Како да препознаете дали имате емоционално навредливи родители: 15 знаци

Како да препознаете дали имате емоционално навредливи родители: 15 знаци
Billy Crawford

Содржина

Дали се чувствувате како да се борите со односите со вашите родители?

Дали се чувствувате како токсична средба и исцрпување секој пат кога ќе комуницирате?

Многу е можно да се има емотивно насилни родители? Но, како можеш да кажеш дали твоите родители ментално те малтретирале?

Тешко е да се идентификуваат емоционално навредливи родители. Но, во основата, емоционалната и психолошката злоупотреба го намалува чувството на самопочит или идентитет кај детето.

Бидејќи природно бараме љубов и поддршка од нашите родители, може да биде тешко да се погледне подлабоко во оваа реалност.

Значи, ги составив клучните знаци за да разберам дали твоите родители ги надминуваат твоите граници на удобност и благосостојба и дали навистина се граничат со линијата на емоционално навредување. Ајде да влеземе веднаш.

15 знаци дека имате емоционално навредливи родители

Ќе ги разгледаме класичните знаци дека имате емоционално навредливи родители. Потоа ќе ви објасниме што можете да направите во врска со тоа.

1) Вашите родители се нарциси

Класичен знак дека вашите родители се емоционално навредливи, е тоа што тие покажуваат нарцисоидни карактеристики.

Тие ќе се потрудат емоционално да ве манипулираат. Тие сакаат да вршат контрола над своите деца.

Или е за да изгледаат добро или се чувствуваат дека сакањето на своите деца е губење време.

Ова може да се прикаже на два начина:

Пасивно-обвинувајте го детето дека е подмолно, проектирајќи го на детето сопственото однесување. Ако се прави постојано, тоа секако се брои како емоционална злоупотреба.

15) Вознемирена состојба

Секој родител е обврзан да доживее анксиозност од време на време. Родителството е огромна и застрашувачка одговорност. Но, постојаното постоење во нервозна и страшна состојба може да предизвика хаос врз менталното здравје на детето.

Ако вашите родители секогаш биле во вознемирена состојба со вас, тоа се брои како емоционална злоупотреба.

објаснува Гарнер :

„Ако родителот не можеше да ја контролира својата анксиозност и се потпре на своето дете да се грижи за него, тие зафаќаат простор што детето го користи за креативна игра и поврзување.

“ Зголеменото ниво на анксиозност може да доведе и до зголемено ниво на кортизол кај детето, што се покажало дека предизвикува здравствени проблеми подоцна во животот.“

На крајот на краиштата, главната одговорност на родителите е да обезбеди емоционална сигурност и за нивното дете.

Како да се ослободите од токсичните семејни односи

Исто така види: Ова е причината зошто секој маж жали што ја изгубил жената која не го дочекала да ги собере

Дали вашите родители ви помагаат да растете и да се развивате во животот? Или тие сакаат да бидете овца, потчинети на нивните желби и желби?

Ја знам болката од негативните и навредливи врски.

Сепак, ако има луѓе кои се обидуваат да манипулираат со вас - дури и ако немаат намера - од суштинско значење е да научат какода се залагате за себе.

Бидејќи имате избор да ставите крај на овој циклус на болка и мизерија.

Кога станува збор за односите со семејството и токсичните обрасци, можеби ќе бидете изненадени кога ќе слушнете дека постои една многу важна врска што веројатно ја занемарувавте:

Врската што ја имате со себе.

Дознав за ова од шаманот Руда Ианде. Во неговото неверојатно видео за негување здрави врски, тој ви дава алатки за да се засадите во центарот на вашиот свет.

И штом ќе почнете да го правите тоа, не може да се каже колку среќа и исполнетост можете да најдете во себе и во односите со вашето семејство.

Тој користи техники произлезени од древните шамански учења, но го става својот сопствен модерен пресврт на нив. Можеби е шаман, но ги има истите проблеми во љубовните и семејните односи како јас и ти.

