Кои се клучните верувања на Ноам Чомски? Неговите 10 најважни идеи

Кои се клучните верувања на Ноам Чомски? Неговите 10 најважни идеи
Billy Crawford

Ноам Чомски е влијателен американски автор, лингвист и политички коментатор.

Тој се прослави преку неговата критика на западниот империјализам и економската експлоатација.

Чомски тврди дека политичките и економските елити цинично манипулира со населението преку вешто користење на јазикот што ја ограничува мислата и механизмите за социјална контрола.

Особено, многумина знаат за култната книга на Чомски од 1988 година, Manufacturing Consent, која зборува за тоа како медиумите им служат на корпоративните интереси на сметка на работниците.

Сепак, има многу повеќе во идеологијата на Чомски од само овие основи.

Еве ги неговите 10 најдобри идеи.

10-те клучни идеи на Ноам Чомски

1) Чомски верува дека сме родени со разбирање на идејата за јазикот

Според Чомски, сите човечки суштества се генетски обдарени со концепт за тоа што е лингвистичка, вербална комуникација и како таа може да функционира.

Иако мораме да учиме јазици, тој верува дека капацитетот да го правиме тоа не е развиен, тој е вроден.

„Но, дали постои наследна способност во основата на нашите индивидуални јазици - структурна рамка што овозможува толку лесно да го сфатиме, задржиме и развиеме јазикот? Во 1957 година, лингвистот Ноам Чомски објави револуционерна книга наречена Синтаксички структури.

„Таа предложи нова идеја: Сите човечки суштества може да се родат со вродено разбирање за тоа како функционира јазикот.“

Ова теорија ебиле малтретирани и прекршени од надворешната политика на САД.

Како таков, Чомски тврди дека дури и оние кои не се грижат морално за надворешната политика на нивната влада или веруваат дека тоа е некако оправдано, треба да бидат загрижени поради потенцијалот таа на крајот да доведе до напади врз нив и нивните семејства.

10) Чомски верува дека Трамп и Републиканската партија се полоши од Сталин и Хитлер

Не само што Чомски верува дека десничарските идеи се лоши, туку тој, исто така, верува дека тие буквално би можеле да му стават крај на светот.

Конкретно, тој смета дека „корпоративната левица“ и десницата се во контролата на големите корпорации, индустријата за фосилни горива и профитниот комплекс на воено-индустриската војна .

Тој силно се спротивстави на претседателството на Трамп и рече дека ја смета модерната американска републиканска партија како најголема закана за човечкиот живот што некогаш постоела.

Тој исто така тврди дека републиканците се полоши отколку Хитлер. Бидејќи републиканската партија и модерната десница не ги сфаќаат сериозно екологијата или климатските промени, Чомски смета дека тие систематски ја водат светот до вистинско изумирање.

Тој, според тоа, смета дека Републиканската партија е полоша од масовните убијци.

Чомски ги даде коментарите во интервју за Њујоркер кон крајот на 2020 година.

„Да, тој се обидуваше да уништи многу животи, но не организиран човечки живот на земјата, ниту пак Адолф Хитлер . Тој беше извонреденчудовиште, но не ги посветува своите напори совршено свесно за уништување на изгледите за човечки живот на земјата.“

Ова секако покажува дека Чомски е подготвен да ја искористи својата слобода на говор. Непотребно е да се каже дека ова мислење предизвика силно противење и многу луѓе се навредени од тоа.

Дали е точен светогледот на Чомски?

Ова е делумно прашање на мислење.

Критиката на Чомски на капитализмот, масовните медиуми и економската нееднаквост се покажа како пророчка на многу начини.

Во исто време, Чомски може веродостојно да биде обвинет дека ги потценува проблемите со прераспределбата и економските социјалистички модели.

И покрај неговиот прагматизам во точките, на оние од левата страна или дури и центарот е лесно да го посочат Чомски како претерано идеалист.

Десните, пак, генерално би го сметале Чомски за надвор од колосек и за аларм кој само обезбедува убаво - звучи зуи за прикриен пат кон катастрофалните политики.

