Екхарт Толе објаснува како да се справите со анксиозноста и депресијата

Екхарт Толе објаснува како да се справите со анксиозноста и депресијата
Billy Crawford

Содржина

Што ако надминувањето на анксиозноста и депресијата е полесно отколку што го правиме? Како некој кој редовно се соочува со анксиозност и депресија во текот на многу години, разбирам како е невозможно да се излезе од тие надолни, негативни спирали. И понекогаш траат со недели, месеци или повеќе.

Справувањето со анксиозноста и депресијата не е тривијална работа, особено епизодите кои траат подолг временски период. Во мојата потрага да ги надминам анксиозноста и депресијата, истражував различни начини како да излезам од неа - и почнувам да ги оспорувам моите стари верувања за двете.

Во оваа статија ќе разгледаме како Екхарт Толе препорачува луѓето да се справат со анксиозноста и депресијата. Започнува со свесност за нашите мисли, прифаќање на ситуацијата во која се наоѓаме и практикување присуство со нашето сегашно искуство. Процесот го вклучува егото, нашето тело за болка, мрежите во нашиот мозок и практикуваното присуство на „сега“. процес за справување со анксиозноста и депресијата, треба да го погледнеме коренот: егото и болката-телото. И двете се компоненти на живеењето како човечко суштество кои се неизбежни, но можеме да научиме да управуваме со нив.

Анксиозноста и депресијата се и сложени работи на кои треба да се гледа заедно преку медицинска и духовна леќа, а не една или другиот исклучиво.

Каде правислаб и подложен да прави, каже или размислува нешто негативно.

Колку подолго постои вашето тело за болка, толку е потешко да се сфати кога е активно.

Екхарт Толе сугерира дека „Кога егото се засилува со емоцијата на телото на болка, егото сè уште има огромна сила - особено во тие моменти. Потребно е многу големо присуство за да можете да бидете таму како простор и за вашето болка-тело, кога ќе се појави.“

За да се справиме со болката-телото и егото, Екхарт Толе вели дека ние мора да ја доживееме смртта на нашето его. Ова може да се постигне со извршување на следните три работи.

1. Станете свесни за телото со болка

За да „умреме пред да умреме“, како што вели Екхарт Толе, и да ги ослабиме анксиозноста и депресијата, треба да ја подигнеме нашата свест. Како и секој друг мускул и вештина ќе треба време да се развие. Подарете си благодат додека вежбате.

Секогаш кога телото на болка станува активно, тоа е можност да вежбате да станете свесни за тоа.

Знаци дека телото на болка станало активно (од неговото мирување состојба)

 • Да правите претпоставки за некоја личност или ситуација без никакви докази
 • Реагирате агресивно кон некого (дури и во мала ситуација)
 • Ситуацијата се чувствува преголема и не веруваш дека можеш да го надминеш
 • Тебаш за вниманието на другите луѓе
 • Мислиш дека „твој пат“ е единствениот начин и не размислуваш за другите“.влез
 • Кога разговарате со други луѓе, се чувствувате многу „напнати“ (на пр. во вилицата)
 • Кога ќе се соочите со некој или ситуација, се чувствувате како „визиран од тунел“ и хиперфокусиран за нив или за ситуацијата (и не можете да „видите“ што се случува околу вас)
 • Имате проблем да ги гледате луѓето во очи кога разговарате со нив
 • Вашите верувања се негативни или ги обесхрабруваат стандардно
 • Вие се трудите да му „вратите“ на некого
 • Склони сте да „викате“ на другите луѓе наместо да се обидувате да разберете

чувството на несреќа може да биде знак дека болката-телото станува активно. Во извадок од Моќта на сега (од Ечарт Толе), болката-телото може да има повеќе форми на депресија, бес, лутина, мрачно расположение, склоност да повредите некого или нешто, иритација, нетрпеливост, потреба за драма во вашето врска(и) и повеќе.

Кои се вашите однесувања и предизвикувачи на болка во телото?

Секоја личност има свои уникатни предизвикувачи и однесувања поврзани со болката. Размислете за тоа кои се вашите „активни однесувања на болка во телото“.

 • Дали внатрешниот дијалог е самоуништувачки?
 • Дали ги гаѓате луѓето?
 • Дали фрлате пешкир пред да започнете?

