Духовно будење и вознемиреност: каква е врската?

Духовно будење и вознемиреност: каква е врската?
Billy Crawford

Содржина

Замислете дека цел живот гледате претстава, но не сте ни знаеле. Бевте толку занесени во целата акција.

Бевте зафатени со смеење заедно со сите глупави сцени, плачејќи на тажните сцени, лутејќи се на гневните сцени и секако, стресувајќи се на напнатите сцени.

И тогаш, наеднаш, завесата се спушта.

На ваше големо изненадување, гледате (ако дури и само за момент) дека всушност сте во театар. Сфаќаш дека дејствието што се играше пред твоите очи беше некаква изведба.

Вистинскиот ти не беше изведувачот, тоа е гледачот.

Убави работи кои воодушевуваат, нели?

И разбирливо е дека тоа може да го испрати вашиот ум на размислување во спирала.

Сосема искрено, тоа може да нè преплаши и да предизвика сериозна вознемиреност. Затоа анксиозноста и духовното будење за многумина можат да одат рака под рака.

Прво, проверете дали станува збор за духовна анксиозност

Анксиозноста постои во многу форми и може да се активира од многу причини.

Да, духовните будења можат да ја активираат заспаната вознемиреност или да создадат нова духовна анксиозност.

Но, исто така е важно да не игнорирате каква било постоечка вознемиреност или вознемиреност од кој било тип со која се борите да се справите.

Во овие случаи, важно е да се консултирате со лекар. На пример, некои анксиозности се создаваат од нерамнотежа во телото.

Додека духовните практики како медитација илими се појави:

Само се обидував да го заменам моето старо јас за сјајно ново духовно јас.

Очигледниот проблем е - будењето нема врска со јас.

Всушност, тоа е сосема спротивно. Станува збор за будење од илузијата за себе.

Моето его се зафати и во тој процес, едноставно создаде друга маска за да носам.

Се стремеше кон уште едно достигнување за освојување. Друга работа надвор од мене да ме направи целосна.

Но овој пат тоа беше да се просветам наместо да се искачувам по корпоративната скала, да ја сретнам љубовта на мојот живот или да заработам повеќе пари итн.

Преземајќи ја контролата врз нашето сопствено духовно патување

Можеби ви се случило нешто слично? Или можеби сте паднале на некоја од многуте други потенцијални стапици во духовниот свет.

Тоа е толку лесно да се направи. Затоа навистина би препорачал да проверите бесплатен мастер-клас со шаманот Руда Ианд.

Наменет е да ни помогне да ги надминеме работите што сè уште не кочат. Но, тоа е различно на некои важни начини.

За почеток, ве става на возачкото седиште на вашето сопствено духовно патување. Никој нема да ви каже што е правилно или погрешно за вас. Ќе бидете повикани да погледнете внатре и сами да одговорите на тоа.

Бидејќи тоа е единствениот начин да имате вистинска автентичност. Сè друго е само ние да се обидуваме да копираме некој друг - што сигурно доаѓа од егото.

Нозначително, „Ослободете го мастеркласот за вашиот ум“ исто така зборува многу за најчестите митови, лаги и замки околу духовноста, за да ни помогне подобро да се движиме по нив.

Во суштина е за секој кој сака поддршка да излезе од фрустрацијата, вознемиреноста и болката што ова духовно патување може да ги создаде и во место на поголема љубов, прифаќање и радост.

Како што велам, тоа е бесплатно, па затоа навистина мислам дека вреди да се направи.

0>Еве го повторно линкот.

Последни мисли: може да биде нерамномерно возење, но утеши се што си го започнал патувањето

Посакувам да се возев со експресниот воз до просветлување, но за жал тоа не требаше да биде за мене.

Наместо тоа, се чини дека рипнав на часовите по говеда.

И заедно со тоа, застанав на неколку помалку од пожелни станици заедно патот.

Според зборовите на Маријана Вилијамсон:

„Духовното патување е неучење на стравот и прифаќање на љубовта“.

И претпоставувам како добиваме секогаш ќе биде индивидуално како и ние.

За жал, ова патување не доаѓа заедно со закажан распоред. Значи, навистина не знаеме колку долго ќе трае.

Но, се надеваме дека можеме да се утешиме со фактот дека сме барем на нашиот пат.

