17 знаци дека момчето ќе биде навредливо во врската

17 знаци дека момчето ќе биде навредливо во врската
Billy Crawford

Многу насилници на почетокот може да изгледаат како шармантен принц.

Дури подоцна почнуваат да се покажуваат нивните вистински бои. Тоа е тогаш кога насилните мажи се обидуваат да ги контролираат своите партнерки преку заплашување, закани, изолација, па дури и насилство.

Па, како можете да препознаете дали момчето ќе биде навредливо пред да дојде до оваа фаза? Ова се јасните знаци на кои треба да внимавате.

17 знаци дека момчето ќе биде навредливо во врските

1) Тој ја користи вината како начин да ве контролира

Злоупотребата може да бидете и емотивни и физички. Важно е да запомните дека може да се најдете во навредлива врска, дури и кога не е вклучено насилство.

Често еден од претходните знаци на злоупотреба што се формира во врската е емоционална манипулација. Одличен начин да ве манипулира да го правите она што тој го сака е да се обиде да направи да се чувствувате лошо кога не го правите тоа.

Тој може да каже работи како: „Ти си толку себичен“ или „Зошто секогаш мора да се грижи за сите други освен за мене?“

Вината може да се искористи за да се притисне и работите да бидат на свој начин.

Ако успеат да ги извртат работите и да направат да се чувствувате виновни, тие вратете ве под контрола.

Внимавајте да ја глуми жртвата и да се обидува да направи да се чувствувате лошо. На пример, мрчење кога сакате да излезете со пријателите или кога ќе му кажете не.

2) Тој ве омаловажува

Преживеаните од злоупотреба често сметаат дека нивната самодоверба била полека здробени од нивнитенешто од себе. Или можеби станува навистина нерасположен ако ја напуштите куќата без да му кажете каде одите.

Можеби ќе откриете дека тој сака да „се грижи“ за голем дел од секојдневниот живот и одлуките.

Ова можеби на почетокот не изгледа толку голема работа. Може дури и да се чувствува џентлменски што сака да ги избере рестораните во кои јадете, да биде задолжен за финансиите или да ги организира пофините детали за сè.

Сепак, можеби ќе почнете да забележувате дека ова се шири во обидот да се контролира многу од она што го правите - што јадете, што носите, кога го користите автомобилот, кого гледате, каде работите итн.

Изгледа дека тој не ги почитува вашите лични граници и сака да ги преземе над. Сепак, тој се обидува да ја маскира оваа контрола со преправање дека е знак за тоа колку се грижи за вас.

16) Тој понекогаш ве плаши

Секогаш треба да ги слушате вашите црева. Ако ви каже дека нешто не е баш во ред со овој човек, тогаш не го игнорирајте.

Наместо да бидете параноични, поверојатно е дека слушате 1001 интуитивен сигнал.

Ако се грижите за ситуацијата и се прашувате дали врската е здрава или не, тогаш нешто не е во ред.

Може да има неколку (или многу) прилики кога сте се исплашиле од него.

Се борите да му кажете не поради страв од неговата реакција. Го гледате како одлетува од рачката и се грижите како работите би можеле да ескалираат.

Тој дури може даупатувајте закани кон вас.

Знајте дека ако се плашите од маж со кој сте во врска, тогаш само тој страв е доволен за да потврди дека врската може да се претвори (или се претвора) во навредлива.

17) Тој има историја на злоупотреба

Сите сакаме да мислиме дека сме личноста која може да натера некого да ги промени своите начини. Дека нашата љубов може да излечи сè, сè додека се трудиме доволно напорно.

Ова е многу опасна мисла што треба да ви помине низ умот.

Реалноста е дека студиите сугерираат дека повеќе од 20 проценти од оние кои злоупотребиле партнер продолжуваат повторно да навредуваат.

Тоа значи дека ако мажот бил обвинет или осуден за злоупотреба во минатото, вие сте изложени на поголем ризик тој да биде навредлив во вашата врска.

Одредени земји ви дозволуваат да проверите дали има историја на злоупотреба кај вашиот партнер.

На пример, Шемата за откривање на семејно насилство — која функционира во ОК, Австралија и Канада — му дава на некого право да побарате од полицијата информации за потенцијален насилник.

Во САД криминалните досиеја генерално се сметаат за јавни, така што може да биде можно да се проверат федералните судови за да се открие дали некој има некакви официјални убедувања.