Со новото разбирање на вашите лични предизвикувачи и однесувања, вежбајте да станете свесни кога телото на болка станува активно. Дури и да беше пред неколку часа, признајте го тоа. Ова е процес на обука на вашиот мозок да барамоделите на однесување и размислување поврзани со телото на болка.

Вашите вештини за свесност се подобруваат колку повеќе вежбате

Како што развивате подобри вештини за свесност, ќе можете да се фатите себеси и болката -Внатрешниот дијалог на телото побрзо штом ќе се активира. На крајот ќе имате свесност да го фатите телото на болка додека станува активно и да престанете или да го промените однесувањето пред да се посветите на старото вообичаено однесување.

Екхарт Толе вели дека „работата на секој во животот е да биде таму и да препознае нашето болно тело кога ќе премине од заспано во активно и ќе го завладее умот.“

Треба, како што вели тој, да станеме „набљудувач на умот“.

Екхарт Толе продолжува:

„Почетокот на слободата е сознанието дека вие не сте „мислителот“. Во моментот кога ќе почнете да го гледате мислителот, се активира повисоко ниво на свест. Тогаш почнувате да сфаќате дека постои огромна област на интелигенција надвор од мислата, таа мисла е само мал аспект на таа интелигенција. Исто така, сфаќате дека сите нешта што навистина се важни – убавина, љубов, креативност, радост, внатрешен мир – произлегуваат од надвор од умот. Почнувате да се будите.“

Еве неколку совети како да ја зголемите свесноста за вашето тело со болка:

 • Запрашајте се, токму сега, дали моето тело за болка е активно или заспано? Зголемувањето на вашата свест започнува токму сега во овој момент.
 • Продолжете да се прашувате дали вашето тело со болка е активно илихибернација секогаш кога ќе помислите на тоа.
 • Создадете „активатор за свесност“ што ќе ве потсети да прашате дали вашето тело за болка е активно или заспано. Можете да користите пенкало/шарпи во боја за да ставите „точка“ на вашиот зглоб, да напишете буква (како „P“ за болка во телото) или да носите лабава гумена лента на зглобот за да помогнете во создавањето „потсетници“. Секогаш кога ќе го видите „активирањето на свеста“, размислете за болката на телото и во каква состојба се наоѓа.
 • Периодично гледајте наназад на вашите интеракции и однесувања во текот на денот за да видите дали сте зборувале, размислувале или се однесувале од активно болно тело.
 • Побарајте некој периодично да се пријави кај вас за вашиот ден и дали телото со болка било активно.

Прежувањето свесност ќе го скрати јазот помеѓу кога болката-телото е активно и кога ќе ја забележите, што е клучно за промена.

2. Целосно предадете се на вашата ситуација

За оние кои страдаат од анксиозност и депресија, Екхарт Толе препорачува да се предадете на вашата ситуација и моменталната состојба во животот. Ова е причината зошто свеста е првиот чекор, за да можеме да имаме подобра јасност за каква е нашата ситуација. Како што вежбате да станете свесни за болката во телото, тоа ја зголемува вашата способност да бидете свесни за другите области во вашиот живот.

Екхарт Толе продолжува да вели дека повеќето проблеми со кои се соочуваме се резултат на тоа како умот ги толкува околностите, а НЕ поради самата околност. Луѓето создаваат приказна во своитемисли  на ситуацијата без да го сфатиш. (Оттука и потребата за свесност.)

Толе се шегува дека „ги нарекуваме луди луѓе кои зборуваат гласно за себе, но си го правиме тоа во сопствената глава“ секој ден. Има глас (условена мисла) во нашиот ум што не престанува да зборува – и е скоро секогаш негативен, сопнувач на вина, сомнителен итн.

Преддавањето е следниот чекор

Екхарт Толе вели дека мора да се предадеме на нашата моментална ситуација – вклучувајќи ги и малите секојдневни животни ситуации, како и големите животни ситуации (која ја вклучува нашата моментална ситуација со анксиозност и депресија).

Тој споделува пример за стоејќи во ред на пазар. Обично, ако редот е долг и не се движи брзо, луѓето стануваат вознемирени и нетрпеливи. Ние прикачуваме негативна приказна на ситуацијата.

