24 психолошки причини зошто сте такви какви што сте

24 психолошки причини зошто сте такви какви што сте
Billy Crawford

Умот е моќна работа.

И примарните психолошки сили кои нè обликуваат се многу важни.

Затоа го разгледувам тоа што го прави секој од ние кои сме.

Ајде да навлеземе длабоко.

24 психолошки причини зошто сте такви какви што сте

1) Вашето детство

Ништо нема има поголемо влијание врз секој од нас отколку нашето детство.

Како растеме, со кој и на кој начин одредува многу за нашиот подоцнежен живот и кои ќе станеме.

Според психоанализата пионер Зигмунд Фројд, детството има и пет психосексуални фази: орална, анална, фалична, латентна и генитална.

Овие фази одговараат на нашиот фокус на примање задоволство и удобна врска со секој од нашите региони.

Доколку нè направат засрамени, оставени слободни да претераме или сме заостанати во една од овие фази, тоа ќе се манифестира со дисфункција во подоцнежниот живот, според Фројд.

Нашиот ум и тело почнуваат да растат од млада возраст додека обработуваме искуства, трауми, радости и збунетост.

Нашите родители и постари ни всадуваат општествени вредности и почнуваме да ги забележуваме противречностите, конзистентноста и интересните работи околу нас.

2) Вашата култура

Сите ние растеме во различни култури кои имаат огромно влијание врз тоа кои стануваме.

Психолошкиот ефект на вашата култура не може да се негира:

Дури и ако не се согласувате со културата во која сте израснати, вашето противењенасилството се длабоко мотивирачки фактори за човечките суштества.

Како бојата на сексуалната возбуда и насилството и крвта, црвените искри го искри тој еволутивен инстинкт во нас кој реагира или со страв од опасност или со возбуда при сексуална можност.

Како се однесувате со насилството?

Дали тоа ве боли, ве тера да побегнете и да се скриете?

Или ве налути и ве натера да сакате да се нафрлите напред и да се борите ?

Како сте поврзани со сексот? Дали ве прави срам и непријатно и нејасно виновен?

Или ве прави среќни и отворени и се чувствувате ослободени?

Или едноставно не ви е толку важно?

Како инстинктивно реагирате на секс и насилство и социјалното условување кое го обликувало тој одговор игра голема улога во она што психолошки ве формира.

13) Вашата внатрешна приказна

Од на млада возраст, сите почнуваме да пишуваме приказна. Тоа е приказна за нас самите.

Таа го наоѓа својот пат во нашиот внатрешен дијалог и нашите надворешни перцепции.

Таа дефинира кои сме во однос на другите. Зборува за нашата цел или недостаток на цел.

Зборува за она што го сакаме и мразиме и за улогата што ја играме во општеството што е подготвено за нас да дејствуваме.

Оваа внатрешна приказна е исклучително моќна.

Тоа е митот што го рефлектира и го гради нашиот живот во наратив кој се развива себеси.

Тоа е една од најголемите психолошки причини зошто сте на патотвие сте, и како што ќе станете свесни за приказната што сте ја направиле за себе, можете исто така да почнете свесно да се прилагодувате и менувате.

Можете свесно да еволуирате, наместо само да продолжите со автопилот.

14) Вашата врска со претпочитањето на времето

Уште една од главните психолошки причини зошто сте таков каков што сте е поврзана со вашата способност да го одложите задоволувањето.

Оние од нас со време претпочитањето е тешко да се одложи задоволството.

Сакаме резултати и ги сакаме што е можно поскоро, делумно поради мешавина од генетски, културни и еколошки причини.

Како што е Encylopedia.com објаснува:

„Личност со временско претпочитање претпочита да има добро порано отколку подоцна. Како резултат на тоа, лицето исто така претпочита веднаш да има добро отколку да има нешто поголемо добро подоцна.“

Ако ви понудам 500 долари сега, но кажам дека може да имате 1.800 долари ако чекате 10 месеци, што би избрале?

Многумина од нас само би ги земале 500-те долари и би продолжиле со тоа. Другите би биле трпеливи и би се определиле за 10-месечно чекање.

Преферирањето време има големо влијание врз тоа како се справуваме со животот, другите луѓе и самите себе.

