Истражувачката студија објаснува зошто високо интелигентните луѓе претпочитаат да бидат сами

Истражувачката студија објаснува зошто високо интелигентните луѓе претпочитаат да бидат сами
Billy Crawford

Содржина

Една истражувачка студија сугерира дека високоинтелигентните луѓе сакаат да бидат сами.

Научниците имаат прилично добра идеја за тоа што ги прави луѓето среќни. Познато е дека вежбањето ја намалува анксиозноста и ви помага да се опуштите. Намалувањето на користењето на социјалните мрежи ќе ја подобри вашата емоционална благосостојба. Да се ​​биде во природа ни носи радост.

И, за повеќето луѓе, тоа што сме во близина на пријатели прави да се чувствуваме задоволни.

Пријателите ќе ве направат посреќни. Освен ако не сте многу интелигентни.

Ова сосема изненадувачко тврдење е поткрепено со истражување. Во трудот објавен во British Journal of Psychology , Норман Ли и Сатоши Каназава објаснуваат зошто високо интелигентните луѓе доживуваат пониско животно задоволство кога почесто се дружат со своите пријатели.

Тие ги засноваа своите наоди во еволутивната психологија, сугерирајќи дека интелигенцијата еволуирала како квалитет за решавање на единствени предизвици. Поинтелигентните членови на групата беа поспособни сами да ги решаваат проблемите без да им треба помош од своите пријатели.

Затоа, помалку интелигентните луѓе беа посреќни да бидат со пријателите бидејќи тоа им помагаше да ги решат предизвиците. Но, поинтелигентните луѓе беа посреќни да бидат сами бидејќи можеа сами да ги решаваат предизвиците.

Ајде да се нурнеме подлабоко во истражувачката студија.

Како интелигенцијата, густината на населението и пријателството влијаат на модерната среќа

Истражувачите дошле до заклучок послезаедно. Ако сте многу интелигентни, веројатно веќе можете да го направите ова.

Станува збор за чувство на заедничко чувство за хуманост со луѓето околу вас.

Завршни мисли

Истражувањето студијата за теоријата на среќата на саваната е навистина интересна за да излезе на површина идејата дека високоинтелигентните луѓе претпочитаат да бидат сами како начин да се движат низ стресните урбани средини.

Нивната интелигенција, според тоа, им овозможува сами да ги решаваат предизвиците дека оние во руралните средини би требало да се справат како група.

Сепак, би сакал да изразам претпазливост во читањето премногу во истражувачката студија.

Корелацијата не мора да значи причинска . Поконкретно, само затоа што сакате да бидете сами, не значи дека сте многу интелигентни. Слично на тоа, ако сакате да бидете во близина на вашите пријатели, не значи дека не сте многу интелигентни.

Резултатите од истражувањето треба да се толкуваат пошироко, не како изјава како вистина, туку како интересна вежба за размислување за кој сте вие ​​и го споредувате животот во современото општество со она што можеби им било на нашите предци.

Лично, во последните неколку години, успеав да изградам заедница од неверојатни истомисленици . Тоа ми даде огромно задоволство од животот.

Се надевам дека ќе успеете да најдете луѓе на кои можете вистински да се изразите. Ако сакате помош за да го пронајдете ова, предлагам да го погледнете „Out of the Box“.онлајн работилница. Имаме форум на заедницата и тоа е место за многу добредојде и поддршка.

Дали ви се допадна мојата статија? Лајкнете ме на Фејсбук за да видите повеќе написи како оваа во вашиот довод.

анализирајќи ги одговорите на анкетата од 15.197 луѓе на возраст меѓу 18 и 28 години. Тие ги добија своите податоци како дел од Националната лонгитудинална студија за здравјето на адолесцентите, истражување кое го мери задоволството од животот, интелигенцијата и здравјето.

Еден од нивните клучните наоди беа објавени од Inverse: „Анализата на овие податоци откри дека да се биде покрај густа толпа луѓе обично води до несреќа, додека дружењето со пријатели обично води до среќа - односно, освен ако дотичната личност не е многу интелигентна“.