Дали ви се допадна мојата статија? Лајкнете ме на Фејсбук за да видите повеќе написи како оваа во вашиот довод.

насилниците.

Отстранувањето на вашата самодоверба и самопочит е тактика што ја користат навредливите мажи со цел да ве обесхрабрат.

Ако тој може да направи да се чувствувате како ништо, тогаш е помала веројатноста да го оставиш.

Какво е однесувањето на насилникот? Вистината е дека, особено на почетокот, може да биде доста суптилно.

Можеби се чувствувате како да ве омаловажува. Тој може да ве нарекува со имиња или да прави мали ископувања. Наместо да се обидува да ве изгради, може да мислите дека тој ве критикува и навредува.

Можеби ве засрами, но се обидува да ги смири работите тврдејќи дека тоа било „само шега“. Или ве поткопува пред други луѓе.

Дури и ако брзо се извини потоа, знајте дека навредливите зборови и прозивките никогаш не се прифатливи во врската.

3) Работите се движат навистина брзо

Можеби еден од најизненадувачките знаци дека еден дечко ќе стане навредлив е брзината со која врската напредува.

Навредливите врски често имаат почеток од бајките. Тој може да ве измете од вашите нозе. Но, оваа засилена приврзаност е начин да ве натера да паднете под неговата магија.

Т.н. „љубовно бомбардирање“ и да се биде многу засилен често се пријавуваат во раните фази на врската која последователно станува насилна.

Тоа е дел од циклусот на злоупотреба што води до принудно однесување, со рушење на вашата природна заштитна бариера и обид да ве натера да брзате во работите.

Можевклучуваат:

 • Прекумерна наклонетост
 • Претерани комплименти
 • Изјави за љубов веднаш
 • Ви купуваат многу подароци или се однесуваат раскошно со вас
 • Те опсипува со пофалби.
 • Бара посветеност веднаш
 • Давање големи ветувања
 • Тврди дека „не може да живее без тебе“ или дека само вие правите тој се чувствува вака
 • Сака да се пресели заедно, да се сврши или да основа семејство многу брзо

4) Секогаш е некој друг виновен

Чудно е што насилниците често се гледаат себеси како жртви.

Тие веруваат дека туѓото однесување или работи што им се случуваат е она што ги „тера“ да се нервираат или да се однесуваат на одреден начин.

Исто така види: Како да се надмине двојноста и да се размислува во универзални термини

Навредливите мажи не преземаат одговорност за сопственото однесување или чувства. Наместо тоа, тие секогаш ќе се обидат да го стават тоа на некој друг.

Поради оваа причина, тие може да ве обвинат за работи што ги направиле погрешно. На пример, затоа што сте ги „превртувале“.

Навредливите односи често вклучуваат гаснење. Ако се обидете да разговарате за некој проблем со него, тој може да ја изврти реалноста за да ви ја врати - и во тој процес ќе се обиде да ве натера да ја преиспитате вашата верзија на настаните.

Тој исто така може да ве обвини дека лажете или претерува.

Со тоа што ги обвинува другите, тој продолжува да прави што сака додека се оправдува дека е жртвата.

5) Тој е многу љубоморна личност

Љубомора и посесивноста се вообичаени црвени знамиња кои аврската може да стане навредлива.

Иако блага љубомора може да се појави во секоја врска, во навредлива, таа има тенденција да биде прекумерна.

Дали тој:

 • Не како да поминувате време со други мажи, дури и со пријатели или колеги.
 • Ве обвинуваат дека флертувате или имате афери.
 • Сакате да го проверите телефонот или социјалните мрежи и да тврдите дали немате што да скријте се тогаш нема да ви пречи.
 • Сакате да ги знаете лозинките на вашата сметка за е-пошта и страниците на социјалните мрежи.
 • Секогаш сакате да знаете каде сте или со кого сте.
 • Мулете се, лутете се или обидете се да ве натера да се чувствувате лошо поради тоа што поминувате време со други луѓе.

Понекогаш ја прифаќаме љубомората затоа што ја гледаме како знак дека другата личност навистина се грижи за нас. Но, тоа не е така.

Исто така види: 9 непобитни знаци дека вашиот поранешен се обидува да ве направи љубоморни (и како да одговорите)

Станува збор во основа за контрола и недостаток на доверба.