работа со здив може да помогне во ублажување на симптомите на анксиозност, можеби не е доволно.

Но, постојат многу третмани, и важно е да побарате стручна помош за да го најдете оној кој најдобро функционира за вас.

рече дека, ако вообичаено не страдате од анксиозност, можеби се прашувате зошто таа одеднаш се појави како дел од вашето духовно патување.

Што е духовна анксиозност?

Добро, па што дали се чувствува духовната вознемиреност?

Духовната вознемиреност може да создаде чувства на загриженост, несигурност и сомнеж.

Можеби едноставно имате чувство на нелагодност на кое не можете сосема да го ставите прстот. Може да биде генерализирана анксиозност што ве става на работ.

Тоа може да го наруши сонот или да ве направи немирни.

Но, исто така може да создаде широк спектар на емоции - безнадежност, срам, страв, тага , осаменост, чувство дека сте надвор од контрола, зголемена чувствителност итн.

Можете да доживеете и социјална анксиозност. Како што станувате сè почувствителни на светот околу вас, може да биде многу тешко да се прилагодите.

Духовните причини за вознемиреност

Овие различни форми на духовна анксиозност се јавуваат кога вашите перцепции за светот почнуваат да се менуваат.

Ова може да ве остави да се чувствувате на неверојатно разнишана почва.

Тоа е затоа што будењето вклучува распаѓање на одредени верувања, идеи и мисли не само за светот околу вас, туку и за себе.

Тоа е дезориентирачко време.

Несамо тоа, но процесот на будење може да почне да ги разбранува деловите од вашиот живот и од себе кои сте се обиделе да ги закопате.

Тоа можеби се чувства и настани со кои не сте сакале да се справите.

0>Но, додека духовната светлина ја осветлува својата вистина врз темнината, криењето повеќе не се чувствува како опција. А реалноста е дека ова е конфронтирачко, а не секогаш удобно.

Духовното будење може да донесе многу енергија со себе што е преголема и за телото и за умот.

Што создава духовно вознемиреност?

1) Вашето его се откачува

Вашето его е на возачкото седиште цел живот.

Но кога ќе почнете да се будите, чувствува дека стисокот му се олабавува. И тоа не му се допаѓа.

Лично, јас не го мислам егото како „лошо“, чувствувам дека е повеќе погрешно.

Нејзината работа е да се обиде да не чува безбедни и заштити нè. Но, тоа го прави на некои многу нездрави и на крајот деструктивни начини.

Јас го замислувам како исплашено дете кое глуми. Свеста е мудриот родител кој сака да дојде и да не научи на подобар начин.

Но за егото тоа е заканувачко. Така, делува.

Вашето его може да предизвика вознемиреност кога ќе се распадне и ќе одбие да го прифати новиот поредок на нештата.

2) Чувствувате отпор

Чудно е - особено кога навистина сакаме да се разбудиме - но многумина од нас сè уште се обидуваат да се држат до стариот живот.

Па, егото во секој случај.

Откажувањеона што го знаевте не е секогаш лесно. Не сме секогаш подготвени да се откажеме. На дел од нас им се допаднаа одредени елементи од светот на соништата. Тешко е да се откажеш од фантазијата.

Затоа, наместо тоа, продолжуваме да создаваме страдање обидувајќи се да се одржиме. Не се чувствуваме подготвени за големината на новите вистини што ни се прикажуваат.

3) Го преиспитувате животот

Кога одеднаш почнувате да ја преиспитувате секоја работа што некогаш сте ја земале како евангелие , кој може да не обвини за стресот?

Дел од процесот на будење е оваа длабока реевалуација на речиси сè. И тоа остава многу повеќе прашања отколку што дава одговори.

Значи, сигурно ќе биде навистина вознемирувачко и вознемирувачко.

4) Животот како што знаевте, почнува да се распаѓа

Друг белег на многу духовни будења е распаѓањето на вашиот стар живот.

Ака — сè паѓа на ш*т.

Како што ќе истражиме повеќе подоцна, несреќен дел од духовното будење е загуба.

Се разбира, технички на духовно ниво, немаше што да се изгуби бидејќи тоа беше само илузија. Но, тоа ретко го прави да се чувствува подобро.

Може да се создаде анксиозност додека се бориме со елементи од животот кои навидум се распаѓаат пред нашите очи.

