10 дефинитивни знаци на слабоумна личност

10 дефинитивни знаци на слабоумна личност
Billy Crawford

Дали некогаш сте ја слушнале изреката да не судите никого додека не поминете една милја во неговите чевли?

Потполно се согласувам.

Сепак, понекогаш е неопходно да се биде брутално искрен за недостатоците на луѓето , вклучувајќи го и нашиот.

Затоа ја составив оваа листа од 10 дефинитивни знаци на слабоумна личност.

Топ 10 дефинитивни знаци на слабоумна личност

1) Обвинувајќи ги другите за вашите проблеми

Понекогаш други луѓе навистина се виновни за некои од вашите проблеми.

Но, ментално силната личност не се фокусира на тоа. Тие се фокусираат на решенија и акција.

Тие не бараат кој е виновен: тие бараат како да го поправат проблемот.

Вината е тактика на ласица, и се додека брусите во тоа кој или што е виновен за супстандардна ситуација, ќе останете заглавени во неа и ќе се чувствувате немоќни.

Кога обвинуваме, ја префрламе моќта надвор од нас и создаваме сценарио каде што немаме контрола или агенција.

Тешко мене!

Како што забележува советничката Ејми Морин:

„Ментално силните луѓе не седат наоколу и жалат за нивните околности или како другите се однесувале нив.

Наместо тоа, тие ја преземаат одговорноста за својата улога во животот и разбираат дека животот не е секогаш лесен или праведен.“

2) Барање честа надворешна потврда

Секој сака да се каже дека се ценети и дека прават одлична работа.

Јас лично го сметам за клучен дел од градењетопослабиот е спремен да му се помогне, па дури и тогаш слабиот човек мора да стане силен од себе; тој мора, со свои напори, да ја развие силата на која и се восхитува кај другиот.

Никој освен самиот себе не може да ја промени неговата состојба.“

заедница и солидарност и охрабрување на луѓето да се подобрат себеси и да го прифатат нивниот целосен потенцијал.

Но, барањето често надворешно потврдување е различно. Тоа е родено од длабока внатрешна несигурност и е непријатно, досадно и безвредно.

Па што ако другите луѓе ве одобруваат или не, како се чувствувате за себе?

Не можете да се засновате себе си врз мислењата и емоциите на другите, треба да пронајдете длабоко и докажано внатрешно јадро на самопочит изградено врз сопствените постапки и идентитет.

Коментаторот алфа м. добро го изразува тоа во неговото видео на YouTube „8 навики кои ги прават мажите ментално слаби“:

„Ментално силни луѓе, тие имаат внатрешно верување во себе. Тие добиваат самодоверба од правење и постигнување работи и знаејќи дека тие носат вредност на светот. Тие ќе се обидат најпроклето да удираат по газот.

Но, ако сте некој кој се потпира на другите луѓе да ви кажат „одлична работа Боби, продолжи!“...никогаш нема да се чувствуваш добро за себе .“

3) Да се ​​биде претерано доверлив

Убаво е да се верува во најдоброто од другите и да им се даде на луѓето корист од сомнежот ако можеш.

Но да се има прекумерна доверба во странците и луѓето во вашиот живот може да доведат до големи проблеми.

Довербата треба да се стекне, а не да се дава безобѕирно.

Ова е лекција на која сè уште работам целосно да ја научам, но јас порано беше уште понаивно верувајќи на речисисекој.

Сега можам да забележам повеќе за нивните мотиви и внатрешното јас. Не сум совршена, но сум повеќе скептичен во врска со само довербата во површинските впечатоци што ги добивам кога ќе сретнам некој што изгледа кул.

Да се ​​биде претерано доверлив вклучува брзање во пријателства со луѓе кои се покажаа како лоши влијание, да им верувате на странците со пари и да дозволите лесно да бидете заведени, да разговарате за сомнителни проекти или да бидете под притисок да правите работи што не ги сакате.

Треба да останете цврсто во своите верувања и одлуки. Доверувањето и слепо следењето на другите понекогаш може да ве одведе веднаш од работ на карпата.

Една од најтешките работи во врска со довербата е тоа што многумина од нас се научени дека таа е инхерентно добра.

Нашите родители или другите на кои им веруваме можеби ни оставиле впечаток дека тоа е секогаш благородна работа.

Исто така види: Ако се разбудите во 3 часот наутро, дали тоа значи дека некој ве гледа?

Но, да се има прекумерна доверба всушност е токсична и опасна навика.

Во ова видео кое ги отвора очите, шаманот Руда Ианде објаснува како многумина од нас паѓаат во однесувања како што е прекумерна доверба, и ви покажува како да ја избегнете оваа замка .

Тој знае како да стане помоќен без сите слогани за да се чувствуваме добро или да веруваме во сето она што го научивме како „заедничка мудрост“.

Ако ова е она што сакате да го постигнете, кликнете тука за да го погледнете бесплатното видео.

Дури и ако сте добро во вашето духовно патување, никогаш не е доцна да ги разоткриете митовитеси купил за вистината!