6) Тој има експлозивен темперамент

Дури и кога тоа не е насочено кај вас, лутината серија е предупредувачки знак за маж кој може да стане навредлив.

Тоа покажува дека се бори да го контролира својот гнев. Можеби има многу малку трпение и е склон кон претерано реагирање, дури и при најмали предизвикувачи.

Кога ќе ги изгуби нервите, може да се нафрли вербално или физички. Можеби тој вика, фрла работи или се однесува агресивно кон вас или кон другите.

Неговиот гнев може да се манифестира и преку контролирачки однесувања како што е претерано критичен или осудувачки.

Можеби тој дурисе заканува дека ќе ве повреди или „ве предупредува“ дека ако не престанете, тој нема да може да ја задржи ладнокрвноста.

Експлозивниот темперамент е знак на испарлив маж. И непредвидливоста на испарливиот човек кој не ги контролира екстремните емоции има потенцијал да доведе до злоупотреба.

7) Тој се обидува да ве изолира од пријателите и семејството

Друг белег на навредливиот однос е отсечен од мрежите за поддршка.

Ако забележите дека многу помалку се гледате со вашето семејство или пријатели, запрашајте се зошто?

Реалноста е дека можеме малку вовлечете се во нова врска и одвојте помалку време за другите. Но, дали е целосно зависи од вас или неговите чувства играат улога?

Можеби „не може да издржи да биде одвоен од вас“, вели дека „ќе му недостигате премногу“ ако излезете на ноќ со пријатели или прашања зошто тој „не ти е доволен“ ако сакаш простор да правиш други работи.

Кога ќе почнат да манипулираат со тебе, навредливите мажи нема нужно да ти „забрануваат“ гледајќи луѓе. Тоа е посуптилно од тоа.

Полека ве изолираат од другите создавајќи заштитен балон околу вашата врска. Тие не сакаат да ги правите работите без нив, а користат манипулации за да ве спречат.

8) Тој има „луди“ бивши

Како дали зборува за бившите? Како зборува за неговите претходни врски?

Мажите кои навредуваат веројатно нема да ви кажатвистината, но има големи индиции скриени во она што го кажуваат за поранешните пламени.

Пазете се од типот кој ви кажува дека неговата поранешна е тотално „луда“. Ако тој целосно ја обвинува вината на нивниот праг, тогаш може да има повеќе од тоа.

Во најмала рака, нестабилните модели во врската се делумно и негова вина. Секако, тој навистина можеше да заврши во лоша ситуација еднаш не по своја вина.

Но реално, ако работите станаа многу кисели, тој имаше удел и во тоа.

Дали е во контакт со некоја од неговите бивши? Како се разделија - во добри или лоши односи?

Црвените знамиња во историјата на неговата врска може да укажат на потенцијалот за истите проблеми во вашата врска.

9) Тој има промени во расположението

Еден ден работите не би можеле да бидат подобри меѓу вас двајца, а следниот ден тој е како сосема друга личност.

Ова е знак дека неговата маска почнува да се лизга.

Ако не знаеш кај кого ќе се вратиш дома, тогаш неговото расположение изгледа прилично нестабилно. Можеби дури се чувствувате како да се забавувате со д-р Џекил и г-дин Хајд.

Можеби има периоди кога изгледа навистина среќно и сакано една минута, а следната ќе се претвори во чудовиште.

Во оваа фаза, некои преживеани од злоупотреба се држат наоколу затоа што толку очајно сакаат да се врати човекот за кој паднале.

Тие сè уште гледаат блескави од него и се надеваат дека непријатните страни се само фаза. Или мислат дека можеби тој не е лош, исамо треба некој да му помогне да ги надмине неговите проблеми.

Вака често продолжува циклусот на злоупотреба - лошо однесување, проследено со каење, проследено со повторување на лошо однесување.

10) Неговиот живот е фокусиран на вас

Тоа секако е знак за нездрава врска кога на некој не му се случува ништо друго во животот освен партнерот. И тоа може да биде и ран предупредувачки знак за потенцијално навредлива врска.

Ако тој нема живот далеку од вас, тоа не е одличен знак. На пример, тој нема многу социјален живот.

Како последица на тоа ви е предизвик да имате време сами. Може да забележите и дека тој постојано ве проверува, осигурувајќи се дека сте „безбедни“, без разлика дали правите нешто сами или со пријателите.