Може да има изгубени врски, работни места, пријателства, световни работи, па дури и нашето здравје со кои треба да се бориме.

5) Веќе не можете да се криете од постоечката болка

Дали се сеќавате на таа сценаво филмот Матрикс каде Нео ја зема црвената пилула и се буди во реалниот свет?

Нема враќање од него. Тој повеќе не може да се крие во конструкцијата на реалноста како некогаш.

Па, за време на духовното будење, сè потешко ни е да се обидеме да се скриеме во сите работи во кои некогаш баравме утеха и одвлекување.

И тоа не остава да се соочиме со она што се обидувавме да го избегнеме:

  • Нерешени емоции
  • Минатите трауми
  • Делови од нас самите ние не ми се допаѓа

Отепувањето на болката преку алкохол, шопинг, ТВ, видео игри, работа, секс, дрога итн. не е на ист начин.

Затоа што сега гледаме низ тоа. Таа свест внатре не може толку лесно да се исклучи.

6) Се отворате за нови работи што никогаш не сте ги доживеале

Диховно будење е нова територија.

Тоа носи безброј возбудливи, но истовремено и страшни работи со себе.

Тоа може да се нови идеи, нови верувања и нови енергии.

Како последица луѓето често стануваат многу почувствителни на надворешниот свет. Така, вашето тело може многу брзо да се почувствува преоптоварено.

Тоа е малку како преоптоварување со сетилата. Се чувствува како стрес за телото. И може да се влоши кога вашиот ум ќе почне да паничи поради тие сензации.

7) Вашиот нервен систем може да се распарчи

Нашиот нервен систем е нашата служба за гласници затело. Ги испраќа сигналите што ни овозможуваат да функционираме.

Исто така види: 18 знаци дека вашето момче е исто така ваше возење или умре

И така, контролира многу од она што го мислиме, чувствуваме и што прави телото.

Ги толкува сите податоци надвор од нашето тело и со него создава информации. Тоа е нашиот преведувач.

Но, сите овие промени и дополнителни стимули може да бидат разбирливо поразителни за вашиот нервен систем додека се обидува да се прилагоди и да се справи со овие нови сензации.

8) Ние не не знам што ќе се случи следно

Како што видовме, толку многу новост носи толку многу неизвесност.

Значи, сосема е нормално што е застрашувачко.

Можеме чувствуваат вознемиреност за време на духовното будење бидејќи немаме поим што ќе се случи следно.

За повеќето од нас, чувството дека сме надвор од контрола може брзо да создаде паника на речиси клеточно ниво.

Тоа е како да се качите на тобоганот. Целата неизвесност нè прави да се плашиме за тоа што следува.

Патот до духовното будење за многумина е болка

Знам, тоа не е толку весел наслов, но еј, тоа е исто така вистина, нели?

Зошто понекогаш духовното будење е толку болно?

Реалноста е дека загубата од секаков вид е обично болна. Дури и ако тоа е најдобро. И дури и ако длабоко во себе сакате да се откажете од нешто.

Останува фактот:

Процесот на отпуштање не е лесен.

Ние сме принудени да го преиспитаме сето она што некогаш го прифативме. Имаме свои илузииразбиена. Ги оттргнавме работите за кои некогаш се држевме за утеха.

Нè будат од сон...и понекогаш тоа не е нежно мешање. Може да се чувствува многу повеќе како силен тресење.

Мислам дека дел од проблемот е што не сме целосно подготвени за грубото будење.

На крајот на краиштата, ние го поврзуваме наоѓањето духовност (Бог , Свеста, Универзумот - или кој било збор со кој најмногу се идентификувате) со наоѓање поголем мир.

Значи, сфаќањето дека патот кон тој мир всушност воопшто не е толку мирен може да биде шокантен.

Колку и да е сурово, понекогаш можеби ќе ни треба дополнителен притисок од Бога.

Како што толку убаво вели персискиот поет Хафиз од 14 век во „Уморен од слатко зборување“:

“ Љубовта сака да допре и да управува со нас,

Скршете ги сите наши разговори за божјата шолја чај.

Ако имавте храброст и

Можевте да му го дадете на саканиот избор, неколку ноќи ,

Тој само би те влечел низ собата

За твојата коса,

Ти ги скинал сите оние играчки на светот

кои те носат нема радост.“

Духовноста не ни зборува секогаш слатко

Кога првпат го прочитав овој одраз на духовноста од Хафиз, заплакав.

