Што да му кажете на некој што длабоко ве повредил (практичен водич)

Што да му кажете на некој што длабоко ве повредил (практичен водич)
Billy Crawford

Содржина

Кога доживуваме негативни емоции како лутина или повреденост, лесно е да сакаме да се нафрлиме и да кажеме нешто што ќе му наштети на другата личност.

Но, иако се чувствува добро во тој момент, често се нафрла ги остава двете страни да се чувствуваат уште полошо.

Сите ние имаме добри и лоши денови и сигурно во одреден момент ќе се навлечеме на нечии нерви.

Дури и ако се чувствувате дека го заслужуваат тоа, ако кажете нешто болно нема да реши ништо.

Кога некој длабоко ве повреди, вашиот одговор може да биде разликата помеѓу поправка на врската и предизвикување непоправлива штета – и тоа морав да го научам на потешкиот начин.

Еве неколку работи што можете да ги кажете кога некој ќе ве повреди, за да се надеваме дека ќе разберат како влијаеле на вас нивните постапки:

1) „Кога _________, ме натера да се чувствувам ___. „

Во ред, така што првото нешто што сакате да го направите кога ќе му кажете на некого дека ве повредил, е да му дадете до знаење како се чувствувате со нивните зборови или постапки.

Ова е важно затоа што е веројатно дека тие дури и не сфаќаат што направиле.

Кога кажуваме или правиме нешто повредено, често е затоа што не сфаќаме дека сме толку повредени. Всушност, тоа може да биде сосема ненамерно.

Да му дозволите на некој да знае како се чувствувате и како влијаело неговото однесување, може многу да му помогнете да разбере како ве повредил.

Ова ќе даде имаат шанса да се извинатврска.

Кога разговарате со некој што ве повредил, важно е да му дадете до знаење дека сте спремни да продолжите напред и да му простите. Најдобар начин да го направите ова е да побарате од нив да го променат начинот на кој се однесуваат со вас во иднина.

Последни мисли

Видете, едноставната вистина на предметот е дека луѓето сигурно ќе добијат одвреме-навреме и неизбежно е дека односите ќе бидат ставени на тест.

Исто така види: Шаман ги објаснува 3-те клучни фактори за среќни и љубовни врски

Кога некој ќе ве повреди, важно е да се справите со тоа на начин што ќе ви овозможи да го надминете тоа.

Кога доживуваме негативни емоции како лутина или повреденост, лесно е да сакаме да се нафрлиме и да кажеме нешто што ќе ја повреди другата личност.

Сепак, иако се чувствува добро во моментот, камшикувањето надвор често ги остава двете страни да се чувствуваат уште полошо.

Кога некој ве повредил, важно е да го одржувате разговорот цивилизиран, да им кажете како се чувствувате од нивните зборови или постапки, да побарате објаснување и да им кажете што тие можат да направат за да го надоместат тоа.

Да ги кажувате вистинските работи кога сте вознемирени и повредени може да ви помогне да ја поправите врската и да ја надминете повредата. Спротивното може само да ги влоши работите или дури да значи крај на вашата врска.

Дали ви се допадна мојата статија? Лајкнете ме на Фејсбук за да видите повеќе написи како оваа во вашиот довод.

што направиле и тоа ќе им даде шанса да го поправат однесувањето.

Не заборавајте да се обидете да го задржите разговорот фокусиран на тоа како се чувствувате нивното однесување.

Ова ќе ви помогне да избегнете да влезете во непродуктивен аргумент каде што двете страни се обидуваат да докажат дека тие се во право, а другиот не е во право.

Во зависност од тоа како сакате да го кажете овој разговор, можете да кажете нешто како: „Кога ме нарече глупав на работа, ме натера да се чувствувам засрамено и засрамено.“

2) „Тоа беше повредливо и не знам зошто би сакал да ми нанесеш штета.“

Ова е важна изјава тоа покажува дека сакате да разберете зошто сакаат да ве повредат.

