10 знаци дека сте во заплеткано пријателство (и што да направите во врска со тоа)

10 знаци дека сте во заплеткано пријателство (и што да направите во врска со тоа)
Billy Crawford

Дали имате пријатели кои се толку блиски што ништо — дури ни вашиот личен раст — не може да дојде меѓу вас?

Ако е така, можеби сте во заплеткано пријателство. Но, не слави сега - да се биде во заплеткано пријателство значи дека имаш некој од кого можеш да зависиш, но исто така значи дека си подготвен да заборавиш на своите потреби за да ја задоволиш оваа личност.

Ви звучи познато?

Вистината е дека вплеткан пријател е некој чии потреби и желби се толку испреплетени со вашите што нивната врска се чувствува како романтичен партнер - но без романса.

Па, како да знаете дали имате заплеткано пријателство?

Дозволете ми да разговарам за 10 знаци кои ќе ви помогнат да сфатите дали сте во заплеткано пријателство и што можете да направите во врска со тоа.

1) Го жртвувате вашето време и енергија за да ја задоволите оваа личност

Сакате да знаете кој е најочигледниот знак дека сте во заплеткано пријателство?

Тоа е фактот дека постојано и давате и давате на оваа личност. Тоа е како да се наведнувате наназад за да се уверите дека се во ред.

Понекогаш поминувате време со нив иако не сакате. Другиот пат, правите работи за нив што не сакате да ги правите.

Дури и кога немате време за вашиот значаен другар, вашето семејство или дури и себеси - оваа личност е секогаш на врвот на вашата листа на приоритети.

Само признајте го тоа.

Го правите ова затоа штоне можете да бидете свои околу нив затоа што се плашите од нивната реакција.

На пример, можеби не сте расположени да поминувате време со вашиот пријател, но не сакате да ги повредите неговите чувства.

Или можеби се чувствувате како да не можете да го изразите вашето вистинско мислење за нешто бидејќи тоа ќе ги навреди.

Па, ова е знак дека вашиот пријател е заплеткан со вас - тие се толку завиткани во вашиот живот и што мислат за тоа што не можат објективно да ги согледаат работите.

И ова може да доведе до проблеми во пријателството.

Зошто?

Затоа што и ова не е здраво пријателство, и важно е да можете да се опуштите и да бидете свои околу вашите пријатели.

Го велам ова затоа што знам какво е чувството кога имате тешко време за изразување секогаш кога сте покрај вашиот најдобар пријател.

Сигурен сум дека знаете на што мислам.

Не чувствувате дека можете да бидете свои околу нив. Можете да забележите дека нешто не е во ред меѓу вас двајца, и не е само тоа што тие се заплеткани со вас - исто така не се чувствувате како да бидете свои околу нив.

Се наоѓате себеси како правите работи за да задоволувајте им постојано, што не е фер кон ниту еден од вас.

Запомнете: не мора да шетате по лушпи од јајца околу никого, без разлика кој е овој поединец.

Наместо тоа, треба да се обидете да го прифатите тоа што сте и да бидете 100 проценти, сите. Верувај ми,тоа е клучот за живеење значаен живот!

8) Секогаш треба да ги слушате нивните проблеми

Дозволете ми да погодам.

Ако се најдете дека одите понатаму лушпи од јајца околу твојот заплеткан пријател, тогаш се обложувам дека секогаш мораш да ги слушаш нивните проблеми.

Тоа е како да носиш значка на која пишува: „Разговарај со мене за твоите проблеми, јас сум тука за тебе !“

И бидејќи се грижите за нив, не сакате да се чувствуваат лошо. Па слушај. И слушај. И слушајте уште малку.

Но, проблемот е што слушањето на туѓи проблеми може да ве исцрпи и може да ве натера да се чувствувате како другата личност да кажува сè одново и одново додека не се чувствува подобро...

И знаете што?

Ова не е здраво за ниту една од вклучените страни.

Еве зошто: слушањето на туѓите проблеми е начин да се потврдат нивните чувства, но не решава ништо.

Тоа само прави и двајцата да се чувствувате подобро во моментот - што е одлично, но долгорочно, нема да му помогне на вашиот пријател да ги реши своите проблеми - затоа што тие сè уште се одат наоколу кажувајќи си ги сите нивни проблеми без всушност да ги решат.

Резултатот?

На крајот од денот, едноставно се чувствувате исцрпени од сите горенаведени фактори и од постојаното обидување да управувате со вашите сопствените емоции при интеракција со оваа личност.

Затоа треба да сфатите дека е нормално да нематесила постојано да ги слушате проблемите на вашите пријатели.