Какво и да е вашето мислење за него, нема сомнеж дека Чомски е еден од највлијателните интелектуалци на нашето време и водечки мислител и активист на американската левица.

дел од биолингвистиката и го постави Чомски во опозиција со многу други јазични научници и филозофи кои веруваат дека нашата способност да зборуваме и пишуваме започнува со празно.

Сепак, многу други се согласуваат со Чомкси и неговата теорија за „усвојување јазик уред“ или дел од нашиот мозок кој е дизајниран и поставен од раѓање за да комуницира вербално.

2) Анархосиндикализам

Една од најважните идеи на Чомски е анархосиндикализмот, кој во основа е слободарска верзија на социјализам.

Како рационалист, Чомски верува дека најлогичен систем за човечко процут е левичарската форма на слободаризам.

Иако либертаријанизмот често се поврзува со политичката десница во САД , поради неговата поддршка за „малата влада“, анархосиндикалистичките верувања на Чомски предлагаат спојување на индивидуалната слобода со поправеден економски и социјален систем.

Исто така види: Што да правите кога немате насока во животот на 60 години

Анархосиндикализмот верува во низа помали задруги на заедниците со максимална слобода и директна демократија.

Како силен противник на видот на авторитарен социјализам практикуван од личности како Јосиф Сталин, Чомски наместо тоа сака систем каде јавноста ги споделува ресурсите и одлучувањето.

Како што рече влијателниот анархистички социјалист Михаил Бакунин :

„Слободата без социјализам е привилегија и неправда; социјализмот без слобода е ропство и бруталност.“

Во суштина, верувањето на Чомскитврди дека е начин да се избегнат ужасите на СССР и репресивните комунистички режими, додека сè уште обезбедува поголема поддршка и одлучување за членовите на општеството.

Слични идеологии напредуваат и други мислители како што е Питер Кропоткин.

Исто така види: Кои се придобивките и ризиците од церемонијата на Камбо?

3) Чомски верува дека капитализмот не може да работи

Чомски е добро познат по тоа што укажува на многу неправди и ексцеси на капиталистичките општества.

Но, не е само тоа како се спротивстави на тоа, со самиот концепт тој не се согласува.

Како што забележува Мет Дејвис за Big Think:

„Чомски и другите во неговата школа на размислување тврдат дека капитализмот е инхерентно експлоатирачки и опасен: работникот го изнајмува својот труд на некого повисоко во хиерархијата - сопственик на бизнис, да речеме - кој, со цел да го максимизира својот профит, е поттикнат да го игнорира влијанието на нивниот бизнис врз општеството околу него.

„Наместо тоа, тврди Чомски, работниците и соседите треба да се организираат во синдикати и заедници (или синдикати), од кои секоја носи колективни одлуки во форма на директна демократија. -класен социјализам на неговото еврејско соседство во Филаделфија, Чомски почна да чита анархистички дела и на крајот ја разви својата политичка идеологија како што дискутирав во точка 3.

Неговата критика на капитализмот беше конзистентна во текот на целиот негов живот и беше енормновлијателен.

Капитализмот раѓа нееднаквост и на крајот фашизам, според Чомски. Тој, исто така, вели дека демократиите кои тврдат дека се капиталистички се навистина само облога на демократијата над корпоративните држави.

4) Тој сака да се реформира западниот образовен систем

Таткото на Чомски, Вилијам, бил директор на училиште кој силно верувал во прогресивен образовен модел.

Образовните реформи и спротивставувањето на главниот образовен систем биле потпора на филозофијата на Чомски во текот на целиот негов живот.

0>Всушност, Чомски првпат влезе во центарот на вниманието пред повеќе од 50 години поради неговиот есеј „Одговорноста на интелектуалците“. Во тој текст, Чомски рече дека академските институции биле преплавени со наставни програми управувани од корпорации и настава во стил на пропаганда што не им помагала на студентите да размислуваат критички и независно. . Но, тој не се признава само себеси за својот напредок.

