Односот помеѓу интелигенцијата и образованието: подетален поглед

Односот помеѓу интелигенцијата и образованието: подетален поглед
Billy Crawford

Сте забележале ли некогаш како општеството ги поистоветува концептите на интелигенција и образование?

Па, во нашето општество, да се биде образован често погрешно се смета за интелигентен. И навистина - кога станува збор за академски успех, интелигенцијата често се смета за главен одлучувачки фактор.

Но, дали интелигенцијата навистина е сè и крај на успехот во образованието? Која е разликата помеѓу да се биде образован и воопшто да се биде интелигентен?

Во оваа статија, ќе ви помогнам подетално да ја разгледате врската помеѓу интелигенцијата и образованието и да ја истражите улогата на другите фактори во академските достигнувања. Значи, ајде да стекнеме понијансирано разбирање за тоа што е потребно за да се успее во образованието.

Која е разликата помеѓу образованието и интелигенцијата?

Во текот на мојот живот, луѓето околу мене отсекогаш мислеле дека образованието и интелигенцијата беше речиси иста.

Во општеството во кое живеев, да се биде образован често погрешно се сметаше за интелигентен. Се чинеше дека колку повеќе дипломи има некој, толку се претпоставуваше дека е поинтелигентен и поуспешен.

Се сеќавам како моите родители ми објаснија дека треба да научам најдобро што можам на училиште за да станам поинтелигентен и да успеам.

Сега знам дека не беа во право.

Се сеќавам на еден посебен случај кога бев на дружење со некои пријатели и познаници. Едно лице, кое дипломирало на познатработата е дека семејното потекло и социо-економскиот статус може да имаат значително влијание врз образованието.

Не е навистина важно дали сте интелигентна личност или не; ако вие или членовите на вашето семејство имате завршено високо образование и чувствувате потреба, големи се шансите да се обидете да одите на универзитет и да стекнете дипломи.

Како вашето семејно потекло може да влијае на вашето образование?

Па, дете од семејство со силен акцент на образованието може да има поголема веројатност да го цени образованието и да постигне академски успех во споредба со дете од семејство со помал акцент на образованието.

Слично, социо -економскиот статус може да влијае на образованието на неколку начини, вклучувајќи пристап до квалитетни училишта и ресурси, изложеност на можности за учење и способност да си дозволат високо образование.

Што повеќе, културните и општествените очекувања исто така можат да обезбедат чувство за целта и насоката и може да ве поттикнат да работите напорно и да се стремите кон извонредност во вашите студии.

Сепак, не заборавајте да го пронајдете она што најдобро функционира за вас и препознајте дека интелигенцијата и академскиот успех не се единствените мерки на вредност или достигнување.

Емоционална интелигенција & засилувач; академски перформанси

Пред да сумираме статија, има уште една работа за која би сакал да разговарам за врската помеѓу интелигенцијата и образованието.

Кога станува збор за интелигенцијата, луѓето веднаш размислуваат заментални способности како што се размислување, одлучување, расудување и способност за учење и прилагодување на новите ситуации.

Сепак, ако сте за позитивна психологија (и дури и ако не сте), големи се шансите да сте слушнале за концептот на емоционална интелигенција.

Па, емоционалната интелигенција може да се дефинира како способност за препознавање и разбирање на сопствените и туѓите емоции, како и способност за управување и регулирање на овие емоции.

И погодете што?

Не само што когнитивната интелигенција е поврзана со образованието, туку истражувањата покажаа дека емоционалната интелигенција е исто така значително поврзана со образованието и академските перформанси.

Вистината е дека поединците со повисоко ниво на емоционална интелигенција имаат тенденција да имаат подобри академски перформанси. Уште повеќе, според студиите, емоционалната интелигенција може да доведе до позитивни резултати како што се подобро задоволство од животот и успех во кариерата.

Со оглед на ова, не е изненадувачки што луѓето со високо ниво на емоционална интелигенција можат да имаат подобри академски перформанси. Зошто?

Бидејќи учениците кои можат да ги препознаат и управуваат сопствените емоции имаат поголема веројатност да бидат мотивирани и самодисциплинирани, што може да им помогне академски да успеат.

Слично на тоа, учениците кои се способни да ги разберат и да управуваат со емоциите на другите можат подобро да формираат позитивни односи со нивните наставници и врсници. И оваможе исто така да придонесе за академски успех.

