Маргарет Фулер: Неверојатниот живот на заборавената феминистка во Америка

Маргарет Фулер: Неверојатниот живот на заборавената феминистка во Америка
Billy Crawford

Долго пред да се појават суфражетите на сцената, жените се залагаа за нивните права во општеството.

Една, особено, беше Маргарет Фулер, која за кратко време се покажа дека е една од американските највлијателните феминистки.

Ова е преглед на нејзиниот живот и нејзината неверојатна улога во феминистичкото движење.

Која е Маргарет Фулер?

Маргарет Фулер се смета за една од највлијателните американски феминистки во своето време.

Таа беше многу добро образована и го посвети својот живот на уредник, учител, преведувач, автор за правата на жените, слободен мислител и литературен критичар. Да не зборуваме, таа тесно соработуваше со движењето за трансцендентализам.

Иако Фулер живееше само краток живот, таа спакуваше многу и нејзината работа продолжува да ги инспирира женските движења ширум светот. Родена во 1810 година, во Кембриџ, Масачусетс, нејзиниот татко, конгресменот Тимоти Фулер го започна своето образование на рана возраст пред да продолжи со формалното образование, и на крајот, живот кој се стреми кон прогресија и на лично и на општествено ниво.

Во што веруваше Маргарет Фулер?

Фулер цврсто веруваше во правата на жените, особено во образованието на жените за да можат да имаат еднаков статус во општеството и политиката.

Но, тоа не е сите – Фулер имаше силно мислење за неколку социјални прашања, вклучувајќи реформи во затворите, бездомништво, ропство иво Америка.

7) Таа беше и првата жена уредничка на The New York Tribune

Маргарет не застана само тука. Таа стана толку добра во својата работа што нејзиниот шеф Хорас Грили ја промовираше како уредник. Ниту една друга жена пред неа не ја зазеде оваа позиција.

Ова е моментот кога процветаше личниот и интелектуалниот раст на Маргарет. Во нејзините 4 години во публикацијата, таа објави повеќе од 250 колумни. Таа пишуваше за уметноста, литературата и политичките прашања за ропството и правата на жените.

8) Таа беше првата жена американски странски дописник

Во 1846 година, Маргарет доби можност за живот. Таа беше испратена во Европа како странски дописник од Трибина. Таа беше првата жена во Америка која стана странски дописник за која било голема публикација.

Во следните четири години, таа достави 37 извештаи за Трибјун. Таа интервјуираше луѓе како Томас Карлајл и Џорџ Сенд.

Многу истакнати луѓе ја сметаа за сериозна интелектуална фигура, дури и во Англија и Франција и нејзината кариера уште повеќе се зголеми. Таа ги кршеше бариерите, често преземајќи улоги кои не беа наменети за жени во тоа време.

9) Таа беше во брак со поранешен маркиз

Маргарет се населила во Италија, каде што го запознала нејзиниот иден сопруг, Џовани Анџело Осоли.

Џовани беше поранешен маркиз, ненаследен од неговото семејство поради неговата поддршка за италијанскиот револуционер Џузепе Мацини.

Имаше многушпекулации за нивната врска. Некои дури велат дека парот не бил во брак кога Маргарет го родила нивниот син, Анџело Јуџин Филип Осоли.

Во зависност од различни извори, двајцата се венчале во тајност во 1848 година.

Исто така види: Адам Грант ги открива 5-те изненадувачки навики на оригиналните мислители

И Маргарет и Џовани активно учествувал во борбата на Џузепе Мацини за воспоставување на римска република. Таа работеше како медицинска сестра додека Анџело се бореше.

Додека беше во Италија, таа конечно можеше целосно да се фокусира на нејзината доживотна работа - Историја на италијанската револуција. Во писмата меѓу неа и пријателите, се чинеше дека ракописот има потенцијал да стане нејзино најреволуционерно дело.

10) Таа почина во трагичен бродолом.

За жал, нејзиниот ракопис никогаш нема да го види објавување.

Во 1850 година, Маргарет и нејзиното семејство отпатувале назад во Америка, сакајќи да го запознаат својот син со семејството. Меѓутоа, на само 100 јарди од брегот, нивниот брод удри во песочна лента, се запали и потона.

