101 од најпознатите цитати за отворање на умот од Алан Вотс

101 од најпознатите цитати за отворање на умот од Алан Вотс
Billy Crawford

Овие цитати на Алан Вотс ќе ви го отворат умот.

Алан Вотс беше еден од највлијателните филозофи во модерната историја, најпознат по популаризацијата на источната филозофија кај западната публика.

Тој зборуваше многу за будизмот, внимателноста и медитацијата и како да се живее исполнет живот.

Цитатите на Алан Вотс подолу претставуваат некои од неговите најважни филозофии за животот, љубовта и среќата.

Ако вие сте „Барам да дознаете повеќе за животот и клучните идеи на Алан Вотс, погледнете го суштинскиот вовед за Алан Вотс што го напишав неодамна.

Во меѓувреме, уживајте во овие цитати на Алан Вотс:

Зошто човекот страда

„Човекот страда само затоа што сериозно го сфаќа она што боговите го направиле за забава.“

„Одговорот на проблемот со страдањето не е далеку од проблемот туку во него. Неизбежноста на болката нема да биде исполнета со умртвување на чувствителноста, туку со нејзино зголемување, со истражување и согледување на начинот на кој самиот природен организам сака да реагира и што му го обезбедила неговата вродена мудрост.“

„Исто така. многу алкохол, самосвеста нè тера да се гледаме себеси двојно, а двојната слика ја правиме за две јас - ментално и материјално, контролирано и контролирано, рефлексивно и спонтано. Така, наместо да страдаме, ние страдаме поради страдањето, и страдаме поради страдањето.сега.“

За универзумот

„Преку нашите очи, универзумот се согледува себеси. Преку нашите уши, универзумот ги слуша неговите хармонии. Ние сме сведоци преку кои универзумот станува свесен за својата слава, за неговата величественост.“

„Работите се такви какви што се. Гледајќи во универзумот ноќе, не правиме споредби помеѓу правите и погрешните ѕвезди, ниту меѓу добро и лошо распоредените соѕвездија.“

„Ние не ’доаѓаме’ во овој свет; излегуваме од него, како лисја од дрво. Како што океанот „бранови“, универзумот „луѓе“. Секој поединец е израз на целото царство на природата, уникатно дејство на вкупниот универзум.“

За тоа кој сте навистина

„Исус Христос знаеше дека е Бог. Затоа, разбудете се и откријте кои сте навистина. Во нашата култура, се разбира, тие ќе речат дека си луд и дека си богохулник, и или ќе те стават во затвор или во куќарка со ореви (што е речиси истото). Меѓутоа, ако се разбудите во Индија и им кажете на вашите пријатели и роднини: „Боже моја, штотуку открив дека јас сум Бог“, тие ќе се смеат и ќе речат: „Ох, честитки, конечно дознавте“. 1>

„Човекот навистина не почнува да биде жив додека не се изгуби себеси, додека не го ослободи вознемиреното разбирање што вообичаено го има врз неговиот живот, неговиот имот, неговата репутација и позиција“.

„Сфаќам дека чувството за себе како его во вреќа кожае навистина халуцинација.“

„Секој интелигентен поединец сака да знае што го тера да штиклира, а сепак веднаш е фасциниран и фрустриран од фактот дека самиот себеси е најтешко да се знае“.

„И луѓето се извалкани затоа што сакаат светот да има значење како да се зборови… Како да имате значење, како да сте обичен збор, како да сте нешто што може да се погледне нагоре во речник. Ти мислиш.“

„Како е можно суштество со толку чувствителни накит како што се очите, такви маѓепсани музички инструменти како што се ушите и таква чудесна арабеска од нерви како што е мозокот може да се доживее себеси нешто помалку од бог.”