15) Вашето ниво на дисциплина

Ова е тесно поврзано со претходната точка за временско претпочитање.

Сите ние имаме различни односи со авторитетот и дисциплината. Оние со синдром на златно дете, на пример, имаат тенденција да го обожаваат авторитетот.

Исто така види: 10 начини да направите врската да функционира кога нема компатибилност (следете ги овие чекори!)

Оние кои се чувствуваат отуѓеноод општеството често одговараат на авторитетот со бунт или отпуштање.

Но, дисциплината не е само да го правиш она што го кажува твојот татко или учител...

Подлабокото ниво на дисциплина е внатрешно, бидејќи воините Самурај и духовните учители долго време предаваат.

Дисциплината за која се држите можеби никој друг освен вас не ја гледа.

Но на крајот може да ве издвои од личноста во која бевте огромни начини.

Психолошкото влијание на тоа како размислувате за дисциплината е огромно.

16) Вашата економска реалност

Поврзаноста на економската позадина со идентитетот и социјалната динамика е добра воспоставена.

Разликата во растењето во дом на сиромашна работничка класа или како ќерка на технолошки извршен директор милијардер е огромна.

Вашата економска реалност и економската реалност на вашето семејство има огромно психолошко влијание врз тоа кој сте и како го гледате светот.

Голем дел од ова е потсвесно и можеби не сте ни свесни.

Отидов во интернат платен од моите баба и дедо со други студенти од многу побогати семејства од мене.

Голем дел од нивните ставови и идеи ми беа чудни во тоа време. Гледајќи наназад, можам да видам како речиси сè за тоа како тие го гледаат светот беше повеќе или помалку програма за реплицирање на економската доминација на нивните родители...

Сè до богатите бели деца кои го креваат Тупак и иронично го потпираат јазикот на гетото додекаживеат од кредитната картичка на нивниот татко за да купат фармерки од 3.000 долари за време на викендот.

17) Вашата врска со сродна душа

Дали имате сродна душа?

Можеби не знаеш...

Да бидам искрен, не сум сигурен, или барем не бев.

Психолошкото влијание од сознанието дека имаш сродна душа е огромно и тоа направи голема разлика во мојот живот.

Сакате лесен начин да препознаете дали некој навистина е „оној“?

Ајде да се соочиме со тоа:

Можеме да потрошиме многу време и енергија со луѓе со кои на крајот не треба да бидеме. Вистинската љубов е тешко да се најде, а да се најде твојата сродна душа е уште потешко.

Сепак, неодамна наидов на нов начин да ја откријам што ги отстранува сите сомнежи.

Добив скица нацртана за мене на мојата сродна душа од професионален психички уметник.

Секако, бев малку скептичен кога влегував внатре. ѝ се допаѓам),

Ако сакате да дознаете дали веќе сте го запознале, нацртајте ја вашата скица овде.

18) Вашите навики

Еден од најмоќните психолошки причини зошто сте такви какви што сте се вашите навики.

Можеби нема ништо што почнува да нè обликува повеќе во тоа кои сме, отколку она што го правиме секој ден.

>Се разбира, ова не е поставено во камен.

И учењето да се менуваат навиките може да биде составен дел од позитивното саморазвивање.

Затоа погледнетена вашите навики.

Што правите обично секој ден? Зошто?

Ова ве прави она што сте и го поставува тоа кои сте во пофиксен идентитет. Дали ви се допаѓа она што го гледате?

19) Вашата исхрана

Тие велат дека сте она што го јадете и тешко е да не се согласите.

Она што го ставаме во нашата телото има големо влијание врз нашето расположение, нивото на енергија и менталната јасност.

Ако јадете ѓубре, порано или подоцна ќе почнете да се чувствувате како ѓубре!

И вашите мисли стануваат заматен хаос .

Една од главните психолошки причини зошто сте такви какви што сте е она што генерално го јадете.

И менувањето на она што го јадете и одењето на различна диета е еден од животните хакови што може да направи брза разлика во тоа како се чувствувате и размислувате.

20) Вашите одбивања

Отфрлањето боли многу.

И одбивањата што сте ги доживеале во животот се некако како лупа или се друго.

Она што сте го научиле, приказната што си ја кажувате, идентитетот на кој се држите, сето тоа се зајакнува на болен начин со одбивање.