Семејството не преживеа. Телото на нивниот син, Анџело исфрлило на брегот. Сепак, телото на Маргарет и Џовани никогаш не беше пронајдено - заедно со она што се обликуваше да биде најголемото дело во нејзиниот живот.

таа жестоко се спротивстави на дискриминацијата врз Афроамериканците и домородните Американци.

Фулер беше позната како самоуверена, уверена жена која беше страсна, ако не и малку лоша, сепак нејзините верувања беа револуционерни за нејзиното време и иако ја прими критиките, таа исто така беше добро почитувана од нејзините колеги, студенти и следбеници.

Како Маргарет Фулер покажа дека жените можат да бидат лидери?

Преку нејзината работа, Фулер покажа колку се способни жените да ја преземе контролата, туѓ концепт за повеќето во времето кога е родена.

Фулер не само што водеше бројни „разговори“ во Бостон на тема феминизам, туку таа беше катализатор, охрабрувајќи ги другите жени да размислете сами – таа избегнуваше да „поучи“ и попрво ги испровоцира другите да размислуваат длабоко за такви социјални прашања.

Како резултат на тоа, бројни жени кои присуствуваа на нејзините „разговори“ подоцна станаа истакнати феминистки и реформисти, обликувајќи историјата на Америка преку нивната одлучност и страст.

Книги на Маргарет Фулер

Во нејзините 40 години живот, Маргарет напишала неколку книги фокусирајќи се на феминизмот, но исто така мемоари и поезија. Некои од нејзините најистакнати дела вклучуваат:

 • Жените во деветнаесеттиот век. Првично објавено во 1843 година како публикација на списание, подоцна беше повторно објавено како книга во 1845 година. Контроверзен за своето време, но многу популарен, детали за Фулернејзината желба за правда и еднаквост, особено за жените.
 • Лето на езерата. Напишана во 1843 година, Фулер дава детали за животот на средниот запад за време на нејзините патувања. Таа го документира животот и борбите на жените и домородните Американци во регионот, посветувајќи големо внимание на културните и социјалните прашања.
 • Жената и митот. Ова е збирка на пишувањата на Фулер, вклучувајќи необјавени извадоци од нејзините списанија, документирање на низа прашања за феминизмот и трансцендентализмот.

За целосен преглед на Фулер, напишана е Маргарет Фулер: Нов американски живот од Меган Маршал, ги разгледува нејзините неверојатни достигнувања, враќајќи ја во живот со нејзините безвременски погледи и погледи на феминизмот.

Маргарет Фулер за феминизмот

Фулер имала неколку верувања за феминизмот, но јадро, таа сакаше еднакво образование за жените. Фулер препозна дека единствениот начин жените да добијат еднаков статус со мажите во општеството е преку образованието.

Таа пристапи кон ова на различни начини, преку нејзиното пишување и нејзините „разговори“ кои го отворија патот за реформи и инспирираа безброј други жени да водат кампања за своите права.

Нејзината книга „Жените во деветнаесеттиот век“ се верува дека влијаела на собирот за правата на жените во Сенека Фолс кој се одржа во 1849 година.

Основната порака на оваа книга?

Дека жените мора да станат добро заоблени поединци за кои може да се грижисебе си и не треба да се потпираат на мажи.

Исто така види: 15 важни начини да престанете да бидете емотивно врзани за некого

Преку нејзината успешна кариера како критичар, уредник и воен дописник, таа го даде примерот со тоа што ги споделуваше нејзините идеи и ги охрабрува другите да размислуваат длабоко за социјалните неправди со кои се соочуваат жените.

Маргарет Фулер за трансцендентализмот

Фулер беше поборник за американското движење за трансцендентализам и беше првата жена што беше прифатена во движењето, работејќи заедно со Хенри Торо и Ралф Валдо Емерсон.

Нивните верувања беа центрирани околу идејата дека во основата на тоа, човекот и природата се инхерентно добри. Тие веруваа во општеството, со неговите многубројни граници и институции кои навлегуваат во и ја корумпираат основната добрина.

Кон крајот на 1830-тите, заедно со колегата Емерсон, Фулер одлучи да ги подигне нивните предавања и публикации на следното ниво кога ги препознаа нивните учењата станаа донекаде „движење“.

