Зошто училиштата нè учат на бескорисни работи? 10 причини зошто

Зошто училиштата нè учат на бескорисни работи? 10 причини зошто
Billy Crawford

Се чини дека многу од она што го учиме на училиште нема никаква корист.

Сепак, ако паднеш на тестовите за тоа, нема да напредуваш кон твојот возрасен живот и професија.

Има ли причина што редовното образование е толку решено да ни буди бескорисни информации во нашите глави?

Зошто училиштата нè учат на бескорисни работи? 10 причини зошто

1) Тие се повеќе за условување отколку за учење

Мотивацискиот говорник Тони Робинс има ниско мислење за модерното јавно образование. Според него, тоа се обидува да создаде пасивни следбеници наместо креативни лидери.

Исто така види: 12 симптоми на духовно прочистување за кои треба да знаете

Како што вели Робинс, многу од она што го учиме дури и на универзитет е премногу апстрактно и на крајот не се применува во нашите реални животи.

Причината е што од мали нозе сме научени да бидеме пасивни ученици кои прифаќаат и примаат информации без многу прашања или истражување.

Ова нè претвора во запчаници за поплаки за корпоративната машина кога сме постари, но тоа нè прави и депресивни, обезмоќни и несреќни.

2) Наставните програми се дизајнирани од луѓе со идеолошки размислувања

Зад секое училиште стои наставна програма. Наставните програми во основа се системи за да се осигури дека студентите учат одредено количество за избраните теми.

Во Советскиот Сојуз тоа би било за тоа како комунизмот бил спасоносната благодат на светот. Во Авганистан станува збор за тоа како исламот е вистина и мажите и жените имаат различни улоги во животот. Во Обединетитеетика.

Со одредена имагинација, труд и креативност можеме да се упатиме кон нова ера на образование која е многу поиндивидуализирана и помоќна.

Државите или Европа се работи за тоа како „слободата“ и либерализмот се врвот на историјата.

Мислењата не застануваат ниту по литературата, историјата и хуманистичките науки.

Начинот на кој науката и математиката се предавањето, исто така, има многу врска со верувањата на оние што ја дизајнираат наставната програма, како и часовите за сексуално образование, физичко образование и уметност и креативни предмети.

Ова е природно и нема ништо инхерентно штетно во тоа што наставните програми имаат отпечаток од оние кои ги создадоа.

Но, кога луѓето со силни идеологии обично се наклонети кон сите доминантни наставни програми во една нација или култура, на крајот ќе извлечете генерации кои размислуваат слично и се научени да не се сомневаат било што.

3) Тие се премногу фокусирани на информации кои не ни помагаат во животот

Училишните програми имаат тенденција да бидат заситени со експлицитна и имплицитна идеологија на системот што ги дизајнирал.

Тие, исто така, имаат тенденција да бидат фокусирани на усогласеноста и создавањето идни граѓани кои ќе седнат, ќе молчат и ќе го прават она што им е кажано.

Ова е дел од тоа зошто толку многу луѓе завршуваат во кариерата што мразат без да бидат сосема сигурни како стигнале таму.

Зарем не требаше да се чека некаква иднина исполнета со соништа?

Што е потребно за да се изгради живот исполнет со возбудливи можности и авантури поттикнати од страст?

Повеќето од нас се надеваат на таков живот, но се чувствуваме заглавени, неспособни дада ги постигнеме целите што сакаме да ги поставиме на почетокот на секоја година.

И јас се чувствував на ист начин додека не учествував во Life Journal. Создадено од учителката и животен тренер Жанет Браун, ова беше ултимативниот повик за будење што ми требаше за да ја надминам пасивноста што модерното образование ми ја всади и да почнам да преземам акција.

Кликнете овде за да дознаете повеќе за Life Journal .

Значи, што го прави водството на Jeanette поефективно од другите програми за само-развој?

Тоа е едноставно:

Jeanette создаде уникатен начин да ВИ стави контрола над вашиот живот.

Таа не е заинтересирана да ви каже како да го живеете животот. Наместо тоа, таа ќе ви даде доживотни алатки кои ќе ви помогнат да ги постигнете сите ваши цели, задржувајќи го фокусот на она за што сте страсни.

И тоа е она што го прави Life Journal толку моќен.

Ако сте подготвени да започнете да го живеете животот за кој отсекогаш сте сонувале, треба да ги погледнете советите на Жанет. Кој знае, денес би можел да биде првиот ден од твојот нов живот.

Еве го линкот уште еднаш.

4) Тие сакаат да станеме пасивни примачи наместо активни предаватели

Досега се обидов да нагласам дека главното модерно образование е повеќе за условување отколку за образование.