Во други случаи можете да ги користите вашите отфрлања како катализатори и појаснувачи за да ве свртат повеќе кон вашата цел и радост.

Но, нема сомнеж дека одбивањата имаат големо психолошко влијание врз тоа кои ќе станеме.

21) триумфи

Од друга страна, вашите триумфи исто така прават многу за да ве направат она што сте.

Тие се засилувачи и можат да послужат како катализатори и појаснувачи на вашитецелта и идентитетот.

Добро е чувството да се победи! Тоа е тапкање по грбот од универзумот!

Единствената лоша страна е кога вашите победи ве тераат да седнете и да се одморите на вашите ловорики.

Бидејќи штом ќе престанете да се движите или ќе станете арогантни и самозадоволни, инерцијата има тенденција да се навлезе назад.

22) Вашите проекции

Проекцијата е процес во кој ги обвинуваме другите околу нас за однесувањето кое всушност доаѓа од нас.

Исто така види: Нарцисоиден социопат: 26 работи што ги прават и како да се справите со нив

За на пример, да се налутиш на некого што е нетрпелив кога е сосема нормален…

Кога всушност вие се чувствувате крајно нетрпеливи.

Тоа е вообичаен пример.

Проекциите можат да направат многу штета и да предизвикаат конфузија бидејќи тие се како да живееме во сала со огледала каде што погрешно го разбираме и погрешно го толкуваме однесувањето на оние околу нас.

23) Вашите потиснати желби

Дали има нешто што сакате, но не се чувствувате удобно да го кажете?

Овие потиснати желби се една од главните психолошки причини зошто сте такви какви што сте.

Според психолозите како Фројд и Карл Јунг, понекогаш нашите потиснати желби се појавуваат во соништата или во необично однесување...

Но, тие можат да се манифестираат и во психоза, анксиозност, депресија и сериозни ментални проблеми.

Кога не сме искрени со себе, суштествата под површината почнуваат да се креваат и да се бунтуваат.

24) Вашата концепција за вашиот сопствен идентитет

За кого мислитети си?

Дали тоа е повеќе дефинирано со твојата улога во општеството, твоите верувања, оние што ги сакаш и мразиш или со нешто сосема друго?

Дали мислиш дека твојот идентитет е мистерија или повеќе или помалку решено?

Дали прашањето воопшто ве интересира? (Се надевам дека е така, ако ја читате оваа статија).

Поентата е дека големо психолошко влијание врз тоа кој сте вие ​​е она што мислите дека сте на прво место!

Себе -Зачнувањето е моќна сила.

Сето тоа е дел од мене, таков сум јас...

Да разберете повеќе за тоа што ве направило каков што сте е моќно.

Тоа е како да го имате главниот клуч од свод со злато.

Сега знаете што ве тера да штиклирате и имате многу индиции за тоа како да започнете да го менувате.

Но, за да започнете да правите надградби и прераснувајќи во себе, ќе треба да добиеш засилување на моќта.

И за да го направите ова бара да ги оставите зад себе проценките и етикетите на надворешниот свет и да се гледате себеси право во очи.

0>Повеќето од нас се како тркачки автомобил SSC Tuatara со 1.750 коњски сили кој работи само со 25% од нашата целосна моќ.

…Или дури и помалку од 25%.

Време е да го промениме тоа !

Еве видео од туатара како забрзува за да ви даде инспирација.

Ако сакате живот кој ги надминува сите ваши очекувања:

Не само што треба да прифатите кој сте се, но почнете да го обликувате во длабоко моќна, креативна индивидуа.

Па што можете да направите за дацелосно да ја преземете и прифатите вашата лична моќ?

Започнете со себе. Престанете да барате надворешни поправки за да го средите вашиот живот, длабоко во себе, знаете дека ова не функционира.

И тоа е затоа што додека не погледнете во себе и не ја ослободите вашата лична моќ, никогаш нема да најдете задоволство и исполнетост го бараш.

Ова го научив од шаманот Руда Ианд. Неговата животна мисија е да им помогне на луѓето да ја вратат рамнотежата во нивните животи и да ја отклучат нивната креативност и потенцијал. Тој има неверојатен пристап кој ги комбинира античките шамански техники со модерниот пресврт.