Значи, како што можете да видите, емоционалната интелигенција е исто така важен фактор кој може да влијае на академските перформанси.

Ова значи дека ако се обидете да се фокусирате на развивање емоционална вештини за интелигенција, шансите се дека ќе постигнете академски успех со помалку труд.

Завршни мисли

Сè на сè, врската помеѓу интелигенцијата и образованието е сложена. Додека добивањето образование може да ја подобри интелигенцијата, интелигенцијата, пак, може да предвиди академски достигнувања и успех.

Едно е сигурно - поистоветувањето на интелигенцијата со образованието е едноставна заблуда.

Запомнете дека вашиот потенцијал за личен раст и развој не зависи од образованието што сте го добиле или нивото на интелигенција што го имате. Клучот за успехот е да се фокусирате на развивање на вашите силни страни и вештини и да ги искористите можностите за учење и личен раст.

универзитет, почнаа да се фалат со своите образовни достигнувања.

Речиси веднаш, остатокот од групата се чинеше дека оваа личност ја сметаше за поинтелигентна, иако сè уште не разговаравме за конкретни теми.

Оваа личност потоа продолжи да доминира во разговорот, а на нивните идеи им беше дадена поголема тежина само поради нивното образование.

Како што разговорот продолжи, не можев а да не се чувствувам фрустриран. Имав исто толку искуство и знаење за темите што се дискутираа, но бидејќи немав исто ниво на образование, се чинеше дека моите мисли и идеи беа отфрлени или занемарени.

Ова искуство ме натера да сфатам дека образованието не секогаш се поистоветува со интелигенција. Се прашувате која е разликата?

Ајде потоа да ги дефинираме концептите на образование и интелигенција.

Образованието се однесува на процесот на учење и стекнување знаења, вештини, вредности, верувања и навики преку различни форми на школување, обука или искуство.

Тоа вклучува стекнување знаење и разбирање на широк опсег на предмети и учење како да се примени ова знаење на практични начини.

Што е со интелигенцијата?

Па, интелигенцијата, на од друга страна, е способноста за размислување, расудување и решавање проблеми.

Тоа е сложена ментална способност која вклучува способност за разбирање и обработка на информациите, како и способност за учење иприлагодете се на новите ситуации.

Поголемиот дел од времето, интелигенцијата се мери преку различни тестови и проценки, како што се тестовите за коефициент на интелигенција (IQ).

Во ред, не негирам дека има одредено преклопување помеѓу двата концепта . Но, тоа не значи дека тие се иста работа.

Сепак, студиите докажуваат дека образованието може да ја подобри интелигенцијата и обратно - интелигенцијата исто така може да биде важен фактор за постигнување задоволувачко образование. Ајде да погледнеме како функционира оваа двојна врска помеѓу двата концепта.

Дали образованието ја подобрува интелигенцијата?

Веројатно нема да се изненадите ако ви кажам дека стекнувањето образование и учењето ново работите можат да ја подобрат интелигенцијата.

Всушност, когнитивните и развојните психолози често наведуваат дека когнитивните способности на детето во голема мера зависат од работите што ги учи на училиште и вештините што ги стекнува како резултат.

На пример, ако ги сфатиме главните точки на теоријата на Жан Пјаже, кој бил швајцарски развоен психолог, можеме да заклучиме дека тој сметал дека образованието треба да биде прилагодено на когнитивниот развој на поединецот за да биде најефикасно.

Додека тој развил класичен пристап во областа на образовната и развојната психологија, современите истражувачи имаат донекаде исто разбирање за врската помеѓу интелигенцијата и образованието.

Излегува дека времетраењето на образованиетопоединецот добива и нивните резултати на IQ тестовите се во позитивна корелација. Што значи ова?

Па, ова може да се толкува на два начина:

  • Или учениците со поголема интелигенција имаат потреба да добијат повеќе образование.
  • Или подолгото времетраење на образованието може да доведе до зголемување на интелигенцијата.

Во секој случај, студија од 2018 година објавена во Psychological Science докажува дека образованието е најконзистентен и најтрајниот начин за зголемување на интелигенцијата.

Ова значи дека ако сакате да станете поинтелигентни, треба да продолжите да добивате образование за да ги развиете вашите когнитивни вештини.

Но, што е со обратно? Дали интелигенцијата го одредува и вашиот академски успех?

Да се ​​фокусираме на тоа како интелигенцијата е поврзана со вашиот успех во академските услови.