„Она што навистина го велам е дека не треба ништо да правите, затоа што ако се гледате себеси на правилен начин, сите сте исто толку необичен феномен на природата како дрвјата, облаците. , обрасците во проточна вода, треперењето на оган, распоредот на ѕвездите и формата на галаксијата. Сите сте такви, и нема ништо лошо со вас.“

„Но, ќе ви кажам што сфаќаат пустиниците. Ако тргнете во далечна, далечна шума и многу тивко, ќе сфатите дека сте поврзани со сè.“

„Вие сте отвор низ кој универзумот гледа и истражува самиот.“

Дознајте кои сте навистина според Алан Вотс така што ќе ја добиете неговата книга, Книга: На табуто против знаејќи кој си ти , во која се зборува за основното недоразбирање за тоа кои сме навистина.

За смртта

„Обидете се да замислите како ќе биде да се оди да спиеш и никогаш да не се разбудиш... сега обиди се да замислиш како е да се разбудиш, а никогаш не легнал да спиеш. искуство.“

„Ако се плашите од смртта, плашете се. Поентата е да се справите со неа, да дозволите да завладее - страв, духови, болки, минливост, распаѓање и сè. А потоа доаѓа дотогаш неверојатното изненадување; не умираш затоа што никогаш не си роден. Штотуку сте заборавиле кој сте.“

„Потиснувањето на стравот од смртта го прави сè посилно. Поентата е само да се знае, без сенка на сомнеж, дека „јас“ и сите други „нешта“ сега ќе исчезнат, сè додека ова знаење не те натера да ги ослободиш - да го знаеш сега исто толку сигурно како штотуку да си паднал. работ на Големиот Кањон. Навистина, кога се родивте, ве исфрлија од работ на пропаст, и не ви помага да се држите за карпите што паѓаат со вас.“

За религијата

„Знаеме дека од време до време меѓу човечките суштества се појавуваат луѓе кои изгледаат како да зрачат љубов исто толку природно како што сонцето дава топлина. На овие луѓе, обично со огромна креативна моќ, сите ни завидуваат и, во голема мера, религиите на човекот се обиди данегувајте ја истата моќ кај обичните луѓе. За жал, тие често се занимаваат со оваа задача како што некој би се обидел да ја натера опашката да мавта со кучето.“

„Како што парите не се реално, потрошното богатство, книгите не се живот. Да се ​​идолизираат светите списи е како да се јаде хартиена валута. но оној што мисли дека Бог е разбран, не го познава. Бог е непознат за оние кои го познаваат и им е познат на оние кои воопшто не го познаваат. на некоја болест. Тоа не е процес на стекнување на учење сè повеќе факти или поголеми и поголеми вештини, туку повеќе неучење на погрешни навики и мислења. Како што рекол Лао-Цу, „Ученикот добива секој ден, но таоистот губи секој ден“.

„Интересно е што Хиндусите, кога зборуваат за создавањето на универзумот, не го нарекуваат дело Божја, тие ја нарекуваат игра на Бога, Вишну лила , лила што значи игра. И тие ја гледаат целата манифестација на сите универзуми како игра, како спорт, како еден вид танц - лила можеби е донекаде поврзана со нашиот збор lilt.“

„А свештеникот еднаш ми ја цитираше римската изрека дека религијата е мртва кога свештениците се смеат еден на друг преку олтарот. Секогаш се смеам на олтарот, бидитоа е христијанска, хиндуистичка или будистичка, бидејќи вистинската религија е трансформација на анксиозноста во смеа.“

„Целата историја на религијата е историја на неуспехот на проповедањето. Проповедањето е морално насилство. Кога се справувате со таканаречениот практичен свет, а луѓето не се однесуваат онака како што вие би сакале, ќе излезете од војската или полицијата или „големиот стап“. И ако тие ве сметаат за груби, прибегнувате да држите предавања.“

„Неотповикливата посветеност на која било религија не е само интелектуално самоубиство; тоа е позитивна не-вера бидејќи го затвора умот за секоја нова визија за светот. Верата е, пред сè, отвореност - чин на доверба во непознатото.“