За да започнете да се „предавате“ и да ја прифаќате ситуацијата, Екхарт Толе препорачува да се запрашате: „Како би го доживеал овој момент ако не ги додадам овие [негативни, нетрпеливи, вознемирени] мисли за тоа? Негативните мисли кои велат дека е ужасно? Како би го доживеал овој момент [без тие мисли]?“

Со земањето на моментот „како што е“, без никакви негативни мисли или додадена „приказна“ кон него, вие едноставно го доживувате како што е. Нема ништо од анксиозноста или негативните, вознемирени чувства затоа што сте се откажале од приказната што го толкува овој настан во негативна смисла.

Одиме подлабоко сопредадете се

За да се предадете на секоја ситуација, треба да создадете простор во себе за да постои телото на болката, но потоа отстранете се од тој простор. Додека сте присутни со себе и со телото на болка, мора да можете да ја погледнете вашата ситуација од одвоено место.

Ова се случува и во мали и во големи размери.

Примени предавање или прифаќање на вашите секојдневни ситуации (на пр., стоење во ред на пазар, на телефон со некого, генерално се чувствувате „надолу“) како и животни ситуации (финансиски, кариера, врски, физичко здравје, состојба на депресија/анксиозност итн. ).

Предавање на вашиот „животен товар“

Екхарт Толе нагласува да се предадете или да го прифатите вашиот сегашен „товар“ во животот. Секој од нас има некаква препрека, ситуација или искуство што изгледа многу предизвикувачки за тој поединец. Повеќето луѓе нагласуваат за ситуацијата, замислувајќи како работите би можеле да бидат поинакви, а на друг начин го посветуваат своето внимание на начинот на кој работите „можеле“ или „требале“ да бидат, или како ќе бидат во иднина.

Во иднина. со други зборови, создаваме очекувања за тоа како треба да биде животот за нас.

Екхарт Толе верува дека ни е дадена нашата „ситуација“ поради една или друга причина и дека нашата животна мисија е целосно да се предадеме на тој товар без очекување дека тоа е одреден начин.

Целосно предавање дозволува егоичниот дел од умот да умре, дозволувајќида бидеш вистински присутен со себе, со својата душа, со своето тело и со овој момент.

Ова значи Екхарт Толе кога вели „умри пред да умреш“. Умрете како егоична смрт (предадете се на вашата сегашна реалност) пред да умрете физички. Ве ослободува да откриете кои сте навистина и да го пронајдете „мирот кој го надминува секое разбирање“.

Анксиозноста и депресијата почнуваат да слабеат додека поминувате низ овој процес на предавање и прифаќање.

3. Бидете целосно присутни во овој момент

Последниот чекор за справување со анксиозноста и депресијата што го препорачува Екхарт Толе е да бидете целосно присутни во овој момент, како што се случува токму сега. Оние кои страдаат од анксиозност и депресија може полесно да го кажат ова отколку да го направат - но ајде да го оспориме тоа верување. Тоа е само вештина која бара упорност за да се развие.

Кога е целосно присутна на сите начини, телото на болка не може да се храни со мислите или туѓите реакции. Кога сте во состојба на набљудување и присуство, создавате простор за болка-тело и емоции поврзани со вашата анксиозност и депресија, што резултира со намалување на енергијата или моќта што ја има над вас.

Еве неколку совети што Екхарт Толе го препорачува за да бидете поприсутни:

 • Избегнувајте да давате премногу информации само во вашиот ум
 • Кога разговарате со другите, поминувајте 80% од времето слушајќи и 20% на времето зборување
 • Додека слушате, плативнимание на вашето внатрешно тело – како физички се чувствувате во моментов?
 • Обидете се да ја „почувствувате“ енергијата во вашите раце и нозе – особено додека слушате како некој друг зборува
 • Продолжи да обрнете внимание на енергијата или „живоста“ во вашето тело

Нервниот систем почнува да се одвојува од „размислувањето на минатото или иднината“ кога сте фокусирани на моменталниот момент или физичките чувства. Фокусот на вашите мисли може да ве одвои од сегашното искуство.