Во своето одлично бесплатно видео, Руда објаснува ефективни методи за да го постигнете она што го сакате во животот и да ја прифатите сопствената моќ.

0>Затоа, ако сакате да изградите подобар однос со себе, да го отклучите вашиот бескраен потенцијал и да ја ставите страста во срцето на сè што правите, почнете сега со проверка на неговите вистински совети.

Еве линк до повторно бесплатно видео.

тој го дефинира суштинскиот дел од вашата психолошка структура.

Некој друг израснат во различна култура, на пример, можеби нема ниту една од силните емоции околу одредени прашања што ги правите, бидејќи тие едноставно никогаш не го доживеале тоа.

Во мојот сопствен случај, јас бев израснат во алтернативна фарма заснована на форма на езотерично христијанство наречено антропозофија. Сетете се на земјата традиционализмот се среќава со духовноста на хипиците.

Не гледавме телевизија или не се занимававме со многу „модерни“ работи на општеството, што многу ме налути и ми даде чувство дека сум неправедно „лишен. „

Оваа спротивставеност доведе до бунт што имаше големо влијание врз мојата психолошка перцепција за светот и како тој функционира, што на крајот резултираше со тоа што сфатив дека културата во која пораснав била многу помудра отколку што мислев. како млад!

3) Вашите врски

Постојат неколку работи во животот кои не дефинираат повеќе од нашите врски.

Од нашите родители до нашиот романтичен партнер и пријатели, социјалното поврзување со другите и поврзувањето со нив е клучен дел од тоа кои стануваме.

Нашите односи, од професионални до лични, имаат огромно психолошко влијание врз тоа кои стануваме и што веруваме и цениме во животот.

Според старите Грци постојат осум основни типови на љубов:

  • Ерос (сексуална желба и страст)
  • Филија (силно пријателство иафинитет)
  • Прагма (долготрајна, доверлива љубов)
  • Филаутија (љубов кон себе)
  • Лудус (разиграна и смешна љубов)
  • Агапе (божествена духовна љубов)
  • Сторге (семејна љубов)
  • Манија (опсесивна љубов)

Нема сомнеж дека можеме да доживееме различни видови на љубов.

Една од најсилните облици на љубов која влијае на нас е романтичната љубов. Вложуваме толку многу надеж и енергија во тоа и се обидуваме да го направиме тоа да функционира.

Тогаш толку често се чини дека не успева!

Но, кога станува збор за врските, можеби ќе се изненадите кога ќе слушнете дека постои една многу важна врска што веројатно ја занемарувавте:

Односот што го имате со себе.

Научив за ова од шаманот Руда Ианде. Во неговото неверојатно, бесплатно видео за негување здрави врски, тој ви дава алатки за да се засадите себеси во центарот на вашиот свет.

И штом ќе почнете да го правите тоа, не може да се каже колку среќа и исполнетост можете да најдете во себе и со вашите односи.

Значи, што го прави советот на Руда толку да го промени животот?

Па, тој користи техники кои произлегуваат од древните шамански учења, но тој го става својот модерен пресврт на нив. Тој можеби е шаман, но ги има искусено истите проблеми во љубовта како јас и ти.

И користејќи ја оваа комбинација, тој ги идентификуваше областите каде што повеќето од нас грешат во нашите односи.

Значи, ако сте уморни од вашитеврските кои никогаш не функционираат, да се чувствувате потценети, неценети или несакани, ова бесплатно видео ќе ви даде неколку неверојатни техники за да го промените вашиот љубовен живот наоколу.

Направете ја промената денес и негувајте ја љубовта и почитта што знаете дека ги заслужувате .

Кликнете овде за да го погледнете бесплатното видео.

4) Вашата генетика

Во тек е дебата за природата и негувањето.

Со други зборови , дали сте повеќе дефинирани од карактеристиките и талентите на вашите родители или од средината и културата во која сте израснати.

Секако и двете.

Лично јас повеќе се потпирам на страна на генетиката, па дури верувам дека често имаме прашања за карма и судбина да ги решиме од нашите предци.

Како што поучува големиот ерменско-грчки духовен учител Џорџ Гурџиеф, повеќето фактори кои нè прават тоа што сме лежат подалеку нашата контрола.