„Судирот меѓу науката и религијата не покажа дека религијата е лажна, а науката е вистинита. Покажа дека сите системи на дефиниција се релативни за различни цели и дека ниту еден од нив всушност не ја „сфаќа“ реалноста. всушност чувствувај, зашто љубовта не е наше да заповедаме.“

„Но, ова е најмоќното нешто што може да се направи: да се предадеме. Види. А љубовта е чин на предавање на друга личност.“

„Значи, односот на себе кон другите е целосно сознание дека да се сакаш себеси е невозможно без да сакаш сè што е дефинирано како друго освен себе.“

„Последиците од лажната љубов се речиси секогаш деструктивни, бидејќи тиесе изгради незадоволство од страна на личноста која го прави лажното љубов, како и од страната на оние кои се негови примачи. Нема, како што беше само убава љубов и гадна љубов, духовна и материјална љубов, зрела наклонетост од една страна и занес од друга страна. Сите овие се облици на иста енергија. И мора да го земете и да го оставите да расте каде што ќе го најдете.“

„Една од чудните работи што ги забележуваме кај луѓето кои ја имаат оваа неверојатна универзална љубов е тоа што тие често се способни да ја играат прилично кул. сексуална љубов. Причината е што за нив постои еротска врска со надворешниот свет помеѓу тој свет и секој нервен крај. Целиот нивен организам - физички, психолошки и духовен - е ерогена зона. Нивниот проток на љубов не се канализира исклучиво во гениталниот систем како кај повеќето други луѓе. Ова е особено точно во култура како што е нашата, каде што толку многу векови тој конкретен израз на љубов е толку чудесно потиснат што го прави да изгледа најпосакуван. Имаме, како резултат на две илјади години репресија, „секс на мозокот“. Не е секогаш вистинското место за тоа.“

„За да живееш и да сакаш, треба да ризикуваш. Ќе има разочарувања и неуспеси и катастрофи како резултат на преземање на овие ризици. Но, на долг рок тоаќе успее.“

„Луѓето, се разбира, имаат тенденција да прават разлика помеѓу различни видови на љубов. Постојат „добри“ видови, како што е божественото милосрдие, и наводно има „лоши“ видови, како што е „животинската страст“. Но, сите тие се облици на иста работа. Тие се однесуваат на ист начин како и боите на спектарот произведени од светлината што минува низ призмата. Можеме да кажеме дека црвениот крај на спектарот на љубовта е либидото на д-р Фројд, а виолетовиот крај на спектарот на љубовта е агапе, божествената љубов или божественото милосрдие. Во средината, различните жолти, сини и зелени се како пријателство, човечка љубов и внимание. оставено само да сакаме.“

За односите

„Кога се обидуваме да практикуваме моќ или контрола над некој друг, не можеме да избегнеме да и ја дадеме на таа личност истата моќ или контрола над нас. 1>

„Во личните односи од ваков вид најдов едно многу прекрасно правило: никогаш, никогаш да не покажувате лажни емоции. Не треба да им кажувате на луѓето што точно мислите „во несигурни термини“, како што велат тие. Но, лажирањето емоции е деструктивно, особено во семејните работи и меѓу сопрузите и жените или меѓу љубовниците. Но, ако не знаете, вашите желби се неограничени и никој не може да каже какода се справи со тебе. Ништо не задоволува поединец неспособен за уживање.“

„Другите луѓе нè учат кои сме. Нивните ставови кон нас се огледалото во кое учиме да се гледаме себеси, но огледалото е искривено. Можеби сме слабо свесни за огромната моќ на нашето социјално опкружување.“

„Ниту една работа или љубов нема да процвета од вина, страв или шупливост на срцето, исто како што нема валидни планови за иднината може да го направат оние кои немаат капацитет да живеат сега.“

