10 знаци на синдромот на златно дете (+ што да се прави со тоа)

10 знаци на синдромот на златно дете (+ што да се прави со тоа)
Billy Crawford

Синдромот на златното дете не е разбран многу добро, но од витално значење е да се знае што е тоа и како да се справиме со него.

Кога родителите перфекционисти го воспитуваат своето дете да биде успешно и го ставаат целиот товар на него за да живеат според нивниот имиџ, тоа создава огромен притисок и може да доведе до синдром на златно дете.

Синдромот на златното дете можеби звучи тривијално, но тоа е се освен шега. Може да осакати некого доживотно и да остави трага од токсичен отпад ако не се лекува.

Еве како да се соочите директно со тоа.

10 знаци на синдромот на златно дете (+ што да се прави во врска со тоа)

1) Обожување на авторитетот

Поради тоа што растевте во средина каде што секогаш требаше да ги следите правилата и да живеете до строг идеал, златното дете има тенденција да го обожава авторитетот.

Без разлика дали се работи за ново владино правило или каков и да е мејнстрим консензус, златното дете е таму и го спроведува и поддржува.

Фигурите на властите често сметаат дека ова е многу корисно на работните места и други ситуации, каде што тие можат да го користат поединецот златно дете за да ја изразат својата волја и да ги поттикнат другите на усогласеност.

Тоа не е секогаш добра работа.

Како што објаснува Стефани Барнс:

„Еден од главните знаци на синдромот на златно дете е огромната потреба да се задоволуваат родителите и/или другите авторитети.“

2) Осакатувачки страв од неуспех

Златното дете е воспитано од мали нозе да веруваат во тоае важно.

До нивните имиња, запишете три квалитети на секоја личност на која и се восхитувате.

Еден може да е тотален газ кој изгледа многу здодевен, но исто така е исклучително сигурен во криза.

Друг може да биде некој што го сметате за урнебесен со неговата смисла за хумор иако е многу хиперактивен или со кој тешко се работи на други начини.

Потоа запишете го вашето име и запишете три негативни атрибути на себе.

Запишувањето на овие позитивни атрибути покрај вашите сопствени негативни атрибути ќе почне да ја измива дамката од синдромот на златно дете.

Јасно ќе видите дека иако можеби сте неверојатно талентирани вие исто така имате некои сериозни грешки, а други имаат некои сериозни плус.

Тоа е добра работа!

5) Внимавајте како ги воспитувате вашите деца!

Ако имате деца или планирате да ги имате, прашањето на синдромот на златно дете е нешто на што треба да обрнете внимание.

Децата се прекрасен подарок и исто така голема одговорност.

И кога ќе имате дете со посебни подароци, искушението да се фокусирате на тоа и да ги подигнете до нивниот целосен потенцијал е огромно...

Секако дека е!

Ако вашиот син е неверојатен бејзбол играч, сакате да потпишете го подготвува за колку што можеш помала лига...

И ако подоцна изрази несакање за бејзбол и желба да оди во уметнички камп наместо тоа, природно е да се чувствуваш малку разочаран...

Но обидувајќи седа ги обликуваме нашите деца според нашиот имиџ или да ги направиме како што замислуваме дека треба да бидат за да го постигнат нивниот целосен успех, може да биде навистина штетно.

И тоа може да доведе до вид на златни детски прашања за кои разговарав во ова статија.

Како што објаснува Ким Саед:

„Синдромот на златното дете често се појавува кога родителот ќе почне да ги забележува „посебните атрибути“ на едното дете.

„Овие атрибути може да бидат што било. но тие обично се зајакнати однадвор. На пример, наставник за дневен престој може да коментира за тоа колку добро детето ги споделува своите играчки.

„Соседот може да го пофали детето што е „толку убав“.

„На крајот, родителот почнува да се натрупува овие комплименти и почнуваат да го дотеруваат своето дете за „величина“. Има деца израснати на овој начин кои наоѓаат начин да ги надминат шаблоните со кои се воспитани и да го видат доброто во секого.

Тие исто така можат да преземат чекори за да почнат да се ценат себеси за тоа што се, а не за нивните надворешни етикети .