Наместо да ве научи како да размислувате, премногу често, образованието ве учи што да размислувате.

Има доста голема разлика.

Кога произведувате генерации на подготвени потрошувачи кои ќе направат штоим е кажано дека има различни придобивки за владите и корпорациите:

Социјална стабилност, постојано растечки базен на рецепти за депресија и анксиозност и потрошувачи и производители кои остануваат на тркалото на хрчакот како што е предвидено.

0>Ова е добро за „системот“, едноставно не е толку добро за самоактуализација и за оние кои сакаат да живеат живот.

Нема ништо инхерентно погрешно во тоа да се биде во системот. Сите ние сме на некој начин, дури и оние од нас кои мислиме дека не се дефинираме во спротивност со она што го замислуваме дека е системот.

Но, кога образовниот процес ви кажува повеќе за бескорисни информации отколку како да потпишете договор за изнајмување или готвач, знаете дека повеќе сте општествено условени отколку што сте образовани.

5) Учебниците се напишани од луѓе кои се премногу заглавени во нивните глави

Една од моите поранешни работни места работеше како уреднички асистент во образовното издаваштво.

Би помогнал во уредувањето и подобрувањето на текстовите што авторите ги поднесувале на теми од „Што е Bluebird?“ до „Како функционира времето“ и „Најинтересните архитектонски чуда во светот“.

Помогнавме во работата со графичкиот дизајн за да се постават слики за да се задржи интересот на учениците и ги уредивме речениците за да бидат јасни и кратки.

Книгите излегоа за К-12 низ Северна Америка.

Не велам дека беа со низок квалитет. Го имаа потребниот материјал и фотографиите ифакти.

Но, тие беа напишани во преполна просторија со компјутери и луѓе кои седеа кај нив. Луѓето се заглавени во нивните глави и во светот на фактите и бројките.

Што е со одење на екскурзија за да видат сини птици или да се прошетате низ град за да видите примери на уникатна архитектура?

Учебници, документарци и многу аудио-визуелни помагала на едукативни материјали ги заглавуваат учениците премногу во нивните глави и земаат информации и знаменитости наместо да излезат и да ги најдат сами.

6) Меморирањето сè уште е основа на голем дел од образованието

Од часови по јазик до хемија и историја, меморирањето сè уште е основа на поголемиот дел од образованието.

Ова води до тоа оние со подобра меморија и техники на меморија да се сметаат за „попаметни“ и да добијат подобри оценки .

Меморирањето на големи блокови на информации станува она што е „студирање“, наместо честопати вистинското разбирање на предметниот материјал.

Дури и материјал кој може да биде корисен во реални ситуации сега и тогаш, како како калкулус или историски факти за културите и јазиците, се губи во лавиринтот на меморирањето.

Ова може да има и реални последици по ред.

На пример, лекарите кои се научени Огромните количини критички материјал со меморирање честопати одат во голема мера за да запомнат цели книги за да дипломираат.

Откако ќе ја добијат таа диплома и ќе се потврдат за пракса, големколичината од тие информации исчезнува, се разбира.

Сега тие седат пред вас како пациент, знаејќи едвај ништо освен основните работи, бидејќи тие беа принудени да запаметат цели томови на содржина што не беше ни нужно поврзано тематски.

7) Кога била битката кај Ватерло?

Училиштата учат многу бескорисни работи бидејќи учат за секој случај.

Учиш малку од сè само во случај да стане корисно.

Но, модерниот живот е многу повеќе заснован на друг систем: JIT (точно на време).

Ова значи дека треба да ги знаете работите во точно вистински момент, а не само да штракате некаде во вашиот мозок десет години од сега кога ќе ги заборавите.

Со нашите паметни телефони, имаме пристап до неспоредливи количини на информации и содржини, вклучително и проверки на кои извори се доверливи или не.

Но наместо тоа, училиштата бараат од нас да запаметиме работи како датумот на битката кај Ватерло.

Тоа може да ви помогне во играта на опасност! но нема да ви донесе многу добро кога вашиот шеф ќе ве замоли да ја промените поставката на комплицирана апликација што треба да ја користите за работа.

8) Училиштата се однесуваат исто со сите

Училиштата се обидуваат да ги третираат сите исто. Идејата е дека со исти можности и пристап до учење, студентите ќе имаат еднакви шанси да имаат корист од образованието.

Тоа не функционира така,сепак.

Не само што нивоата на коефициент на интелигенција се разликуваат многу помеѓу учениците, туку тие се справуваат и со бројни други социо-економски фактори кои можат да имаат корист или да му наштетат на процесот на учење.

Со земање машина за колачиња пристапот кон учениците и користењето на тестирањето за да ги натераат да обрнат внимание, училиштата си прават лоша услуга.