„Човечката желба има тенденција да биде ненаситна.“

За музиката

„Животот е како музика поради сопствено добро. Живееме во вечно сега, а кога слушаме музика не го слушаме минатото, не ја слушаме иднината, слушаме проширена сегашност.“

Исто така види: Ноам Чомски за ленинизмот: Сè што треба да знаете

„Кога танцуваме, самото патување е поентата, бидејќи кога пуштаме музика, самото свирење е поентата. А токму истото важи и во медитацијата. Медитацијата е откритието дека точката на животот секогаш се доаѓа во непосредниот момент.“

„Не свирите соната за да дојдете до последниот акорд, и ако значењата на нештата беа едноставно на крајот , композиторите не би пишувале ништо друго освен финалиња.“

„Кога некој пушта музика, вие слушате. само ги следиш тие звуци и на крајот ја разбираш музиката. Поентата не може да се објасни со зборови, бидејќи музиката не е зборови, но откако ќе се слуша некое време, ќе се разберепоентата на тоа, а таа точка е самата музика. На ист начин, можете да ги слушате сите искуства.“

„Никој не замислува дека симфонијата треба да се подобрува додека оди, или дека целта на свирењето е да се стигне до финалето. Поентата на музиката се открива во секој момент на нејзино свирење и слушање. Исто е, чувствувам, и со поголемиот дел од нашите животи, и ако неправилно се апсорбираме во нивно подобрување, може целосно да заборавиме да ги живееме.“

За анксиозноста

„Еден е многу помалку анксиозно ако некој се чувствува совршено слободен да биде вознемирен, а истото може да се каже и за вината. неможеш. Бегањето од страв е страв, борбата со болката е болка, обидот да се биде храбар е да се плашиш. Ако умот боли, умот е болка. Мислителот нема друга форма освен неговата мисла. Нема спас.”

„Стоногалката беше среќна, сосема, додека една крастава жаба забавно не рече: „моли се, која нога оди после која?“ ров, размислувајќи како да трчате.“

„Да се ​​стави е уште појасно: желбата за сигурност и чувството на несигурност се иста работа. Да го задржиш здивот значи да го изгубиш здивот. Општеството засновано на потрагата по безбедност не е ништо друго туку натпревар за задржување здив во кој сите се затегнати какотапан и виолетова како репка.“

„Тогаш, ова е човечкиот проблем: има цена што треба да се плати за секое зголемување на свеста. Не можеме да бидеме почувствителни на задоволство без да бидеме почувствителни на болка. Со сеќавање на минатото можеме да планираме за иднината. Но, способноста да се планира иднината е неутрализирана со „способноста“ да се плаши од болка и да се плаши од непознатото. Понатаму, растењето на акутното чувство за минатото и иднината ни дава соодветно слабо чувство за сегашноста. Со други зборови, се чини дека достигнуваме точка каде што предностите на да се биде свесен се надминати со неговите недостатоци, каде што екстремната чувствителност не прави неприлагодливи.“

„Вашето тело не ги елиминира отровите знаејќи ги нивните имиња. Да се ​​обидеш да го контролираш стравот или депресијата или здодевноста нарекувајќи ги со имиња значи да се прибегне кон суеверие на доверба во клетви и повикувања. Многу е лесно да се види зошто ова не функционира. Очигледно, ние се обидуваме да го знаеме, именуваме и дефинираме стравот за да го направиме „објективен“, односно одвоен од „јас“.