И почнете да гледате дека стравот од неуспех е нешто што им е всадено и не е природно.

Колку повеќе разбирате за синдромот на златно дете, толку повеќе алатки имате за да одговорите на него и наместо тоа да почне да гради нешто корисно.

нивната вредност е повисока од другите, но исто така е условена.

Со други зборови, важно е нивните вештини како гимнастичар, компјутерски мајстори или брилијантен детски модел, а не тие како поединец.

Ова на златното дете му влева осакатувачки страв од неуспех.

До зрелоста тие се опседнати и опседнати од стравот дека може да се појави животна ситуација која докажува дека тие не се доволно добри.

Тоа е затоа што нивниот идентитет е изграден околу достигнување и препознавање.

Без тоа да не знаат кои се.

И тие се воспитани како објект, а не како личност. Идејата за неуспех го ужаснува златното дете од која било возраст.

3) Штетен пристап кон романтичните врски

Луѓето со синдром на златно дете немаат тенденција да се снаоѓаат добро во романтичните врски.

Како што можете да замислите, верувањето дека сте на друго ниво и држете се до строги стандарди може да доведе до некои непријатни судири.

Златното дете го гледа светот како место каде што може да го одрази својот успех и достигнувања, а тоа често вклучува и во романтичниот оддел.

Доколку таа пофалба и признание не дојде, тие ќе имаат тенденција да станат очајни, лути или одвоени...

Еден од главните знаци на синдромот на златно дете е личност која научила да се однесува со светот само од трансакциска гледна точка.

Тие имаат брилијантен успех и светот еима за да го потврди тоа.

Овој вид егоизам има тенденција да ги запали двостраните романтични врски, како што можете да си замислите.

4) Очекување за бескрајно унапредување на работа

Еден од најлошите знаци на синдромот на златно дете е личност со која е речиси невозможно да се работи.

Златното дете на која било возраст расте со вметната верба дека е посебно, право и величествено талентирано.

На работа, тие очекуваат дека ова ќе се претвори во моментално признавање и скалило на постојана промоција.

Исто така види: 15 дефинитивни знаци дека сè уште ве сака (иако има девојка)

Ако тоа не се случи, тие може да почнат да работат многу лошо, да се самосаботираат, да работат против тимот или целосно губење на интересот за работата.

Кога се во затворена средина на пофалби и притисок од нивните родители, златното дете мисли дека ги знае правилата:

Тие се истакнуваат и добиваат пофалби и унапредување.

Кога ќе дознаат дека работата не е сè за нив, тие често можат да се налутат.

5) Верување во тоа да се биде посебен или „одвоен“

Сите овие однесувања и знаци укажуваат на внатрешното верување на златното дете дека тие се посебни или „одвоени“.

Бидејќи биле опсипани со внимание и посебен третман уште од мали нозе, тие очекуваат светот да го возврати тоа.

Кога одите наоколу мислејќи дека сте посебни, светот има тенденција да ви даде многу примери зошто тоа не е точно.

Шамата на златните деца е дека тие одат барајќивалидација на нивниот посебен статус:

Исто така види: 8 причини зошто е важно да гледате низ прозорецот

Кога ќе го најдат, тие влегуваат во шема на токсична, нарцисоидна козависност (дискутирана подолу).

Кога не го најдат, се вознемируваат и се откажуваат или предизвикуваат проблеми.

6) Шема на токсична, нарцисоидна козависност

Шамата за која зборував се случува кога златното дете ќе запознае овозможувач или група на овозможувачи.

Дали од причини за еднострана или меѓусебна експлоатација или соработка, овозможувачот ги препознава талентите и способностите на златното дете.

Потоа влегуваат во реципрочна врска:

Тие го опсипуваат златното дете со пофалби, можности и внимание, а златното дете го прави она што го сака и одговара на неговите очекувања.

„Златното дете носи метафоричен сет на лисици, во тоа, тие се заглавени во изведбата.

0>Тие добиваат признанија, внимание и третирани како „добри“ само кога прават работи што нарцисот ги заслужува за такви“, пишува Лин Николс.

