15 знаци на затворена личност (и како да се справите со нив)

15 знаци на затворена личност (и како да се справите со нив)
Billy Crawford

Затворените личности имаат тенденција да бидат приватни, таинствени и чувани.

Може да им биде предизвик да се поврзат со другите и може лесно да станат сомнителни или недоверливи кон луѓето. Тоа е причината зошто луѓето кои имаат затворени личности може да изгледаат како ладни и далечни.

Тие имаат тенденција да ги држат своите емоции под закрила и се борат да покажат наклонетост. Многу често се плашат да се зближат со други луѓе.

Еве 15 знаци на некој со затворена личност и како најдобро да се справи со нив.

Што е затворено -Лице?

Затворен човек е некој што веројатно не сака да се отвори за своите чувства. Можеби нема да се чувствуваат удобно да споделуваат лични информации или да ги пуштат другите во нивниот свет.

Затворената личност обично има една главна цел - да избегне силна емотивна врска со другите. Значи, кога зборуваме за затворена личност, обично мислиме и на емоционално затворена личност.

Овие личности често не сакаат интимни ситуации бидејќи се плашат дека другите ќе ги осудат за она што го кажуваат или направи. Тие имаат тенденција да избегнуваат зближување со другите затоа што се грижат дали ќе бидат отфрлени или повредени.

Затворените луѓе може да изгледаат настрана или недостапни. Тие дури може да се појават како нерасположени или самобендисани.

Кај затворените луѓе, намерата е секогаш иста (без разлика дали тоа е направено свесно или не) иверојатно одговараат со кратки одговори или брзо ја менуваат темата.

Може да кажат нешто како „Добро сум“ или „Добар сум“ кога ќе ги прашаат како се чувствуваат. Или тие едноставно ги игнорираат вашите прашања и зборуваат за нешто друго.

Иако може да изгледаат пријателски настроени, тие се спротивставуваат на откривање на некој интимен дел од себе. Тие се чувани до тој степен што можат да изгледаат таинствени.

Сарказмот и хуморот би можеле да бидат уште една тактика на отклонување што ја користат за избегнување одредени прашања или теми кои се чувствуваат заканувачки.

Причината зошто овие луѓе избегнувајте длабоки разговори веројатно е дека им е непријатно да споделуваат повеќе.

Полесно е да се држат настрана од се што ги прави да се чувствуваат изложени или ранливи.

13) Тие изгледаат настрана и непостојана

Настраните луѓе имаат тенденција да наидат како да не се грижат. Тие исто така може да изгледаат недостапни или далечни.

Ова не значи дека тие се секогаш непријателски настроени, но имаат тенденција да се држат на растојание. Некогаш е тешко да се каже дали се груби или едноставно се чуваат.

Може да забележите дека не се насмевнуваат многу лесно. Тие ретко се смеат. Тие дури може да изгледаат досадно или незаинтересирано.

Кога ќе им пријдете, тие може да се однесуваат како да не ве гледаат. Можеби ќе поминат право покрај вас без да се поздрават. Или може да се преправаат дека се зафатени со правење нешто кога ќе посегнете да разговарате со нив.

Некоилуѓето дури може да изгледаат непријателски. Кога затворените луѓе изгледаат настрана, тие всушност може да се чувствуваат срамежливо, интровертно или социјално непријатно.

Може да се чувствуваат несинхронизирани со остатокот од групата и затоа се повлекуваат во себе за да се справат со тоа. Така, иако можеби изгледаат настрана, тие би можеле да се обидуваат да се заштитат себеси така што ќе се однесуваат.

Луѓето што не се држат до нишан не се секогаш арогантни, дури и ако изгледаат малку надмено или супериорно во нивниот начин.

Можеби им недостасуваат потребните социјални вештини за да знаат како да се справат со себе. На овој начин, тоа е само уште еден од нивните одбранбени механизми.

14) Тие изгледаат малку самобендисани

Не сите затворени луѓе се тивки и резервирани. Дефинирачкиот квалитет на затвореноста е да не ги пуштате луѓето внатре, наместо да не зборувате многу.

Како што рековме, постојат различни начини да се контролира ова. Друга тактика што ја користат некои затворени луѓе е правејќи сè за нив.

Некој што е затворен може да заврши да ја контролира наративот зборувајќи за себе, исклучувајќи ве во процесот.

