

10) Фројд веруваше дека е точен и не го интересираат други мислења

Фројд имаше високо мислење за себе.

Тој сметаше дека противењето на неговите теории доаѓа од оние кои главно не биле доволно интелигентни за да разберат или премногу потиснати или признаваат дека енели.

Во својата статија за Live Science во која објаснува зошто Фројд е главно погрешен и застарен, Бенџамин Плакет дискутира за ненаучниот пристап на Фројд.

„Тој започна со теорија, а потоа работеше наназад, барајќи пикантерии за да ги зајакне неговите верувања, а потоа агресивно отфрлајќи се друго што ги предизвикуваше тие идеи...

Фројд се препушти како научник. Тој беше многу чувствителен на приговори и едноставно се смееше на приговорот и тврдеше дека лицето што го дава е психолошки болно.“

Не се согласувате со она што го пишувам во оваа статија? Сигурно страдате од акутна невроза.

Изгледа како забавен трик кој ќе остари прилично брзо, но можеби играше добро во Виена во 19 век.

11) Фројд мислеше дека жените се слаби и поглупав од мажите

Фројд често бил критикуван во модерната психологија за неговите ставови за жените.

Исто така види: Почнувајќи од 40 години без ништо, откако секогаш живеете за другите

И покрај тоа што бил под влијание и опкружен од многу независни и револуционерни женски мислители и поединци, Фројд одржувал сексистички и покровителски поглед на жените во текот на неговиот живот.

Исто така види: Што да направите кога некој што го сакате ќе ве оттурне: 15 корисни совети

„Жените се спротивставуваат на промените, примаат пасивно и не додаваат ништо од своето“, напиша Фројд во 1925 година.

Тоа може да биде и лут MGTOW објава од маж кој мрази жени и ги гледа како токсични, безвредни предмети кои најдобро е да се избегнуваат.

Ајде, Зигмунд. Можеш подобро, човеку.

Па всушност не можеш, мртов си...

Но, ниеможе да направи подобро.

Идеите на Фројд дека жените се слаби, ментално инфериорни реквизити кои ја апсорбираат траумата како сунѓер и треба да се третираат како домашни миленици, во најдобар случај се покровителство.

12) Фројд може имал тајна теорија која тој ја криел од светот

Еден аспект од верувањата на Фројд кој не е добро познат е дека многу експерти веруваат дека неговата теорија за Едипов комплекс не била неговата оригинална теорија.

Всушност , се верува дека Фројд открил дека сексуалната злоупотреба на млади жени била многу честа појава меѓу неговите женски пациенти.

Ова откритие доведе до огромен скандал во заедницата, па некои веруваат дека Фројд затоа ја „универзализирал“ својата теорија за да не за да изгледа дека е насочена кон неговата локална заедница или проценка на неговите конкретни пациенти.

Според Интернет-енциклопедија за филозофија:

„Се тврди дека Фројд навистина направил вистинско откритие кое тој првично беше подготвен да му открие на светот.

Меѓутоа, одговорот на кој наиде беше толку жестоко непријателски што ги маскира своите наоди и на нејзино место ја понуди својата теорија за несвесното...

Што тој Откриено, се претпоставува дека е екстремната преваленца на сексуална злоупотреба на деца, особено на млади девојки (огромното мнозинство хистерични се жени), дури и во угледната Виена на деветнаесеттиот век.“

Фројд во ретроспектива: дали треба сфатете го сериозно?

Многу од теориите на Фројд се широко распространети
Billy Crawford
Billy Crawford
Били Крафорд е искусен писател и блогер со повеќе од една деценија искуство во оваа област. Тој има страст да бара и споделува иновативни и практични идеи кои можат да им помогнат на поединците и бизнисите да ги подобрат своите животи и операции. Неговото пишување се карактеризира со уникатен спој на креативност, увид и хумор, што го прави неговиот блог привлечно и просветлувачко читање. Експертизата на Били опфаќа широк спектар на теми, вклучувајќи бизнис, технологија, начин на живот и личен развој. Тој е исто така посветен патник, откако посетил над 20 земји и се повеќе. Кога не пишува или не глобтротира, Били ужива да спортува, да слуша музика и да поминува време со семејството и пријателите.