Тој посетувал училиште до средно училиште кое било високо прогресивно и не рангирало или оценувало ученици.

Како што изјавил Чомски во Интервју од 1983 година:, неговото училиште стави „огромна премија на личната креативност, не во смисла на плескање бои на хартија, туку правење работа и размислување за што сте заинтересирани.“

По одење на високо училиште, сепак, Чомски забележал дека тоа е високонатпреварувачки и сè беше за тоа кој е „подобар“ и „попаметен“.

„Претпоставувам дека тоа е генерално школувањето. Тоа е период на полк и контрола, од кој дел вклучува директна индоктринација, обезбедување систем на лажни верувања“, се сеќава тој, нарекувајќи го своето време во средно училиште „темна точка“.

Што сака Чомски наместо тоа?

„Мислам дека училиштата би можеле да се водат сосема поинаку. Тоа би било многу важно, но навистина не мислам дека секое општество засновано на авторитарни хиерархиски институции би толерирало таков училишен систем долго време“, вели тој.

„Постојат улоги што ги играат државните училишта во општество кое може да биде многу деструктивно.“

5) Чомски верува дека можеби не е исправно

Чомски постојано ги одржувал своите ставови низ годините. Иако има големи критичари и силни поддржувачи, тој видливо не ги поколеба своите позиции врз основа на нивната популарност.

Тој верува дека модерните општества ставаат премногу акцент на јавниот статус и авторитет и наместо тоа вели дека треба да се стремиме да живееме во заедниците кои ја ценат вистината над моќта.

Како што забележува Нејтан Џ. нив.

Ова звучи доволно лесно, но не е: Во животот, постојано се очекува од нас да се одложуваме на супериорната мудрост налуѓе кои имаат супериорен статус, но за кои сме прилично сигурни дека не знаат за што зборуваат. тој би гласал за кандидат што не му се допаѓа за да помогне да се победи оној за кој смета дека е уште поопасен.

Тој е исто така далеку од „да човек“ и, на пример, иако е силен поддржувач на палестинските права, Чомски го критикуваше движењето Бојкотирам, распуштање, санкции (БДС) за, како што смета, употребата на неодговорна и неточна реторика за да ги разбуди емоциите на луѓето.

Особено, тој се оспори со тврдењето на БДС дека Израел е држава „апартхејд“, велејќи дека споредбата со Јужна Африка е и неточна и пропагандна.

6) Чомски е силен бранител на слободата на говорот

Иако тој верува дека многу десничарски идеологии се штетен и контрапродуктивен, Чомски е силен бранител на слободата на говорот.

Слободниот социјализам отсекогаш силно ја фаворизирал слободата на говорот, плашејќи се да не премине во сталинистички авторитаризам или насилна идеологија.

Чомски не се шегува неговата поддршка за слободата на говорот и тој дури ги поддржа причините за слободата на говорот што некои би можеле да ги сметаат за квалификувани под категоријата „говор на омраза“.

Тој претходно ги бранеше правата на слободата на говорот на францускиот професор Роберт Фаурисон, нео -Нацист и холокаустнегира.

Чомски верува дека холокаустот бил едно од најлошите воени злосторства во историјата на човештвото, но се трудел да напише есеј во кој го брани пишувањето на Фаурисон за да го каже своето мислење без да биде отпуштен од работа или кривично да го гони. 1>

Чомски беше жестоко нападнат поради неговата позиција и обвинет дека е сочувствителен со негирачите на холокаустот.

Меѓутоа, тој никогаш не се поколеба во своето верување дека дури и надворешно оправданите мерки против слободата на говорот се лизгава патека што води до тоталитаризам.

7) Чомски ги отфрла популарните теории на заговор

Иако помина цел живот критикувајќи ги јазичните, политичките и економските структури на моќ за кои верува дека имаат поединци и општествата се враќаат од својот потенцијал, Чомски ги отфрла популарните заговори.

Наместо тоа, тој верува дека самите идеологии и системи водат кон неправдата и лагите што ги гледаме.