За мислите и зборовите

„Она што ние заборавив дека мислите и зборовите се конвенции и дека е фатално да се сфаќаат конвенциите премногу сериозно. Конвенцијата е социјална погодност, како, на пример, парите... но апсурдно е да се земаат парите премногу сериозно, да се мешаат со вистинското богатство... На ист начин, мислите, идеите и зборовите се вистински „парички“само од оние кои сакаат. Ниту една љубовна работа нема да процвета од вина, страв или шупливост на срцето, исто како што не можат да направат валидни планови за иднината од оние кои немаат капацитет да живеат сега. круг: ако се чувствувате одвоени од вашиот органски живот, се чувствувате поттикнати да преживеете; преживувањето - продолжување на животот - на тој начин станува должност, а исто така и влечење затоа што не сте целосно со него; бидејќи не ги исполнува очекувањата, продолжуваш да се надеваш дека ќе биде така, да копнееш за повеќе време, да се чувствуваш поттикнат уште повеќе да продолжиш.“

Во сегашниот момент

„Ова е вистинската тајна на животот - да бидете целосно ангажирани во она што го правите овде и сега. И наместо да го нарекувате работа, сфатете дека е игра.“

Исто така види: 20 знаци дека многу размислува за вас, дури и ако се обидува да го скрие тоа

„Сфатив дека минатото и иднината се вистински илузии, дека постојат во сегашноста, што е она што постои и се што постои“.

„Ако среќата секогаш зависи од нешто што се очекува во иднината, ние ја бркаме волјата која секогаш не ни е дофат, додека иднината и ние самите не исчезнеме во бездната на смртта. „

„Уметноста на живеење ... не е ниту невнимателно летање од една страна, ниту страшно прилепување кон минатото од друга страна. Се состои во тоа да се биде чувствителен на секој момент, да се смета за сосема нов и единствен, да се има умот отворен и целосно приемчив.“

„Живееме во култура целосно хипнотизирана однештата.“

„Филозофите, на пример, честопати не сфаќаат дека нивните забелешки за универзумот се однесуваат и на нив самите и нивните забелешки. Ако вселената е бесмислена, тогаш е и изјавата дека е така. И дека можеш, на пример, да имаш моќ за една ноќ да сонуваш 75 години. Или кое било време кое сакавте да го имате. И, природно, како што ја започнавте оваа авантура од соништата, ќе ги исполните сите ваши желби. Ќе имате секакво задоволство што можете да го замислите. И после неколку ноќи од по 75 години цело задоволство, ќе речете „Па, тоа беше прилично одлично“. Но, сега да имаме изненадување. Ајде да имаме сон што не е под контрола. Каде што ќе ми се случи нешто што не знам што ќе биде. И ќе го ископате тоа и ќе излезете од тоа и ќе речете „Леле, тоа беше блиско бричење, нели? И тогаш ќе станувавте сè поавантуристички, и ќе се коцкате сè повеќе за тоа што би сонувале. И конечно, би сонувале… каде сте сега. Би го сонувале сонот да го живеете животот што всушност го живеете денес.“

„Навистина е тешко да се забележи нешто за кое јазиците што ни се достапни немаат опис.“

На од каде доаѓаш

„Она што навистина го велам е дека тине треба ништо да правите, затоа што ако се гледате себеси на правилен начин, сите вие ​​сте извонреден феномен на природата како дрвјата, облаците, шарите во проточна вода, треперењето на огнот, распоредот на ѕвездите и форма на галаксија. Сите сте такви, и нема ништо лошо со вас.“

„Тоа е како да сте земале шише мастило и сте го фрлиле на ѕид. Пресече! И сето тоа мастило се рашири. И во средината, густо е, нели? И како што излегува на работ, малите капки стануваат се пофини и пофини и прават покомплицирани обрасци, гледате? Така, на ист начин, имаше голема експлозија на почетокот на работите и се прошири. А јас и ти, седи овде во оваа соба, како комплицирани човечки суштества, сме излезни на работ на тој тресок. Ние сме комплицираните мали обрасци на крајот од него. Многу интересно. Но, затоа ние се дефинираме како само тоа. Ако мислите дека сте само внатре во вашата кожа, се дефинирате себеси како една многу комплицирана мала обвивка, излез на работ на таа експлозија. Излез во просторот и излез во времето. Пред милијарди години бевте голем удар, но сега сте комплицирано човечко суштество. И тогаш се отсекуваме и не чувствуваме дека сè уште сме големата експлозија. Но, вие сте. Зависи како се дефинираш. Вие сте всушност – ако вака започнаа работите, ако имаше голема експлозија на почетокот –вие не сте нешто што е резултат на големата експлозија. Вие не сте нешто што е некаква марионета на крајот од процесот. Сè уште сте процесот. Вие сте големата експлозија, првобитната сила на универзумот, која доаѓа како што и да сте. Кога ќе те сретнам, не го гледам само она што се дефинираш како - г-дине така-и-тол, г-ѓа така-и-тол, г-ѓа така-и-толку - го гледам секој од вас како исконската енергија на универзумот што доаѓа на мене на овој конкретен начин. Знам дека и јас сум тоа. Но, научивме да се дефинираме како одвоени од неа.“