Тоа е точно: за повеќето луѓе, дружењето со пријателите резултира со зголемување на нивото на среќа. Освен ако не сте навистина паметна личност.

„Саванската теорија за среќа“

Авторите ги објаснуваат своите наоди повикувајќи се на „саванската теорија на среќата“.

Која е „саванската теорија на среќата?“

Таа се однесува на концептот дека нашиот мозок го направил најголемиот дел од својата биолошка еволуција додека луѓето живееле во саваните.

Тогаш, стотици илјади пред неколку години, луѓето живееле во ретки, рурални средини каде што било невообичаено да се сретнат странци.

Наместо тоа, луѓето живееле во групи од до 150 различни луѓе во тесно поврзани групи.

Ниско -густина, висока социјална интеракција.

Саванската теорија за среќа сугерира дека среќата на просечниот човек доаѓа од условите што ја отсликуваат оваа савана на предците.

Теоријата доаѓаод еволутивната психологија и тврди дека човечкиот мозок во голема мера бил дизајниран од и приспособен на условите на околината пред да создадеме општество засновано на земјоделство. Затоа, тврдат истражувачите, нашиот мозок не е добро прилагоден за разбирање и одговор на уникатните услови на современото општество.

Во едноставни термини, еволутивната психологија претпоставува дека нашите тела и мозоци еволуирале за да бидат ловци- собирачи. Еволуцијата се движи со бавно темпо и не се израмни со технолошкиот и цивилизацискиот напредок.

Истражувачите анализираа два клучни фактори кои се единствени за современата ера:

  • Густина на население
  • Колку често луѓето се дружат со своите пријатели

Според истражувачите, во модерната ера многу луѓе живеат на места со поголема густина на население од нашите предци. Ние, исто така, поминуваме многу помалку време со нашите пријатели отколку нашите предци.

Затоа, бидејќи нашиот мозок еволуираше за да биде најдобро прилагоден на начинот на кој животот беше како ловци-собирачи, повеќето луѓе денес би биле посреќни ако живеат на начин што е поприроден за нив: бидете во близина на помалку луѓе и поминувајте повеќе време со пријателите.

Тоа има смисла во очи. Но, истражувачите дадоа интересен предлог.

Според истражувачите, ова не важи за високоинтелигентните луѓе.

Исто така види: 10 будистички монашки навики: Тешко да се усвојат, но животот се менува кога го правите тоа

Интелигентните луѓе имаатадаптирано

Кога луѓето се префрлија во високо урбани средини, тоа силно влијаеше на нашата култура.

Луѓето веќе ретко комуницираа со странци. Наместо тоа, луѓето постојано комуницираа со непознати луѓе.

Ова е средина со висок стрес. Урбаните области сè уште се покажаа како многу постресни за живеење отколку руралните средини.

Значи, високоинтелигентните луѓе се приспособија. Како се приспособиле?

Со желба за осаменост.

„Генерално, поинтелигентните поединци имаат поголема веројатност да имаат „неприродни“ преференции и вредности што нашите предци ги немале“, вели Каназава. „Исклучително е природно за видовите како луѓето да бараат и да посакуваат пријателства и, како резултат на тоа, поинтелигентните поединци веројатно помалку ќе ги бараат.“

Тие исто така открија дека Високо интелигентните луѓе чувствуваат дека немаат толку голема корист од пријателствата, а сепак се дружат почесто отколку помалку интелигентните луѓе.

Според тоа, високоинтелигентните луѓе ја користат осаменоста како начин да се ресетираат по дружење во високо стресни урбани средини.

Во основа, високо интелигентните луѓе се развиваат за да преживеат во урбани средини.

Ајде да зборуваме за интелигентни луѓе

Што мислиме кога Зборуваме за „интелигентни луѓе?“

Една од најдобрите алатки што ги имаме за мерење на интелигенцијата е IQ. Просечниот коефициент на интелигенција е околу 100 поени.

Надарени,или високо интелигентен, е класификација околу 130, што е 2 стандардни отстапувања од средната вредност.