Може да биде предизвик да разберете зошто некој би сакал да ве повреди намерно.

Кога некој за кој се грижам и на кој му верувам го прави тоа за мене, тоа навистина ми се меша со мојата глава и ме тера да се чувствувам како никогаш повеќе да не ја изневерувам мојата стража и да верувам некому.

Значи, ако сметаш дека тие намерно направиле или кажале нешто за да те повредат, можеш или одете подалеку од таа личност, или можете да се соочите со неа за неговото однесување.

Прашајте ја зошто и обидете се да се затворите.

Ако не се чувствувате како да можете директно да ја прашате зошто го направиле тоа што го направиле, можете да го започнете разговорот со барање појаснување.

На пример, ако дале груб коментар за вашиот изглед, можете да кажете: „Кога коментиравте за мојата шминка, јасбеше малку изненаден. Што сакаше да кажеш со тоа?“

Ова е добар начин да го започнете разговорот и да добиете одговори на сите прашања што ги имате без директно да се соочите со нив.

3) „Се чувствувам изневерено затоа што мислев дека имаме добри односи и ти верував.“

Предавството оди подалеку од обичната повреда. Ако се чувствувате како оваа личност да ве изневерила, тоа значи дека повеќе не можете да и верувате.

Предавството е длабоко болно искуство и важно е да му дадете до знаење на другата личност дека се чувствувате изневерени од она што го направила .

Тие треба да знаат дека ова не е само несогласување меѓу пријателите, тоа е нешто што длабоко повредило и ја разнишало вашата доверба во вашата врска.

Не секое предавство е намерно, а често луѓето не се свесни дека нивните постапки повредуваат друга личност, а камоли да направат да се чувствуваат изневерени. Затоа е од клучно значење да му дадете до знаење на другата личност дека тоа што го направиле или кажале ве натерало да се чувствувате изневерено.

Ова ќе им даде можност да се обиде да ја поправи врската со вас.

И ако нивното предавство беше непростливо и одлучите дека не сакате да ја поправите врската со нив затоа што никогаш повеќе не би можеле да им верувате, сепак треба да им дадете до знаење зошто си одите.

4) “ Можам да ти простам, но ми треба малку време за себе во моментов за да се справам со она што се случи.“

Ова е добра опција ако сметаш дека личноста имапокажаа каење за она што го направија и дека заслужуваат втора шанса, но не се чувствуваш подготвен да ја надминеш повредата што беше предизвикана.

Во мојот случај, мојот најдобар пријател – некој што го познавав целосно живот – поврзан со момче во кое бев вљубена. Иако јас и тој никогаш не бевме заедно, таа знаеше како се чувствувам за него.

Иако ја сакав како сестра и сакав да останеме пријатели, бев многу повреден од она што го направи, беше тешко да помине покрај него. Ми требаше малку време подалеку од неа за да се справам со моите чувства.

Затоа препорачувам да ѝ кажете на другата личност дека му простувате, но дека ви треба малку време за себе за да се справите со повредата што е предизвикана.

Нека знаат дека ова не е казна, туку продуктивен начин за лекување.

Кога ви треба простор од вашиот пријател пред да продолжите напред, можете да кажете: „Знам дека ова е тешко и за тебе, но твоите постапки длабоко ме повредија, па ми треба малку простор во моментов пред да бидеме повторно пријатели>

5) „Ако вака ќе се однесуваш со луѓето кои се грижат за тебе, можеби веќе не треба да бидеме пријатели.“

Ова е добра опција ако сте пробале сè друго и сепак чувствувате дека најдоброто нешто за двете страни е да ја прекинат врската.

Ова може да биде тешко, но важно е да запомните дека иако се грижите задруга личност и нивната благосостојба, не мора да останете во врска која е токсична и каде некој постојано се однесува лошо со вас.

Можете да им дадете до знаење дека се грижите за нив, но дека нивното однесување е неприфатливо и дека сте решиле дека повеќе не сакате да бидете во врска со нив. Важно е да запомните дека никому не го должите вашето пријателство.