Немотивираните ученици кои се туркаат себеси да запомнат информации за тест, на крајот сè уште не преземаат ништо од образованието.

0>Оние кои ја владеат содржината, во меѓувреме, веројатно ќе им недостигаат животни вештини иако можат да запомнат многу имиња, датуми и равенки.

Способноста и интересот енормно варираат помеѓу учениците.

Со потиснување на овој факт и нудење мал избор на курсеви барем до крајот на средното училиште, образовниот систем ги принудува сите преку истиот систем за сечење колачиња што остава многу цинични и неангажирани.

9) Училиштата напредуваат во стандардизацијата

Според горната точка, училиштата напредуваат на стандардизацијата. Најлесен начин за масовно тестирање на група луѓе е да им се презентираат истите серии информации и да се бара од нив да ги регургитираат.

За понапредните работи како математика или литература, едноставно барате да се сетат на даденото до нив и преработете го во форма на проблеми или потсетници што им се дадени.

Решете ја равенката за x. Напиши за искуство што те направи она што сиденес.

Овие можеби се корисни и интересни во контекстот што им е даден, но секако се од ограничена корист на кој било поширок начин.

Со стандардизирање на информациите што се даваат, училиштата имаат функционален систем за ставање на најголем број тела низ одреден процес и нивно оценување според систем што може да се мери.

Недостатокот е што училиштата на крајот ја мерат меморијата и усогласеноста повеќе отколку интелигенцијата и креативноста, во многу случаи.

Како што вели поранешната учителка и активистка за писменост, Кајлин Бирс, „ако го научиме детето да чита, но не развиеме желба за читање, ќе создадеме вешт нечитач, писмен неписмен. И ниеден висок резултат од тестот никогаш нема да ја отстрани таа штета.“

10) Она што е корисно бара креативно размислување и самомотивација

Размислете за најкорисните работи што ги знаете во животот. 0>Каде ги научивте?

Да зборувам за себе, тоа е кратка листа:

Ги научив од родителите и членовите на семејството, пријателите, колегите и шефовите кои ме научија на работата и животот искуства кои бараа од мене да научам за да преживеам.

Една причина поради која училиштата учат такви бескорисни работи е тоа што тие имаат ограничена способност да ги реплицираат неизбежните лекции што нè учи вистинскиот живот.

Како можеш научете да не земате предолг закуп на скапо возило без да знаете со сигурност дали ќе имате работа…

Исто така види: Дали ме сака или ме користи? 20 знаци што треба да ги барате (целосен водич)

Сè додека не го направите ова точно скапогрешка.

Како можете да научите за најдобрите начини за одржување на вашето здравје и благосостојба во однос на исхраната без да добивате консултации и да проучувате различни патишта кои се однесуваат на вашата одредена крвна група и тип на тело?

Многу работи кои се најкорисни во животот ни доаѓаат во нашите уникатни искуства и завршуваат исто така уникатни за нас.

Училиштата имаат многу тешко време да го подучат тоа, бидејќи тие се поопшти и имаат за цел да ги всадат основните интелектуални информации наместо животни вештини.

Не ни треба образование?

Верувам дека е премногу избрзано да се укине образованието или да се напушти идејата за систематизиран образовен систем и наставна програма .

Едноставно чувствувам дека треба да има поголема разновидност и да им остави повеќе простор на учениците да ги следат нивните специфични интереси, да поставуваат прашања и да бидат креативни.

Една големина ретко работи во облеката а тоа не функционира во образованието.

Сите ние сме различни, и сите сме привлечени кон различни методи на учење и различни предмети кои го интересираат нашиот интерес.

Ја сакам историјата и литература, други не можат да поднесат такви теми и се чувствуваат привлечени од науките или математиките.

Да задржиме место за интелектуалните предмети во училиште, но и да воведеме повеќе практични курсеви кои нè подготвуваат за живот:

Работи како финансии, домаќинство, лична одговорност, основни поправки и електроника, ментално здравје и
Billy Crawford
Billy Crawford
Били Крафорд е искусен писател и блогер со повеќе од една деценија искуство во оваа област. Тој има страст да бара и споделува иновативни и практични идеи кои можат да им помогнат на поединците и бизнисите да ги подобрат своите животи и операции. Неговото пишување се карактеризира со уникатен спој на креативност, увид и хумор, што го прави неговиот блог привлечно и просветлувачко читање. Експертизата на Били опфаќа широк спектар на теми, вклучувајќи бизнис, технологија, начин на живот и личен развој. Тој е исто така посветен патник, откако посетил над 20 земји и се повеќе. Кога не пишува или не глобтротира, Били ужива да спортува, да слуша музика и да поминува време со семејството и пријателите.