Сега прочитајте: Алан Вотс ме научи на „трикот“ за медитација (и како повеќето од нас тоа го сфаќаат погрешно)

Дали ви се допадна мојата статија? Лајкнете ме на Фејсбук за да видите повеќе написи како оваа во вашиот довод.

илузија на време, во која таканаречениот сегашен момент се чувствува како ништо друго освен бесконечно мала коса помеѓу семоќното каузално минато и впивачката важна иднина. Немаме присутни. Нашата свест е речиси целосно преокупирана со меморија и очекување. Не сфаќаме дека никогаш немало, постои, ниту ќе има друго искуство освен сегашното искуство. Затоа не сме во контакт со реалноста. Ние го мешаме светот за кој се зборува, опиша и мери со светот кој всушност е. Ние сме болни од фасцинација за корисни алатки за имиња и броеви, симболи, знаци, концепции и идеи. реалноста на сегашноста, бидејќи живееш во сегашноста и само во сегашноста. Не постои друга реалност освен сегашната реалност, така што, дури и ако некој би живеел бескрајни векови, да живее за иднината би значело дека вечно ќе ја пропушти поентата.“

„Ако, тогаш, мојата свест за минатото и иднината ме прават помалку свесен за сегашноста, морам да почнам да се прашувам дали всушност живеам во реалниот свет.“

„Останете во центарот и ќе бидете подготвени да се движите во која било насока .“

„Зашто ако некој не може целосно да живее во сегашноста, иднината е измама. Нема смисла да правите планови за иднината кои никогаш нема да ги направитебидете во можност да уживате. Кога вашите планови ќе созреат, сè уште ќе живеете за некоја друга иднина понатаму. Никогаш, никогаш нема да можете да седнете со целосна задоволство и да кажете: „Сега, пристигнав!“ Целото ваше образование ви го одзеде овој капацитет затоа што ве подготвуваше за иднината, наместо да ви покаже како да бидете жив сега.“

(Дали сакате да живеете повнимателен живот? Научете како да постигнете свесност на дневна основа со нашиот практичен водич овде).

За смислата на животот

„Смислата на животот е само да се биде жив. Тоа е толку јасно и толку очигледно и толку едноставно. А сепак, сите брзаат наоколу во голема паника како да е потребно да се постигне нешто што е надвор од себе.“

„Подобро е да имате краток живот полн со она што го сакате да го правите, отколку долг живот на мизерен начин.“

„Ако универзумот е бесмислен, така е и изјавата дека е така. Ако овој свет е злобна стапица, тогаш е и неговиот обвинувач, а тенџерето го нарекува котелот црн. функција на она што го прави целиот океан.“

„Ако кажете дека добивањето пари е најважно, ќе го поминете животот целосно трошејќи го вашето време. Ќе правиш работи што не ги сакаш за да продолжиш да живееш, односно да продолжиш да правиш нешто што не сакаш да го правиш, што е глупаво.“

„Зенне ја меша духовноста со размислувањето за Бог додека се лупи компири. Зен духовноста е само да се лупат компирите.“