На крајот од денот, пријателството треба да направи да се чувствувате добро, а не лошо. Ако ви помогне, направете листа на добрите и лошите страни да се биде нивен пријател. Ако лошите страни ги надминуваат добрите страни, треба да си заминете без да гледате назад.

6) „Зошто би се однесувал со мене така?“

Кога некој ќе те повреди, тоа може да направи да се чувствуваш како полудуваш.

А нешто што најмногу те боли?

Фактот е дека тие не ни изгледаат разбираат зошто нивните постапки се толку повредливи.

Кога не разбираш зошто некој би те повредил, може да биде тешко да поминеш покрај тоа.

Можеш да кажеш: „Не разбирам зошто би се однесувал со мене така, и ти посакувам би ми објасниле.“

Ако не знаат зошто го направиле тоа или ако имаат некакво објаснување што нема никаква смисла, и ако изгледа дека не се каат , можеби ќе сакате да се запрашате дали сакате да бидете дел од такво пријателство.

7) „Тоа длабоко ме повреди и не знам како да одам напред“.

Кога некој те повредидлабоко, може да биде лесно да се задржиме на тоа засекогаш. Тоа дури може да влијае на вашата способност да им верувате на другите или да им дозволите на луѓето да влезат во вашиот живот затоа што се плашите дека ќе се случи повторно.

Можеби дури и се чувствувате како врската требаше да заврши кога се случи, но не можете да се движите напред за да сте заглавени да живеете во минатото.

Ако повредата што била предизвикана била толку длабока што не знаете како да се вратите на тоа како биле работите и не знаете како да оди напред во таа врска, сосема е во ред да им кажеш: „Тоа длабоко ме повреди и не знам како да одам напред. Знам дека треба да простиме и да заборавиме, но не можам да направам ниту една од тие работи во моментов.“

Исто така види: Зошто луѓето се толку себични? 16 големи причини

Понекогаш треба да исклучите некого од вашиот живот за ваше добро. 0>Заклучокот е дека некои пријателства не требаше да траат вечно.

8) „Разочаран сум што би се однесувал вака.“

Кога некој ваш близок го прави тоа нешто да те повреди, има големи шанси да се разочараш од нив и нивните постапки. Ова неизбежно ќе влијае на вашето пријателство.

Разочарувањето обично е чувство кое доаѓа од разочарување од некој за кој се грижите. Мислам, нема да бидете разочарани од некој што не го познавате или се грижите, нели?

Значи, наместо да ги држите вашите чувства за себе, треба да му дадете до знаење на вашиот пријател што се случува на. Можете да кажете: „Разочаран сум што виеби се однесувал вака и би сакал да се извиниш.“

Верувај ми, најдобро е сето тоа да го откриеш на отворено и да му дадеш шанса на твојот пријател да објасни и да се извини.

9 ) „Чувствувам дека нашето пријателство е во прашање овде.“

Пријателствата се важни врски што може да биде тешко да се одржуваат. Кога ќе бидат ставени на тест, може да биде јасно кои пријателства вреди да се задржат, а кои не се.

Кога се чувствувате дека вашето пријателство може да е во прашање, можете да кажете: „Се чувствувам како наше тука е загрозено пријателството и не знам што да правам во врска со тоа.“

Сега топката е на нивен терен. Погледнете што прават. Ако се грижат за вас и вашата врска, тие ќе се обидат напорно да се поправат и да направат работите да функционираат.

Но, ако се обидат да ги избришат вашите зборови и да се преправаат дека ништо не се случило, тогаш можеби ова не е од тие доживотни пријателства.

10) „Ти си ми важен и сакам да го поправиме ова заедно.“

За некои пријателства вреди да се бориш.

Кога некој за кој навистина се грижите ве повредил, сакате да можете да го поминете.

Сакате да можете да се вратите на врската што ја имавте пред да се случат повредите.