4) Прифаќање на менталитетот на жртвата

Да се ​​биде жртва е вистинска работа и жртвите никогаш не треба да се обвинуваат за болката или гневот што ја чувствуваат.

Но, менталитетот на жртвата е сосема поинаков феномен.

Менталитетот на жртвата е кога го засноваме нашиот идентитет на жртва и ги филтрираме животните настани низ призмата на тоа дека сме биле жртви.

Дури и луѓето кои се обидуваат да ви помогнат често стануваат симболи на тоа дека ви се зборува или не ве почитуваат. Секоја проклета работа само сере по вас и се чини дека ништо не можете да направите за да ја промените!

Нели? Па, всушност, не…

Воопшто…

Одличниот канал на YouTube Charisma On Command зборува за ова во контекст на хит филмот Џокер, истакнувајќи дека главниот лик има беспомошни , менталитет на жртвата.

„Посветената напорна работа може да има влијание.“

Тој се чувствува како да не може да постигне ништо или да направи разлика во светот освен преку насилство, но всушност ова дали само тој е ментално слаб и го прифаќа менталитетот на жртвата.

Не ви држам предавање за капитализмот на Ајн Ранд овде и во овој свет се случува неверојатна неправда и виктимизација.

Јас. Само велам дека примерите на напорна работа се исплатуваат насекаде околу нас ако одлучиме да погледнеме, а исто така има и многу реална причина зошто менталитетот на жртвата толку многу се зголемува воПрвиот свет, но не толку многу кај земјите во развој.

5) Уживањето во самосожалување

Еден од најдефинитивните знаци на слабоумниот човек е самосожалувањето.

Факт е дека самосожалувањето е избор.

Може да се чувствувате ужасно, изневерено, изневерено, луто или збунето поради нешто што се случило.

Но, да се чувствувате жал за себе, како резултат на тоа, тоа е избор, а не неизбежност.

Самосожалувањето е ужасно, и колку повеќе се вклучувате во него, толку повеќе станува зависност. Размислувате за сите начини на кои животот и другите луѓе ве малтретирале и се чувствувате како апсолутна глупост. Потоа се чувствувате како глупости што се чувствувате како глупости.

Пробајте го ова неколку месеци и ќе тропнете на вратата од психолошкото одделение.

Едноставниот факт на предметот е дека ментално силните луѓе не се замараат со самосожалување бидејќи знаат дека тоа не постигнува ништо и обично е контрапродуктивно.

Самосожалувањето нè закопува во јамка која самопоразува. Избегнувајте го.

6) Недостаток на издржливост

Дали знаете што најмногу ги спречува луѓето да го постигнат она што го сакаат? Недостаток на издржливост.

И ова е нешто од што страдаат повеќето слабоумни луѓе.

Без издржливост, исклучително е тешко да се надминат сите неуспеси што доаѓаат со секојдневниот живот.

Го знам ова затоа што до неодамна ми беше тешко да надминам неколку пречки во мојот живот кои ме кочеа да постигнам исполнет живот.

Тоа беше се додека не го погледнав бесплатното видео на животната тренерка Жанет Браун.

Низ долгогодишното искуство, Jeanette најде единствена тајна за градење на издржлив начин на размислување, користејќи метод кој е толку лесен што ќе се нафрлите што не го пробате порано.

А најдобриот дел?

Жанет, за разлика од другите тренери, се фокусира на тоа да ве стави во контрола на вашиот живот. Да се ​​живее живот со страст и цел е возможно, но тоа може да се постигне само со одреден нагон и начин на размислување.

За да дознаете која е тајната на издржливоста, погледнете го нејзиното бесплатно видео овде.

7) Опседнување и претерано анализирање

Некои одлуки и ситуации бараат длабоко размислување.

Но, многу пати ментално слабите луѓе ставаат премногу анализа и опсесија во едноставни работи. Претерано размислуваат до степен на психоза и ментален слом.

Потоа ја обвинуваат ситуацијата или изборот, велејќи дека тоа не е доволно добро или ги оставило заробени.

Дури и ако тоа е вистина: многу лошо.

Опседувањето и прекумерното анализирање се други од оние проблеми од првиот свет кои почнуваат да ги погодуваат луѓето чии стомаци се преполни со храна. нема да постигне ништо друго освен да води кон самосожалување, обвинување или некој од другите мрачни патишта за кои разговарав овде.

Затоа не го правете тоа.

Ниту еден од добиваме се што сакаме во животот и многу ситуации сеизбор помеѓу два лоши патишта.

Престанете да размислувате и опседнувате и направете нешто.

8) Да бидам обземен од завист

Љубомората е голем предизвик за мене цел живот , и не мислам на тоа на несериозен или лежерен начин.

Уште од мала го сакав она што го имаат другите деца, од нивните брендови на облека до бонбони до нивните среќни семејства.

И како што стареев, љубомората - и придружното незадоволство - само се влошуваа.