0>Она што ќе го забележите сепак е дека тие веднаш се исклучуваат кога ќе прашате нешто за што не сакаат да зборуваат.

Затворените луѓе секако не се само плашливи. Тие можат да бидат егоцентрични и нарцисоидни. Можеби размислуваат само за она што го сакаат и им треба. Можеби изгледаат во голема мера фокусирани насебе си и нивните интереси.

15) Тие седат назад

Емоционално затворената личност може да изгледа прилично одвоена.

Наместо да се ангажираат и да придонесуваат, тие можеби претпочитаат да седнете и набљудувајте. На пример, додека зборувате, тие стојат таму насмеани и кимајќи со главата.

Емоционално затворените луѓе имаат тенденција да бидат помалку експресивни и поповлечени. Тие, исто така, имаат поголема веројатност да ги држат работите во себе и да не ги изразат своите вистински чувства.

Кога ќе се отворат, може да откриете дека тоа е кратко и површно. Можеби ќе ви го кажат само она што мислат дека сакате да го слушнете.

Ова може да предизвика проблеми во односите каде комуникацијата е важна. Бидејќи тие не се способни да комуницираат ефективно, може да на крајот бидат погрешно разбрани од потенцијалните партнери или пријатели.

Зошто сум толку затворена личност?

Затворените личности често се погрешно разбрани затоа што не ги покажуваат лесно своите емоции или чувства. Но, повеќето луѓе не се ниту отворени ниту затворени, тоа е спектар.

Сите ние можеме да бидеме затворени во одредени контексти. Но, затворените личности повеќе се мачат со отворањето генерално.

Постојат многу причини зошто луѓето можат да бидат поприватни или чувани околу другите. Некои луѓе се едноставно срамежливи, додека други се плашат од отфрлање. Други можеби чуваат тајни затоа што се срамат од нешто.

Затворените квалитети може да се сведуваат на одреден карактерособини, како да се биде срамежлив. Или можеби се случило нешто за да го направи човекот повнимателен, како одредени искуства или дури и трауми. На пример, кога некој доживеал скршено срце, можеби ќе му биде потешко да дозволи друга личност повторно да влезе.

Исто така види: 5 клучни работи што можете да ги правите кога се чувствувате како да не припаѓате

Важно е да сфатите дека луѓето можат да бидат затворени на различни начини. Постои голема разлика помеѓу справувањето со интроверт и некој кој избегнува приврзаност или е емоционално недостапен.

Интровертите можат да бидат социјално резервирани и да им треба повеќе осаменост и приватност, но тие не мора да бидат емоционално неодговорни. Откако ќе запознаат некого, тие обично почнуваат да се отвораат и стануваат потопли. Ниту тие немаат проблем да бидат посветени во нивните врски штом ќе се чувствуваат доволно удобно за да се отворат и да имаат доверба.

Меѓутоа, кај емоционално избегнуваните или недостапните луѓе проблемите се со поголема веројатност да продолжат. За овој тип на затворени луѓе, нивното однесување може да предизвика проблеми во формирањето интимни односи.

Како се однесувате со затворена личност?

Главната причина зошто некој е емоционално затворен е дека тие не се чувствуваат безбедно да се отворат.

Ако забележите дека љубовниот интерес или пријателот се задржува, обидете се да откриете дали нешто се случува што може да го предизвика.

0>Нежно поттикнете ги да ги споделат своите мисли и чувства со вас. Поставувајте им чувствителни прашања, но немојтеајде премногу силно. Станува збор за тоа да им покажете дека сте заинтересирани, наместо да ја претворите во инквизиција.

Емоционалната интимност е двонасочна улица, затоа бидете сигурни дека откривате работи и за себе. Докажувањето дека можете да бидете ранливи со нив може да им помогне да се чувствуваат доволно сигурни за да споделуваат.

Кога зборувате за себе, свртете го за да ги вклучите и нив во разговорот. На пример, може да кажете нешто како „Навистина се борам со мали разговори, тоа може да направи да се чувствувам навистина непријатно. А вие?“

Важно е да се запамети дека комуницираме преку многу повеќе од она што го кажуваме. Нашиот говор на телото е многу важен. Топлите гестови, како што се контакт со очи, насмевка и пријателски тон на гласот, може да му помогнат на затворената личност да се чувствува поудобно.