Можеби се обидувавте сами да го поправите или чекавте да дојдат кај вас, но ништо не успеа.

Сега, време е да ги ставите сите ваши карти на маса и дајте им до знаење како ви наштетиле ипризнајте ја секоја улога што требаше да ја играте.

Кажете им дека сакате да работите на вашата врска заедно.

Можете да кажете: „Ти си ми важен, а јас сакам да поправете го ова заедно.“

11) „Ако вака ќе се однесувате со луѓето кои се грижат за вас, можеби не треба повеќе да бидеме пријатели.“

Вистината е дека тоа е лесно за некои луѓе да дозволат други да ги повредат. Едноставно го разнесуваат и велат „добро сме“.

Но, болката е тука и може да го уништи пријателството ако не се справиш со тоа. Кога сте се обиделе да ги поправите работите и тие продолжуваат да ве игнорираат или да ги разнесуваат вашите чувства, можеби ќе сакате да размислите за разделба.

Кога сакате да го прекинете пријателството, но сепак се грижите за личноста, можете да кажете: „Ако вака ќе се однесувате со луѓето кои се грижат за вас, можеби не треба повеќе да бидеме пријатели.“

Што друго можете да направите?

1) Држете се до поентата

Кога разговарате со некој што ве повредил, може лесно да излезете од темата и да почнете да муабетите.

Можеби ќе сакате да разговарате за тоа како тој ве третирале во минатото или зошто можеби го кажале или направиле она што го направиле и го направиле проблемот многу поголем.

Сепак, важно е да запомните дека поентата на овој разговор е да им дадете до знаење како се нивните постапки или зборовите влијаеле врз тебе. Не сакате толку да застранете што ќе заборавите да го кажете тоа што сакате да го кажете!

Обидете седа ја задржите вашата поента што е можно поконцизна. Вие не се обидувате да напишете книга - само сакате да ја пренесете вашата поента за да разберат зошто сте вознемирени поради нив.

2) Поставете здрави граници и објаснете што ви треба

Кога некој ве повредил - особено ако е личност на позиција на моќ - често може да ве натера да се чувствувате дека вашите чувства не се важни.

Ова е особено точно ако не сте сосема сигурни како да се соочите со нив за она што го направиле.

Кога тоа се случи, важно е да се залагате за себе и да им кажете што ви треба од нив.

На пример, ако вашиот шеф постојано ве критикува јавно, можеби ќе сакате да седнете со нив еден на еден за да им кажете како се чувствувате со нивните постапки.

Ако не се чувствувате удобно да го правите тоа, можете исто така напишете им е-пошта. Може да објасните дека кога ќе ве критикуваат пред другите работници, тоа ве прави да се чувствувате неценети и свесни за себе.

Можете да им дадете до знаење дека ги цените нивните повратни информации, но дека ќе го цените ако го задржат од сега па натаму е приватно.

3) Прашајте го она што ви треба во иднина за да не се повтори ова

Кога сте имале особено лошо искуство со некого, тоа може лесно можете да дозволите тоа да ја дефинира целата ваша врска со нив.

Сепак, важно е да запомните дека едно лошо искуство не мора да го уништи целиот ваш
Billy Crawford
Billy Crawford
Били Крафорд е искусен писател и блогер со повеќе од една деценија искуство во оваа област. Тој има страст да бара и споделува иновативни и практични идеи кои можат да им помогнат на поединците и бизнисите да ги подобрат своите животи и операции. Неговото пишување се карактеризира со уникатен спој на креативност, увид и хумор, што го прави неговиот блог привлечно и просветлувачко читање. Експертизата на Били опфаќа широк спектар на теми, вклучувајќи бизнис, технологија, начин на живот и личен развој. Тој е исто така посветен патник, откако посетил над 20 земји и се повеќе. Кога не пишува или не глобтротира, Били ужива да спортува, да слуша музика и да поминува време со семејството и пријателите.