Што е најважно, не ве прави лоша личност да се фокусирате на вашите потреби наместо да ги занемарувате вашите желби и постојано да бидете тука за другите.

9) Чувствувате дека вашиот пријател е продолжение на себе си

Сакате да знаете кој е најсилниот знак дека сте во заплеткано пријателство? Чувствувате дека вашиот пријател е продолжение на вас.

Дозволете ми да објаснам како функционира ова.

Во заплеткано пријателство, нема разделба помеѓу вас и вашиот пријател. Веројатно чувствувате дека вашиот пријател ви припаѓа вам, и обратно.

Толку сте блиски еден до друг што се чувствувате како двајцата да сте едно - речиси е како вие двајцата да делите душа или нешто слично.

Тоа значи дека кога нешто лошо ќе му се случи на вашиот пријател, ќе ви се случи и вам — и обратно. Речиси како да има само една личност во оваа врска, а не две посебни поединци.

Значи, еве ја работата:

Ако сметаш дека ти и твојот пријател сте едно, ако се пронајдеш себеси мислејќи „ние“ наместо „јас“ или „ти“, тогаш дефинитивно сте во заплеткано пријателство.

Сега можеби се прашувате: зошто е толку лошо да се чувствувате дека вие и вашиот пријател сте едно.

Вистината е дека е добро да се биде толку близок со некого - но само до одреден момент. И кога сте во заплеткано пријателство, оваа точка енадминато.

Во едно заплеткано пријателство, двајцата станувате толку зависни еден од друг што едниот од вас се чувствува како да не може ништо без другиот.

Ајде да разговараме за пример:

Да речеме дека има еден дечко кој порано имал многу пријатели, но сега е во заплеткано пријателство со својот најдобар пријател. Овој човек се вознемирува затоа што неговиот пријател не му се јавил неколку дена - почнува да се чувствува како нешто лошо да му се случило на неговиот пријател, а истото му се случува и нему.

Тоа значи дека иако ништо лошо не се случило на неговиот пријател, тој сè уште се чувствува мизерно поради тоа што се случило.

Но, тука е работата: ако вашиот пријател не ви се јавил неколку дена, немојте да мислите дека тоа е затоа што не се грижат за вие.

Всушност, тоа е затоа што тие имаат свои работи со кои треба да се занимаваат. И тоа е апсолутно нормално.

Затоа, обидете се да сфатите дека чувството да се биде тој може да доведе до многу конфузија во врската.

Зошто?

Затоа што наместо тоа бидејќи се поддржуваат едни со други, и двајцата стануваат зависни еден од друг за сопствената среќа - што воопшто не е здраво.​

10) Престанувате да правите работи затоа што тие не го одобруваат тоа

И последниот, но најчест знак дека сте во вградено пријателство е дека престанувате да правите работи затоа што тие не ги одобруваат.

Ако некој пријател постојано ви кажува што да правите, како да постапите и како да не се постапува,ти си во неволја. Треба да имате одредени граници со вашите пријатели и да ја заштитите вашата индивидуалност.

Ова не значи дека не треба да бидете отворени за повратни информации, но значи дека треба да ги земете предвид нивните совети наместо да се откажете од се само затоа што не го одобруваат тоа.

Ако сте во заплеткано пријателство, тогаш ќе се чувствувате како ништо што правите да не е доволно добро за вашиот пријател.

И ако двајца од вас се доволно блиски, тогаш големи се шансите оваа личност да се обиде да ве спречи да правите работи што се важни за вашиот личен раст.

На пример, тие може да се обидат да ве спречат да најдете нови пријатели, да патувате , или да правите нешто што потенцијално може да ве одвлече од нив.

И очигледно, тоа не е здраво. Затоа треба да се обидете да излезете од оваа нездрава врска што е можно поскоро.

Значи, ајде да истражиме како е можно да се надмине таква сложена ситуација.

Што можете да направите за заплетканото пријателство ?

Како што можете да видите, заплетканите пријателства можат да бидат нездрави и задушувачки. Ако ги препознаете овие знаци во вашата врска, можеби сте во заплеткано пријателство.

Иако тоа не е нужно лошо, треба да бидете свесни за тоа за да можете да се погрижите вашата врска да остане здрава.

Ако ги препознавате овие знаци во вашето пријателство, време е да преземете нешто. Не мора да го прекинете пријателството, но го правите тоатреба да поставите некои граници.

Како е така?

Само разговарајте со вашиот пријател и почнете да поставувате здрави граници. Не дозволувајте вашиот пријател да ве смири. Не дозволувајте им да зборуваат за вас.