Неговиот заклучок?

Заздравувањето и вистинската промена треба да започнат внатре. Само тогаш можеме да ги подобриме односите што ги имаме со другите и да избегнеме пренесување на злоупотребата што ја доживеавме во минатото.

Значи, ако сте уморни од вашите односи никогаш да не функционираат, да се чувствувате потценети, неценети , или несакани од вашите родители, ќе ја направите промената денес и негувајте ја љубовта и почитта што знаете дека ги заслужувате.

Кликнете овде за да го гледате бесплатното видео .

Влијанието на емоционалнородител кој навредува

Емоционалната и психолошката злоупотреба може да имаат траен ефект врз децата.

Американскиот психолошки соработник известува дека:

„Децата кои се емоционално малтретирани и запоставени се соочуваат со слични и понекогаш полоши проблеми со менталното здравје како деца кои се физички или сексуално злоупотребувани, но психолошката злоупотреба ретко се решава во превентивните програми или во лекувањето на жртвите. Прочитајте подолу.

1) Вознемиреност кај возрасните

Несигурни средини како оваа предизвикуваат стрес и анксиозност кај децата, кои имаат тенденција да останат со нив и до зрелоста.

Гарнер вели:

„Ако вашиот родител бил премногу вознемирен и секогаш барал од вас да му помогнете или да се грижите за нив или нивните потреби, детето наследува дел од таа анксиозност.

„Ова повисоко ниво на стрес додека растењето предизвикува промени во телото и мозокот и може да има долгорочни ефекти врз здравјето.“

2) Ко-зависност

Dr. Маи Стафорд, од Советот за медицински истражувања во UCL, вели дека иако доброто родителство може да ви даде чувство на сигурност, лошото родителство може да резултира со преголема зависност:

Таа објаснува:

„Родителите исто така ни дава стабилна основа од која можеме да го истражуваме светот, додека топлината и одговорноста се покажаа дека промовираат социјален и емоционален развој.

„Спротивно на тоа, психолошката контрола може да го ограничинезависност и оставете ги помалку способни да го регулираат сопственото однесување.“

3) Интровертност

Ограничувањето уште од детството може да доведе до интровертност како што стареете. Недостатокот на социјално искуство може да доведе до тоа некој да се плаши од социјалните интеракции.

Како такви, децата на емоционално навредливи деца имаат тенденција да претпочитаат да бидат сами. Имаат малку пријатели ако ги има. И тие имаат проблем да формираат нови врски.

4) Неможност да развиеме здрави и љубовни врски

Нашите години на формирање се важни затоа што ги обликуваат социјалните и емоционалните вештини што ни се потребни во зрелоста.

За жртвите на емоционална злоупотреба, недостатокот на љубовно влијание, особено родител, создава искривено чувство за љубов.

Според советничката за родителство Ели Тејлор:

„Од советување перспектива, начинот на кој емоционалното злоставување ќе се појави меѓу паровите беше кога едниот партнер бара утеха од другиот, но не може да ѝ верува, па наместо удобноста да биде смирувачка кога ќе ја добие, тоа всушност ќе ја зголеми анксиозноста на личноста и тие потоа би го оттурнале партнерот... и потоа повторно барале утеха.

„Ова е возрасна верзија на динамиката родител/дете што се јавува кога како дете, старателот е исто така страшна личност.“

5) Однесување кое бара внимание

Игнорирањето во текот на целото детство може да ве наведе да станете личност што бара внимание. Ова ерезултат на емоционална депривација.

Според истражувањето на Универзитетот во Торонто:

„Емоциите често се изразуваат како физички симптоми со цел да се оправда страдањето или да се бара внимание.“

„Емоционалното лишување е лишување што го трпат децата кога нивните родители не успеваат да обезбедат нормални искуства што би создале чувства на сакани, посакувани, сигурни и достојни.

Бидејќи психолошката злоупотреба обично се фокусира на дискредитирање, изолирање и/или замолчување на жртвата, многу жртви на крајот се чувствуваат заробени во маѓепсан круг.