Да станете поприсутни – денес

Кога го спроведувам процесот на Екхарт Толе во пракса, открив дека мојата тенденција да се „грижам за минатото “ и „биди загрижени за иднината“ беше драстично намалена или целосно елиминирана. Тоа е постојана практика. Различни методи ќе функционираат за различни луѓе - експериментирајте со различни стратегии за да видите што е најдобро за да се фокусирате на сегашното искуство. Обидете се со неколку од овие:

 • Туширајте се со ладен туш - ова веднаш ќе ви ја промени состојбата (невозможно е да се помисли на ништо друго освен тој специфичен момент, особено ако ви е прв пат)
 • Вежби за дишење со медитација – ова го посветува вашето внимание на сетилно искуство на здив
 • Одете боси надвор – вежбајте да внимавате како тревата, нечистотијата или бетонот се чувствува под вашите стапала
 • Допрете ја кожата, стискајте го зглобот или кој било друг физички допир што вообичаено не го допиратенаправете
 • Случајно викајте гласно – особено ако не сте тип на глас
 • Обратете внимание на тоа како се чувствува водата кога ги миете рацете или се туширате
 • Свесно забележете како се чувствуваат различни текстури под вашите прсти (облека, мебел, храна, итн.)

Овој напис со 5 техники за медитација препорачани од Thich Nhat Hanh е корисен за преживување на мозокот за да биде поприсутен.

Мрежи на мозокот

Во оваа студија од 2007 година која ги дефинира двете мрежи на мозокот кои дефинираат како се повикуваат нашите искуства, помага да се објасни како можеме да бидеме поприсутни.

Лахлан Браун има одличен видео приказ за тоа како функционира овој процес. Еве го резимето:

Првата мрежа е позната како „стандардна мрежа“ или наративен фокус.

Исто така види: 10 чекори за да натерате оженет маж да ве брка

Кога оваа мрежа е активна, вие планирате, мечтаете, премислувате, размислувате. Или за многумина од нас кои се справуваат со анксиозност и депресија: премногу размислуваме, преанализираме и се фокусираме или на минатото („Требаше/не требаше да го сторам тоа!“) или на иднината („Морам да го направам ова подоцна“). Не се фокусираме на она што се случува во моментов, токму пред нас.

Втората мрежа е позната како „мрежа за директно искуство“ или искуствен фокус.

Оваа мрежа е одговорна за толкување на искуството преку сензорни информации кои доаѓаат низ нашиот нервен систем (како допир и вид).

Од која мрежа работитево просек?

Ако размислувате што треба да завршите подоцна денес: вие сте во првата мрежа (стандардна мрежа или наративен фокус). Ако сте свесни за физички сензации (на пр. ладен туш): вие сте во втората мрежа (мрежа за директно искуство или искуствен фокус).

Оние кои страдаат од анксиозност и депресија веројатно поминуваат значително количина на време во првата мрежа од нивниот мозок поради времето што го поминуваат премногу размислувајќи и прекумерно анализирајќи ги ситуациите.

Исто така види: Зошто толку лесно се врзувате емотивно (без глупости)

Користење на двете мрежи во ваша корист

Овие две мрежи се во обратна корелација, што значи дека колку повеќе сте присутни во една мрежа, толку помалку сте во спротивното. На пример, ако миете садови, но вашите мисли се за утрешниот состанок, можеби е помала веројатноста да го забележите исечокот на прстот бидејќи вашата мрежа „директно искуство“ (втората мрежа) е помалку активна.

Обратно, ако намерно се фокусирате на дојдовните сензорни податоци, како што е чувството на вода на рацете додека се миете, тоа го намалува активирањето на наративните кола во вашиот мозок (во првата мрежа).

Ова значи дека можете директно да влијаете на тоа колку сте присутни така што ќе го посветите вниманието на она што го забележувате преку сетилата (допир, вид, мирис итн.). Кога сте поприсутни преку оваа втора мрежа (директно искуство), тоа го намалуваанксиозноста доаѓа од?

Д-р Дилон Браун сугерира дека анксиозните растројства се случуваат „кога лицето редовно чувствува непропорционални нивоа на вознемиреност, грижа или страв поради емоционален предизвикувач.“

Причини за анксиозноста вклучува комбинација од фактори на животната средина, генетика, медицински фактори, хемија на мозокот и употреба/откажување од недозволени супстанции. Вознемирените чувства може да потекнуваат од внатрешни или надворешни извори.

Што предизвикува депресија?