Видов толку многу работи што ги имаа другите луѓе, вклучувајќи популарност и успех и го сакав тоа за себе.

Чувствував како универзумот, или Бог или други луѓе ми го негираат моето првородство. Но, јас всушност бев слабоумен и верував дека животот е некаков вид на бонбони планинско пони шоу.

Не е.

Колумнистот Џон Милтимор има проникливи размислувања за ова, набљудувајќи:

Исто така види: 10 знаци дека вашиот сопружник не ве става на прво место (и што да правите во врска со тоа)

„Им завидуваме на другите затоа што имаат нешто што ние го посакуваме. Во наша моќ е да ги контролираме овие постапки и емоции.

Ментално силните луѓе ја разбираат оваа често заборавена вистина: Вие контролирате себеси, умот и телото.“

9) Одбивање да прости и продолжи понатаму

Многу од нас имаат вистински причини да се чувствуваат лути, малтретирани и изневерени.

Не го негирам тоа.

Но, држењето до гневот и горчината само ќе ве осакати и ќе ви стави муцка на вашите соништа.

Кристина Десмараис толку добро го става ова во Inc.:

„Само погледнете на горчливолуѓе во животот. Повредите и поплаките од кои не можат да се откажат се како болест што ја попречува нивната способност да бидат среќни, продуктивни, самоуверени и бестрашни.

Ментално силните луѓе разбираат дека со простувањето доаѓа и слободата.“

Ако не сакате да простите - или не можете - потрудете се барем да продолжите понатаму. Ова значи дека преземате грешка што се случила и цврсто ја туркате во минатото каде што припаѓа.

Постои, боли, беше неправедно, но готово.

И сега имате живот да живеете.

10) Фокусирање на она што не можете да го контролирате

Има толку многу делови од животот што не можеме да ги контролираме: од смртта и времето до емоции на другите, неправедни раскинувања, изневерување, наследни здравствени состојби и нашето сопствено воспитување.

Лесно е да го забележите ова и навистина да се налутите или тажните.

На крајот на краиштата, што направи правиме за да заслужуваме X, Y или Z?

Па, за жал, поголемиот дел од животот и постоењето не се во наша контрола.

Признавам дека ова сè уште ме плаши, но научив да се фокусирам 90 % од времето на она што можам да го контролирам.

Мојата сопствена исхрана, мојот режим на вежбање, мојот работен распоред, одржувањето на моите пријателства, покажувањето љубов кон оние за кои се грижам.

Сè уште има диви универзумот таму надвор што се врти, но јас сум стеснет во мојот сопствен локус на моќ, не излегувајќи од контрола во заборав за сите работи што се надвор од моите разбирање.

Зошто?

Затоа што тоа самоне прави ништо освен да не истроши и да не натера да се откажеме.

Како што вели писателката Палома Кантеро-Гомез:

„Фокусирањето на она што не можеме да го контролираме ја одзема нашата енергија и внимание од што можеме. Ментално силните луѓе не се обидуваат да управуваат со сето тоа.

Тие ја признаваат нивната ограничена моќ над сите оние работи што не можат да ги контролираат и сите оние работи што не треба да ги контролираат.“

Нема време за губитници

Време е за некоја брутална самоискреност:

Порано ги искажував речиси сите ставки на оваа листа од 10 дефинитивни знаци на слабоумна личност

Преку промена на мојот начин на размислување , секојдневните навики и животни цели, успеав да го прегрнам мојот внатрешен ѕвер и да почнам да му пристапувам на животот попроактивно и попозитивно.

Со години се надевав дека некој ќе ме забележи и ќе ми помогне да го „поправам“ мојот живот или да направам одлично е.

Со години претерано анализирав, се сожалував себеси, ги обвинував и завидував другите, опседнат со она што не можев да го контролирам и бев обземен од горчина и гнев.

Јас. Не велам дека сум совршен сега, но верувам дека во последните неколку години успеав да постигнам вистински напредок во користењето на болката и разочарувањето како ракетно гориво за моите соништа, наместо да ги користам како оган за мојот погребен клада. .

И вие можете да ги свртите работите. Веднаш.

Се потсетив на овој извонреден цитат од британскиот филозоф Џејмс Ален:

„Силен човек не може да му помогне на послабиот освен ако не
Billy Crawford
Billy Crawford
Били Крафорд е искусен писател и блогер со повеќе од една деценија искуство во оваа област. Тој има страст да бара и споделува иновативни и практични идеи кои можат да им помогнат на поединците и бизнисите да ги подобрат своите животи и операции. Неговото пишување се карактеризира со уникатен спој на креативност, увид и хумор, што го прави неговиот блог привлечно и просветлувачко читање. Експертизата на Били опфаќа широк спектар на теми, вклучувајќи бизнис, технологија, начин на живот и личен развој. Тој е исто така посветен патник, откако посетил над 20 земји и се повеќе. Кога не пишува или не глобтротира, Били ужива да спортува, да слуша музика и да поминува време со семејството и пријателите.