Општо земено, тој циклус изгледа вака:

Жртвата се чувствува премногу ранета за да продолжи со врската повеќе, додека се плаши да направи нешто во врска со тоа, па насилникот продолжува или ја влошува злоупотребата додека нешто не пукне.

За жал , тоа е обично срцето на детето.

Тие велат: „Стапчињата и камењата може да ви ги скршат коските, но зборовите никогаш нема да ве повредат“, и тоа е сосема погрешно.

Зборовите навистина болат, а нивната тежина може да остави траен отпечаток на нашата психа.

Без разлика дали е краткорочна или на друг начин, штетата предизвикана од родителската емоционална злоупотреба е нешто од што никогаш целосно не се опоравува.

Природно е да се надеваме дека сте погрешно и да се обидеш да ги гледаш твоите родители како беспрекорни луѓе.

На крајот на краиштата, тие те направија да не можат да бидат толку лоши, нели? Вистина, но живанегирањето може да направи хаос во вашиот живот и врски во иднина. Возрасните кои се малтретирани или запоставени од нивните родители како деца се чувствуваат исто толку скршено.

Многу луѓе претпоставуваат дека малтретираните деца ќе пораснат во возрасни насилници, но тоа не е секогаш случај, особено кога се бара третман во време.

Меѓутоа, децата кои доживуваат емоционално малтретирање од нивните родители обично завршуваат во токсични врски или ситуации како возрасни. Циклусот ретко завршува добро, а за некои дури може да доведе до големи здравствени проблеми како што се:

 • Дебелина
 • Злоупотреба на супстанции
 • Срцеви заболувања
 • Мигрени
 • Проблеми со менталното здравје

Во ретки случаи, психолошката злоупотреба може да доведе и до посттрауматско стресно нарушување. Состојбата може да се излечи со терапија, но таа е толку тешка што го попречува вашиот секојдневен живот и има свои уникатни несакани ефекти, вклучувајќи, но не ограничувајќи се на следново:

 • Испади
 • Гнев
 • Презир
 • Прескокнување
 • Негативност
 • Клисност или изолација
 • Превртувања

Ако вие или некој што го сакате страдате од краткорочни или долгорочни несакани ефекти од продолжената емоционална злоупотреба, побарајте стручна помош што е можно поскоро за да спречите понатамошна психолошка штета.

Никогаш не треба да се срамите да барате терапија.

Ако твоите родители побараа помош за себе, ние ќе бевмезборувајќи за нешто друго во моментов.

Справување со негирање

Да знаете што навистина значи емоционалната злоупотреба и да можете да ги видите знаците е одличен начин да се запре циклусот, но невозможно е да се дојде до тој момент кога негирате за вашите родители.

Јас разбирам; Никој не сака да мисли на својата мајка или тато како навредливо чудовиште.

Сосема е нормално да го гледате само доброто во оние што ги сакате. Сепак, долгорочното негирање на физичка, сексуална или емоционална злоупотреба може да доведе до некои ужасно лоши работи, вклучувајќи, но не секогаш ограничено на:

 • Ко-зависност

Психолошката контрола значително ја ограничува способноста на лицето да ги препознае, процени или регулира сопствените емоции.

 • Интровертност

недостатокот на соодветна социјална интеракција може да доведе до неприродни стравови и проблеми со стекнување пријатели и/или одржување врски. злоупотребата тешко може да поверува или да ја прифати вистинската наклонетост поради нивното искривено гледиште за тоа што е љубовта (и што не е).

 • Однесување кое бара внимание

Игнорирањето од старателот може да доведе до емоционален долг што предизвикува поинтензивно изразување на себеси за да се добие потребната потврда.

Негирањето може да биде грда работа. Тоа ќе ве натера да бидете малтретирани со години, без ни да ви трепне око. Тоа ќе направипоместувате планини во обид да бидете доволно добри, но никогаш нема да стигнете до врвот.