Националниот институт за ментално здравје (NIMH) ја дефинира депресијата како „вообичаено, но сериозно нарушување на расположението. Предизвикува сериозни симптоми кои влијаат на тоа како се чувствувате, размислувате и се справувате со секојдневните активности, како што се спиење, јадење или работа.“

Депресијата може да биде предизвикана од злоупотреба, лекови, конфликт, смрт, загуба, генетика, големи настани, лични проблеми, сериозни болести, злоупотреба на супстанции и многу повеќе.

Дали сте изложени на ризик во моментов?

Ако се соочувате со анксиозност или депресија и чувствувате дека можеби сте изложени на ризик за самоповредување или потреба од поддршка, контактирајте со медицински професионалец дури и додека ги истражувате препораките на Екхарт Толе за справување со анксиозноста и депресијата. Кликнете овде за помош да најдете обучени специјалисти за ментално здравје.

Екхарт Толе за анксиозност и депресија

Авторот и духовен учител Екхарт Толе има многу корисен начин да разбере што е анксиозност и како да се справи со него кога ќе се појави.

Тој се однесува на концептотактивност во вашиот мозок која е одговорна за прекумерно размислување и стрес.

Накратко: можете да ги намалите состојбите на анксиозност и депресија со тоа што ќе бидете посвесни за сензациите на вашето моментално искуство.

Еве што Екхарт Толе вели:

„Фокусирајте го вниманието на чувството во вас. Знајте дека тоа е болка-тело. Прифатете дека е таму. Не размислувајте за тоа - не дозволувајте чувството да се претвори во размислување. Не осудувајте или анализирајте. Не правете идентитет за себе од тоа. Останете присутни и продолжете да бидете набљудувач на она што се случува во вас. Станете свесни не само за емоционалната болка, туку и за „оној што набљудува“, тивкиот набљудувач. Ова е моќта на Сега, моќта на вашето сопствено свесно присуство. Потоа видете што ќе се случи.“

Ова е причината зошто медитативните вежби за дишење можат да функционираат кога премногу размислувате, бидејќи го ставате вашиот фокус на сетилно искуство на вашиот здив или чукање на срцето.

Психолошки страв ги опфаќа вашите негативни емоции со болка-тело

Постојат многу „негативни емоции“ кои се поврзани со анксиозност и депресија, вклучувајќи, но не се ограничени на страв, грижа, стрес, вина, жалење, огорченост, тага, горчина, каква било форма на непростување, напнатост, вознемиреност и многу повеќе.

Речиси сите од нив може да се означат под една категорија на психолошки страв.

Како што објаснува Екхарт Толе во оваа статија на LiveReal како анизвадок од Моќта на сега од Екхарт Толе:

„Психолошката состојба на стравот е разделена од секоја конкретна и вистинска непосредна опасност. Таа доаѓа во многу форми: вознемиреност, грижа, анксиозност, нервоза, напнатост, страв, фобија итн. Овој вид на психолошки страв е секогаш од нешто што може да се случи, а не од нешто што се случува сега. Вие сте во овде и сега, додека вашиот ум е во иднината. Ова создава јаз во анксиозноста.“

Психолошкиот страв (и сите други емоции засновани на негативност како стрес, анксиозност, депресија итн.) се резултат на премногу размислување за минатото или иднината и недоволно свесност за тековниот момент.

Намалување на негативните емоции со присуство

Можете да владеете со негативните емоции со ставање свест за она што се случува во моментов. Со други зборови: да се стане свесен, да се прифати ситуацијата и да се биде присутен.

Екхарт Толе исто така вели:

„Сета негативност е предизвикана од акумулација на психолошко време и негирање на сегашноста. ... сите форми на страв - се предизвикани од премногу иднина, и ... сите форми на непростување се предизвикани од премногу минато, а недоволно присуство.“

Кога сте целосно присутни, ќе доживеете повеќе позитивни емоции

Преку практикување на свесност, прифаќање и присуство, поканувате во повеќе зајакнување и позитивни емоционални состојби, вклучувајќи љубов, радост, убавина, креативност, внатрешен мир,и повеќе.

Кога работиме од нашата „мрежа за директно искуство“, ние сме повеќе во склад со нашите тела, чувства и сетилните информации што ги примаме од нашето сегашно искуство. Можеме да се „опуштаме“ и да научиме дека она што се случува во моментов е она што навистина е важно.