Ова може да се случи насекаде, вклучително и во романтични односите, а тоа е прилично вознемирувачко да се види.

7) Преценување на нивните способности

Друг од главните знаци на синдромот на златно дете е некој кој ги преценува сопствените способности.

0>Бидејќи од мали нозе се израснати да веруваат дека се гранични натчовечки барем во еден поглед, златните деца не можат да ги видат нивнитегрешки.

Иако се преплашени од неуспех, тие исто така обично се многу уверени дека нивните способности се подобри од другите.

Тие се плашат од „супериорен“ или шеф да им каже дека не успеваат.

Но, мислењата на соработниците, пријателите или луѓето на ниво на врсници имаат тенденција да им значат помалку.

Тие ги интересира само што имаат да кажат оние на врвот, што може да создаде доста бизарна повратна врска бидејќи тие мислат дека се подобри отколку што се.

8) Потреба да се направи „подобро“ од оние околу нив

Златното дете живее во свет на конкуренција каде тие веруваат дека се одлични, се плашат да не ги намалат очекувањата на нивните родители и претпоставени и сметаат дека нивната вредност е трансакциска.

Тие не можат да ја поднесат идејата дека некој друг ќе ги победи во нивната игра.

Без разлика дали станува збор за атлетика или влегување во најдобрата школа на Ајви лигата, златното дете ќе биде опседнато со надминување на своите врсници.

Нивниот најлош кошмар е некој кој е попаметен, подобар или поталентиран од нив.

Тоа е затоа што таквата личност во основа би го уништила својот идентитет како посебен и талентиран кој е предодреден да биде уникатно голем.

Овој прекин на просторно-временскиот континуум не може да се дозволи да постои, што значи дека златното дете ќе има тенденција да збесне кога некој ќе го предизвика за нивното прво место.

9) Исцрпувачкоперфекционизам

Дел од опсесивната потреба на златното дете да ги надмине оние околу нив е изнемоштен перфекционизам.

Овој перфекционизам обично се шири на повеќе области: златното дете е тип на личност која ќе всушност внимателно прочитајте ги чекор-по-чекор сликовните водичи за јавно здравје на ѕидот за правилниот начин на миење раце.

Тие се исто така тип што ќе го започнат процесот одново ако не ги испреплетуваат прстите правилно или нанесете доволно сапун во пределот на зглобот.

Непотребно е да се каже дека златните деца имаат повисока стапка на опсесивно компулсивно нарушување (OCD) од оние кои се воспитани во порелаксирана средина.

Тие сакаат да се снаоѓа во право секој пат и да се прават работите „совршено“ на секој начин со цел да се задоволат авторитетите кои ги поставуваат правилата.

Како што пишува Шон Ричард:

„Златните деца се типично перфекционисти .

„Тие имаат тенденција да бидат беспрекорни и се целосно опседнати со тоа.

„Со тоа што растат со верувањето дека беспрекорноста е сè, вродено им е да бараат беспрекорност“.

10) Тешко е да се препознаат достигнувањата на другите

Дел од перфекционизмот и опсесивните модели на златното дете е тешкотијата да се препознаат достигнувањата на другите.

Нивниот огромен стравот од неуспех во комбинација со преголемото верување во сопствените таленти ги прави достигнувањата на другите азакана.

Тоа е како фатална системска грешка на компјутер: го добивате тркалото на смртта на Mac или синиот екран на компјутерот.

Тоа едноставно не се пресметува...

Златното дете често е единец, но не секогаш.

Во случај да имаат браќа и сестри кои почнуваат да блескаат, тие ќе имаат тенденција да станат интензивно љубоморни и да не даваат комплименти.

Не сакаат некој друг да добива дел од тој рефлектор.

Затоа што свети само за нив и така треба секогаш да биде.

Нели...?

5 работи што треба да се направат за синдромот на златно дете

1) Прво работете на себе

Синдромот на златно дете може да нанесе штета со години дури и во зрелоста .

Ако сте останале со целиот овој багаж, тоа е многу фрустрирачко и може да се чувствувате како никогаш да немате здрави романтични или лични односи во вашиот живот.