Да се ​​дојде до затворена личност може да потрае некое време, па можеби ќе треба да бидете трпеливост и разбирање. Обидете се да ги гледате работите од нивна перспектива и не сфаќајте ниту еден од нивните одбранбени механизми премногу лично.

Може да потрае некое време додека да ви се загреат и да почнат да ви веруваат доволно за да ја намалат својата стража.

Дали ви се допадна мојата статија? Лајкнете ме на Фејсбук за да видите повеќе написи како оваа во вашиот довод.

тоа е да ги држи другите подалеку. Но, техниките што луѓето од затворен простор ги користат за да ги оддалечат луѓето може да се разликуваат.

15 знаци на затворена личност

1) Тие не се заинтересирани да ве запознаат

Голем подарок што си го правиш со затворена личност е недостатокот на обиди да се обидат да те запознаат.

Прашањата се важни. Така покажуваме интерес за другите. Истражувањата дури покажаа дека повеќе ни се допаѓаат луѓето кои ни поставуваат прашања отколку луѓето кои не ни поставуваат прашања.

Прашањата не се само како учиме повеќе за некого, туку и како покажуваме дека сме вклучени во разговор.

Затворените луѓе веројатно нема да постават многу прашања или да се обидат да копаат подлабоко во вашиот живот.

Ако навистина поставуваат прашања, најверојатно тоа се површни прашања на кои им недостасува вистинска суштина.

2) Ним им е непријатно со наклонетост

За многу од нас, може да биде потребно време пред да ни биде удобно да бидеме приврзани кон некого. Но, уште повеќе за затворената личност.

Колку повеќе се запознаваме, нашата растечка врска често се рефлектира и преку физичка и вербална наклонетост.

За затворените личности е тешко да дадат и добиваат наклонетост, а тоа може брзо да ги натера да се чувствуваат немирно.

На пример, ако ги прегрнете, тие може да се повлечат или ако им дадете симпатичен комплимент, може незгодно да погледнат настрана или да ја сменат темата.

Може да помогне да се разбереи користете различни љубовни јазици со некој кој се бори со одредени видови наклонетост.

Можеби претпочитаат да покажуваат наклонетост на други начини, како да прават нешто обмислено или да купуваат подароци, за разлика од зборовите на потврда или физички допир.

3) Тие не сакаат да се споделуваат себеси

Кога зборуваме за некој што има „затворена“ личност, тоа често значи дека не споделува многу за себе. Можеби ги гледаме како затворена книга.

Ова може да значи дека тие не даваат доброволни лични информации за себе. Можеби нема да споделат детали за нивните минати, сегашни или идни планови.

Тоа може да изгледа како доста интригантно, па дури и мистериозно. Но, ова им отежнува на другите навистина да ги запознаат.

Разговорот со затворена личност може да изгледа како да вадите крв од камен. Исто така, може да создаде прилично еднострана врска.

Сепак, споделувањето некои работи за себе е клуч за постигнување лична моќ.

Ова го сфатив дури откако го гледав ова одлично бесплатно видео од шаманот Руда Ианд. Во ова видео, Руда објаснува ефективни методи за да го постигнете она што го сакате во животот.

Клучот за ова е да изградите здрав однос со себе. Но, луѓето ретко го постигнуваат тоа секогаш кога ги кријат своите чувства и мисли од другите.

Значи, ако сакате да научите како да разберете како да им помогнете на луѓето со затворена личностослободете ја нивната лична моќ, дефинитивно треба да ги погледнете неговите совети.

Еве повторно линк до бесплатното видео.

4) Тие се чувствуваат самосвесни за покажување емоции

Емоциите оставаат затворените личности да се чувствуваат неверојатно ранливи.

Причината е затоа што емоциите се моќни алатки кои ни дозволуваат да се поврзете со другите на длабоко ниво.

За затворена личност, тие можат да мислат дека покажувањето емоции пред другите ќе направи да изгледаат слаби, сиромашни или очајни - оставајќи ги изложени.

Реалноста е дека тие обично не се задоволни со доживувањето на емоции. Тие веројатно не знаат како да се справат со интензивните чувства приватно, а камоли во друштво.

Затоа не е ни чудо што затворените личности се борат да го изразат своето вистинско јас.