Тие позитивни емоционални состојби произлегуваат од присуството во овој момент, НЕ од „размислувањето“ од умот. Се будиме во овој момент од сега - и тука живеат сите овие позитивни емоции.

Продолжете да ја развивате вашата способност да бидете присутни во моментов

Справувањето со анксиозноста и депресијата е сложена работа и треба не се сфаќајте лесно. Користете ги сите алатки и ресурси кои ви се достапни за да ги надминете вашите ментални, физички и духовни предизвици.

Накратко, препораките на Екхарт Толе за справување со анксиозноста и депресијата се како што следува:

 • Имајќи свест за вашата ситуација и телото на болка
 • Предавање на вашиот товар и/или прифаќање на вашата ситуација како што е, без очекувања или поплаки
 • Да се ​​биде присутен со она што се случува правилно сега – не во „размислување“ за минатото или иднината

Ако овој процес се чувствува огромен, можете да започнете со намерно фокусирање на она што можете да го ЧУВСТВИТЕ преку вашите сетила, токму сега, без прикачен наратив тоа.

 • Дали ја чувствувате ткаенината на вашите раце?
 • Топлата или студената чаша во вашата рака?
 • Воздухотминува покрај твојата ноздра?

Нека тоа биде почеток да бидеш поприсутен со ОВОЈ момент. Од оваа состојба можете да продолжите да ја подигнете свеста, да се предадете и да го задржите присуството на овој момент.

За Екхарт Толе, прифаќањето на повеќе од „сега“ е одговорот за справување со анксиозноста и депресијата.

Дознајте повеќе за Екхарт Толе на неговата веб-страница или проверете ги неговите книги како Моќта на сега.

Можете да уживате во овие ресурси за континуирано учење за свесноста, прифаќањето и присуството:

 • 75 просветителски цитати на Екхарт Толе кои ќе ви го разнесат умот
 • 11 начини за зголемување на нивото на допамин во мозокот (без лекови)
 • Како да престанете да се споредувате со другите: 10 клучни чекори
на „болното тело“, кое е стара емоционална болка која живее во вас. Можеби се акумулирал од минатите трауматски искуства и останува наоколу затоа што овие болни искуства не биле целосно соочени и прифатени во моментот кога настанале.

Со разбирање на телото на болка и како да го прифатите вашето искуство во сегашниот момент, ќе бидете многу подобро способни да се справите со анксиозноста и да живеете многу подобар живот.

Болното тело се засилува со егото

Според Толе, телото со болка живее кај човечките суштества и доаѓа од егото:

„Кога егото се засилува со емоциите на телото на болка, егото сè уште има огромна сила - особено во тие моменти. Потребно е многу големо присуство за да можете да бидете таму како простор и за вашето мачно тело, кога ќе се појави.“

Ова е работа на секој во овој живот. Треба да бидеме таму и да го препознаеме нашето болно тело кога ќе се префрли од мирување во активно. Во тој момент, кога ќе ви го завладее умот, внатрешниот дијалог што го водиме – кој е нефункционален во најдобри моменти – сега станува гласот на болниот што ни зборува внатрешно.

Сè што ни кажува е длабоко под влијание на старата, болна емоција на болниот. Секое толкување, сè што кажува, секој суд за вашиот живот и она што се случува, ќе бидат целосно искривени од старата емоционална болка.

Ако сте сами, телото на болката ќе се храни со секојнегативна мисла што се појавува и да добиете повеќе енергија. Завршувате да размислувате за работи со часови, исцрпувајќи ја вашата енергија.

Екхарт Толе објаснува како доживуваме емоции како анксиозност, стрес или лутина:

„Целата негативност е предизвикана од акумулација на психолошко време и негирање на сегашноста. Нелагодност, вознемиреност, напнатост, стрес, грижа - сите форми на страв - се предизвикани од премногу иднина, а недоволно присуство. Вината, жалењето, огорченоста, поплаките, тагата, горчината и сите форми на непростување се предизвикани од премногу минато, а недоволно присуство. Тело за болка, кое подлабоко учи како да се справите со телото со болка и разговара за условениот ум кој ги држи луѓето несреќни, беспомошни и заробени.

Како да го фатите вашето болно тело

Како може ние сме присутни и го фаќаме нашето болно тело во рана фаза, за да не бидеме вовлечени во тоа што ја исцрпува нашата енергија?