Делумно за олеснување јас се чувствував кога ги слушнав овие зборови.

На некој начин, тие се чувствуваа како дозвола за моето духовно патување да биде неуредно.

Ајде да се соочиме со тоа:

Можеме да се чувствуваме така голем притисок во животот да се обиде даправете ги работите совршено. Моето его ја сфати идејата дека моето духовно будење треба да биде што е можно понепречено.

Чувствував дека треба брзо да станам помудар, помирен и поангелски со секој чекор. Затоа, не ми се допаѓаше кога губев контрола, имав мини-топење или повторно потонав во заблуда.

Затоа што според мојот ум (или моето его), тоа се чинеше како неуспех.

Но, надвор од „говорот за божјата шолја“ вистинската духовност, исто како и реалниот живот, е посурова отколку што би се надевале.

Таа е живописна како крвта што тече во нашите вени. Тој е богат и тврд како земјата под нашите нозе.

И така, мирниот пат едноставно не е како што се одвива за многумина.

Бидејќи како што Хафиз продолжува да вели:

„Господ сака да управува со нас,

Заклучи нè внатре во мала соба со Себе

И вежбај Неговиот удар.

Возљубениот понекогаш сака

Да ни направи голема услуга:

Држете не наопаку

И исфрлете ги сите глупости.

Но, кога ќе слушнеме

Тој е во такво „разиграно пијано расположение“

Повеќето сите што ги познавам

Брзо ги пакуваат куферите и ги зголемуваат

Надвор од градот.

Можеме така лесно паѓаме во духовни стапици создадени од егото

Значи, кога нашиот духовен пат не се расплетува како уреден и линеарен пат, може да се грижиме дека нешто не е во ред.

Што прилично иронично може да се натрупа на уште поголема анксиозност.

Се прашуваме дали треба да се чувствуваме толку анксиозни уште, толку тажни или изгубени когазапочнавме духовно будење.

Тоа е затоа што на многу начини очекувавме духовноста да ни ги „поправа“ овие воочени недостатоци.

Како што нагласува песната на Хафиз, без воопшто да имаме намера, создадете идеи за тоа што мислиме дека треба да биде духовноста. За тоа како треба да изгледа и да се чувствува.

Не е ни чудо што е вознемирувачко кога реалноста на крајот не одговара на оваа лажна слика што ја конструиравме.

Но, таа исто така претставува и други потенцијални стапици.

Исто така види: 15 дефинитивни знаци дека сè уште ве сака (иако има девојка)

Можеме да паднеме на митовите и лагите што лебдат наоколу за духовноста.

Почнав да носам нова маска на духовноста

Кога го доживеав моето прво духовно искуство, се чувствував како да ја видов вистината.

Не можев да ја опишам со зборови, не можев да ја разберам со мојот размислувачки ум.

Но, знаев дека сакам повеќе.

Неволјата беше што се чувствував минливо. Не знаев како да го натерам да се вратам. Затоа барав начини да го најдам повторно.

Од кои многу се активности за кои знаеме дека можат да не поддржат на нашиот пат. Како што се медитација, умствени движења како јога, читање духовни текстови итн.

Но, како што правев, забележав дека се повеќе почнав да се идентификувам со овие таканаречени духовни активности.

Почнав да Мислам дека требаше да постапам на одреден начин, да зборувам на одреден начин, па дури и да се дружам со одредени типови на луѓе ако сериозно го сфатам целото ова духовно будење.

Но, по некое време,
Billy Crawford
Billy Crawford
Били Крафорд е искусен писател и блогер со повеќе од една деценија искуство во оваа област. Тој има страст да бара и споделува иновативни и практични идеи кои можат да им помогнат на поединците и бизнисите да ги подобрат своите животи и операции. Неговото пишување се карактеризира со уникатен спој на креативност, увид и хумор, што го прави неговиот блог привлечно и просветлувачко читање. Експертизата на Били опфаќа широк спектар на теми, вклучувајќи бизнис, технологија, начин на живот и личен развој. Тој е исто така посветен патник, откако посетил над 20 земји и се повеќе. Кога не пишува или не глобтротира, Били ужива да спортува, да слуша музика и да поминува време со семејството и пријателите.