Но, попустливоста на лошите навики е најбрзиот начин да ги влошите работите. Без разлика дали се занимавате со негирање на родителска злоупотреба или брачни проблеми, важно е да се соочите со проблемот директно пред да излезат од контрола.

Вообичаени причини зошто родителите емоционално ги злоупотребуваат своите деца

Злоупотреба од секаков вид никогаш не е во ред. Но, понекогаш, разбирањето зошто нашите родители постапуваат така ни помага да се излечиме. Знам дека кога почнав да ги гледам мајка ми и татко ми како луѓе со недостатоци, можев да им простам за некои нивни грешки. Во основа, се сведуваше на лошите родителски вештини и и двајцата мои го имаа тој проблем.

Во 2018 година, беше објавено дека повеќе од 55.000 американски деца биле жртви на емоционална суровост. Причините за злоупотребата варираат приближно исто толку колку и сериозноста на секој случај, но еве кои се најчестите фактори кои придонесуваат:

 • Родителска депресија
 • Ментална болест
 • Стареење
 • Злоупотреба на супстанции
 • Драма во врската
 • отсутен сородител
 • Семејно насилство
 • Попреченост
 • Сиромаштија
 • Без поддршка
 • Несоодветна легислатива
 • Слаби опции за грижа за децата

Емоционално навредливите родители можеби имаат свои причини да бидат сурови, но тоа не го оправдаат нивното застрашувачко однесување. Никој никогаш не треба да доживее таков тип на траумазатоа што остава лузни кои никој не може да ги види.

Вистината е: вашите луѓе нема да се променат доколку не се подготвени и не можете да заздравите додека не ја преработите болката.

Како што Лаура Ендикот Томас, авторка на Не ги храни нарцисистите, вели:

„Многу родители ги злоупотребуваат своите деца физички и емоционално затоа што имаат слаби родителски вештини. Тие не знаат како да ги натераат децата да се однесуваат и прибегнуваат кон агресија поради фрустрација.“

Чекор кон заздравување

Емоционалната злоупотреба е нешто што никој никогаш не треба да го доживее, особено од родител. Родителите треба да ве сакаат и да се грижат за вас.

Емоционалната злоупотреба што доаѓа од толку важна личност во нашите животи никогаш нема да биде исправна и никогаш не може да биде оправдана.

Вистината е, ако тие сакаат да се променат, ќе бараат помош. Никој не може да ги убеди во спротивното. И не можете да направите ништо за да ги промените ако не сакаат сами да ги преземат чекорите.

Ако сте жртва на емоционално навредливи родители, важно е да направите чекор кон заздравување.

Затоа секогаш го препорачувам видеото за љубов и интимност на Руда Ианд. За да започне лекувањето, верувале или не, прво треба да започнете со себе.

На овој начин, без разлика дали ќе се затворите од родителите или не, ќе имате внатрешна сила и самољубие да го надмине вашето болно детство.

Никогаш не можете да го промените минатото и тоасекогаш ќе остане со тебе. Но, можете да изберете да направите подобро за себе, да изградите подобар живот и да воспоставите љубовни врски.

Кликнете овде за да го гледате бесплатното видео.

Запомнете: твоите родители не те дефинираат . Имате целосна моќ да создадете добар живот за себе.

агресивност, повлекување, запоставување, закани;

или

Потреба за контрола, прекумерна заштита, исклучително високи очекувања.

И двете. видовите на емоционална манипулација го оставаат детето збунето. Исто така, предизвикува вознемиреност бидејќи не знаат што ќе прави нивниот родител следно.

Исто така види: 10 совети како да побарате втора шанса од вашиот поранешен партнер без да звучите очајно

2) Тие имаат шема на вербална злоупотреба

Ако вашите родители вербално ве малтретираат, ова е јасен знак дека тие исто така влијаат на вашата емоционална благосостојба.