Клучот е да разбереме дека малите ситуации предизвикуваат огромни реакции, а кога тоа ќе се случи, бидете присутни со себе.

Треба да создадете простор во себе за болниот, а потоа да се отстраните од тој простор. Бидете присутни со себе и погледнете ја ситуацијата од одвоено место.

Како што вели Толе:

„Ако сте присутни, болниот не може повеќе да се храни со вашите мисли или од туѓите реакции.Можете едноставно да го набљудувате, и да бидете сведок, да бидете простор за него. Потоа постепено, нејзината енергија ќе се намалува.“

Толе вели дека првиот чекор кон просветлување е да се биде „набљудувач“ на умот:

„Почетокот на слободата е сознанието дека сте не „мислителот“. Во моментот кога ќе почнете да го гледате мислителот, се активира повисоко ниво на свест. Тогаш почнувате да сфаќате дека постои огромна област на интелигенција надвор од мислата, таа мисла е само мал аспект на таа интелигенција. Исто така, сфаќате дека сите нешта што навистина се важни – убавина, љубов, креативност, радост, внатрешен мир – произлегуваат од надвор од умот. Почнуваш да се будиш.“

Ајде сега да нурнеме подлабоко во согледувањата на Екхарт Толе за егото и телото на болка за справување со депресија и анксиозност.

Што е егото?

Во контекст на овој напис, „его“ е лажна или ограничена перцепција за себе. „Егото“ е различна страна на „вие“ која не живее на иста бранова должина на свеста како вашето „повисоко јас“.

Егото служи за целта да ни помогне да останеме живи, но може само користете ги информациите што ги доживеал од минатото или ги посведочил во други. Иако ова прави егото да звучи негативно, егото е важно за опстанок и е одговорно да не доведе до каде што сме денес.

Егото сака да има идентитет.

Кога се идентификувате со наслов или ачувство (на пр., користејќи го јазикот „јас“), најверојатно зборувате од егоично место. Дали се идентификувате на еден од следниве начини?

 • Јас сум сопственик на бизнис
 • Јас сум болен (или) здрав сум
 • Јас сум силен ( или) јас сум слаб
 • Јас сум богат (или) јас сум сиромашен
 • Јас сум учител
 • Јас сум татко/мајка

Забележете го јазикот „Јас сум“ во горните примери. Какви би можеле да бидат вашите изјави „Јас сум“ за вас?

Приоритети на егото

Вашето его не е свесно за вистинскиот извор на кој навистина сте во себе. Егото дава поголема вредност на следново:

 • Она што го поседуваме
 • Тој статус што го имаме
 • Валута што ја собравме
 • Знаеме што Добивме
 • Како изгледаме
 • Колку сме здрави
 • Нашата националност
 • Нашиот „статус“
 • Како не доживуваат

Егото треба да се „храни“ со информации, набљудувања и искуства што го прават да се чувствува „безбедно“. Ако не ги прими овие, тогаш почнува да се чувствува како да „умира“ и предизвикува пострашни мисли и однесувања.

Често поминуваме низ циклуси на идентификување како нешто, заштита на идентитетот и добивање повеќе докази дека ние сме тој идентитет, така што егото се чувствува како да е „живо“.

Како егото влијае на нашата тенденција да бидеме анксиозни или депресивни

Од оваа гледна точка и разбирање на егото, тоа е лесно може да се види како може да станете анксиозни или депресивни кога:

 • Не се сретнуватеодредени стандарди (создадени од вас или некој друг)
 • Се разболувате или повредите и вашата „убавина“ е нарушена
 • Станувате хронично болни и не можете да ги работите истите хоби или работа
 • Ја губите страста за кариера на која сте поминале со децении
 • Ја пропуштате можноста „еднаш во животот“
 • Губете работата и банкротирате

Што се случува кога ќе го изгубите вашиот егоичен идентитет

Кога вие (егоичниот дел од себе) повеќе не можете да се идентификувате како нешто, страшниот егоичен дел од вас ќе влезе во борба-или-бегање обидувајќи се да заштитете го она што сè уште го имате додека истовремено посегнувате по следното нешто со кое треба да се идентификувате. За егото, кога ќе се случат овие работи, буквално може да се чувствува како да умираш.