Дали интелигенцијата е главен фактор за академскиот успех?

Како што веќе истакнав, добивањето се повеќе и повеќе образование сигурно ви помага да развиете когнитивни вештини како што се критичко размислување, решавање проблеми, расудување, креативност , меморија, па дури и распон на внимание.

Исто така види: 15 знаци дека имате токсична средина дома (што да направите во врска со тоа)

Но, од друга страна, ако веќе имате висок коефициент на интелигенција, поголема е веројатноста да успеете на академско поле.

Всушност, студиите докажуваат дека коефициентот на интелигенција е силен предиктор на академскиот успех и достигнувања. Во една неодамнешна студија објавена во Frontiers of Psychology, поединците кои имале повисоки резултати на коефициентот на интелигенција биле повеќеуспешни во споредба со оние со пониски резултати.

Најважно, нивниот академски успех може да се предвиди врз основа на резултатот што го добиле на тестот за интелигенција.

Сепак, сакам да знаете една работа - ако некој ви каже дека постигнал високи резултати на тестовите за интелигенција, тоа не мора да значи дека е интелигентен. Зошто?

Бидејќи се знае дека стандардните IQ тестови се ограничени инструменти за мерење на интелигенцијата. На пример, откриено е дека некои тестови за интелигенција имаат културна пристрасност, што значи дека тие може неправедно да фаворизираат одредени културни групи пред другите.

Покрај тоа, тестовите за интелигенција тешко можат да ги доловат сите аспекти на интелигенцијата или други некогнитивни фактори. Сепак, има многу други фактори кои можат да влијаат на академскиот и животниот успех.

И знаете што друго?

Резултатите на коефициентот на интелигенција се менуваат. Тие генерално не се стабилни со текот на времето и може да се променат поради различни фактори, како што се образованието, здравјето и животните искуства.

Што значи тоа?

Ова значи дека интелигенцијата е навистина значаен предиктор за академски успех. Сепак, начинот на кој го мериме и заклучуваме дека некој е интелигентен не е секогаш сигурен.

А што е со другите фактори? Дали вашето образование и академски успех зависат само од тоа колку сте интелигентни?

Се разбира, не. Вистината е дека интелигенцијата е еден фактор кој може да придонесе за академски успех, но тоа не е единствениот фактор.

Изатоа ќе разговараме за други некогнитивни и еколошки фактори кои можат да влијаат на вашето ниво на образование.

4 други фактори кои влијаат на образованието

1) Мотивација и самодисциплина

Дали некогаш сте забележале колку мотивацијата им помага на учениците да успеат и да добијат подобро образование?

Па, еден од најважните фактори што може да ја одреди еднаквоста во образованието без оглед на нивото на интелигенција е колку поединецот е мотивиран да добиваат образование.

Причината е што мотивацијата им помага на луѓето да развијат самодисциплина. И кога сте доволно дисциплинирани, можете ефективно да управувате со вашето време, да поставувате цели и да развиете добри навики за учење.

Исто така види: 21 суптилен знак дека му се допаѓате на момчето - како да препознаете дали му се допаѓате на момчето

Што е со оние кои се борат да развијат самодисциплина и немаат доволно мотивација да учат?

Во тој случај, шансите се дека ќе имаат потешкотии да останат фокусирани на часовите, да го завршат задачи или учење за испити.

Ова може да доведе до пониски оценки и академски перформанси, како резултат.

Барем тоа е нешто докажано со научни студии. Според истражувањето спроведено на Политехничкиот институт Ворчестер, учениците со повисока самодисциплина имале повисоки почетни знаења и биле повнимателни додека ги извршувале задачите на училиште.

Истото може да се каже и за мотивацијата.

Затоа, и мотивацијата и самодисциплината се важни за академскиот успех. Тие можат да им помогнат на учениците да останатфокусирани и мотивирани да учат без оглед на нивната интелигенција и IQ резултати.

2) Навики за учење и управување со времето

Ако некогаш сте се мачеле да управувате со вашето време во процесот на учење, веројатно разбирате колку се важни управувањето со времето и навиките за учење во процесот на добивање образование.

Без разлика колку сте интелигентни, ако немате доволно вештини за управување со времето, веројатно е дека вашите академски перформанси ќе настрадаат.

Сега можеби се прашувате што точно подразбирам под вештини за управување со времето.