Не дозволувајте да ве користат за своја лична корист. Не дозволувајте им да донесуваат одлуки наместо вас. И не дозволувајте им да манипулираат со вас или да си играат игри на памет со вашите емоции.

Ако се обидат, учтиво дајте им до знаење дека нема да се залагате за тоа и дека е време за промена - и во вашите врската и во себе.

Знам дека може да се чувствувате неверојатно утешно да имате некој од кого можете да зависите, но важно е да запомните дека вистинското пријателство се заснова на меѓусебно почитување и доверба.

Затоа, ако ви е тешко да најдете сила во себе да ја промените вашата врска и да се ослободите од нездравата зависност од вашиот пријател, уште еднаш препорачувам да го погледнете бесплатниот мастерклас на Руда Ианд.

Јас. Сигурен сум дека неговите практични решенија ќе ви помогнат да стапите во контакт со себе и да изградите исполнети и значајни односи со вашите сакани.

Погледнете го бесплатното видео овде.

сакаш да ги задоволиш и да ги направиш среќни, но исто така прави да се чувствуваш добро со себе.

Па што е проблемот?

Проблемот е што во заплетканото пријателство, тоа не е во ред за твоето пријател да има свој живот или да ги прави работите сам - им треба вашето постојано внимание и одобрување.

Исто така види: Дали недостигаш некој значи дека го сакаш? 10 знаци дека тоа го прави

Како резултат на тоа, се чувствувате како да не сте доволни ако не правите ништо за оваа личност.

Ова може да стане толку огромно што на крајот ќе го изгубите разумот.

Но, навистина не сакате да станете маченик за овој пријател, нели?

Ако е така, тогаш е време да се донесе пауза.

Пред тоа, сепак, погрижете се да не се залажувате само себеси.

Ова може да биде тешко, но јас сум сигурно ако размислите правилно, ќе најдете сила да го направите тоа.

2) Се чувствувате огорчено откако се дружите со овој пријател

Дали некогаш сте забележале дека се чувствувате огорчено откако ќе потрошите време со твојот заплеткан пријател?

Дозволете ми да објаснам зошто се случува ова.

Се чувствувате огорчено затоа што не ве третираат како личност која има свои потреби и желби. Наместо тоа, вие сте тој кој секогаш треба да се грижи за желбите на вашите пријатели и да ги исполни нивните цели.

Дали ова звучи познато?

Ако е така, големи се шансите дека вашиот заплеткан пријател не е не ви го дава просторот што ви треба за да бидете свои.

Но, да имате приватен простор е важно за секаков видврска.

Во најмала рака, тоа е она што го докажуваат студиите - поединците кои имаат личен простор во различен тип на меѓучовечки односи велат дека се позадоволни. Ова, пак, резултира со повисок квалитет на живот и подобра емоционална благосостојба.

Но, вашиот заплеткан пријател секогаш прави да се чувствувате огорчено по дружењето, нели?

Па, ова е затоа што сте навикнати да се откажувате од вашите потреби и желби за да ја задоволите оваа личност. И колку и да се трудите, тешко е да се преправате дека понекогаш не чувствувате огорченост.

Значи, еве што е:

Ова можеби е најголемиот знак.

0>Се чувствувате огорчено откако се дружите со овој пријател, а сепак продолжувате да се гледате со нив. Зошто?

Сакате да ги правите среќни, дури и ако тоа ве прави несреќни. Сакате да му угодите на овој пријател, дури и ако овој пријател не е подготвен да ве задоволи. T

Ова е знак дека вашите потреби не се задоволени. Чувствувате дека не го добивате она што го заслужувате од пријателството и сте огорчени поради тоа.

Ја лутете оваа личност, но продолжувате да ја гледате сеедно. Се чувствувате како да немате друг избор.

Па, како се справувате со оваа ситуација?

Бидете искрени со вашиот пријател и дајте му до знаење дека нивната прекумерна потреба ги отежнува работите за вас.

Дајте им шанса да се променат со тоа што ќе поминете некое време одвоено за да можат да се запознаатсе подобри - и се надевам дека ќе станат понезависни.

3) Вашата самодоверба во голема мера ја одредува вашиот пријател

Да ве прашам важно прашање.

Кои се некои од факторите што ја одредуваат вашата самодоверба?

Додека вашата способност да стекнувате пријатели, вашиот изглед, па дури и вашите достигнувања може да бидат фактори кои придонесуваат, се обложувам дека најважниот фактор е мислењето на вашите пријатели.