Нејзината вклученост во трансцендентализмот продолжи – во 1840 година, таа стана првиот уредник на трансценденталистичкото списание „The Dial“.

Нејзините верувања беа центрирани околу ослободување на сите луѓе, а особено на жените. Таа се залагаше за филозофии кои го поттикнуваат исполнувањето и беше под влијание на германскиот романтизам, како и на Платон и платонизам.

Маргарет Фулер цитати

Фулер не се воздржуваше од своите ставови, а денес нејзините цитати дејствуваат како инспирација замногу. Еве некои од нејзините најпопуларни изреки:

 • „Денес читател, утре водач.“
 • „Овде долго чекавме во прашина; ние сме уморни и гладни, но триумфалната поворка мора конечно да се појави>„Ако имате знаење, оставете ги другите да ги запалат своите свеќи во него.“
 • „Мажите заради животот забораваат да живеат.“
 • „Мажот и жената ги претставуваат двете страни на голем радикален дуализам. Но, всушност тие постојано преминуваат еден во друг. Течноста се стврднува до цврста, цврстата брза кон течност. Не постои целосно мажествен маж, ниту чисто женска жена.“
 • „Само сонувачот може да ја разбере реалноста, иако всушност неговото сонување не смее да биде непропорционално со неговото будење.“
 • “ Куќата не е дом освен ако содржи храна и оган за умот, како и за телото.“
 • „Многу рано, знаев дека единствениот предмет во животот е да расте“>„Гушен сум и изгубен кога го немам светлото чувство на прогресија.“
 • „Насекаде околу нас лежи она што ниту го разбираме ниту го користиме. Нашите капацитети, нашите инстинкти за оваа наша сегашна сфера се само половина развиени. Да се ​​ограничиме на тоа додека не се научи лекцијата; да бидеме сосема природни; пред да се мачиме со натприродното. Никогаш не гледам ништо од овие работи, но копнеамда се оддалечам и да легнам под зелено дрво и да оставам ветер да дува на мене. Во тоа има доволно чудо и шарм за мене.“
 • „Почитувајте го највисокото, трпете се со најниското. Денешното извршување на најлошата должност нека биде твоја религија. Дали ѕвездите се премногу оддалечени, земи го камчето што лежи пред твоите нозе и од него научи ги сите. , се прави поширок протест во име на жените. Бидејќи мажите стануваат свесни дека малкумина имале фер шанса, тие се склони да кажат дека ниту една жена немала фер шанса. загреана од емоции, таа ита кон мајката земја и ги облекува формите на убавината.“

10 работи што веројатно не сте ги знаеле за Маргарет Фулер

1) Таа имаше што се сметаше за „образование за момче“ во тоа време

Фулер беше првото дете на конгресменот Тимоти Фулер и неговата сопруга Маргарет Крејн Фулер.

Нејзиниот татко многу сакаше син. Тој беше разочаран, па реши да ѝ даде на Маргарет „момшко образование“.

Тимоти Фулер тргна да ја едуцира дома. На тригодишна возраст, Маргарет научила да чита и пишува. На 5 години таа читаше латински. Нејзиниот татко бил немилосрден и ригиден учител, кој и забранувал да чита типични „женски“ книги за бонтон и сентиментални романи.

Нејзиното формално образованиезапочна во Портското училиште во Кембриџпорт, а потоа во бостонскиот ликеј за млади дами.

По притисокот од нејзините роднини, таа присуствуваше на Школата за млади дами во Гротон, но се откажа две години подоцна. Сепак, таа го продолжи своето образование дома, обучувајќи се за класици, читајќи светска литература и научи неколку современи јазици.

Подоцна, таа ќе ги обвини високите очекувања и ригорозните учења на нејзиниот татко за нејзините кошмари, месечарењето, доживотни мигрени и слаб вид.

2) Таа беше страствен читател

Таа беше толку незаситна читателка што заработи репутација дека е најчитаната личност во Нова Англија - маж или жена. Да, тоа беше нешто.