Па, зборувам за способноста да се планираат, организираат и да се приоретизираат задачите и активностите за ефективно управување со своето време.

Вистината е дека вештините како што е способноста да се постави распоред и приоритет на задачите се важни за академскиот успех. Зошто?

Бидејќи овие вештини им помагаат на учениците ефективно да управуваат со своето време и да ги завршат задачите и проектите навреме.

Значи, замислете дека сте постигнале дури 140 резултати на тестовите за интелигенција, но ви недостасува управување со времето вештини.

И покрај вашата интелигенција, најверојатно ќе се борите академски поради вашата неможност ефикасно да управувате со вашето време.

Ова значи дека едноставно го губите вашиот потенцијал да напредувате само затоа што не мора да имате навики за учење.

На пример, може да имате потешкотии да ги завршите задачите и проектите навреме што ќе доведе до понискиоценките и академските перформанси.

Врз основа на студиите, навиките за учење и управувањето со времето се важни фактори кои можат да влијаат на образованието.

Затоа, дури и ако нивото на вашата интелигенција е високо во споредба со вашите врсници, обидете се да развијте правилни навики за учење и ефикасно управувајте со вашето време. На тој начин, ќе можете да ги искористите предностите на вашите когнитивни вештини и да успеете.

3) Пристап до квалитетно образование

Освен когнитивно и не -когнитивните фактори, некои фактори на животната средина, исто така, одредуваат колку вашето ниво на образование може да биде задоволувачко.

Пристапот до квалитетно образование е еден од овие фактори.

Впрочем, без оглед на нивното ниво на интелигенција , поединецот нема да може да успее академски ако нема пристап до образование.

Причината е што ограничениот пристап до образование може да доведе до недостаток на можности за учење и личен раст.

На пример, поединец кој живее во рурална област со ограничен пристап до училишта може да има помалку можности да учи и да ги постигне своите образовни цели во споредба со поединецот кој живее во урбана област со поголем пристап до училиштата.

Дали некогаш сте слушнале за ученици кои се борат да постигнат добри резултати само затоа што посетуваат училиште со застарени учебници и недоволно финансирање?

Како резултат на тоа, тие се соочуваат со предизвици во завршувањето на задачите и проектите поради недостаток на пристап до технологијаили други ресурси.

Непотребно е да се каже дека ова ви го отежнува учењето и разбирањето на материјалот.

Сепак, некои познати луѓе кои имаа висок потенцијал за интелигенција, но немаа пристап до образование успеаја да успее.

На пример, Алберт Ајнштајн, физичар роден во Германија, кој нашироко се смета за еден од најинтелигентните луѓе во историјата, се бореше со традиционалното образование и често го критикуваше крутиот и авторитарен систем на образование.

Подоцна го напуштил училиштето и се занимавал со самостојно учење, што му овозможило да ги развие своите идеи и теории за природата на универзумот.

Затоа, дури и ако немате пристап за квалитетно образование, вашите когнитивни вештини може да најдат начин да ви помогнат да успеете без образование. Сепак, тоа е несомнено еден од најважните фактори кои влијаат на образованието.

4) Семејното потекло и социо-економскиот статус

Дали некогаш сте почувствувале притисок од вашето семејство да добиете добро образование? Или можеби сте се соочиле со некои културни и општествени очекувања да станете образована личност.

Иако моите родители никогаш не посочија експлицитно дека сакаат да напредувам и да го добијам најдоброто образование, јас некако ја почувствував побарувачката од нив и нивната социјална класа да го сторат тоа.

Да бидам искрен, нивниот перфекционизам ми предизвика многу вознемиреност во текот на мојот живот, но тоа е друга работа.
Billy Crawford
Billy Crawford
Били Крафорд е искусен писател и блогер со повеќе од една деценија искуство во оваа област. Тој има страст да бара и споделува иновативни и практични идеи кои можат да им помогнат на поединците и бизнисите да ги подобрат своите животи и операции. Неговото пишување се карактеризира со уникатен спој на креативност, увид и хумор, што го прави неговиот блог привлечно и просветлувачко читање. Експертизата на Били опфаќа широк спектар на теми, вклучувајќи бизнис, технологија, начин на живот и личен развој. Тој е исто така посветен патник, откако посетил над 20 земји и се повеќе. Кога не пишува или не глобтротира, Били ужива да спортува, да слуша музика и да поминува време со семејството и пријателите.