Ова е особено точно ако имате заплеткано пријателство - затоа што најверојатно ќе се чувствувате потврдено, сакано и прифатено од овој пријател.

Звучи како тебе, нели?

Ако имате заплеткана врска со пријател, спремни сте да направите се за да му угодите.

Како резултат на тоа, ќе завршите со запоставување себе си и фокусирајќи се на она што го сака твојот пријател. И токму затоа оваа личност станува најважната личност во вашиот живот - затоа што тој или таа ја потврдува вашата вредност како личност.

Со едноставни зборови, вашата самодоверба е одредена од тоа колку добро мислат вашите пријатели ти.

Ако е така, еве што треба да знаеш:

Ако сметаш дека не си доволно добар за овој пријател, тогаш треба да најдеш малку храброст и да го прекинеш пријателството .

Вашата самодоверба не треба да се одредува според тоа колку добро мисли вашиот пријател за вас. Треба да се чувствувате доволно удобно со себе за да знаете дека сте доволно добри, без разлика што е овачовекот мисли.

Но, како можете да ја подобрите вашата самодоверба? Со кои работи можете да започнете?

Само почнете од себе!

Знам дека ова може да звучи едноставно, но клучот за да имате соодветна самодоверба е да размислувате за вашите мисли, проценете ги вашите цели и размислете за начинот на кој сакате да ги правите работите - тоа треба да биде одредено според вашите сопствени стандарди.

Да бидам попрецизен, треба да започнете да градите здрав однос со себе.

0>Знам дека ова може да звучи збунувачки, но тоа е она што го научив од светски познатиот шаман Руда Ианд. Во својот бесплатен мастер-клас на тема Љубов и интимност, Руда споделува неколку практични совети за тоа како можете да се фокусирате на вашите потреби и да дојдете до коренот на секаков вид проблем што го имате во вашите односи.

Звучи импресивно, нели?

Ако е така, зошто не одвоите малку време за да го погледнете ова неверојатно бесплатно видео и да дознаете како можете да се справите со ова фрустрирачко, заплеткано пријателство?

Ако сметате дека вашиот пријател не е добро влијание врз вас или ако врската не ви носи никаква радост, тогаш е време да се збогувате.

Кликнете овде за да го погледнете бесплатното видео.

4) Постојано се грижите за благосостојбата на оваа личност

Како што споменав, еден знак дека сте во заплеткано пријателство е занемарувањето да се грижите за сопствената благосостојба. Но, што ако премногу се грижите за благосостојбата на другата личност?

Дали тоа е знак зада сте во заплеткано пријателство кога постојано се грижите за благосостојбата на вашиот пријател?

Го познавате онаа личност која секогаш е загрижена за добросостојбата на другите, а понекогаш се грижи толку многу што тоа станува проблем?

Ако имате ваков пријател, тогаш најверојатно сте во заплеткано пријателство.

Заплеткано пријателство е некој што прво ви паѓа на ум, пред да размислите дали нешто не е во ред со него. Со други зборови, тоа значи дека сте премногу фокусирани на благосостојбата на другата личност.

На пример, може да се чувствувате како на вашиот пријател да му треба помош за да ги реши своите проблеми иако тој не го бара тоа.

Во ред, нема сомнеж дека пријателите се тука за да си помагаат во решавањето на нивните проблеми. Но, дали мислите дека ги знаете проблемите на вашите пријатели подобро од нив? Дали се чувствувате како да им треба помош за да ги решат своите проблеми иако тие не ја бараат?

Само обидете се да одговорите на овие прашања бидејќи без да сфатите дека трошите премногу од вашиот напор на доброто на вашиот пријател битие, ги губиш од вид своите желби.

Сепак, овде не велам дека не треба да се грижиме за благосостојбата на нашиот пријател.

Наместо тоа, може да биде сосема нормално да се грижите за вашиот пријател, особено ако нешто лошо му се случило во животот.

Но, вие постојано се грижите за оваа личност дури и кога нема за што да се грижите. Вие сте постојаноразмислувате за најдобриот начин да му помогнете на овој пријател дури и кога нема потреба да му помогнете.

И погодете што?

Ова е знак дека сте премногу заплеткани со оваа личност.

Затоа, потсетете се дека не треба да бидете толку загрижени за сè што се случува во животот на оваа личност. Вие само треба да бидете добар пријател.

5) Оваа личност постојано бара од вашето внимание и време

Во ред, една работа е да го посветувате вашето време и труд на вашиот пријател, но другото е кога вашиот пријател е тој што секогаш бара од вашето време и внимание.