Родителството е тешка и честопати фрустрирачка работа. Затоа, навистина не можете да ги обвинувате родителите дека повремено се тешки кон нивните деца.

Сепак, еден сигурен начин да препознаете емоционална злоупотреба е ако тоа станало шаблон. Поточно, шема на вербална злоупотреба.

Според Дин Тонг, експерт за наводи за злоупотреба на деца:

„Најлесен начин да се открие дали родителот емоционално го злоупотребува детето е да ги слуша нивните негово/неа казнување и слушање зборови кои се еднакви на омаловажување и оцрнување на другиот родител на детето пред споменатото дете.

„Тоа е форма на перење мозок и труење на детето кое го убедува детето другиот родител е лошиот човек.“

3) Тие доживуваат промени во расположението

Секој има промени во расположението. Емоционално навредливите родители имаат тенденција да ги отстранат овие расположенија на нивните деца.

И во динамично семејство, огромните промени во расположението може децидно да влијаат на дететопсихолошки.

Експертот за домашна злоупотреба Кристи Гарнер од Psychotherapist Online, вели:

„Ако промените во расположението на родителите ве натераа да се чувствувате како секогаш да одите по лушпи од јајца и секогаш сте биле нервозни или исплашени од што би се случило кога тие биле наоколу (дури и ако никогаш не се случило ништо 'лошо'), тоа е емоционално навредливо однесување.

4) Тие не даваат комплименти

Дали вашите родители некогаш ви нудат комплименти? Ако не, ова може да биде знак за емоционална злоупотреба.

Кое дете никогаш не сакало да му угоди на својот родител? И кој родител не сака да се фали со своите деца?

Па, емоционално навредливите родители не сакаат да им даваат признание на своите деца, особено кога тие го заслужуваат тоа.

Всушност, тие избираат наместо тоа да бидете критични.

Гарнер објаснува:

„Определете дали вашиот родител секогаш зборувал негативно со вас, постојано давајќи негативни коментари за начинот на кој сте облечени, како изгледавте, вашите способности за постигнување било што, твојата интелигенција или кој си бил како личност. ) Задржување на основните потреби

Ако родителот не ги обезбеди основните потреби за своето дете, тие покажуваат навредливо однесување.

Можеби најлошото одзлосторства, емоционално навредливите родители, исто така, може да имаат тенденција да ги лишуваат своите деца од нивните основни потреби.

Задачата на родителите е да им обезбеди храна и засолниште на своите деца. Но, некои емоционално навредливи родители не ја преземаат оваа одговорност.

Од која било причина, тие едноставно не чувствуваат потреба да им ги дадат на своите деца дури и најосновните потреби.

6) Заплеткување или родителство

Ако родителот е премногу вклучен во животот на своето дете или претерано дава, ова може да биде знак за емоционална злоупотреба.

Понекогаш , родителите можат да дадат премногу - премногу љубов, премногу наклонетост, премногу материјални потреби.

Овој вид емоционална злоупотреба е исклучително тешко да се открие. Но, едно е сигурно, тоа создава семејна динамика каде што границите се речиси непостоечки.

Според психологот д-р Маргарет Радерфорд:

„Има премногу споделување или премногу потреба. Децата ја добиваат пораката дека не е во ред да се сами - тие треба да останат високо вклучени со своите родители. Однадвор може да изгледа дека сите се многу среќни, но однатре, постои очекување за лојалност што не го слави индивидуалното достигнување или идентитет, туку бара контрола.“

7) Тие секогаш очекуваат да стави ги на прво место

Ако родителот ги става своите потреби пред потребите на своето дете, тој суштински го запоставува своето дете.

Оваа точка трае малкувнимателно разгледување. Мора да ви биде јасно што очекувате од вашите родители и какви се тие всушност.

Руда Ианде, светски познатиот шаман, тврди дека една од најважните задачи е да ги разберете очекувањата на вашите родители. можеш да го избереш својот пат.