Всушност, Чомски верува дека популарните идеите за заговори како тајни кабали со злобни агенди ја прикриваат пошокантната (според негово мислење) вистината:

Дека нè водат поединци и интереси кои не се грижат за нашата благосостојба или иднина и функционираат во очи.

Далеку од тоа дека е „скриен“, Чомски укажува на добро познатите злоупотреби на агенции како НСА, ЦИА и други како доказ дека не е потребен заговор.

Владините бирократи и законодавците рутински прекршуваат права и употребакатастрофи и трагедии како изговор за стегање на нивната контрола: не им треба заговор за да го сторат тоа, а за да им се спротивстават не треба да веруваат во каква било конспиративна приказна.

Покрај тоа, Чомски исто така не верува во раширени заговори како 11 септември како внатрешна работа или планирани пандемии, бидејќи тој мисли дека е премногу лековерно за компетентна и интелигентна влада.

Наместо тоа, тој смета дека структурите на моќ се многу повеќе зависни од инерција и автопилот: генерирање на такви на лажговци и корумпирани поединци кои ќе ги одржуваат наместо обратно.

8) Чомски верува дека секогаш мора да бидеш подготвен да го промениш мислењето

И покрај неговата доживотна конзистентност, Чомски верува дека строгата етикетите или политичката припадност може да го попречат стремежот кон вистината.

Тој силно верува во преиспитување на авторитетот, идеологиите и теориите – а тоа ја вклучува и неговата.

На одреден начин може да се гледа неговото животно дело во еден долг разговор со самиот себе.

И покрај тоа што се држеше до одредени теории за лингвистиката, економијата и политиката, Чомски покажа дека е подготвен да биде испрашуван, критикуван и оспоруван за неговите верувања.

„Една од највпечатливите особини на Чомски е неговата подготвеност да го промени своето мислење, како Боб Дилан одеднаш да се напојува на струја до вознемиреност на неговите рани обожаватели“, забележува Гери Маркус во New Yorker.

Во оваа смисла,Чомски всушност е сосема контраст со „разбудената“ идентитетска политика на денешната демократска социјалистичка левица, која често бара строго придржување до различни идентитети и верувања за да биде прифатен и промовиран.

9) Чомски верува дека надворешната политика на САД е злобен и контрапродуктивен

Чомски е еден од највлијателните критичари на американската и западната надворешна политика во изминатиот век.

Тој ги обвинува САД, Европа и Израел дека се дел од империјалистички блок кој се крие под плаштот на „човекови права“ со цел економски и политички да ги искористат странските популации.

Покрај тоа, Чомски ја истакнува улогата на медиумите во криењето на воените злосторства од западните популации, обезличувањето на „непријателот “ и прикажување на лажно симплистички и морализирани прикази на странски конфликти.

Како што забележува Кит Виндшатл во критичката статија за New Criterion:

„Неговиот сопствен став направи многу за да ја структурира левичарската политика над изминатите четириесет години. Денес, кога актерите, рок ѕвездите и студентите кои протестираат изговараат антиамерикански слогани за камерите, тие многу често ги искажуваат чувствата што ги добиле од обемниот резултат на Чомски.“

Чомски споделува особина со слободарите од десната страна како што се сенаторот Ренд Пол и поранешниот конгресмен Рон Пол дека американската надворешна политика резултира со „одвратен удар“ или одмазда од странски нации кои имаат
Billy Crawford
Billy Crawford
Били Крафорд е искусен писател и блогер со повеќе од една деценија искуство во оваа област. Тој има страст да бара и споделува иновативни и практични идеи кои можат да им помогнат на поединците и бизнисите да ги подобрат своите животи и операции. Неговото пишување се карактеризира со уникатен спој на креативност, увид и хумор, што го прави неговиот блог привлечно и просветлувачко читање. Експертизата на Били опфаќа широк спектар на теми, вклучувајќи бизнис, технологија, начин на живот и личен развој. Тој е исто така посветен патник, откако посетил над 20 земји и се повеќе. Кога не пишува или не глобтротира, Били ужива да спортува, да слуша музика и да поминува време со семејството и пријателите.