8 причини зошто е важно да гледате низ прозорецот

8 причини зошто е важно да гледате низ прозорецот
Billy Crawford

Се сеќавате ли кога последен пат сте зјапале низ прозорецот без некоја посебна намера?

Не се сеќавам.

Што ако ви кажам дека едноставниот чин на гледање надвор од Дали прозорецот е корисен за вашата благосостојба? И ако ја претворите во навика, придобивките се зголемуваат уште повеќе.

Големи се шансите оваа идеја да ве насмее. Барем тоа беше мојата прва реакција кога дознав за важноста да се зјапа низ прозорецот. „Губење време, тоа е тоа“, веднаш помислив.

Во денешниот свет со брзо темпо, сè што ни е важно е продуктивноста. Се обидуваме да се држиме до нашите распореди и да ги завршиме работите на нашите списоци со задачи за да чувствуваме задоволство на крајот од денот. Но, сега е време да се одморите малку од вашата дневна рутина бидејќи ќе докажеме зошто гледањето низ прозорецот може да биде одлична инвестиција за вашето време.

8 причини зошто треба да гледате низ прозорецот

1) Да се ​​одморите од вашата секојдневна рутина

Завршување на една задача по друга, постојано проверување на е-пошта, одговарање на телефонски повици и пораки или губење повеќе време додека се движите низ социјалните медиуми отколку што сакате да признаете . Дали ви звучи познато?

Ако да, тогаш не сакате да паузирате. ТРЕБА да направите пауза.

Ја губите контролата врз вашиот живот. Се чувствувате исцрпено. Не знаете како да се опуштите. Затоа треба да погледнете низ прозорецот.

Дали сте го знаеле тоадали одморот е клучен за опоравување од стрес? Сега можеби ќе помислите: „Каква врска има тоа со мојот прозорец?“.

Изненадувачки, постои директна врска помеѓу вашиот прозорец и одморот. Само еден поглед од вашиот прозорец може да создаде чувство на отцепување од вашата секојдневна рутина. И ова, пак, може да ви ја врати енергијата и да ви помогне да работите подобро.

2) За да станете попродуктивни

Кое е првото нешто што ви паѓа на ум во врска со идејата да се загледате прозорецот?

Порано размислував за училишните денови кога гледав низ прозорецот бидејќи не можев повеќе да се концентрирам на здодевните часови. Во овој случај, причината беше недостатокот на внимание.

Бидејќи продуктивноста денес е преценета, веруваме дека никој нема време да гледа низ прозорецот. Тоа ги оштетува нашите перформанси. Тоа е губење време.

Но, зарем постојаното одолговлекување за работите кои ја намалуваат нашата продуктивност не е губење време?

И всушност, кога станува збор за едноставен чин на зјапање низ прозорецот , поинаку е. Оваа „активност“, ако ја наречеме така, ни помага да се фокусираме на нашите планови. Како резултат на тоа, наместо да губиме време, благодарение на оваа мала пауза од реалноста, заштедуваме многу време и енергија и стануваме попродуктивни, колку и да изгледа парадоксално.

3) Да ги откриеме вашите емоции

Како изгледа вашиот типичен ден? Се будиме, појадуваме, работиме,учиме, работиме повторно, учиме повторно, запознаваме луѓе, се чувствуваме исцрпени, се обидуваме да се забавуваме, но на крајот заспиваме, исцрпени од енергија на крајот од денот.

Барем тоа е типичниот ден на член на нашето глобализирано општество со голема брзина изгледа како. Ако вашата рутина е поинаква, имате среќа. Ако не, треба да научите да одвојувате време и да зјапате низ прозорецот. Зошто?

Едноставно е: треба да стапите во контакт со вашите емоции. И гледањето низ прозорецот ќе ви помогне да ги откриете вашите емоции. Верувале или не, исклучувањето од вашите задачи дури и на минута ќе ве натера да ги почувствувате работите. Оваа една минута може да ви го промени животот бидејќи на крајот ќе сфатите како се чувствувате за себе.

Ќе станете посвесни за себе.

4) Да го слушате своето подлабоко јас

Дали се обидувате да се поврзете со себе? Обично, луѓето имаат тенденција да се саморефлектираат околу 5 минути навечер пред да заспијат. Но, што ако на крајот од денот сте толку исцрпени што едвај успевате да водите пристоен разговор со себе?

Треба да зјапате низ прозорецот!

Гледајќи низ прозорецот ни дава шанса да ги слушаме нашите умови, да видиме што сакаме, што мислиме и што е најважно, кои сме. Учиме за аспекти на нашето подлабоко јас за кои можеби не сме знаеле инаку. Но, само ако го направиме тоа на вистински начин!

Затоа, не само зјапајте и чекајте кога ќе откриететвоето внатрешно јас. Обидете се да размислите за откривање на вашето внатрешно јас!

5) Да ги опуштите телото и умот

Зјапањето низ прозорецот нуди можност да постигнете состојба на смиреност. Тоа ни помага да се оттргнеме од реалноста и исто така ги опушта нашите тела.

Сега може да прашате: „Тоа се само неколку минути. Може ли неколку минути да имаат толку големо влијание врз моето тело или ум?“

Може. Како? Нам луѓето едноставно ни требаат периоди на бесцелна смиреност. Барем така веруваше познатиот атински филозоф Платон.