Не можеме само да се одвоиме од нашите родители за да го најдеме нашиот пат. Но, можеме да разликуваме разумни и неразумни барања од нашите родители.

Често, емоционално навредливите родители ја покажуваат својата себичност со тоа што ве принудуваат да ги исполните нивните очекувања и потреби пред вашите. Тие повеќе се фокусираат на задоволување на нивните потреби.

Руда Ианд ја сподели својата приказна за тоа како татко во своето бесплатно видео за претворање на фрустрациите во животот во лична моќ.

Тој објасни дека дошол до точка во односот со неговиот син каде мораше да го пушти да си оди по својот пат:

„Имаше момент кога разбрав дека да бидам цврст е најдоброто што можам да му го направам на син ми и му верувам дека ќе го следи неговиот сопствен пат и да ги преземе неговите сопствени одговорности, наместо јас да ги поддржувам неговите слабости. Престанете да барате надворешни поправки за да го средите вашиот живот, длабоко во себе, знаете дека ова не функционира.

И тоа е затоа што додека не погледнете во себе и не ја ослободите вашата лична моќ, никогаш нема да најдете задоволство и исполнетост ти сиво потрага по.

Во своето одлично бесплатно видео, Руда објаснува ефективни методи за создавање силна врска на вистинска љубов со вашите деца.

Затоа, ако сакате да изградите подобар однос со родителите и со себе, да го отклучите вашиот бескраен потенцијал и да ја ставите страста во срцето на сè што правите, почнете сега со проверка на неговите вистински совети.

Еве линк до бесплатното видео повторно.

8) Тие ги поништуваат вашите емоции

Кога родителите не успеваат да ги препознаат и да ги потврдат вашите емоции, тие ги занемаруваат вашите емоционални потреби.

Емоционалната злоупотреба е еднонасочна улица. Навредливите родители ги контролираат или практикуваат моќ над емоциите на нивното дете, но тоа завршува тука.

Дали сте се чувствувале како родителите секогаш да ги игнорираат вашите чувства?

Како да немате право да бидете повредени или навредени ?

Дали тие секогаш ве нарекуваа со имиња како „плачко“ или „слаб?“

Тоа дефинитивно е шема на емоционална злоупотреба.

Добрите родители се грижат нивните деца да имаат здрав поглед на емоциите.

Психологот Кери Дизни објаснува:

„Во доволно добро воспитување, учиме дека чувствата може да се управуваат, понекогаш може да бидат страшни, но може да се размислат“.

Да ги намалите вашите емоции е болно чувство. Тоа може да ве натера да влезете во циклус на сомнеж во себе и ментална конфузија.

9) Тие намерно ве изолираат

Ако вашите родители ве држеле подалеку одвашите пријатели, соседи и семејството, тие секако влијаеле на вашето емоционално здравје.

Намерното изолирање од сите и сè е уште една форма на емоционална манипулација. Тоа е уште еден начин да ве контролираат.

Насилничките родители ќе ги ограничат социјалните активности на нивното дете со изговор дека „знаат што е добро за детето“. со или изолирање на детето од другите членови на семејството.

10) Тие се едноставно застрашувачки

Ако сте забележале дека вашите родители се психолошки застрашувачки и сте се плашеле да им пријдете, тогаш можеби сте искусиле емоционална злоупотреба додека растеле.

Твоите родители можеби не те повредиле физички, но секогаш те преплашувале доволно за да мислиш дека можат, ако сакаат.

Заканувајќи се дека ќе повредат, врескаат, или физичкото заплашување се исто така емоционално навредливи однесувања.

Доколку тие беа пристапни и всадија чувство на страв во вас, тие не ви помагаа да се чувствувате безбедно и сигурно околу нив. Овој тип на однесување е класична злоупотреба.

11) Тие ве задеваат цело време

Ако вашите родители ве задевале и исмејувале додека растевте, тие негативно влијаеле на вашето емоционално здравје.

Да, хуморот е неопходност во здравата семејна средина. Но, никогаш не погрешно прекумерното задевање со хумор или љубовно однесување.