Да бидеме искрени: ова е екстремен случај на вплеткување, што може да биде знак дека сте во нездрава врска.

0>Всушност, ако оваа личност ви се јавува секој ден за да ве провери или бара вашето време, тоа може да биде знак дека ве користи како своја емотивна патерица и не ви дозволува да прераснете во личноста што сакате да ја станете.

Покрај тоа, оваа личност сака да ве запознава секој ден, но не сака да ви даде ништо за возврат.

Тој или таа постојано бара вашето внимание и време, но не сака да ви понудам нешто за возврат.

Па, ова е огромен предупредувачки знак.

Причината е што шансите се дека таквото однесување прави да се чувствувате како да не можете да бидете свои околу оваа личност .

Кога поминувате многу време со некого, лесно е да сакате да го импресионирате. И кога сакате да ги импресионирате,имате тенденција да го облечете вашето најдобро однесување и да ги криете своите недостатоци.

Но, ако се најдете дека секогаш сакате да бидете некој друг околу вашиот пријател, тоа е знак дека врската е нездрава и дека треба малку работа.

Вистината е дека никој не може да направи да се чувствуваме инфериорни без наша согласност. И ние треба да се грижиме за себе пред да можеме да се грижиме за другите, нели?

Затоа треба да започнете да работите на ова пријателство веднаш! Во спротивно, можеби ќе бидете повредени и скршени.

6) Тешко ви е да поставите граници со овој пријател

Накратко ја спомнав потребата за граници во било кој тип на односи погоре. А сега да станеме поконкретни.

Иако звучи како парадокс, потребни се граници во односите кои се премногу блиски. Тие ви помагаат да ги издвоите вашите потреби и вредности од оние на вашиот пријател и да се заштитите од искористување на овој пријател.

Зошто сум толку сигурен?

Сигурен сум затоа што прочитав тони студии спроведени од социјални психолози кои докажуваат дека клучот за исполнување на врските е да можеш да поставиш граници.

Всушност, според студиите, здравите граници создаваат доверба во односите. И ова важи за сите видови врски, вклучувајќи ги и пријателствата.

А здравото пријателство е невозможно без високо ниво на доверба, нели?

Ова едноставно значи дека кога сте во можностда поставите граници со пријател, има помалку драма во вашата врска, а вие се чувствувате позадоволни и од пријателството.

Но, ако вашиот пријател бара од вас да направите толку многу работи, ќе почнете да се чувствувате како вас немајте време за себе.

Ова може да ве натера да почувствувате потреба да направите сè за овој пријател без воопшто да чувствувате дека имате право да кажете не.

И знаете што ?

Ова е јасен знак дека сте во заплеткано пријателство. Треба да поставите граници за да можете да имате малку време за себе.

Но, како да поставите граници во заплеткано пријателство?

Исто така види: 10 духовни значења за испраќање љубов и светлина некому

Ќе ви кажам што правам:

Прво, се обидувам да откријам што сака овој пријател од мене. Потоа се прашувам дали тоа е нешто што сакам да му го дадам или нејзе.

Ако не, тогаш им кажувам директно и со почит, но цврсто велам „не“.

Ако почнат да се нервираат јас за тоа и барајќи од мене да се предомислам, потоа љубезно, но цврсто велам „не“ повторно и повторно додека личноста не ја сфати поентата.

Знам дека не е лесно, но тоа е начинот на кој функционира.

7) Се чувствувате како да треба да одите по лушпите од јајца околу нив

Ако ви е тешко да му кажете „не“ на вашиот пријател, дали некогаш сте забележале дека се чувствувате како секогаш да треба одете по лушпите од јајца околу нив?

Секогаш сте загрижени дали ќе ја кажете погрешната работа или ќе направите нешто што ќе ги вознемири. Се чувствуваш како тебе
Billy Crawford
Billy Crawford
Били Крафорд е искусен писател и блогер со повеќе од една деценија искуство во оваа област. Тој има страст да бара и споделува иновативни и практични идеи кои можат да им помогнат на поединците и бизнисите да ги подобрат своите животи и операции. Неговото пишување се карактеризира со уникатен спој на креативност, увид и хумор, што го прави неговиот блог привлечно и просветлувачко читање. Експертизата на Били опфаќа широк спектар на теми, вклучувајќи бизнис, технологија, начин на живот и личен развој. Тој е исто така посветен патник, откако посетил над 20 земји и се повеќе. Кога не пишува или не глобтротира, Били ужива да спортува, да слуша музика и да поминува време со семејството и пријателите.