98% од населението има коефициент на интелигенција под 130.

Значи, ако ставите високо интелигентна лице (130 коефициент на интелигенција) во соба со 49 други луѓе, шансите се дека високоинтелигентната личност ќе биде најпаметната личност во собата.

Ова може да биде длабоко осамено искуство. „Птиците од пердув се собираат заедно“. Во овој случај, поголемиот дел од тие птици ќе имаат коефициент на интелигенција околу 100, и природно ќе бидат привлечени една кон друга.

За високо интелигентните луѓе, од друга страна, тие ќе откријат дека постојат многу малку луѓе кои едноставно го делат нивното ниво на интелигенција.

Кога нема толку многу луѓе кои „те добиваат“, може да биде природно да претпочитате да бидете сами.

Објаснување на наодот од истражувањето дека високо интелигентните луѓе сакаат да бидат сами

Клучното прашање за истражувачите е зошто луѓето го адаптирале квалитетот на интелигенцијата.

Еволутивните психолози веруваат дека интелигенцијата еволуирала како психолошка особина за решавање на нови проблеми. За нашите предци, честиот контакт со пријателите беше неопходност што им помогна да обезбедат опстанок. Сепак, тоа што е високо интелигентно значело дека поединецот е единствено способен да решава предизвици без да има потреба од помош од некој друг. Ова ја намали важноста на пријателството за нив.

Затоа, знак дека некој евисоко интелигентниот е способен да решава предизвици без помош на групата.

Историски гледано, луѓето живееле во групи од околу 150; вообичаеното неолитско село било со оваа големина. Од друга страна, се верува дека густо населените урбани градови предизвикуваат изолација и депресија бидејќи го отежнуваат негувањето блиски односи.

Сепак, зафатеното и отуѓувачко место има помалку негативно влијание врз поинтелигентните луѓе. Ова може да објасни зошто многу амбициозните луѓе гравитираат од руралните области во градовите.

„Општо земено, урбаните имаат повисока просечна интелигенција од руралците, можеби затоа што поинтелигентните поединци се подобро способни да живеат во „неприродни“ средини на висока густина на население“, вели Каназава.

Тоа не значи дека ако сакате да бидете околу вашите пријатели, не сте многу интелигентни

Важно е да се забележи дека корелацијата во наодите од истражувањето не значи причинско-последична врска. Со други зборови, овие наоди од истражувањето не значат дека ако уживате да бидете покрај вашите пријатели, тогаш не сте многу интелигентни.

Додека високоинтелигентните луѓе можеби се приспособиле да бидат поудобни во области со голема густина на население , високо интелигентни може да бидат и „камелеони“ - луѓе на кои им е удобно во многу ситуации.

Како што заклучија истражувачите:

„Поважно, главните асоцијации на задоволството од живототсо густината на населението и социјализацијата со пријателите значително комуницираат со интелигенцијата, а во вториот случај, главната асоцијација е обратна меѓу исклучително интелигентните. Поинтелигентните поединци доживуваат пониско животно задоволство со почеста социјализација со пријателите. Само затоа што некој сака да биде сам, не значи дека е осамен. Можеби се многу интелигентни и способни сами да ги решаваат предизвиците.

Интелигенција и осаменост

Само затоа што некој сака да биде сам, не значи дека е осамен.

0>Па, дали интелигенцијата и осаменоста се поврзани? Дали интелигентните луѓе се поосамени од просечните луѓе?

Не е јасно, но она што е јасно е дека интелигентните луѓе се поподложни на притисоци и нервози кои можат да предизвикаат осаменост.

Според Александар Пени на на Универзитетот Мекјуан, поединците со повисок коефициент на интелигенција имаат тенденција да страдаат од анксиозност со повисоки стапки од оние со просечен коефициент на интелигенција.

Овие вознемиреност ги мачеа лицата со висок коефициент на интелигенција почесто во текот на денот, што значи дека тие постојано размислуваат за анксиозноста. Оваа интензивна анксиозност може да предизвика социјална изолација, што значи дека индивидуите со повисок коефициент на интелигенција може да бидат и осамени како симптом на нивната анксиозност.