„Уметноста на живеењето... не е ниту невнимателно пловење од една страна, ниту страшно прилепување кон минатото од друга страна. Се состои во тоа да се биде чувствителен на секој момент, да се смета за сосема нов и единствен, да се има умот отворен и целосно приемчив.“

„Гледате, засекогаш животот е чин на вера и чин на коцкање. Во моментот кога ќе направите чекор, го правите тоа со чин на вера затоа што навистина не знаете дека подот нема да ви даде под вашите нозе. Во моментот кога ќе тргнете на патување, каков чин на вера. Во моментот кога ќе влезете во каков било вид човечки потфат во врска, каков чин на вера.“

„Колку и да изгледа парадоксално, целниот живот нема содржина, нема смисла. Брза и натаму, и пропушта сè. Не брзајќи, на бесцелниот живот ништо не пропушта, бидејќи само кога нема цел и брзање, човечките сетила се целосно отворени да го примат светот.“

„Но не можете да го разберете животот и неговите мистерии како се додека се обидуваш да го сфатиш. Навистина, не можете да го сфатите, исто како што не можете да одите со река во кофа. Ако се обидете да фатите проточна вода во кофа, јасно е дека не ја разбирате и дека секогаш ќе бидете разочарани, бидејќи во кофата водата не тече. Да „има“ трчањеводата мора да ја отпуштиш и да ја оставиш да тече.“

На ум

„Калливата вода најдобро се чисти ако ја оставиш сама“.

„Направивме проблем за себе со мешање на разбирливото со фиксното. Сметаме дека е невозможно да се создаде смисла од животот, освен ако текот на настаните некако не може да се вклопи во рамка на крути форми. За да биде значаен, животот мора да биде разбирлив во смисла на фиксни идеи и закони, а тие за возврат мора да одговараат на непроменливите и вечни реалности зад сцената што се менува. Но, ако тоа значи „да се има смисла од животот“, ние си поставивме невозможна задача да направиме поправка од флукс. начин.“

„Да се ​​обидуваш да се дефинираш себеси е како да се обидуваш да ги гризеш сопствените заби.“

„Како што вистинскиот хумор е смеа на самиот себе, вистинската човечност е знаење за самиот себе.“

„Никој не е поопасно луд од оној кој е здрав разум цело време: тој е како челичен мост без флексибилност, а поредокот на неговиот живот е крут и кршлив.“

Да се ​​отпушти

„Да имаш вера значи да се довериш на водата. Кога пливате, не ја зграпчувате водата, бидејќи ако пливате, ќе потонете и ќе се удавите. Наместо тоа, се опуштиш и лебди.“

„Ако се држиме до верувањето во Бог, не можеме да имаме и вера, бидејќи верата не е прилепување, туку дозволувањеоди.“

„Научникот се обидува да научи нешто секојдневно; студент на будизмот се обидува да одучи нешто секојдневно.“

„Вистинското патување бара максимум непланирано талкање, бидејќи не постои друг начин да се откријат изненадувања и чуда, што, како што гледам, е единственото добро причина да не се остане дома.“

„Зенот е ослободување од времето. Зашто, ако ги отвориме очите и гледаме јасно, станува очигледно дека нема друго време освен овој момент, и дека минатото и иднината се апстракции без никаква конкретна реалност.“

„Мораме целосно да го напуштиме идејата за обвинување на минатото за каква било ситуација во која се наоѓаме и го смениме нашето размислување и гледаме дека минатото секогаш се враќа од сегашноста. Тоа сега е креативната точка на животот. Така, гледате како идејата да простите некому, го менувате значењето на минатото со тоа... Гледајте го и текот на музиката. Мелодијата како што е изразена се менува со ноти кои доаѓаат подоцна. Исто како и значењето на реченицата… чекате подоцна за да дознаете што значи реченицата… Сегашноста секогаш го менува минатото.”