За егото, тоа не знае како е да се живее без тие идентитети. Ако отсекогаш сте се идентификувале како една работа и таа една работа е откорната одоздола без да имате идеја што ќе правите во врска со тоа ... тогаш сосема е природно да се чувствувате вознемирени и депресивни.

Колку подолго седите во таа анксиозност и депресија, толку повеќе вашето его се приспособува на тој начин на размислување и однесување. Сега одеднаш, егото има нов идентитет:

„Вознемирен сум и депресивен.“

Па што прави егото? Тој го задржува овој нов идентитет до крајот на животот.

„Телото за болка“ е изворот на вашите навики за анксиозност и депресија

Внатре во секој од нас е „тело за болка“ тоа еодговорни за многу од нашите негативни чувства и околности, вклучувајќи ги мислите што ги имаме за себе, нашите интеракции со другите и нашите верувања за светот или животот.

Телото со болка лежи во мирување во секоја личност, чекајќи да оживее. Телото за болка може да се активира во активна состојба од помали и значајни ситуации, предизвикувајќи хаос во нашите умови и во нашите интеракции со другите - честопати без реализација.

Телото за болка се формира кога имате значајна негативно искуство и не се справи целосно со тоа кога се појави. Тие искуства оставаат остаток од негативна болка и енергија во телото. Колку повеќе искуства имате (или колку се посилни тие), толку телото на болка станува посилно.

За повеќето луѓе, ова тело со болка може да биде неактивно (неактивно) 90% од времето, почнувајќи до животот во специфични ситуации. Некој кој е длабоко несреќен или незадоволен од својот живот може да има тело со болка кое е активно 90% од времето.

Ајде да направиме пауза веднаш и да размислиме за анксиозноста или депресијата со кои се соочуваме, каква е нашата верувањата се за нас самите и за светот, и за тоа како комуницираме со другите. Дали е позитивно? Дали е неутрален? Дали е негативно?

Колку често вашето тело за болка е активно наспроти хибернација?

Ако имате силна болка, големи се шансите јазикот и верувањата што ги имате за себе да не се толку позитивни . Може да имате изливи напозитивност и зајакнување во рамките на вашиот внатрешен дијалог и однесување, но просекот или мнозинството може да бидат негативни.

Кога телото на болка е активно, тоа може да манипулира со вашите мисли да мислите дека:

 • Луѓето сакаат да ве привлечат или ќе ве искористат
 • Вие сте „под“ другите луѓе
 • Никогаш нема да можете да ги „победите“ овие вознемирени и депресивни чувства

Активното тело со болка може да поттикне однесувања што предизвикуваат:

 • Груро пукање со другите луѓе (дури и ако направиле нешто мало)
 • Се чувствувате преоптоварено и не може да се движи напред или воопшто да преземе акција
 • Ненамерно ја саботира вашата ситуација уште повеќе

Одвојте момент за да дознаете кои се вашите сопствени знаци, однесувања или мисли за вашето болно тело . Што мислите, што предизвикало вашето тело со болка да се развие во вашето минато?

Влијанијата на телото со болка

Телото со болка обично лежи во мирување (неактивно) во телото додека не се активирана. Најлошото е што често не сфаќаме кога телото на болка преминало во активна состојба. Кога телото на болката е активно, го зазема умот преку создавање внатрешен дијалог каков што почнуваме да се идентификуваме.

Телото за болка нема јасна слика за моменталната ситуација, користејќи само болни искуства од минатото. Нејзиното гледиште може да биде силно искривено и кога сте сами со телото на болка, може многу да ја исцрпи вашата енергија, оставајќи ве
Billy Crawford
Billy Crawford
Били Крафорд е искусен писател и блогер со повеќе од една деценија искуство во оваа област. Тој има страст да бара и споделува иновативни и практични идеи кои можат да им помогнат на поединците и бизнисите да ги подобрат своите животи и операции. Неговото пишување се карактеризира со уникатен спој на креативност, увид и хумор, што го прави неговиот блог привлечно и просветлувачко читање. Експертизата на Били опфаќа широк спектар на теми, вклучувајќи бизнис, технологија, начин на живот и личен развој. Тој е исто така посветен патник, откако посетил над 20 земји и се повеќе. Кога не пишува или не глобтротира, Били ужива да спортува, да слуша музика и да поминува време со семејството и пријателите.