Ова вклучува работи како што се времето кога сме родени, нашата култура, нивото на духовна еволуција на нашите родители во моментот на нашето зачнување и повеќе.

Тоа вклучува и фактори како искуствата и нивото на битието (свеста) на нашите предци, чии сеќавања и животи постојат потсвесно во нас на длабоко ниво.

Нема сомнеж дека искуствата, борбите и триумфите на вашите предци формираат огромна дел од вашата психологија и како го гледате светот.

Но, ова не е смртна казна во никој случај, ниту пак значи дека сте заробениво повторувањето на судбините од минатото.

Сè зависи што правите со тоа.

5) Вашите религиозни или духовни верувања

Никогаш не ја потценувајте важноста на вашите религиозни и духовни верувања, вклучително и тоа да немаш никакви или да останеш агностик и отворен.

Како се обликувани тие на прво место? Комбинација од сите фактори на оваа листа, кои се меѓусебно поврзани, вклучувајќи ја вашата култура, образование, генетика, вашите лични борби и вашиот развој во секоја друга област во животот.

Како ја разбирате реалноста и целта на животот има влијание врз секоја друга работа што ви се случува или некогаш ќе ви се случи.

Ако мислите дека животот е дизајниран од креатор или добронамерна сила, ќе имате тенденција да ги гледате настаните и испитите на животот како тест или неопходен пад пред значаен краен резултат.

Ако мислите дека сите ние сме кукли од месо на карпа оставени на суровата судбина на физиката и смртноста надвор од наша контрола, можеби ќе ги видите настаните и испитувањата на животот како бесмислено страдање.

Се сеќавам дека видов тетоважа во таа смисла на раката на француски канадски механичар кој ми го поправи автомобилот за време на дефект пред неколку години во Квебек.

Како што беше напишано со големи букви: Животот е кучка, а потоа ќе умреш.

Мислам, барем е директно на поентата нели? Мора да му дадете заслуга на момчето што го носи срцето на ракавот.

Од друга страна, виеможеби е повеќе на линијата на христијанскиот егзистенцијалист Сорен Киркегор. Тој во основа веруваше дека Бог е реален и дека имаме души, но дека смртниот живот исто така е повеќе или помалку дизајниран како јама на страдање и неуспех.

Звучи забавно, нели?

Како што јас рече, никогаш не ја потценувајте моќта на она во што верувате.

6) Вашето образование

Лекциите и концептите што ги учат на училиште се од клучно значење.

Како мали деца, повеќето од нас посетуваат институции каде што наставниците ни кажуваат што е вистина и што е важно.

За оние кои се школуваат дома, овие лекции доаѓаат од родители, роднини или водачи на групи, но концептот генерално е исто.

Луѓето на авторитетни позиции ви кажуваат што е вистина и покажуваат зошто.

Владите, религиите, родителите и корпорациите честопати се длабоко вклучени во изработката и влијанието на образовните програми и има причина за тоа.

Кога ги контролирате идеите што ги обликуваат луѓето, ги контролирате луѓето.

Важноста на она што ве учат во вашето образование и зошто не може да се прецени. Тоа влијае многу на тоа како го гледате и реагирате на светот.

7) Вашите борби

Сите од нас ќе доживееме конфликт во животот.

Заедно со тие конфликти доаѓаат сојузи, непријатели и неправди кои никогаш нема да ги заборавиме.

Во мојот случај, малтретирањето имаше голем ефект врз мојот ран живот и на личноста што јастана.

Чувството дека не припаѓам и не бидам прифатен беше длабоко вкотвено во мене, заедно со силно чувство на лутина и отуѓеност.

Тоа ми остави длабок психолошки впечаток, и се терапијата, духовните часови и религиозните служби во кои учествував оттогаш никогаш не ги „избришаа“ ниту ги заменија моите сопствени органски искуства.

Тоа е исто со сите.

Вистинските конфликти што ги искуството во животот со семејството, пријателите, странците и врсниците оставаат длабока трага. Тие го обликуваат начинот на кој го гледате светот и луѓето во него.

Тие исто така го обликуваат вашиот пристап кон конфликтот во целина:

Можеби го избегнувате по секоја цена или излегувате во светот веќе работ, а потоа викај во сообраќајот...

8) Вашите пријателства

Друга една од основните психолошки причини зошто сте такви какви што сте се вашите пријателства.