Може да забележите дека се чувствувате виновни ако поминувате време со пријателите или семејството без претходно да му кажете.

11) Тој е насилен или напорен околу сексот

Ако прави да се чувствувате непријатно за време на предиграта или односот, тогаш тоа е црвено знаме.

Може да стекнете впечаток дека тој не се грижи за вашите чувства или сексуални потреби, се додека го добива она што го сака.

Може да се чувствувате малтретирани или манипулирани за да имате секс, дури и кога не не сакаш да. Ако не сте расположени, тој ја натрупува вината додека не се премислите.

Може да покаже насилство или сила во спалната соба и да влезе воагресивни дејствија.

Сексуалното насилство може да биде вообичаена карактеристика на навредлива врска. Обрнете внимание на сè што прави да се чувствувате непријатно и не барајте изговори за тоа.

12) Тој е зависник

Што предизвикува мажот да стане насилник?

Тоа е комплицирана слика составена од многу фактори. Но, едно е сигурно, постои многу силна корелација помеѓу зависноста од супстанции и семејното насилство.

Истражувањето проценува дека некаде помеѓу 25 и 50 отсто од мажите кои вршат семејно насилство имаат проблеми со супстанциите.

Едно истражување идентификуваше дека мажите со проблеми со алкохолот имаат шест пати поголема веројатност да ја злоупотребуваат својата партнерка.

Во меѓувреме, Државниот завод за спречување на семејно насилство во Њујорк тврди дека некој вид на употреба на супстанции претходи на 47 проценти за домашни напади.

Тие исто така забележаа дека кога станува збор за насилни напади, огромни 92 отсто од мажите кои ја нападнале својата партнерка користеле супстанции на денот на нападот.

Ако тој силно користи дрога или алкохол, тоа е јасен знак дека има сериозни проблеми. Можеби тој ги користи за да се справи со болката. Можеби тој се обидува самостојно да се лекува од депресија или анксиозност.

Без оглед на причината, обилната употреба на супстанции го прави човекот понестабилен и помалку контролиран.

13) Секогаш гледате што велите и правите

Дали се чувствувате како да одите понатамулушпи од јајца?

Можеби сте постојано загрижени дека ќе кажете или ќе направите погрешна работа и ќе предизвикате реакција кај него.

Тој може да биде преосетлив, лесно да се навредува и да гледа многу ситници како личен напад. Некои денови може да се чувствувате како да бара кавга.

Дури и најмалата работа што ќе ја кажете дека може да издува непропорционално.

Да живеете со оваа непредвидливост значеше дека никогаш не можете да кажете што ќе го вознемири. Можеби ќе откриете дека сте почнале да одите заедно со работите, едноставно за лесен живот.

14) Тој не може да прифати повратни информации, дури и кога е конструктивна

Кога се обидувате да разговарате со него за неговото однесување, тој се исклучува.

Тешко е да се комуницира со некој кој нема да ве слуша. Невозможно е да разговарате со некој кој зборува само за вас.

Тој може вербално да ве нападне и да се одбрани. Или едноставно може целосно да ве игнорира.

Тешко е да се живее со овој вид на личност затоа што се чини дека тие не разбираат како да водат конструктивен разговор за проблемите во вашата врска.

Тој се чувствува се заканува и при најмало испрашување, така што секоја сугестија дека можеби ќе треба да работи на работите се среќава само со лутина или отказ.

15) Изгледа како контролен фрик

Дали некогаш сте се запрашале зошто тој сака да микроуправува со сè?

Можеби сака постојано да знае каде сте. Можеби тој не ви верува да го направите тоа
Billy Crawford
Billy Crawford
Били Крафорд е искусен писател и блогер со повеќе од една деценија искуство во оваа област. Тој има страст да бара и споделува иновативни и практични идеи кои можат да им помогнат на поединците и бизнисите да ги подобрат своите животи и операции. Неговото пишување се карактеризира со уникатен спој на креативност, увид и хумор, што го прави неговиот блог привлечно и просветлувачко читање. Експертизата на Били опфаќа широк спектар на теми, вклучувајќи бизнис, технологија, начин на живот и личен развој. Тој е исто така посветен патник, откако посетил над 20 земји и се повеќе. Кога не пишува или не глобтротира, Били ужива да спортува, да слуша музика и да поминува време со семејството и пријателите.