И ако познавате некој кој е страдате од златни проблеми поврзани со детето, можете да им дадете совет и за ова…

Тоа е затоа што да се воспитувате да верувате дека сте посебни всушност не е толку посебно како што звучи.

Може води до толку многу прекинати врски и фрустрации...

Кога станува збор за врските, можеби ќе се изненадите кога ќе слушнете дека постои една многу важна врска што веројатно сте ја занемарувале:

Врската што ја имате со себе.

За ова дознав од шаманот Руда Ианде. Во неговиот неверојатен, слободенвидео за негување здрави врски, тој ви ги дава алатките за да се засадите себеси во центарот на вашиот свет.

И штом ќе почнете да го правите тоа, не може да се каже колку среќа и исполнетост можете да најдете во себе и со вашите односи.

Значи, што го прави советот на Руда толку да го промени животот?

Па, тој користи техники произлезени од древните шамански учења, но го става својот сопствен модерен пресврт на нив. Тој можеби е шаман, но ги има искусено истите проблеми во љубовта како јас и ти.

И користејќи ја оваа комбинација, тој ги идентификуваше областите каде што повеќето од нас грешат во нашите односи.

Значи, ако сте уморни од вашите односи никогаш да не функционираат, да се чувствувате потценети, неценети или несакани, ова бесплатно видео ќе ви даде неколку неверојатни техники за да го промените вашиот љубовен живот.

Направете ја промената денес и негувајте ја љубовта и почитта што знаете дека ги заслужувате.

Кликнете овде за да го погледнете бесплатното видео.

2) Престанете да се обидувате да бидете добра личност

Да се ​​биде добра личност е прилично исцрпувачки.

Мислењето дека сте повеќе или помалку „добра личност“ е исто така иронично знак дека веројатно не сте многу добра личност.

За да започнете да го живеете животот во автентичен и ефективен начин, една од најдобрите работи што можете да ги направите е да се откажете од идејата дека имате одредена етикета.

Вие сте погрешна личност со подложни и тешки квалитети како и сите останатинас.

Ти не си бинарен, и не си ѓавол или светец (колку што знам).

3) Соочи се со досадното чувство дека не си доволно добар

Еден од најлошите делови на синдромот на златно дете е тоа што внатрешната реалност е толку различна од надворешниот изглед.

Однадвор, лицето со синдром на златно дете може да изгледа опседнато со себе, самоуверено и среќно.

Во внатрешноста, сепак, златното дете кое страда често е опколено од длабоки чувства на несоодветност.

Тој или таа не се чувствуваат доволно добро и го поминуваат својот живот бркајќи едноставна желбата да бидат доволни за она што се од страна на оние околу нив.

Најтажно е што тие биле воспитани од најрана возраст да веруваат дека само нивниот статус и вештини ги направиле достојни, но тие продолжуваат да се чувствуваат невидени и неисполнети и покрај надворешните достигнувања.

Како што вели Школата на животот:

„Нејзината основна желба не е да ги револуционизира нациите и да биде почестена низ вековите; треба да биде прифатено и сакано за она што е, во сите негови често неимпресивни и неспокојни реалности. да извадите пенкало и хартија и да ги запишете имињата на десет луѓе што ги познавате.

Вклучете пет што добро ги познавате и пет што ги познавате само случајно или преку работа или други пријатели.

Овие би можеле да бидете луѓе кои ви се допаѓаат или не ви се допаѓаат, тоа навистина не е така
Billy Crawford
Billy Crawford
Били Крафорд е искусен писател и блогер со повеќе од една деценија искуство во оваа област. Тој има страст да бара и споделува иновативни и практични идеи кои можат да им помогнат на поединците и бизнисите да ги подобрат своите животи и операции. Неговото пишување се карактеризира со уникатен спој на креативност, увид и хумор, што го прави неговиот блог привлечно и просветлувачко читање. Експертизата на Били опфаќа широк спектар на теми, вклучувајќи бизнис, технологија, начин на живот и личен развој. Тој е исто така посветен патник, откако посетил над 20 земји и се повеќе. Кога не пишува или не глобтротира, Били ужива да спортува, да слуша музика и да поминува време со семејството и пријателите.