Поради нивниот недостаток на способност да покажат емоции, тие може да бидат обвинети дека се соочуваат со ладни, исправени лица, па дури и со камен.

5) Тие сакаат да избегнат конфликт по секоја цена

Конфликтот е неизбежен во односите. Но, за некои луѓе се чувствува невозможно да се вклучат во здрав конфликт.

Сите ние понекогаш треба да не се согласуваме. Да ги предизвикуваат идеите и мислењата на едни со други. Но, за затворена личност, несогласувањето може да предизвика интензивни емоционални реакции што ги оставаат да се чувствуваат неверојатно незгодно.

Овие реакции може да вклучуваат лутина, страв, тага исрам.

Овие негативни емоции може да предизвикаат тие да се затворат или да станат одбранбени. Тие можат да се плашат од одбивање или интензивните чувства што би можеле да произлезат од расправиите.

Аргументите се многу неуредни за затворената личност.

Може да избегнуваат премногу да се зближуваат со луѓето бидејќи се плашат непријатноста што доаѓа од несогласувањето.

6) Тие се премногу критични кон другите

Затворените луѓе имаат тенденција да се фокусираат на она што не е во ред со другите луѓе, а не на она што е добро со нив. Тие ќе ја одберат секоја ситница и ќе го чепкаат секој детаљ.

На површина, изгледа дека едноставно е тешко да се задоволат. Но, ако сте во близина на некој кој постојано ги критикува другите, веројатно е дека тој се бори со своите проблеми.

Нереалните очекувања од некого се одлична алатка за да ги оттргнете луѓето. Затоа е вообичаено што го користат затворени луѓе кои сакаат да држат дистанца.

Ако очекуваат премногу од некој друг, тогаш веројатно многу брзо ќе му најдат мана. Ова потоа им дава оправдување зошто треба да се повлечат.

Во суштина, нивните перфекционистички стандарди се само одбранбен механизам што спречува некој да се приближи премногу до нив.

7) Тие откриваат тешко е да се верува некому

Затворените личности се чини дека се веднаш претпазливи и чувани. Ова има смисла затоа што научија дека довербата на другите води конразочарување.

Кога некој не ги исполнува вашите очекувања, тоа може да доведе до огромна болка. Тие не веруваат дека нема повторно да бидат повредени. Така, тие поставуваат ѕидови за да се заштитат себеси.

Луѓето кои се борат со довербата може да им биде тешко да ве сфатат на зборот, да чекаат предавство и може да не простат дури и за најмалите грешки.

Довербата е неверојатно важна во секоја врска. Говорејќи во Psych Alive, експертот за односи Ширли Глас истакнува дека отсуството на тоа може да значи катастрофа.

„Интимните односи се зависни од искреноста и отвореноста. Тие се изградени и одржувани преку нашата вера дека можеме да веруваме во она што ни се кажува. риба“, целосна „санта мраз“ или таква „ледена кралица“.

Ова се типови на зборови што може да се користат за да се опише затворена личност која се бори да се поврзе на емоционално ниво.

Овие описи се повеќе како симптоми отколку причини. Не секогаш на затворениот човек не им е гајле, туку дека не се сигурни како да го изразат тоа.

Тешко е да се покаже емпатија и сочувство кога се трудите да ја контролирате ситуацијата и себе.

Нивната непријатност при справувањето со интимните емоции е преголема за да покажат искрено сочувство.

Тие исто така можат да станат толку фокусирани насамите себе и она што го доживуваат, дека не успеваат да ги согледаат потребите на другите.

9) Избегнуваат посветеност

Затворената личност честопати ќе се обиде да ги избегне обврските. Ние дури и не зборуваме за одење по патеката. Тие едноставно може да избегнуваат зацртани планови или да кажат „да“ на се што мислат дека може да се каат.

Тие претпочитаат да ги држат работите лесни и можат да избегнуваат да даваат дефинирани одговори. Ова може да го отежне градењето цврста основа за врска.

Ако излегувате со затворена личност, таа може да избегнува да го дефинира статусот на вашата врска. Може да се чувствувате фрустрирани додека се обидувате да ги натерате на нешто што не им е удобно.

Се разбира, никогаш не можете да присилите некого да се посвети на нешто на што не сака да се посвети. Проблемот е што затворените луѓе можат да даваат мешани сигнали. Навидум дува топло и ладно.