Можеби ќе бидете емоционално малтретирани акопостојано ве задеваат.

Но, тука е клучната точка:

Ако сте загрижени дека ќе ве задеваат, треба да станете многу посилна личност. Најдобар начин да го направите ова е да се налутите поради тоа што ве задеваат.

Погледнете го краткото видео подолу за справување со вашиот гнев:

Ако сте уморни од чувството на фрустрираност и лутина, време е за да научите како да го прегрнете вашиот внатрешен ѕвер.

Во ова бесплатно видео, ќе научите како да го задржите вашиот гнев и да го претворите во лична моќ.

Дознајте повеќе за прегрнувањето на вашиот внатрешен ѕвер овде.

Според психотерапевтот Мајра Мендез: „Поединците изложени на повторени искуства на потсмев, понижување и деморализирачки интеракции учат да комуницираат со другите на ист начин.“

Не дозволувајте циклусот на емоционална злоупотреба продолжува во начинот на кој се однесувате кон другите. Заземете став и создадете поинаков живот за себе.

12) Занемарување

Можеби не изгледа како целосно емоционално злоставување, но занемарувањето е исто така класичен знак за навредливо родителство.

0>Ефектите од лишувањето од внимание имаат огромни негативни влијанија.

Како дете, можеби сте се чувствувале како никогаш да не сте биле важни. А барањето повеќе внимание само резултираше со уште поголемо занемарување.

Професионалката за ментално здравје Холи Браун додава:

„Ова е кога изразувате потреба или гледиште што не е одобрено од вашите родители и вие се чувствуваат отфрлени како резултат. Тие ве известија,преку исклучување, дека не е во ред. Ова може да предизвика да чувствувате дека не сте во ред.“

13) Постојана споредба со другите

Дали отсекогаш сте биле споредувани со другите ваши браќа и сестри или членови на семејството, дури и со други деца? Ова може да биде јасен знак за емоционална злоупотреба.

Да се ​​споредувате со другите и да се чувствувате како никогаш да не сте се измериле сосема не е здраво родителство.

Некои родители можеби мислат дека тоа прави детето е поконкурентно, но ефектите се токму спротивни.

Браун додава:

„Наместо вашиот родител да ги истакнува вашите силни страни, вашите слабости беа ставени на преден план во однос на наводните доблести на вашите браќа и сестри.

„Ова не само што е болно во однос на самодовербата, туку може да го попречи и односот што можевте да го имате со вашите браќа и сестри бидејќи тоа го претвора во ривалство.“

14) Навреда на приватноста

Ако вашите родители поминале низ вашите работи, телефон или лично пишување, тие влијаеле на вашата емоционална благосостојба.

Родителите понекогаш имаат тенденција да ги прислушуваат работите на своето дете или да ги ограничуваат да не ги заклучат вратите. Но, исто така, важно е да им се дозволи на децата да имаат своја приватност.

Според лиценцираната брачна и семејна терапевтка Лиза Бахар:

„Родителот може да ’душка’ по компјутерите или мобилните телефони или да проверува списанија или календари за да најдете информации дека детето е „покрасно“ или „сомнително“.

„Родителот ќе
Billy Crawford
Billy Crawford
Били Крафорд е искусен писател и блогер со повеќе од една деценија искуство во оваа област. Тој има страст да бара и споделува иновативни и практични идеи кои можат да им помогнат на поединците и бизнисите да ги подобрат своите животи и операции. Неговото пишување се карактеризира со уникатен спој на креативност, увид и хумор, што го прави неговиот блог привлечно и просветлувачко читање. Експертизата на Били опфаќа широк спектар на теми, вклучувајќи бизнис, технологија, начин на живот и личен развој. Тој е исто така посветен патник, откако посетил над 20 земји и се повеќе. Кога не пишува или не глобтротира, Били ужива да спортува, да слуша музика и да поминува време со семејството и пријателите.