Или, нивната изолација може да биде начин да се справат со нивнитеанксиозност. Можеби на прво место друштвените ситуации едноставно им предизвикуваат вознемиреност.

Изгледајте сами како паметна личност

Постои уште една причина што паметните луѓе имаат тенденција да уживаат во времето сами.

Кога паметните луѓе се сами, тие веројатно можат да работат попродуктивно.

Вообичаено, човечките суштества работат добро во групи користејќи ги своите колективни сили за да ги избалансираат индивидуалните слабости.

За паметните луѓе , да се биде во група може да ги забави. Може да биде фрустрирачки да се биде единствената личност која се чини дека ја сфаќа „големата слика“, кога сите останати не можат да престанат да се расправаат за деталите.

Значи, интелигентните луѓе често претпочитаат сами да се занимаваат со проекти , не затоа што не им се допаѓа дружењето, туку затоа што веруваат дека ќе го завршат проектот поефикасно.

Ова сугерира дека нивниот „однос на осаменик“ понекогаш може да биде ефект на нивната интелигенција, а не нужно претпочитање.

Психологијата на да се биде осаменик, според Карл Јунг

Примамливо е кога се дознаваат овие наоди од истражувањето да се размислува за тоа како тие се однесуваат на вас и на вашиот живот.

Лично, долго време се прашував зошто сакам да бидам сам и не уживам толку многу во дружењето. Затоа, заклучив – откако го прочитав ова истражување – дека сакам да бидам сам затоа што можеби сум многу интелигентен.

Исто така види: 10 совети како да се стремите кон напредок - не до совршенство

Но, тогаш наидов на овој брилијантен цитат од Карл Јунг , итоа ми помогна да ја разберам мојата осаменост на поинаков начин:

„Осаменоста не доаѓа од тоа што нема луѓе за еден, туку од тоа што не можеш да ги пренесеш работите што се чинат важни за себе, или од тоа што имаш одредени ставови други сметаат дека е недозволиво.“

Карл Јунг трансформиран бил психијатар и психоаналитичар кој ја основал аналитичката психологија. Овие зборови не би можеле да бидат порелевантни денес.

Кога ќе можеме да се изразиме искрено, можеме автентично да се поврземе еден со друг. Кога не го правиме тоа, едноставно живееме фасада што прави да се чувствуваме изолирани.

За жал, појавата на социјалните мрежи не помогна кога станува збор за тоа да бидеме нашето вистинско јас.

Дали некогаш сте забележале дека ви завидувате кога прелистувате Фејсбук? Ова е вообичаено според истражувањата бидејќи повеќето луѓе го делат само најдоброто од нивниот живот (или посакуваната личност).

Тоа не мора да биде вака и не е точно за секого. Социјалните медиуми можат да бидат исто толку моќни во значајно поврзување на другите. Само зависи од тоа како го користите.

Затоа, ако сте некој што сака да биде сам, тоа може да е затоа што сте многу интелигентни. Но, тоа не значи дека треба да продолжите да бидете сами.

Огромното задоволство од животот доаѓа од наоѓање на истомисленици во вашиот живот. Луѓе на кои можете вистински да им се изразите.

Не мора да се работи за решавање на предизвиците
Billy Crawford
Billy Crawford
Били Крафорд е искусен писател и блогер со повеќе од една деценија искуство во оваа област. Тој има страст да бара и споделува иновативни и практични идеи кои можат да им помогнат на поединците и бизнисите да ги подобрат своите животи и операции. Неговото пишување се карактеризира со уникатен спој на креативност, увид и хумор, што го прави неговиот блог привлечно и просветлувачко читање. Експертизата на Били опфаќа широк спектар на теми, вклучувајќи бизнис, технологија, начин на живот и личен развој. Тој е исто така посветен патник, откако посетил над 20 земји и се повеќе. Кога не пишува или не глобтротира, Били ужива да спортува, да слуша музика и да поминува време со семејството и пријателите.