Длабоко во себе тие најверојатно се борат со сопствените емоции додека минуваат низ циклуси на откаченост од посветеноста, а вие премногу се зближувате.

Кога затворен личноста е искрена со вас дека не е подготвена за обврска, тоа е нешто што дефинитивно треба да го послушате.

Искушувачки е да мислиме дека како некој ќе нѐ наљуби, тие ќе се предомислат, но тоа е многу ретко. Да се ​​биде емоционално подготвен и достапен за посветеност е важен претходник за успехот на врската.

10)Тие се шармантни, но на површен начин

До сега, можеби се прашувате како на некој може да му се допадне затворена личност. На крајот на краиштата, тие не звучат многу пријателски. Вистината е дека затворените типови на личности исто така можат да бидат неверојатно привлечни кога сакаат да бидат.

Може да флертуваат или да бидат шармантни. Но, тоа е обично на плитко начин. Има малку супстанца зад нивната топлина или шарм. Тоа е само фасада.

Тие ја користат како маска за носење која ги чува луѓето да не ги видат вистинските. Колку и да изгледаат пријатно, тоа е повеќе преправање. Сè уште ќе се борите да копате подлабоко од површината на нивниот карактер.

Оваа тактика е вообичаена со таканаречените љубовни бомбаши. Како што истакна професорката по психологија, Читра Рагаван, во Њујорк Тајмс:

„Едниот партнер, типично машки, но не исклучиво, ја опсипува другата личност со внимание, наклонетост, комплименти, ласкање и во суштина го создава овој контекст. каде што се чувствува како да ја запознала својата сродна душа и тоа е без напор.

„Реалноста е дека личноста која го прави љубовниот бомбашки напад создава или манипулира со околината за да изгледа како тој да е совршен или таа да е совршена другарка. „

Но, ова претерано однесување не е искрено и нема вистинска врска под сето тоа. Всушност, тие ја користат личноста на шармот како начин да ја избегнат.

Штом работите ќе почнат да се чувствуваат вистински, љубовните бомбашипотоа трчајте по ридовите.

11) Нивните врски се плитки

Затворените луѓе не изненадувачки подобро се согласуваат со другите затворени личности. На тој начин ќе ја избегнат непријатноста од некој што сака да се зближи премногу.

Овие луѓе можеби имаат многу пријатели, но малку вистински пријатели. Пријателствата имаат тенденција да бидат површни по природа.

Нема ништо длабоко или значајно меѓу нив. Тие можеа да се познаваат со години, сè уште без да откријат ништо толку длабоко. Нивните пријатели можеби не се чувствуваат како да ги виделе вистинските.

Поради тенденцијата емоционално недостапните луѓе да се привлекуваат еден кон друг, ако постојано се наоѓате во врска со затворена личност, можеби ќе сакате да размислете дали сте емоционално достапни.

Ако се чувствувате како да барате подлабока интимност, но често сте привлечени од оние кои нема да ви ја понудат, ова може да биде одбранбен механизам. Но, одејќи по „погрешни типови“, можеби всушност се задржувате себеси без да го сфатите тоа.

12) Тие избегнуваат длабоки и значајни разговори

Како што споменати претходно, емоционално затворените луѓе може да изгледаат дека навистина не се грижат многу за тоа што мислат другите бидејќи не покажуваат никаков интерес да ве запознаат на лично ниво.

Исто така види: 12 причини да го игнорирате вашиот бивш е моќен (и кога да престанете)

Тие претпочитаат да држат дистанца. Ако се обидете да ги вклучите во некој подлабок разговор, тие ќе го сторат тоа
Billy Crawford
Billy Crawford
Били Крафорд е искусен писател и блогер со повеќе од една деценија искуство во оваа област. Тој има страст да бара и споделува иновативни и практични идеи кои можат да им помогнат на поединците и бизнисите да ги подобрат своите животи и операции. Неговото пишување се карактеризира со уникатен спој на креативност, увид и хумор, што го прави неговиот блог привлечно и просветлувачко читање. Експертизата на Били опфаќа широк спектар на теми, вклучувајќи бизнис, технологија, начин на живот и личен развој. Тој е исто така посветен патник, откако посетил над 20 земји и се повеќе. Кога не пишува или не глобтротира, Били ужива да спортува, да слуша музика и да поминува време со семејството и пријателите.