Моќен совет за секој креативец

„Совет? немам совет. Престанете да се стремите и почнете да пишувате. Ако пишуваш, ти си писател. Напиши како да си проклето осуденик на смрт, а гувернерот е надвор од државата и нема шанси за помилување. Пишувај како да се држиш до работ на карпа,бели зглобови, на твојот последен здив, а имаш само уште една работа да кажеш, како птица што лета над нас и можеш да видиш сè, и те молам, за волја на Бога, кажи ни нешто што ќе не спаси од самите себе. Вдишете длабоко и кажете ни ја вашата најдлабока, најтемна тајна, за да можеме да ги избришеме веѓите и да знаеме дека не сме сами. Напиши како да имаш порака од кралот. Или не. Кој знае, можеби и вие сте еден од среќниците што не мора.“

„Нема ништо за што може да се зборува адекватно, а целата уметност на поезијата е да се каже она што може „Тоа што треба да се каже.“

„Онаму каде што треба да има креативна акција, сосема е без поента да разговараме што треба или што не треба да правиме за да бидеме исправни или добри. Умот кој е сингл и искрен не е заинтересиран да биде добар, да води односи со други луѓе за да живее според некое правило. Ниту пак, од друга страна, го интересира да биде слободен, да делува перверзно само за да ја докаже својата независност. Нејзиниот интерес не е сам по себе, туку во луѓето и проблемите за кои е свесна; тоа се „самите“. Таа дејствува, не според правилата, туку според околностите на моментот, а „доброто“ што им го посакува на другите не е сигурност, туку слобода.“

За промената

„Единствениот начин да се има смисла од промената е да се втурнете во неа, да се движите со неа и да се придружите на танцот.“

„Колку повеќе нешто има тенденција да биде трајно,толку повеќе има тенденција да биде безживотно.“

„Сега има само ова. Тоа не доаѓа од никаде; тоа не оди никаде. Тоа не е трајно, но не е непостојано. Иако се движи, секогаш е мирно. Кога се обидуваме да го фатиме, се чини дека бега, а сепак секогаш е тука и нема спас од него. И кога ќе се свртиме за да го најдеме јас-то што го познава овој момент, ќе откриеме дека исчезнало како минатото.“

„Без раѓање и смрт и без вечна трансмутација на сите форми на живот светот би бил статичен, без ритам, не танцува, мумифициран.“

„Запрепастувачката вистина е дека нашите најдобри напори за граѓански права, меѓународниот мир, контрола на населението, зачувување на природните ресурси и помош за гладувањето на Земјата - колку и да се итни - ќе уништи наместо да помогне ако е направена во сегашниот дух. Зашто, како што стојат работите, нема што да дадеме. Ако овде не се ужива во сопственото богатство и нашиот сопствен начин на живот, нема да се ужива никаде на друго место. Секако, тие ќе го снабдат непосредниот удар на енергија и се надеваат дека метедринот и сличните лекови предизвикуваат екстремен замор. Но, мир можат да направат само оние кои се мирни, а љубов можат да покажат само оние кои сакаат. Ниту една љубовна работа нема да процвета од вина, страв или шупливост на срцето, исто како што не можат да направат валидни планови за иднината од оние кои немаат капацитет за живот.
Billy Crawford
Billy Crawford
Били Крафорд е искусен писател и блогер со повеќе од една деценија искуство во оваа област. Тој има страст да бара и споделува иновативни и практични идеи кои можат да им помогнат на поединците и бизнисите да ги подобрат своите животи и операции. Неговото пишување се карактеризира со уникатен спој на креативност, увид и хумор, што го прави неговиот блог привлечно и просветлувачко читање. Експертизата на Били опфаќа широк спектар на теми, вклучувајќи бизнис, технологија, начин на живот и личен развој. Тој е исто така посветен патник, откако посетил над 20 земји и се повеќе. Кога не пишува или не глобтротира, Били ужива да спортува, да слуша музика и да поминува време со семејството и пријателите.