Фулер имаше голем интерес за модерната германска литература, која ги инспирираше нејзините размислувања за филозофска анализа и имагинативно изразување. Таа исто така беше првата жена која и беше дозволено да ја користи библиотеката на колеџот Харвард, што ја покажува важноста на нејзината положба во општеството.

3) Таа работеше како учителка

Маргарет отсекогаш сонувала да стане успешен новинар. Но, таа едвај почнала кога нејзиното семејство било погодено од трагедија.

Во 1836 година, нејзиниот татко починал од колера. Иронично, тој не успеа да состави тестамент, па најголемиот дел од семејното богатство отиде кај нејзините чичковци.

Маргарет се нашла на одговорност да се грижи за нејзиното семејство. За да го стори тоа, таа зедеработа како учителка во Бостон.

Во еден момент таа добиваше 1.000 долари годишно, невообичаено висока плата за учител.

4) Нејзините „разговори“ траеја пет години

На првиот состанок во 1839 година, одржан во салонот на Елизабет Палмер Пибоди, присуствуваа 25 жени. За пет години, дискусиите привлекоа повеќе од 200 жени, привлекувајќи некои до Провиденс, РИ.

Темите се претворија во посериозни и релевантни теми како образование, култура, етика, незнаење, жена, дури и „Лица кои никогаш не се будат за да живеат во овој свет.“

Исто така беше добро посетувано од влијателни жени од тоа време, како што се трансценденталистичката водач Лидија Емерсон, аболиционистката Џулија Вард Хау и активистката за права на Индијанците Лидија Марија Чајлд.

Средбите беа силна основа за феминизмот во Нова Англија. Стана толку влијателно врз движењето за право на глас на жените што суфражистката Елизабет Кеди Стентон го нарече обележје во „оправдувањето на правото на размислување на жените“. . Поради ова, таа можеше да се издржува самостојно 5 години.

5) Ја напиша првата „феминистичка“ книга на Америка.

Новинарската кариера на Маргарет конечно полета кога стана уредник на трансценденталистичкото списание The Dial, пост што и го понуди трансценденталистичкиот водач Ралф ВалдоЕмерсон.

Во тоа време Маргарет го привлече вниманието како една од најважните фигури на трансценденталното движење, станувајќи една од најпочитуваните новинари во Нова Англија.

Поважно, тоа е еве дека таа го произведе нејзиното најважно дело во американската историја.

Таа ја објави „Големата тужба“ како серијал на The Dial. Во 1845 година, таа го објави независно како „Жена во деветнаесеттиот век“, првиот „феминистички“ манифест објавен во Америка. Се верува дека оваа книга е инспирирана од нејзините „разговори“.

Оригиналниот наслов требаше да биде Големата тужба: Маж „наспроти“ мажи, жена „наспроти“ жени.

Големиот Во тужбата се разговараше за тоа како жените придонесуваат за американската демократија и како жените треба да бидат повеќе вклучени. Оттогаш, таа стана главен документ во американскиот феминизам.

6) Таа беше првиот американски рецензент на книги со полно работно време

Меѓу многуте „првини“ на Маргарет Фулер е фактот дека таа беше првата американска жена рецензент на книги со полно работно време во новинарството.

Таа се откажа од работата во The Dial делумно поради нарушено здравје, фактот што не и беше целосно компензирана за договорената плата и публикацијата се намалуваат стапките на претплата.

Се чини дека за неа беа наменети подобри работи. Таа година се преселила во Њујорк и работела како литературен критичар за The New York Tribune, станувајќи првиот рецензент на книги со полно работно време.
Billy Crawford
Billy Crawford
Били Крафорд е искусен писател и блогер со повеќе од една деценија искуство во оваа област. Тој има страст да бара и споделува иновативни и практични идеи кои можат да им помогнат на поединците и бизнисите да ги подобрат своите животи и операции. Неговото пишување се карактеризира со уникатен спој на креативност, увид и хумор, што го прави неговиот блог привлечно и просветлувачко читање. Експертизата на Били опфаќа широк спектар на теми, вклучувајќи бизнис, технологија, начин на живот и личен развој. Тој е исто така посветен патник, откако посетил над 20 земји и се повеќе. Кога не пишува или не глобтротира, Били ужива да спортува, да слуша музика и да поминува време со семејството и пријателите.