Пријателствата не влијаат само на тоа како размислуваме, чувствуваме и ги судиме ситуациите и животот...

Тие исто така нè рефлектираат кон себе на различни начини.

Ние имаме тенденција да станеме блиски пријатели и да наоѓаме „врска“ со тие кои на некој начин се слични на нас или поминуваат низ слични искуства и емоции како нас.

На овој начин, пријателите се и катализатор и огледало.

Тие ви покажуваат кој сте и смени кој си.

И тоа е прилично посебно, ако ме прашуваш мене!

9) Вашиот систем на вредности

Како и многу други на оваа листа, вашиот систем на вредности емеѓусебно поврзани со сите други формативни психолошки влијанија кои ве тераат да се како што се вашата култура, образование, семејно потекло и пријателства.

Факт е дека сите немаат ист систем на вредности.

0>Системот на вредности не мора да го одредува вашето ниво на чесност, интегритет или сочувство. Но, тоа служи како еден вид внатрешен монолог кој ве поттикнува да се усогласите со вашите вредности и ве кара кога не го правите тоа.

Нашите системи на вредности се и научени и научени.

Ние ги учиме од авторитетни фигури и исто така да ги развиваме преку нашите сопствени толкувања и искуства.

Колку семејства се потсмевале на син или ќерка кои стануваат вегетаријанци во спротивност со нивниот животен стил на месојад?

Системите на вредности за што ние правиме, како јадеме и како живееме постојано се развиваат и секој поединец на крајот одлучува за себе од што да живее, барем на внатрешно ниво.

10) Вашата социјална припадност

На сите ни треба племе на кое треба да му припаѓаме, дури и ако тоа племе само има други поединци со кои може да разговараат од време на време кои споделуваат некои од нашите интереси и приоритети.

Едно од најголемите формативни психолошки влијанија врз нас е нашиот однос со групата.

Како се мислиме за себе како поединец и како член или одвоен од групите околу нас игра голема улога во она што не мотивира и тера.

Размислете од него како аспортски тим:

Ако се чувствувате ценети и потребни во тимот, ќе се потрудите максимално, жртвувајте се и бидете долгорочни посветени на успехот на вашиот тим.

Ако се чувствувате неценети и излишни, ќе почувствувате чувство на отуѓеност и нема да бидете многу посветени на долгорочниот успех на вашиот тим.

Психолошкиот ефект на вашето чувство на припадност или отуѓеност од општеството и оние околу вас е многу моќен.

11) Вашата врска со љубовта и омразата

Што сакате, а што мразите?

Тоа може да бидат луѓе, места, идеи и искуства .

Факторите кои поттикнуваат силни емоционални реакции и приврзаност во вас имаат огромно психолошко влијание врз тоа кој ќе станете.

Она што го сакате и мразите често е покриено со облога на она што го чувствувате „Треба да сакаш и мразиш.

Но, дел од кршењето на социјалното условување околу тебе и да станеш она што навистина си е да се биде целосно искрен за она што вистински го сакаш и мразиш.

Можеби мразиш премногу љубезни луѓе.

Можеби мразите спорт.

Можеби мразите да читате.

Можеби ја сакате музиката на грегоријанската пеење и дождот.

Можеби вие сакајте го вашето куче и навистина не ја сакате вашата девојка.

Бидете искрени - барем пред себе.

12) Вашата врска со сексот и насилството

Како што објаснува Џордан Петерсон во ова фасцинантно предавање за моќта на црвената боја, сексот и
Billy Crawford
Billy Crawford
Били Крафорд е искусен писател и блогер со повеќе од една деценија искуство во оваа област. Тој има страст да бара и споделува иновативни и практични идеи кои можат да им помогнат на поединците и бизнисите да ги подобрат своите животи и операции. Неговото пишување се карактеризира со уникатен спој на креативност, увид и хумор, што го прави неговиот блог привлечно и просветлувачко читање. Експертизата на Били опфаќа широк спектар на теми, вклучувајќи бизнис, технологија, начин на живот и личен развој. Тој е исто така посветен патник, откако посетил над 20 земји и се повеќе. Кога не пишува или не глобтротира, Били ужива да спортува, да слуша музика и да поминува време со семејството и пријателите.