Сега да се префрлиме од филозофија на физиологија. Замислете дека сте заробени од лошите хормони во вашиот ум и крв наречени кортизол. Тоа е хормон на стрес. Опкружени сте со тони кортизоли додека работите напорно за да ги завршите работите. Но, ненадејното зјапање низ прозорецот ќе ги исплаши овие мали хормони и ќе ве остави сами со вашето тело и ум.

Така се опуштите. Затоа состојбата на бесцелна смиреност е доволна за да му помогне на нашето тело да се опушти.

6) За да го зголемиме нашиот креативен потенцијал

Креативноста е преценета.

Сите ние сакаме да произведуваме оригинални работиме и им покажуваме на другите дека се истакнуваме. И ние се издвојуваме. Ние сме уникатни личности. Сите ние сме креативни на свој начин. Но, понекогаш, мешањето во општеството и неговите норми го отежнува реализирањето на нашиот креативен потенцијал.

Исто така види: 37 психолошки знаци на привлечност (комплетна листа)

Иако брзаме да ги вкрстиме ставките во нашите секојдневни списоци со задачи, ние се повеќе и повеќе се оддалечуваме од нашиот креативенспособности. Го трошиме нашиот креативен потенцијал.

Дали знаевте дека одличните идеи доаѓаат кога не се трудите? Затоа треба да одмориме и да погледнеме низ прозорецот. Ако направите пауза и дозволите вашиот ум да талка, автоматски ги зголемувате шансите за генерирање креативни идеи.

И ако зјапањето низ прозорецот стане навика, во одреден момент, ќе забележите дека вашиот креативниот потенцијал е поголем отколку што некогаш бил.

7) За да го олесните процесот на донесување одлуки

Замислете сценарио. Имате важен есеј за пишување. Не ја знаете добро темата и барате на интернет за да генерирате идеи, но ништо не се менува: не знаете што да напишете. Вие сте разочарани. Се откажуваш и гледаш низ прозорецот.

Исто така види: 37 цитати на Марк Твен кои ќе ви помогнат да го видите животот поинаку

Се враќаш, наместо тоа одлучуваш да гледаш телевизија, но одеднаш сфаќаш дека знаеш што да правиш правилно. Вашиот ум е полн со инспирација.

Така зјапањето низ прозорецот го олеснува нашиот процес на донесување одлуки. Во психологијата, ние го нарекуваме „Увиди“. Да се ​​има увид значи дека решението за вашиот проблем се појавува неочекувано и без никаков напор. Пред малку работевте напорно за да донесете одлука, но времето помина и ви падна на ум некоја одлука, а не ни ја сфативте.

Како се случува тоа?

Обично, несвесно ги обработуваме нашите проблеми. Изненадувачки, намерното размислување за решавање на проблемот го забавува процесот на донесување одлуки. Но когаправиме пауза и ги оставаме настрана нашите проблеми, согледувањата доаѓаат природно.

Малку е чудно, но токму така помага гледањето низ прозорецот.

8) Да останеме среќни и здрави

И, конечно, зјапањето низ прозорецот го подобрува нашето ментално здравје. Како е така?

Сметајте го овој едноставен чин на гледање низ прозорецот како кратка форма на посредување. Зошто воопшто медитираме? Да го намалиме стресот и да се поврземе со себе. Но, медитацијата е подолг процес. Немаме секогаш време за тоа.

Но, дали е можно воопшто да не најдеме време да погледнеме низ прозорецот?

Пред да се обидете да рационализирате, верувајте ми, не е можно . Секогаш можете да најдете време да погледнете низ прозорецот. Без оглед на тоа што правите или каде сте. И ако го гледате како мала замена за медитацијата, брзо ќе сфатите колку може да биде корисно за вашето целокупно здравје.

Затоа, обидете се да направите навика да гледате низ прозорецот ако сакате бидете среќни и здрави во исто време.

Одвојте една минута и погледнете низ прозорецот

Зошто ја читате оваа статија?

Ако сте дел од нашиот свет со брзо темпо, тогаш веројатно треба да работите, да учите или да ги планирате работите за утре во моментов. Но, ако имате време да ја прочитате оваа статија (и се надеваме дека ќе ја најдете продуктивна), можете исто така да одвоите само една минута од вашето драгоцено време и да погледнете низ прозорецот.

Само земете ја вашатавреме, погледнете наоколу и почувствувајте го светот околу вас. Обидете се да ја претворите во навика и наскоро ќе забележите дека сè повеќе стапувате во контакт со вашиот внатрешен свет.
Billy Crawford
Billy Crawford
Били Крафорд е искусен писател и блогер со повеќе од една деценија искуство во оваа област. Тој има страст да бара и споделува иновативни и практични идеи кои можат да им помогнат на поединците и бизнисите да ги подобрат своите животи и операции. Неговото пишување се карактеризира со уникатен спој на креативност, увид и хумор, што го прави неговиот блог привлечно и просветлувачко читање. Експертизата на Били опфаќа широк спектар на теми, вклучувајќи бизнис, технологија, начин на живот и личен развој. Тој е исто така посветен патник, откако посетил над 20 земји и се повеќе. Кога не пишува или не глобтротира, Били ужива да спортува, да слуша музика и да поминува време со семејството и пријателите.